Οι προτάσεις και οι θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων

🕔27/03/2019 - 12:38

Τι είπαν οι Π. Γερουλάνος, Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Μπακογιάννης και Ν. Σοφιανός σε «debate» σε εκπομπή της ΕΡΤ

Οι συγκλίσεις και κυρίως οι αποκλίσεις στα προγράμματα και τις θέσεις των τεσσάρων βασικών διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου της Αθήνας, Παύλου Γερουλάνου, Νάσου Ηλιόπουλου, Κώστα Μπακογιάννη και Νίκου Σοφιανού, αναδείχθηκαν σε «debate» που έγινε ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ1 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το τι θα πράξει ο καθένας τους, εάν εκλεγεί δήμαρχος, σε μια σειρά σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα. Όλοι τους δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στο δήμο καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και δεν θα μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις. Ο κ. Γερουλάνος υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα είναι εσύ», τόνισε ότι «δε πρέπει να ξανάρθουν στο δήμο οι άνθρωποι που τον χρεοκόπησαν» και απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη του είπε, «τι σας έκανε, να πάρετε στο ψηφοδέλτιο σας, τους έξι από τους δέκα αντιδημάρχους -μεταξύ αυτών και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών -εκείνης της Δημοτικής Αρχής που άφησε ένα δήμο χρεοκοπημένο; Επίσης τρεις από τους σημερινούς αντιδημάρχους του κ. Καμίνη, τους τομείς των οποίων κατηγορείται;».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης, υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» είπε πως «εγώ δεν θα πω 'λεφτά υπάρχουν' αφήνοντας αιχμές τόσο για την κυβέρνηση που ήταν υπουργός ο κ. Γερουλάνος όσο και για τις αναφορές του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων περί πλεονάσματος στο δήμο. «Τι νόημα έχει ένα λογιστικό πλεόνασμα όταν ο δήμος δεν έχει λάμπες για το δημοτικό φωτισμό κ.α.; Αυτή είναι η πραγματικότητα του δήμου σήμερα» πρόσθεσε. Ακόμη είπε ότι «η Αθήνα δεν χρειάζεται μαθητευόμενους μάγους, κάποιους που θα μάθουν στην 'πλάτη' της πόλης».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποψήφιος, με την «Ανοιχτή Πόλη», άφησε αιχμές κατά του κ. Μπακογιάννη ότι κινδυνολογεί στο θέμα της ασφάλειας, παρουσιάζοντας όλες τις συνοικίες της Αθήνας να έχουν οξύτατο πρόβλημα. «Η Ένωση Γονέων διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μπακογιάννη ότι δήθεν τα φροντιστήρια στα Πατήσια κλείνουν στις οκτώ το βράδυ. Και ο κ. Μπακογιάννης ακόμα να ανακαλέσει», είπε.

Ο κ. Σοφιανός, υποψήφιος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα δήμαρχο «που θα δίνει μάχες, θα διεκδικεί και θα κινητοποιεί τους πολίτες» για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και θα αγωνίζεται ενάντια στη συρρίκνωση του δήμου, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του και των μνημονιακών πολιτικών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Μπακογιάννης, σημείωσε ότι είναι εμφανής η έλλειψη της και επικρατεί οργή και αγανάκτηση. Επίσης σημείωσε ότι ο δήμος δεν μπορεί απλώς να διαμαρτύρεται αλλά έχει χρέος να φωτίσει επαρκώς την πόλη και πρότεινε την ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας με τη συμμετοχή σ΄ αυτό του δήμου, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κ. α, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό και μέσα, κοινές περιπολίες της με την ΕΛΑΣ αλλά και τη συνεργασία με εταιρίες security, όσον αφορά τη φύλαξη δημοσίων χώρων.

Από την πλευρά του ο Π. Γερουλάνος είπε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» και σημείωσε πως «δεν έχεις εξαντλήσει ως δήμος όλα τα μέσα. Όπως συνεργασία με την ΕΛΑΣ, ενίσχυση του φωτισμού, δράσεις πολιτιστικές κ.α. για να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές της Αθήνας».

Ο κ. Σοφιανός από την πλευρά του, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει παντού στην Αθήνα πρόβλημα ασφάλειας. «Όντως υπάρχει σε κάποιες περιοχές αλλά υποτιμάμε το πρόβλημα όταν τσουβαλιάζουμε όλη την Αθήνα» είπε. Επίσης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι μηχανισμός καταστολής και το πρόβλημα μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιτυχία η ΕΛΑΣ.

«Αν δεν είναι ασφαλής μια πόλη τότε δεν είναι μια δημοκρατική πόλη», είπε, ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος επισήμανε κι αυτός ότι δεν υπάρχει παντού αυτό το πρόβλημα. Ο κ. Ηλιόπουλος, επισήμανε τις ευθύνες που έχει σε αυτό και ο δήμος. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι για το 2018 στον προϋπολογισμό του δήμου ήταν μηδέν ευρώ οι δαπάνες για τον φωτισμό. Ακόμη ότι θα μπορούσε ο δήμος να αξιοποιήσει το κτιριακό του απόθεμα για κοινωνικές κατοικίες ή παρέχοντας κίνητρα σε νέα ζευγάρια να κατοικήσουν σε αυτές τις περιοχές καθώς και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί. Επίσης υπενθύμισε ότι το 2013 επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Κοινή ήταν η εκτίμηση και των τεσσάρων ότι η Αθήνα σήμερα είναι μια βρώμικη πόλη και προέχει η στήριξη με μέσα και προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας. Ο κ. Μπακογιάννης, επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της καθαριότητας, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις και επισημαίνοντας ότι σήμερα οι δημότες πληρώνουν υπέρογκα τέλη για υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά. «Σημασία δεν έχει το χρώμα της γάτας αλλά να πιάνει ποντίκια» είπε χαρακτηριστικά, για να δεχθεί την αιχμή του κ. Ηλιόπουλου ότι για τις «γάτες» αυτές έχει αποδειχθεί ότι η «γατοτροφή» αυτή είναι πολύ ακριβή, όπως συνέβαινε με τις ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού στα νοσοκομεία». Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος ανάφερε ότι η λύση είναι η σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης. «Η ιδιωτικοποίηση είναι η λάθος λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος. Ο κ. Σοφιανός ζήτησε προσλήψεις, ενίσχυση των υποδομών και επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν ιδιώτες στην καθαριότητα, όπως στον ΧΥΤΑ Φυλής ενώ ιδιωτική είναι η εταιρία που έχει την ανακύκλωση των μπλε κάδων. Οι κ.κ. Μπακογιάννης, Γερουλάνος και Ηλιόπουλος, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης Δημοτικής Συγκοινωνίας ενώ την αντίθεση του εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι δημότες θα κληθούν να καλύψουν αυτή τη δαπάνη και οφείλει το κράτος να παρέχει επαρκέστατη συγκοινωνιακή κάλυψη.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για μείωση τους κατά 30% από την 1η Σεπτεμβρίου, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επιχειρήσεις. Επίσης για κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε υπηρεσίες του δήμου όπως πχ στα αθλητικά προγράμματα αλλά και των ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης, που είναι είπε «φοροεισπρακτικό μέτρο» και ο δήμος προϋπολογίζει έσοδα 20 εκατ. ευρώ κ.α.

Αναφερόμενοι στις μέχρι τώρα διοικήσεις του δήμου αλλά και στις δυνατότητες που έχει η νέα Δημοτική Αρχή, ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή Κακλαμάνη «το 2010 παρέδωσε έναν χρεοκοπημένο δήμο, ο οποίος σήμερα είναι πλούσιος μεν αλλά με φτωχή διαχείριση». Επεξηγώντας αυτόν τον ισχυρισμό του, ο κ. Ηλιόπουλος, άσκησε κριτική στη διοίκηση Καμίνη ότι δεν αξιοποίησε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που είχε στη διάθεση της. «Από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ύψους 85 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο δήμο, έχουν απορροφηθεί λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. Από τα έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος του 2018 εκτελέσθηκαν έργα μόλις 3 εκατ. ευρώ. Ενώ από το πρόγραμμα 'Φιλόδημος' που μπορούσε να πάρει 15 εκατ. ευρώ για εργασίες αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, κατέθεσε προτάσεις για 3 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενοι στις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της Αθήνας αλλά και στα έργα υποδομών, ο κ. Γερουλάνος, τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το σημερινό διεθνές τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την πρωτεύουσα. Επικαλέστηκε τι είχε πράξει ως υπουργός το 2010 για τον Μαραθώνιο, όπου με 30. 000 ευρώ προσέλκυσε επισκέπτες και αθλητές από το εξωτερικό που άφησαν 17 εκατ. ευρώ, στην πόλη. Επίσης πρότεινε την αξιοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος για την προσέλκυση από το εξωτερικό φοιτητών σε επιστημονικά πεδία όπως η ιστορία κ.α., που σε κατάλληλους χώρους που θα διαμορφώνονταν στην περιοχή, θα διέμεναν εκεί και θα παρακολουθούσαν διάφορους κύκλους μαθημάτων.

Ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν προγράμματα χορήγησης άτοκων δανείων σε νοικοκυριά κ. α για τη μετατροπή ταρατσών σε πράσινες στέγες, συντήρηση των προσόψεων πολυκατοικιών κ. α Ακόμη, την άμεση υλοποίηση των μελετών του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, την ενίσχυση του πρασίνου με την παραχώρηση του Πεδίον του Άρεως κ.α.. Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «έναν δήμο που δεν θα νοιάζεται μόνο για τη «βιτρίνα» αλλά για όλες τις γειτονιές του». Σήμερα, πχ στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα υπάρχουν ακόμη περιοχές που δεν έχουν αποχέτευση είπε. Επίσης τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση του πρασίνου, με αύξηση των χώρων πρασίνου μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, τις στέγες των σχολείων κ.α..

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στόχος η ΔΕΗ να γίνει πιο ευέλικτη, είπε ο Κ. Χατζηδάκης

16/10/2019 - 12:17 - «Το νομοσχέδιο αυτό έχει μια ειδική στόχευση για τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη, να...

Παράταση των εργασιών της ζητά η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

16/10/2019 - 11:57 - Την παράταση των εργασιών της μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου ζητά ομόφωνα η Επιτροπή Αναθεώρησης του...

Περνάει από τη Γερμανία ο Προμηθέας

16/10/2019 - 11:55:59 -

Τα «αμαρτωλά» ποσοστά των ζωδίων!

16/10/2019 - 11:55:00 -

ΕΥΔΑΠ: Έκτακτο ειδικό τιμολόγιο - Ποιοι το δικαιούνται

16/10/2019 - 11:53:05 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο «Συμπληρωματικές» οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα κατά τον Π. Μοσκοβισί «Συμπληρωματικές» οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα κατά...

«Το 2020 θα πρέπει να υπάρξει ένα πλεόνασμα 3,5%. Όχι για την ευχαρίστηση μας, ούτε για πάντα», «αλλά αυτή...

Νέα Τεχνολογίας «Συμπληρωματικές» οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα κατά τον Π. Μοσκοβισί «Συμπληρωματικές» οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα κατά...

«Το 2020 θα πρέπει να υπάρξει ένα πλεόνασμα 3,5%. Όχι για την ευχαρίστηση μας, ούτε για πάντα», «αλλά αυτή...

Αγροτικά Νέα  Εκδήλωση με ομιλίες και debate πάνω σε καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα Εκδήλωση με ομιλίες και debate πάνω σε καίρια κοινωνικά και...

Στην εκδήλωση σχολιάστρια – ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, με θέμα ομιλίας: The...

Πολιτιστικά Νέα  Εκδήλωση με ομιλίες και debate πάνω σε καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα Εκδήλωση με ομιλίες και debate πάνω σε καίρια κοινωνικά και...

Στην εκδήλωση σχολιάστρια – ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, με θέμα ομιλίας: The...

Εκπαιδευτικά Νέα A A

A

Τουρισμός - Ειδήσεις A A

A

Επιστήμη - ειδήσεις A A

A

Ξεχωριστές ειδήσεις A A

A