Οι τράπεζες πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας - Κόντρα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο

🕔11/02/2020 - 20:53

Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών - Τι είπε για τη φορολογία και το πρωτογενές πλεόνασμα

Αίσθηση, αλλά και κόντρα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτο, προκάλεσαν δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τρίτης, 11 Φεβρουαρίου, ο νυν υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε πως «οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας».

Αναλυτικά, στις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, και καλούμενος να σχολιάσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 12,9% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 55,4% δεν μπορεί να συντηρηθεί για παραπάνω από τρεις μήνες αν δεν έχει έσοδα και το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών «μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης, φέραμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Ακόμη, σημείωσε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα σε όλους και αμέσως».

Κατά τον υπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από μια σειρά μέτρων να μειωθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος χωρίς νέους φόρους και χωρίς για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου. Όπως είπε, «αυτός ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 70-80% για νέες μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο ποσοστό σε δαπάνες για κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και η Εθνική Άμυνα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο το οποίο σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε αρχικά ότι όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία ένας στους δυο οφειλέτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Συγκεκριμένα, είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «ένας στους δύο πολίτες που έχει μπει στον Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικός κακοπληρωτής» και εξήγησε ότι ο στρατηγικός κακοπληρωτής χρησιμοποιούσε το πλαίσιο προστασίας «για να κερδίσει χρόνο», αυξανόταν το χρέος και τελικά κατέληγαν τα παιδιά του να αποποιούνται τις κληρονομιές.

Στη συνέχεια, είπε: «Πρώτη κατοικία. Αλήθειες. Πρώτον: Υπάρχει δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Απάντηση, όχι. Πότε καταργήθηκε; 28 Φεβρουαρίου 2019. Η προστασία παρέχεται πράγματι από το 2010, αλλά για τον πολίτη που θα πληρώσει το χρέος του. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πριν από την κρίση γίνονταν 52.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τώρα γίνονται 20.000… Από αυτούς, το ένα τρίτο βρήκαν λεφτά και πήγαν και πλήρωσαν». Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν οφειλές και θέλουν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση ως τις 31 Απριλίου του 2020. Ακόμη, παρατήρησε ότι μολονότι, κατ’ εκτίμηση, η πλατφόρμα καλύπτει ως και 120.000 κατοικίες, μέχρι χθες, Δευτέρα, είχαν εισαχθεί λίγο περισσότερες από 60.000. Όπως είπε, «από την 1η Μαΐου, θα υπάρχει νέο πτωχευτικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος χάσει το σπίτι του, θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε, αν είναι δυνατόν, να μη γίνεται έξωση».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ένα στεγαστικό δάνειο που πωλείται «κουρεμένο» σε fund να μην πωλείται στον δανειολήπτη σε αντίστοιχη έκπτωση, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «δεν μπορεί να γίνει αυτό και ότι έτσι θίγεται η τραπεζική πίστη. Αυτό υπακούει στη λογική ότι α) τα fund αγοράζουν 'χοντρική' σε έκπτωση και β) αν αρχίζουν να πωλούνται κουρεμένα τα δάνεια στους ιδιώτες, θίγονται οι λεγόμενοι συνεπείς δανειολήπτες».

 

«Οι τράπεζες πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης»

Στη συνέχεια, καλούμενος να απαντήσει σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες είναι υπόλογες για το πώς έδιναν αλόγιστα στεγαστικά και όχι μόνον δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε απάντηση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις: «Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «έχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι και αυτές έκαναν σφάλματα κυρίως με την πιστωτική επέκταση στις κάρτες. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις επιβράβευσης, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις υποχρεώσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

 

Για το πρωτογενές πλεόνασμα και τον κατώτατο μισθό

Αναφερόμενος στο θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και δήλωσε αισιόδοξος ότι στον προϋπολογισμό του 2021 θα υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Τέλος, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ισχύει η κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση του, αλλά για το πότε και το πόσο θα αυξηθεί, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί σχετική διαβούλευση όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον προσεχή Μάιο.

 

Κόντρα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο

Οι δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα για το «μάρμαρο της κρίσης» που έχουν πληρώσει οι τράπεζες, προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος είπε πως «όταν ο κ. Σταϊκούρας λέει ότι 'το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες', ο κόσμος καταλαβαίνει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένους πλειστηριασμούς, αφού αφήνει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία, μας ενημέρωσε σήμερα ότι το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε δέκα χρόνια από τον ελληνικό λαό. Οι τράπεζες και όχι οι εργαζόμενοι που είδαν περικοπές ως και 50% στους μισθούς τους ή απολύθηκαν από τις δουλειές τους. Οι τράπεζες και όχι οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται στο μισό και να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Οι τράπεζες και όχι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο γιατί δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Οι τράπεζες και όχι τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία που έμειναν χωρίς γιατρούς και δασκάλους. Από κάτι τέτοια καταλαβαίνει ο κόσμος τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης».

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν δήλωσε ακριβώς αυτό για το οποίο τον κατηγορεί ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

Ο κ. Τσακαλώτος συνηθίζει, όταν αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις μου, να επιδίδεται μετά μανίας σε κοπτοραπτική.

Αυτή την κοπτοραπτική επιχειρεί και με τον σχολιασμό σημερινής συνέντευξής μου.

Υποστηρίζει πως δήλωσα ότι «το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες».

Η ακριβής δήλωσή μου είναι: «…ότι οι Τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας».

Με τη συρρίκνωση των καταθέσεων, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2015.

Και συνέχισα: «Ταυτόχρονα όμως οι Τράπεζες είχαν οι ίδιες κάνει πολλά σφάλματα, γιατί κυρίως στην πιστωτική επέκταση, στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, είχαν πολύ υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση των φακέλων».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη θέση μας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Του θυμίζω σχετική δήλωση που είχε κάνει ως Υπουργός Οικονομικών: «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν στέκεται στο ύψος των αναγκών της εθνικής οικονομίας και της χώρας.

Πλέον, οι πολίτες έχουν κατανοήσει τον ιδεολογικό και πολιτικό «ανεμοστρόβιλο» εντός του οποίου ίπταται ο κ. Τσακαλώτος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε στον υπουργό Οικονομικών αναφέροντας: «Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στην προηγούμενη δήλωσή μου ότι έκανα κοπτοραπτική γιατί υποστήριξα πως δήλωσε ότι 'το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες', ενώ η ακριβής δήλωσή του είναι '…ότι οι Τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας'.

» Τα εισαγωγικά δικά του. Ζητάω ταπεινά συγνώμη.

» Iπτάμενος, σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, σε ιδεολογικό και πολιτικό ανεμοστρόβιλο, ωραίο ακούγεται, δεν κατάλαβα ότι ήταν απαραίτητο να εξηγήσω λεπτομερώς στον υπουργό Οικονομικών ότι το πρόβλημα στην τοποθέτησή του δεν ήταν αν αναγνωρίζει ευθύνες στη λειτουργία των τραπεζών, αλλά ότι θεωρεί ότι αυτές πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια