Οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

🕔04/12/2017 - 19:03

Ανακοίνωση εν όψει της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία επισημαίνει ότι βασικό στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν και είναι πάντα η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, ζήτημα που θα έχει διμερώς θετικές επιπτώσεις, αλλά και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

«Υπό αυτή την έννοια αντιλαμβανόμαστε και την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που με ευθύνη του εφαρμόζονται στην γειτονική χώρα. Αυτή η επίσκεψη για να έχει νόημα, δεν μπορεί να καλύπτει μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Τσίπρα», σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει:

Βασικό στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν και είναι πάντα η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, ζήτημα που θα έχει διμερώς θετικές επιπτώσεις, αλλά και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Υπό αυτή την έννοια αντιλαμβανόμαστε και την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που με ευθύνη του εφαρμόζονται στην γειτονική χώρα.

Αυτή η επίσκεψη για να έχει νόημα, δεν μπορεί να καλύπτει μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Τσίπρα.

Θεωρούμε επιβεβλημένο ότι ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να τονίσουν με έμφαση στον Τούρκο Πρόεδρο τα εξής σημεία.

• Η Ελλάδα αποβλέπει παγίως και συστηματικά στην εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας και στη στήριξη των διεθνών σχέσεων στους κανόνες και τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό και βάσει των αρχών της καλής γειτονίας διαμορφώνει και τις σχέσεις της με την Τουρκία, την οποία επιθυμεί να θεωρεί φίλη και όχι αντίπαλο.

Και η οποία εφόσον εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, θα μπορέσει να ενισχύσει τις προοπτικές και τις σχέσεις της με την Ε.Ε.

• Η Ελλάδα με λύπη διαπιστώνει ότι, αντιθέτως , η Τουρκία αντιτάσσει συνεχώς και με αυξανόμενη επιμονή μία συμπεριφορά προκλήσεων, παραβιάσεων των συνόρων μας και ανοιχτής αμφισβήτησης του διεθνώς αναγνωρισμένου νομικού καθεστώτος που καθορίζει τα όρια της Ελληνικής επικράτειας και την άσκηση των ελληνικών δικαιωμάτων στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Η συμπεριφορά αυτή, που δυστυχώς έχει προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα, δεν αρμόζει στην προαγωγή των διμερών σχέσεων, δημιουργεί συνέχεια κινδύνους και, βεβαίως, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κάμψη της ελληνικής πλευράς ως μέσο δήθεν εκφοβισμού της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό θα πρέπει, σε συνεννόηση με την κυπριακή ηγεσία, να επιμείνει στην αναζήτηση λύσης βασιζόμενης στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και στο ενωσιακό κεκτημένο, μακράν κάθε προσπάθειας νομιμοποίησης ρυθμίσεων που προσκρούουν στην διεθνή νομιμότητα.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει από την τουρκική πλευρά την ρητή διαβεβαίωση ότι οι μεταναστευτικές ροές από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα, τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο, θα μειωθούν αποφασίστηκα και σε σύντομο διάστημα, όπως ορίζεται στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας. Επίσης ότι θα υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες «επιστροφές» προς την Τουρκία.

Τέλος εφιστάται η προσοχή της κυβέρνησης και στο ότι απαιτείται να λάβει τα δέοντα μέτρα ώστε τυχόν επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν στη Θράκη να μην προκαλέσει επανάληψη των απαράδεκτων γεγονότων που συνέβησαν κατά την πρόσφατη εκεί μετάβαση του Τούρκου Αντιπροέδρου.

Συμπερασματικά: Η Ελλάδα έχει εργαστεί σκληρά για να προωθήσει ένα διαφορετικό όραμα για την περιοχή βασισμένο στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Με αυτό το πνεύμα στηρίξαμε και στηρίζουμε μια Τουρκία στραμμένη στην Ευρώπη. Το όραμα αυτό αξίζει να θυμίσει η Ελληνική Κυβέρνηση στον Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της επίσκεψής του. Είναι ένας δρόμος που δεν χτίζεται με προκλήσεις και παραβιάσεις. Ένας δρόμος που στηρίζεται στο σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών αλλά και του διεθνούς δικαίου. Ο μόνος επωφελής δρόμος και για τους δύο λαούς σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει καθήκον να χειριστεί το θέμα της επίσκεψης με άκρα προσοχή και σύνεση αποφεύγοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και κινήσεις εύκολων εντυπώσεων. Κυρίως όμως έχει καθήκον να επιδείξει αυστηρότητα για τα θέματα της Τουρκικής προκλητικότητας και καλώς σταθμισμένης προθυμίας για τα ζητήματα εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. Επίσης δε, πρέπει να διαμηνύσει εγκαίρως στην τουρκική πλευρά ότι θα αναμένει από αυτήν ενέργειες θετικής και φιλικής διάθεσης που θα κινούνται στην κατεύθυνση σχέσεων καλής γειτονίας.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Για διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

17/02/2020 - 20:24 - Για συμφωνία με την κυβέρνηση σε διάλογο «από μηδενική βάση» σχετικά με την επίταξη εκτάσεων...

Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ στις κλειστές δομές - Δεν έπρεπε να ξεκινήσουν καν, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

17/02/2020 - 20:00 - Την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων...

Περιστέρι: Χωρίς τους διεθνείς, «κληρώνει» ο αντίπαλος στο BCL

17/02/2020 - 19:59:00 -

Μαρεγκά, ο αγαπημένος μου στην Πορτογαλία

17/02/2020 - 19:47:00 -

Ανύπαρκτος ο μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε τη 13η σύνταξη είπε η Ε. Αχτσιόγλου

17/02/2020 - 19:41 - «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!