Οι εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ολομέλεια της Βουλής

🕔03/03/2020 - 22:33

Κόντρα μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στον Έβρο

Στις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας αναφέρθηκε μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων βουλευτών, στις παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το πρόβλημα είναι η υλοποίηση μιας απειλής που εκτόξευε ο Ερντογάν και η εργαλειοποίηση συγκεκριμένων ροών προκειμένου να ασκήσει πιέσεις είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ, σε σχέση με όσα γίνονται κυρίως, στη Συρία», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε «ότι χιλιάδες άνθρωποι ωθούνται οργανωμένα να περάσουν στην Ελλάδα». «Η κυβέρνηση δεν τους αφήνει να περάσουν, η κυβέρνηση τους σταματάει στα σύνορα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις», είπε και απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τη να πάρει θέση στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση. «Καλά κάναμε που κλείσαμε τα σύνορα; Καλά κάναμε που εκδώσαμε την ΠΝΠ, που αναστείλαμε τη χορήγηση ασύλου; Μπορείτε να απαντήσετε καθαρά σε αυτό το ερώτημα; Μόλις ακούσουμε τη θέση σας σε αυτό το ερώτημα, θα συζητήσουμε και τα υπόλοιπα», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση, προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, δεν θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι απέναντί της έχει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, έτοιμη να βάλει πλάτη, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, αρκεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση, τη μικροπολιτική λογική και τον αυταρχισμό που όχι μόνο δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά επιδεινώνουν διαρκώς τα προβλήματα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου και κάλεσε την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίστηκε πολλαπλάσιες ροές, που πίεσε αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατάφερε να έχουμε τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που παρά τα προβλήματα επέτρεπε πιο αξιοπρεπή διαχείριση». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πιέσει για σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών.

«Ακούμε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, χωρίς να διατυπώνουν καμία απολύτως πρόταση», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος και τόνισε ότι και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν πήραν τα μέτρα τους, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που περιόρισαν τις ροές. «Τι έγινε, όμως, στην Ελλάδα; Επί 4,5 χρόνια είχαμε μια κυβέρνηση που έλεγε ‘όλα ανοιχτά’. Αυτή η πολιτική δημιούργησε τους νέους δρόμους μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια. Τι γίνεται με τους ανθρώπους που μεταφέρονται-διατάσσονται να πάνε στα ευρωπαϊκά σύνορα και να εισβάλλουν σε μια χώρα ευρωπαϊκή που έδειξε τη φιλανθρωπία της; Τι γίνεται με την εισβολή που έχει οργανωθεί από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν; Γιατί δεν μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί δεν τοποθετείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ορθώς έπραξε η Ελλάδα;» είπε ο Χρήστος Μπουκώρος και επέμεινε: «Προκαλείται ο κ. Τσίπρας και δεν απαντάει, αν κλείσαμε καλώς τα σύνορα. Αναστείλαμε καλώς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ναι ή όχι; Δεν απαντάτε. Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τη σειρά 50-50 στο Mega, αλλά ελπίζω ο πρόεδρος στην αποψινή του συνέντευξη στο Mega, συμφερόντων Μαρινάκη, βεβαίως-βεβαίως, ελπίζω να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν καλώς η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, για το αν καλώς πάγωσε την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

