Οικολόγοι: Θεσμικά επικίνδυνος ο τρόπος επιλογής ειδικών γραμματέων σε υπουργεία

🕔14/08/2012 - 12:53

«Πολιτικά επιπόλαια, θεσμικά επικίνδυνη, αναντίστοιχη με το κοινό αίσθημα περί Δικαίου, εν τέλει μη παραγωγική για τη δημόσια διοίκηση», χαρακτηρίζει την αλλαγή προσώπων στις Ειδικές Γραμματείες των υπουργείων, ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Θανάσης Παπακωνσταντίνου και προσθέτει πώς «δεν εμπνέουν αισιοδοξία καθώς έγιναν χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση του έργου αυτών που απομακρύνθηκαν και χωρίς σχεδιασμό θυμίζοντας ακόμα και αλήστου μνήμης καταστάσεις "ράβε ξήλωνε».

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων χαρακτηρίζει «βαρύτατα πλήγματα την απομάκρυνση της ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη και το δεύτερο με την υπαγωγή της Ειδικής Γραμματείας των Δασών στο υπουργείο Γεωργίας, αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος,    Προβληματισμό επίσης προκαλεί και η αντικατάσταση του ΕΓ Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη».

Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για άλλη μια φορά απέδειξε την αβάσταχτη ελαφρότητα του. Οι Ειδικές γραμματείες, που διαχειρίζονταν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα και σε τομείς που η Διοίκηση είχε αποτύχει οικτρά, έγιναν αντικείμενο μοιρασιάς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και χωρίς να κριθεί το έργο εκείνων που σήκωναν το βάρος, μπήκε για άλλη μια φορά η λογική των "δικών μας παιδιών".»

Πιο αναλυτικά, οι Ειδικές Γραμματείες είχαν εξ αρχής από την καθιέρωση τους σκοπό να καλύψουν αρμοδιότητες και τομείς που δεν καλυπτόντουσαν άμεσα και εξειδικευμένα από τη Δημόσια Διοίκηση. Γι’ αυτό άλλωστε η επιλογή τους τα τελευταία χρόνια περνούσε μέσα από το opengov.gr (λόγοι διαφάνειας και αξιολόγησης προσόντων).

Παράτυπα χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη ως ένα ακόμα λάφυρο των κομμάτων που σχημάτιζαν κυβερνήσεις και από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν και στη σημερινή κυβέρνηση. Μ' αυτήν την έννοια και ανεξάρτητα των επιλογών προσώπων, η απόφαση τους κρίνεται από όλες τις πλευρές μη αρμόζουσα. Πολιτικά επιπόλαια, θεσμικά επικίνδυνη, αναντίστοιχη με το κοινό αίσθημα περί Δικαίου, εν τέλει μη παραγωγική για τη δημόσια διοίκηση .

Ο πολύπαθος τομέας της Προστασίας του Περιβάλλοντος υπέστη μ' αυτή την εξέλιξη δυο βαρύτατα πλήγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αντικατάσταση της ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη και το δεύτερο με την υπαγωγή της Ειδικής Γραμματείας των Δασών στο υπουργείο Γεωργίας, αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που εύλογα ως τώρα υπαγόταν.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά στην περίπτωση της Μαργαρίτας Καραβασίλη. Αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο επεισοδιακή η απομάκρυνση της, όσο την προηγούμενη, όταν ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, με την ευλογία συμφερόντων που επιδίωκαν τετελεσμένα, είχε στήσει ολόκληρο σκηνικό που "ποινικοποιούσε" την τήρηση της νομοθεσίας και των καθηκόντων μιας υπεύθυνης τότε διευθύντριας. Όλα αυτά φυσικά δεν μπορούσαν να σταθούν νομικά, αλλά ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η Μ. Καραβασίλη είχε παυθεί από τη θέση της!

Η ίδια επέστρεψε τελικά υπό άλλη ιδιότητα στο αντικείμενο της, μετά από μεγάλη κινητοποίηση πολιτών και φορέων ενάντια στο πραξικόπημα Σουφλιά.  Για να υπάρξει και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την εξυγίανση και την προστασία του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής, να πραγματοποιηθούν  έλεγχοι στις βιομηχανίες για τα απόβλητά τους και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, πήρε πολλές πρωτοβουλίες.

Παρά τις εξαγγελίες της, τα προβλήματα παραμένουν πρακτικά άλυτα, συνεχίζοντας να απειλούν τη δημόσια υγεία και να υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Έτσι συχνά ασκήσαμε δημόσια κριτική τόσο στα ζητήματα του εξασθενούς χρωμίου, όσο και συνολικά για τις περιπτώσεις του Ασωπού και της Μεσσαπίας.

Από την επαναφορά της το 2009, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρεθήκαμε απέναντι της στο θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, μια επένδυση χαρακτηριστική της στρεβλής, κυρίαρχης άποψης για το τι συμφέρει την εθνική οικονομία, που θα προκαλέσει αναντίστρεπτες καταστροφές στο περιβάλλον της περιοχής και θα καταστρέψει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα δημιουργήσει.

Παρόλα αυτά αναγνωρίζουμε την αναμφισβήτητη προσφορά της Μαργαρίτας Καραβασίλη σε θέματα "πληγές" που οι περισσότερες ήταν ήδη ανοικτές από το παρελθόν. Αλλού η παρέμβαση της ήταν καταλυτική, όπως ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, τα παλιά λατομεία Μαρκόπουλου, το παράνομο νεκροταφείο Γλυφάδας, οι απολήψεις αδρανών υλικών από ποτάμια και ρέματα. Σε άλλες περιπτώσεις η κινητικότητα της συνέβαλε στο να περιοριστούν παράνομες καταπατήσεις και υλοτομίες, μπαζώματα, αλλά και μεταφορές παράνομων αποβλήτων.

Η τελευταία πράξη της έμελλε να συμβεί στην Κοζάνη την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τα συχνότατα περιστατικά περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία της ΔΕΗ σε μεγάλη έκταση της Δυτικής Μακεδονίας. Η απάντησή της στο υπόμνημα που υπέβαλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σχετικά με την ρύπανση στη Δυτική Μακεδονία από τη δραστηριότητα των λιγνιτορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών ήταν καταπέλτης καθώς ευθαρσώς αναγνώρισε τις χρόνιες παρανομίες της εταιρείας, ζητώντας παράλληλα τη συστηματική προσέγγιση του προβλήματος μέσα από ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς, τα κόμματα την τοπική κοινωνία και την εταιρία.

Εκτός όμως από την αντικατάσταση της Μ. Καραβασίλη, εξ ίσου δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε και η υπαγωγή της Ειδικής Γραμματείας Δασών στο Υπουργείο Γεωργίας, υποβιβάζοντας τα δάση σε...ξύλα για κάθε χρήση. Σ' αυτή τη Γραμματεία, που σ' όλη την Ευρώπη ο τομέας αρμοδιοτήτων της υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιήλθε προ ολίγων μόλις μηνών και το "Πράσινο Ταμείο", άδειο όμως από πόρους, μια και άλλη απόφαση κατακρατούσε τα χρήματα για δημοσιονομικούς σκοπούς! Και εύλογο είναι ότι το πολύπαθο "Πράσινο Ταμείο", μόνο με νοσηρή φαντασία θα υπαγόταν στη ...Γεωργία.

 Προβληματισμό επίσης προκαλεί και η αντικατάσταση του ΕΓ Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη. Παρά την κριτική μας για τη αμφίσημη στάση του τα τελευταία τρία χρόνια γύρω από το ζήτημα της θέσπισης διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο, ο κ. Ανδρεαδάκης ξεκίνησε τη διαβούλευση γύρω από τα διαχειριστικά σχέδια λεκανών απορροής, μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία που θα οδηγήσει σε καίριες αποφάσεις γύρω από τη διαχείριση των νερών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι αλλαγές αυτές στις Ειδικές Γραμματείες δεν εμπνέουν αισιοδοξία καθώς έγιναν χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση του έργου αυτών που απομακρύνθηκαν και χωρίς σχεδιασμό θυμίζοντας ακόμα και αλήστου μνήμης καταστάσεις "ράβε ξήλωνε"...»

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια