Οι νέες εξαγγελίες επιβεβαιώνουν πως θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

🕔21/07/2019 - 10:52

Ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε πως ο στόχος να γίνει η χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα ισοδυναμεί με πολιτικές που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους

«Δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η κυβέρνησή σας, για να ανακοινώσει τις συστάσεις για την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αυτές ήταν ήδη γνωστές από την προεκλογική περίοδο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία στη Βουλή να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της καθώς, εκτός από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, «ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση το γνωστό παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία σε αυτό το τόπο θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

«Όλοι μαζί, προσπαθείτε να κρύψετε, ότι ο κοινός στόχος σας να γίνει ‘πιο φιλική η χώρα στην επιχειρηματικότητα’, ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, θυσιάζουν κοινωνικές ανάγκες, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν πλουσιοπάροχα εγχώριους και ξένους ομίλους», είπε, συμπληρώνοντας: «Όμως, δυστυχώς για εσάς, υπάρχει και στέκεται απέναντί σας το ΚΚΕ και το εργατικό, λαϊκό κίνημα. Υπάρχει και θα ενισχυθεί παραπέρα η δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης που αγωνίζεται καθημερινά για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η δύναμη που πιέζει οργανώνει αγώνες για να ανακουφιστούν και να βελτιώσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι, η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, που για εμάς βέβαια ξέρετε και ο ελληνικός λαός γνωρίζει, είναι συνώνυμο του σοσιαλισμού».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο την εφοδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση και σημείωσε ότι το φορολογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης «φωνάζει» για τους στόχους της.

Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι αποτελεσματικότερος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι για κάθε μέτρο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προσθέτει και κάτι ακόμα.

Με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πληρώνει σήμερα μόνο 3 δισ. ευρώ από τα 55 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού με τον λαό να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5% «θα πληρώνει λιγότερα από τα ελάχιστα που πληρώνει τώρα». Όπως είπε, στο ζήτημα της μείωσης φορολογίας επιχειρήσεων και εργαζομένων με ταυτόχρονη την δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση απαντά με την υπόσχεση για θεαματική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης «η οποία, όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα προκύψει μέσα από μισθούς πείνας και από τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη ‘διεύρυνση της φορολογικής βάσης’, την επανεξέταση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων φόρου, δηλαδή απλά με μια μεταφορά των φορολογικών βαρών απ' τη μια τσέπη του λαού, σε μια άλλη», πρόσθεσε. «Όμως, κύριοι της ΝΔ, εάν θέλατε να πρωτοτυπήσετε, θα μπορούσατε να διευρύνετε πραγματικά τη φορολογική βάση. Φορολογήστε σας λέμε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στην λειτουργία της κρατικής διοίκησης είπε, ότι «μπορούν να περιγραφούν με την φράση υπέρτατος νόμος η διασφάλιση του μέγιστου κέρδους», ενώ μοναδικός στόχος του «νέου επιτελικού κράτους» είναι το ξήλωμα όλων των προσκομμάτων που βρίσκουν οι επενδυτές μπροστά τους.

Είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ενεργειακή πολιτική με εκείνη των προκατόχων της, και εκείνο που ενδιαφέρει «το σημερινό αντιλαϊκό δίπολο -ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- είναι η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι».

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ «σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της ‘απελευθέρωσης’, την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής με την πράσινη πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ, την διαφορά στην ύπαρξη κοινωνικού οικογενειακού τιμολογίου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλά, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξαναγοράζει στη συνέχεια».

«Από αυτές τις εξελίξεις δεν ωφελήθηκαν ούτε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια, ούτε τα λαϊκά νοικοκυριά που γνώρισαν απανωτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και χρωστούν απλήρωτους λογαριασμούς» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όπως υπογράμμισε, μετά από τη ΔΕΗ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει «το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων σε οτιδήποτε δεν πρόλαβε να ιδιωτικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Μνημονίων». Όπως είπε ετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ και έπονται τα αεροδρόμια, τα ναυπηγεία, η ΛΑΡΚΟ και μια σειρά κρατικών υπηρεσιών «αφού φτάνετε στο σημείο να μιλάτε ακόμα και για ανάθεση σε ιδιώτες μέχρι και της επιστασίας δημοσίων έργων».

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το σχετικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε πογκρόμ πλειστηριασμών και υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ είναι εδώ και θα μπει μπροστά. Και μαζί με τους εργαζόμενους, δεν θα επιτρέψουμε να βγάλετε στο σφυρί το βιος του λαού μας».

Επισημαίνοντας ότι μέσω των «ρυθμίσεων προστασίας» του ΣΥΡΙΖΑ και των τοποθετήσεων για «κουλτούρα πληρωμών» επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αντιλαϊκοί φόροι και χρέη και να συσκοτιστεί πως ευθύνη για την κρίση δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα αλλά το κράτος του κεφαλαίου και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, είπε ότι δεν είναι παροχή η πληρωμή σε δόσεις υπέρογκων φόρων και κόκκινων δανείων.

«Η μοναδική λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα βρίσκεται στις ίδιες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ μέσα και προβλέπουν ριζική περικοπή του χρεών λαϊκών οικογενειών φορτώνοντας τα βάρη μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο», υπογραμμίζοντας πως η

έκδοση ομολόγου «με το χαμηλότερο επιτόκιο» αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και στον κ. Μητσοτάκη και στον προκάτοχό του κ. Τσίπρα, ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα γίνεται ολοένα και χειρότερη».

Όπως είπε, «η καραμέλα μιας τάχα ανάπτυξης με τάχα διάχυση των αποτελεσμάτων της στην κοινωνία» δεν θα οδηγήσει ούτε σε γενναίες αυξήσεις μισθών, ούτε σε κατάργηση ελαστικών σχέσεων απασχόλησης αλλά ούτε και σε εργασιακές συνθήκες που να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης «είναι πολιτικές στήριξης μόνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών», προσθέτοντας πως το ΚΚΕ θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμένων που είναι κυριολεκτικά αιτήματα επιβίωσης για την πλειοψηφία τους.

Για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, υπογράμμισε, «θα χρειαστεί ασφαλώς ένταση της καταστολής» και «γι' αυτό η ΝΔ σηκώνει τη σημαία ‘Νόμος και Τάξη’».

Μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η ΝΔ είπε ότι αυτή αφήνει στο απυρόβλητο «το βασικό αντιδραστικό του περιεχόμενο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογράμμισε δε πως στην εξωτερική πολιτική η ΝΔ θα συνεχίσει ‘την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και εμφανίζει το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή».

Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τόνισε, έχουν διαμορφωθεί όροι «ακόμα και για θερμό επεισόδιο, γεγονός που θα ενεργοποιήσει την ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή ‘διαμεσολάβηση’, όπως λέγεται, ‘επιδιαιτησία’, με επιδίωξη την προώθηση των σχεδίων για τη συνεκμετάλλευση, τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της και Ελλάδας και της Κύπρου», προσθέτοντας πως στο Κυπριακό έχουν διαμορφωθεί επικίνδυνα τετελεσμένα μέσω των διαρκών δικοινοτικών διαπραγματεύσεων κάτω από την ομπρέλα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ «για διχοτομική λύση».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας: «Θα ήθελα να δηλώσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το αυτονόητο ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

από την κυβέρνηση ΜητσοτάκηΚώστας Ζαχαριάδης Μόλις ένα μήνα στο τιμόνι της χώρας και η νέα κυβέρνηση δεν σταματά να κάνει κινήσεις και να περνά...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς ο Αρκάς (μοιάζει να) έχασε την μπάλα

Πώς ο Αρκάς (μοιάζει να) έχασε την μπάλαΜύρος Ζέκα Όταν ο Αρκάς το παράκανε με κάποια σκίτσα του πριν από κάμποσο καιρό και κάποιοι του ασκούσαν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Όλα όσα θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Όλα όσα θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό

Συνέρχεται σήμερα στη θερινή κατοικία στο Τρόοδος το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει...

Νέα Τεχνολογίας Όλα όσα θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Όλα όσα θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό

Συνέρχεται σήμερα στη θερινή κατοικία στο Τρόοδος το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στο Matrix 4 Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στο Matrix 4

Είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως ο Κιάνου Ριβς θα επιστρέψει στη νέα ταινία Matrix,η οποία είναι η τέταρτη του...

Εκπαιδευτικά Νέα Σήμερα: Συνεδριάζει το ΚΥΣΔΙΠ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας και σε φορείς Σήμερα: Συνεδριάζει το ΚΥΣΔΙΠ για τις αποσπάσεις...

Του Αιρετού στο ΚΥΣΔΙΠ Β. Σκοπελίτη Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη , στις 10 το πρωί, το ΚΥΣΔΙΠ προκειμένου  να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο Ντόμπριτς Βουλγαρία: Παγωτό για αρκούδες σε ζωολογικό κήπο στο...

Με παγωτό από φρούτα δροσίζονται τον Αύγουστο οι αρκούδες «Berna» και «Kostadin» στον ζωολογικό κήπο στην...