Οι θέσεις των υποψηφίων για το δήμο Αθηναίων, για τα προβλήματα της πόλης

🕔03/05/2019 - 13:04

Τι είπαν οι Π. Γερουλάνος, Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Μπακογιάννης και Ν. Σοφιανός σε debate στο οποίο συμμετείχαν

Τις θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ανέπτυξαν οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στις εκλογές της 26ης Μαΐου, στο debate που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το δήμο Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός, απάντησαν σ’  ερωτήσεις που αφορούσαν την καθαριότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών, την ασφάλεια κ.α. Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» και στο θέμα των συνεργασιών, ο κ. Γερουλάνος, επισήμανε ότι «η συναλλαγή είναι ο εφιάλτης της απλής αναλογικής» ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι για να υπάρξει συνεργασία πρέπει να υπάρχει «συμφωνία στις στρατηγικές», ενώ την προϋπόθεση «προγραμματικών συμφωνιών» έθεσε και ο κ. Μπακογιάννης.

Τη ριζική διαφωνία με τις θέσεις των άλλων συνυποψηφίων του, εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι η παράταξη του είναι αντίθετη σε συνεργασίες του δήμου με ΜΚΟ και ιδιώτες, στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών σε υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος. Επίσης και οι τέσσερις δεσμεύτηκαν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα παραμείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας ενεργά σ’  αυτό.

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη, ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για άμεση μείωση τους κατά 30 % και για κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μείωση των δημοτικών τελών, ανάφερε και ο κ. Γερουλάνος όπως την πλήρη απαλλαγή από τέλη των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 25000 ευρώ.

Ακόμη αναφέρθηκε σε θέσπιση από το δήμο δικό του φορολογικού πλαισίου που θα παρέχει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας κ.α. Μείωση των δημοτικών τελών ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές, εξήγγειλε και ο κ. Ηλιόπουλος ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μειώσεις μπορούν να υπάρξουν μέσω του εξορθολογισμού των σχετικών δαπανών δήμου.

Για την ασφάλεια, ο κ. Γερουλάνος, τόνισε ότι «μια ζωντανή πόλη, είναι ασφαλής πόλη», προτείνοντας μεταξύ άλλων συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, πολιτιστικά δρώμενα σ’ όλες τις συνοικίες κά. «Η ασφάλεια είναι δικαίωμα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι ο δήμος από την πλευρά του «πρέπει να σπάσει την εγκατάλειψη» με έργα, ηλεκτροφωτισμό και πολιτιστικές δράσεις καθώς και με κίνητρα για αναζωογόνηση περιοχών.

«Ν' αποκαταστήσουμε την ελευθερία πρόσβασης παντού στην πόλη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του για ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου με τη συμμετοχή του δήμου και όλων των κρατικών συναρμόδιων φορέων, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες σε θέματα ασφάλειας κά. Εξαιτίας της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Σοφιανός, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη της πάταξης του έχει η ΕΛΑΣ. Επίσης επέδωσε διαχρονικά στις κυβερνήσεις ανοχή σε καταστάσεις ανομίας στην Αθήνα και κατήγγειλε ότι ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός οδεύει προς ιδιωτικοποίηση «με απόφαση του δήμου και υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την καθαριότητα, ο κ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει καθαρή αν δεν μάθει να κάνει ανακύκλωση», επισημαίνοντας ότι το 2018 ενώ από τα δημοτικά τέλη είχε προϋπολογίσει για τον τομέα αυτό 140 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόνο 50 εκατ. ευρώ. Επίσης ανάφερε ότι αποτελεί «παραδοχή αποτυχίας» οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Για ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο βασιζόμενο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στήριξη της υπηρεσίας καθαριότητας με μέσα κ.α, έκανε λόγο ο κ. Μπακογιάννης ενώ απαντώντας για τυχόν συνεργασία με ιδιώτες είπε ότι «δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας αλλά να πιάνει ποντίκια».Ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι «οι ιδιώτες είναι ήδη στο δήμο της Αθήνας και στην καθαριότητα και στην ανακύκλωση» και ζήτησε την στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό και μέσα.

Ο κ. Γερουλάνος, επισήμανε ότι «καθαριότητα δεν είναι μόνο τα σκουπίδια αλλά και τα σπασμένα σκουπίδια, τα βρόμικα πάρκα κ.α». Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, χρειάζεται ενιαία δράση των συναρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, υιοθέτηση δημοσίων χώρων από ΚΑΠΗ, σχολεία, φορείς κα που θα τους συντηρούν και λειτουργία Συμβουλίων Γειτονιάς που θα είναι εκείνα που θα θέτουν στο δήμο τις προτεραιότητες.

Αναφερόμενοι στο θέμα των ναρκωτικών και οι τέσσερις επισήμαναν ότι η κατασταλτική πολιτική έχει αποτύχει. Οι κκ Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος και Γερουλάνος υπογράμμισαν τη σημασία των Χώρων Εποπτευόμενων Χρήσης Ναρκωτικών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα. Αντίθετα τη ριζική του αντίθεση εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, ο οποίος τους χαρακτήρισε «Χώρους Ελεγχόμενου Θανάτου». Και οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι ωστόσο, επισήμαναν την αναγκαιότητα λειτουργίας Κέντρων Πρόληψης σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, πολιτικών επανένταξης όσων έχουν απεξαρτηθεί κ.α. Για τα Εξάρχεια, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «έχουν γίνει το εφαλτήριο της παρανομίας», κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ακούσει» όσα αναφέρουν σ’ επιστολή που του απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής ενώ ζήτησε απ ΄όλους τους συνυποψηφίους του, να στηρίξουν την πρόταση που ο ίδιος έχει υποβάλλει στον πρωθυπουργό για ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων δημάρχων πλην της Χρυσής Αυγής για τη λήψη αποφάσεων στο θέμα αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, τα Εξάρχεια «ούτε άβατο, ούτε Μονμάρτη είναι», σημειώνοντας ότι τρία είναι τα αίτια για την κατάσταση αυτή: Το οργανωμένο έγκλημα, η εγκατάλειψη της περιοχής από το δήμο και οικονομικά συμφέροντα real estate. Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι οι 35000 κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν απελπιστεί και μεταξύ άλλων επανέλαβε την πρόταση του για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής και ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Πολυτεχνείου και του Ακροπόλ, δημιουργώντας ένα ισχυρό πόλο πολιτισμού που θα προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κ.α.

Την παρέμβαση της ΕΛΑΣ για να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα ζήτησε ο κ. Σοφιανός καθώς και τη δρομολόγηση έργων και δράσεων στα Εξάρχεια από πλευράς του δήμου.

Σχετικά με το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων ο κ. Μπακογιάννης, σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο θέτει εμπόδια για την αξιοποίηση τους. Και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του, να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία είπε, μπορεί να χρηματοδοτήσει με μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες τους για την αναστύλωση και αξιοποίηση αυτών των κτιρίων. Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό, ο δήμος οφείλει να συγκρουστεί με αυτό το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει ακόμη και σε κατεδαφίσεις κτιρίων που είναι επικίνδυνα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος, υποστήριξε ότι υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους δήμους να δράσουν στο θέμα αυτό ενώ ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε ότι ακόμη και σήμερα ο δήμος δεν τα έχει καταγράψει.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ


Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές συμμετοχές της διεθνώς οργανώνει η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα «Άναψαν οι μηχανές» για την 85η ΔΕΘ που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η...

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει...

Νέα Τεχνολογίας Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro

Η παρουσίαση της Huawei τελείωσε και μας έφερε την τέλεια ναυαρχίδα για τους λάτρεις της φωτογραφίας και ένα...

Κύπρος - Ειδήσεις Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων

  Το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων όχι με σχέση...

Ειδήσεις υγείας Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο Markopoulo Park Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο...

Όλοι οι δρόμοι την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οδηγούν στον Ιππόδρομο Αθηνών, Markopoulo Park, όπου ο...

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες!Επιλέξαμε ορισμένες από τις φωτογραφίες...

Αγροτικά Νέα Επιστροφή του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει το ΥπΑΑΤ Επιστροφή του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο...

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής...

Πολιτιστικά Νέα «Η μοναξιά της βαρύτητας»: γράφει ο Γιώργος Χωματηνός «Η μοναξιά της βαρύτητας»: γράφει ο Γιώργος Χωματηνός

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα Βρισκόμαστε στο Γκόλεμ. Δεν υπάρχει πιο ροκ φοιτητικό...

Εκπαιδευτικά Νέα  Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ

Οι μαθητές/τριες οι οποίοι είχαν δηλώσει προτίμηση για ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ.  παραμένουν στην ηλεκτρονική...

Τουρισμός - Ειδήσεις H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για… υποβρύχιες selfie H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για…...

Είναι ασυνήθιστο μία λίμνη να έχει… λογαριασμό στο Instagram, όμως η Umbul Ponggok αποτελεί λαμπρή και...

Επιστήμη - ειδήσεις Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης (video) Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης...

Διεθνής ομάδα αστρονόμων 6 χωρών ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (pulsar) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης "να είναι χαρούμενοι" Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης...

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία υποχρεώνει επισήμως τους κατοίκους της "να είναι χαρούμενοι"...