«Εσείς κ. Μπουκώρε, συμφωνείτε με τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι όποιος έχει μια διαφορετική προσέγγιση για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα αυτό συνιστά και συνομολόγηση των θέσεων της Τουρκίας;», απάντησε ο Ε. Αποστόλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης, όπως πάντα, ξύπνησε αργά και αντέδρασε σπασμωδικά. Υπάρχει καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τα σύνορά μας πρέπει να φυλάσσονται; Γιατί εδώ φθάσαμε να μιλάμε για τα αυτονόητα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Δεν είναι ζητούμενο η αυτονόητη στήριξη θεσμικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και ούτε το θέμα είναι βεβαίως να πείσει η κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες ότι η διαχείριση είναι αποτελεσματική. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να θέσει αποτελεσματικά και επιτέλους προ των ευθυνών της την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξουν πολύ άμεσα και πολύ ουσιαστικά συγκεκριμένα μέτρα έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας, γιατί την αλληλεγγύη μας ως λαός την επιδείξαμε επανειλημμένα και με πάρα πολλούς τρόπους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Βεβαίως θα πούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Αλλά θα κάνουμε και λογαριασμό, τι είπε ο καθένας και τι έκανε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης που κατηγόρησε τη στρατηγική σύμπλευση όλων των κυβερνήσεων με τις πολιτικές που οδήγησαν στην έκρηξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δηλαδή, τις επεμβάσεις, τους πολέμους, τη διάλυση κρατών. «Όλοι δεν είστε υπέρ του ΝΑΤΟ; Δεν είναι η ΕΕ που την προσκυνάτε μέχρι και τώρα, υπεύθυνη; Τα κόμματα στήριξαν αυτές τις αποφάσεις. Τέθηκε βέτο ποτέ μέχρι τώρα; Τέθηκε βέτο στο σχέδιο ‘Νέα Μέση Ανατολή'; Τι ακολούθησε; Κόλαση δεν ακολούθησε; Πέρα από την Αραβική Άνοιξη που τη χαιρέτιζαν οι Αριστεροί, υποτίθεται, του ΣΥΡΙΖΑ, τι ακολούθησε; Διαλύθηκε η Λιβύη. Στη συνέχεια ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία. Ποια πολιτική θέση πήρατε όλα τα κόμματα; Βάλατε κανένα βέτο, όλες οι κυβερνήσεις; Στείλατε στη Λιβύη φρεγάτα, ναι ή όχι; Κάνατε ότι σας ζήτησαν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, ναι ή όχι;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και τόνισε ότι η «απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες στα νησιά, πλέον χρεοκοπεί». Ο βουλευτής ζήτησε αποχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία του Δουβλίνο 2, κλείσιμο hot spots στα νησιά, διαδικασίες υποβολής ασύλου στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων εκεί που επιθυμούν.

«Όλα αυτά που λέγονται τα τελευταία 24ωρα, στο και πέντε, είναι μεν δικαίωση για την Ελληνική Λύση αλλά είναι και φθηνός λαϊκισμός», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση», είπε ο κ. Χήτας και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδίου, της άρνησης της κυβέρνησης να ακούσει τις προειδοποιήσεις του Κ. Βελόπουλου». «Όταν εμείς λέγαμε για λαθροεισβολείς, εσείς μας λέγατε, τι είναι αυτά; Άνθρωποι είναι. Αν σας ενδιέφερε να λύσετε το πρόβλημα, θα κάνατε αυτά που σας λέγαμε. Αυτοί που μπαίνανε και μπαίνουν είναι λαθροεισβολείς, είναι Αφγανοί και οι μισοί από αυτούς είναι εγκληματικά στοιχεία. Τι είναι; Μωρομάνες; Δεν τους βλέπετε στον Έβρο;», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας και σχολίασε ότι «τρεις μέρες δεν βλέπουμε πουθενά τον κ. Τσίπρα». Ο βουλευτής μίλησε για επικοινωνιακό σόου στον Έβρο. «Ήρθε και η κ. Ούρσουλα να μας πει να πάρουμε 700 εκατομμύρια να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Δεν τους θέλουμε. Να σου ανοίξουμε τα σύνορα μαντάμ, να σου τους στείλουμε εκεί πάνω;», είπε και ζήτησε τείχος και ναρκοπέδια στα σύνορα μας στον Έβρο.

«Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει ευθέως τη στρατιωτικοποίηση, τα τείχη και προτάσσει την εθνική ιστορία ως απάντησή μας στην εργαλειοποίηση των ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κ. Ερντογάν. Ανθρωπιά παντού, άσυλο στους κατατρεγμένους και βέτο σε όλα, στα πάντα, σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως ότου αυτές οι Βρυξέλλες συμμορφωθούν απλώς με τον δυτικό ανθρωπισμό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης. «Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να επιτρέψει στους κυβερνώντες και στο διακομματικό μνημονιακό εθνικισμό να παρουσιάζουν ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που συρρέουν στον Έβρο και στα νησιά μας ως στρατό εισβολής», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Επίθεση του Β. Κοντοζαμάνη κατά των φαρμακευτικών συλλόγων για τα self test

17/06/2021 - 18:57 - Από  σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν τα sel-test σε Αχαΐα και Αττική, για το...

Σε ελάχιστους και ισχυρούς απευθύνονται οι φιέστες για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

17/06/2021 - 18:54 - «Οι φιέστες του κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ετοίμασε εν κρυπτώ από τα κόμματα...

Νέα άρση μέτρων ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

17/06/2021 - 18:47 - Την άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων...

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, είπε η Β. Παπαευαγγέλου

17/06/2021 - 18:38 - Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά...

Το εργασιακό νομοσχέδιο ήταν προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε το ΚΚΕ

17/06/2021 - 18:17 - «Μόνο τυχαίο και συμπτωματικό δεν ήταν το γεγονός, ότι μία μέρα πριν την κυβερνητική φιέστα για...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια