Όλες οι φωνές θα ληφθούν υπόψιν για το Ποινικό Κώδικα, είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος

🕔15/03/2019 - 20:07

Είναι φυσικό στα 400 άρθρα κάποια να φαίνεται ότι είναι προβληματικά, είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

«Ελπίζω ότι μέσα από τη διαβούλευση που έχει ανοίξει και την παράθεση απόψεων που θα γίνει, μπορούν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε ρυθμίσεις που φαίνονται προβληματικές», ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σχετικά με το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «όλα τα νομοθετήματα που ψηφίζονται σαν κώδικας -με μία ψήφο κι όχι συζήτηση κατ' άρθρο- θέτουν και την κοινωνία, αλλά και τη Βουλή ενώπιον διλημμάτων, γιατί είναι ‘ή όλα ή τίποτα’. Είναι φυσικό σε έναν κώδικα που έχει 400 άρθρα κάποια να φαίνεται ότι είναι σωστά και κάποια να φαίνεται ότι είναι προβληματικά. Κανείς πρέπει να ψηφίζει ζυγίζοντας, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις γινόταν όταν ψηφίζαμε για νόμους, οι οποίοι είχαν μνημονιακή υπαγόρευση. Έτσι κι εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα πακέτο, ένα σχέδιο κώδικα, το οποίο ετοίμασε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Κάποιες ρυθμίσεις φαίνονται ότι είναι θετικές, κάποιες άλλες φαίνονται ότι έχουν ένα πρόβλημα».

Αναφορικά με τη δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, στα άρθρα εκείνα για τα οποία έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, διευκρίνισε: «Θα ακουστούν όλες οι φωνές και πρέπει να ακουστούν και να ληφθούν υπόψη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε πει ότι θα ακούσει τι θα ειπωθεί στη διαβούλευση και την κριτική θα την εξετάσει στο σύνολό της. Είτε την κριτική την κάνει η ΝΔ, είτε επιστήμονες, ειδικοί, νομικοί, απλοί πολίτες, είτε και στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πει ότι την κριτική θα την προσέξει. Σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να τα εκτιμούμε όλα με βάση το κομματικό πρόσημο, από ποιον προέρχεται μια κριτική. Μια κριτική μπορεί να είναι βάσιμη από οποιονδήποτε κι αν προκύπτει. Επί της ουσίας, πρέπει να εξεταστεί η κριτική». «Κι εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις σε κάποιες ρυθμίσεις, νομίζω ότι όλα αυτά θα εξεταστούν», προσέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι οι προτεινόμενες αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα ευνοούν τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου απάντησε: «Υπάρχει ένα δεδομένο, ότι όλες οι ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν ρυθμίσεις επιεικέστερες από την προηγούμενη, έχουν αναδρομική ισχύ με βάση πάγιες αρχές του ποινικού δικαίου. Δηλαδή, όντως, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι ωφελούμενοι. Το θέμα, λοιπόν, είναι και αν μια ρύθμιση είναι σωστή επί της ουσίας, αλλά επίσης και το ποια είναι η τομή, την οποία επιφέρει σε καταστάσεις που είναι σε εξέλιξη. Όλα αυτά πρέπει να ακουστούν με προσοχή. Πιστεύω ότι ο κ. Καλογήρου δεν πρόκειται να εξετάσει τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις, ανάλογα με το αν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, την αντιπολίτευση, ή οτιδήποτε άλλο. Θα εξετάσει -είναι καλός νομικός και ο ίδιος και νομικούς καλούς έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική ομάδα πολλούς- τις παρατηρήσεις με πολλή προσοχή, από όποιον κι αν προέρχονται».

Ερωτηθείς σε ποια ανάγκη απαντά ο νέος προτεινόμενος Ποινικός Κώδικα, σημείωσε: «Ο ποινικός μας κώδικας έχει μια ραχοκοκαλιά, μια βάση, η οποία προέρχεται από το 1950. Έκτοτε είχαν γίνει αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, οι τροποποιήσεις είχαν δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένες αντινομίες, ορισμένες δυσκολίες και βεβαίως είχαμε και κάποιες εξελίξεις στην κοινωνική ζωή, στην τεχνολογία, που μας οδήγησαν ενώπιον νέων προβλημάτων. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με το κείμενο του 1950. Η αλλαγή ήταν αναγκαία και γι' αυτό προσπαθεί η ελληνική Πολιτεία από το 2010 που ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου για ποινικό κώδικα».

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που συνδέουν την προτεινόμενη κατάργηση του άρθρου 151 με τη Συμφωνία των Πρεσπών παρατήρησε πως «πολλές φορές η προσπάθεια να βρεθούν πονηρά κίνητρα πίσω από τις ρυθμίσεις οδηγεί σε υπερβολές, πραγματικά», ενώ μιλώντας για τη συζήτηση και την ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος εκτίμησε πως «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, ήταν από τις φορές που η Βουλή δούλεψε παραγωγικά, δημιουργικά, έγινε ανταλλαγή επιχειρημάτων, χωρίς ύφος καταγγελτικό, χωρίς ύβρεις. Ο καθένας βέβαια ψήφισε ό,τι πιστεύει στο τέλος, αλλά νομίζω τίμησε το κοινοβούλιο το γενικό επίπεδο των συζητήσεων για το Σύνταγμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών, ο κ.Παρασκευόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «από την ακροδεξιά κινδυνεύει και η δημοκρατία, αλλά κινδυνεύει και ο πολιτισμός και η κοινωνική ειρήνη. Διότι αυτό που χαρακτηρίζει την ακροδεξιά είναι η αντίληψη ότι η βία είναι πανάκεια --είτε η βία του δρόμου με την παρακρατική μορφή, είτε η βία με καταχρήσεις της εκτελεστικής εξουσίας».

«Αυτή η αντίληψη χαρακτηρίζει την ακροδεξιά και αν ο κόσμος αφεθεί σε αυτή την αντίληψη, ο πολιτισμός που υπάρχει μέχρι σήμερα, η ειρήνη, ό,τι έχουμε χτίσει εδώ και αιώνες σιγά-σιγά, που κάνει τη ζωή μας να είναι πιο ειρηνική και πιο ήσυχη, θα καταστραφεί. Γι' αυτό και πιστεύω πραγματικά ότι το διακύβευμα στις ευρωεκλογές αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικό», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά επισήμανε: «Ανέκαθεν ήμουν θετικός σε αυτό, έλεγα ότι είμαστε στην εποχή όπου η Αριστερά συναντάται με τη δημοκρατία και αυτό συμβαίνει επειδή με τις σύγχρονες συνθήκες, με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού, με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που δημιουργούνται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού- πολύς κόσμος βρίσκεται στη δύσκολη πλευρά της ανισότητας, πιεσμένος και κατατρεγμένος από τις οικονομικές συνθήκες και έχει αιτήματα αλλαγής, ριζοσπαστικά, τα οποία εκφράζει η Αριστερά. Το γεγονός ότι ο κόσμος αυτός είναι πλέον πολύς σημαίνει ότι χρειάζεται τους θεσμούς της δημοκρατίας, που δίνουν ακριβώς ψήφο και δύναμη απόφασης στους πολλούς. Συναντάται αυτή την εποχή η δημοκρατία με την Αριστερά και το άνοιγμα που γίνεται ανταποκρίνεται σε ευρύτερες ανάγκες του πληθυσμού».

Σχετικά με τον τρόπο που επιχειρείται το άνοιγμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σύμπραξη την οποία έχουμε ανάγκη είναι η κοινωνική, η κοινωνική συμμαχία. Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κοινά συμφέροντα για καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδίως για ισότητα, να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον και βεβαίως θα βρεθούν και κάποια πρόσωπα που αυτή την κατεύθυνση θα την υπηρετήσουν. Αλλά για μένα το βάρος είναι η σύμπλευση στη βάση».

Κληθείς να σχολιάσει την εισβολή μελών του Ιερού Λόχου στο Βασιλικό Θέατρο και τη διακοπή της παράστασης του ΚΘΒΕ «Πυρκαγιές», ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Είναι ένα φαινόμενο αυταρχικό, θα μπορούσαμε να πούμε και φασισμού, δηλαδή να σπεύδουμε δια της βίας και να επιβάλλουμε τη δική μας άποψη και να αποκλείουμε από άλλους ένα θέαμα και μάλιστα ένα θέαμα που αφορά την τέχνη. Αυτά τα φαινόμενα, της επιβολής με τη βία των απόψεων κάποιων ανθρώπων, πρέπει η ελληνική κοινωνία να τα αντιμετωπίσει και με την παιδεία και με την κοινωνική συσπείρωση, όχι με αντιβία».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Βήμα – βήμα η διαδικασία ρύθμισης για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

22/05/2019 - 11:41:59 -

Δεν μειώνεται η σύνταξη για συνταξιούχους με έσοδα από πνευματικά δικαιώματα

22/05/2019 - 11:29:18 -

Λύνει την σιωπή του ο πατέρας του 16χρονου που πέθανε από ηλεκτροπληξία: «Δεν προσπάθησε να αλλάξει λάμπα»

22/05/2019 - 11:23:35 -

Μέχρι και τις 28 Ιουνίου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

22/05/2019 - 10:51 - Μέχρι και τις 28 Ιουνίου θα «τρέχει» η προθεσμία για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και...

Κλειστά από σήμερα τα δικαστήρια της χώρας, λόγω των εκλογών

22/05/2019 - 10:26 - Κλειστά θα είναι από σήμερα τα δικαστήρια όλης της χώρας λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων με τις...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
προεκλογική διαφήμιση
προεκλογική διαφήμιση
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Να προστατεύσουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, να προωθήσουμε τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό

Λυδία Κονιόρδου

Όλοι συνειδητοποιούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:  Ή θα εξελιχθεί ή θα καταρρεύσει. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε...

Δείτε όλο το άρθρο
Οι ισπανικές εκλογές, τα πολιτικά αφηγήματα των ελληνικών κομμάτων και το Κίνημα Αλλαγής

Γιάννης Μαγκριώτης

Με αφορμή τις εκλογές στην Ισπανία άνοιξε μια συζήτηση στη χώρα μεταξύ των κομμάτων αλλά και στα ΜΜΕ, που μόνο σύγχυση δημιούργησε αφού η κάθε πλευρά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημόσια Υγεία και Δήμος Θεσσαλονίκης

Θανάσης Κομνής

Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην ιατρική επιστήμη  έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Σόλωνας, ο Κλεισθένης και η σημασία της ψήφου

Μάρνη Χατζηεμμανουήλ

Ο Σόλωνας, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όταν επελέγη για να δώσει λύση στα προβλήματα της Αθήνας, μεταξύ όλων όσων άλλαξε ώστε να γίνει...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η διακοπή της και η σχέση της με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Δρ. Θεοχάρης Α. Ταντανάσης

Το δημογραφικό είναι το μέγιστο πρόβλημα της πατρίδας μας, αφορά την ύπαρξή μας, τα πάντα. Από τη μια πλευρά είναι η αδυναμία η αποφυγή από μέρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Rass για το ACTION 24 (21-5-2019) Σημαντικό προβάδισμα της τάξης των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που πραγματοποιήθηκε για τον... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για το newpost (21-5-2019) Στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες είναι το προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές , σύμφωνα με δημοσκόπηση της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις,  290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές

16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές


Στις 9 Μαΐου ξεκινά η μεγάλη «γιορτή» του βιβλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Τιμώμενες οι ισπανόφωνες χώρες Με 500 εκδηλώσεις, 290...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Εξελίξεις στη Βενεζουέλα - Πρόωρες εκλογές ζητά ο Νικολάς Μαδούρο Εξελίξεις στη Βενεζουέλα - Πρόωρες εκλογές ζητά ο Νικολάς...

Πρόωρες εκλογές για την Εθνική Αντιπροσωπεία πρότεινε στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο σύμφωνα με διεθνή μέσα...

Νέα Τεχνολογίας Εφιαλτικές προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών Εφιαλτικές προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Εφιαλτικές προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών Πολλές και μεγάλες παράκτιες πόλεις της Γης,...

Κύπρος - Ειδήσεις Έκτακτη σύσκεψη για ΑΗΚ συγκάλεσε ο ΠτΔ Έκτακτη σύσκεψη για ΑΗΚ συγκάλεσε ο ΠτΔ

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να τύχουν διαχείρισης τα καυτά...

Ειδήσεις υγείας Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής Φροντίδας» - Την λαμβάνουν μόλις 600 Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής...

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα»...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις H ανάρτηση του Χρήστου από το MasterChef για την viral ατάκα "κρατς" - ΦΩΤΟ H ανάρτηση του Χρήστου από το MasterChef για την viral...

Ο Χρήστος Μπάρκας ή αλλιώς “Mr Κρατς” με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram θέλησε να...

Νέα για αυτοκίνηση Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το αυτοκίνητό σας Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το...

Όσο απασχολημένοι και αν είστε, όσο και αν σας λείπει ο ελεύθερος χρόνος, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για...

Αγροτικά Νέα Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση για την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2019 - Αιτήσεις έως 18/6 Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση...

Στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019 όπως αναφέρει...

Πολιτιστικά Νέα «Το Ακρωτήρι του Διαβόλου» στη Δροσιά «Το Ακρωτήρι του Διαβόλου» στη Δροσιά

Στα πλαίσια του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού της Δ.Κ. Δροσιάς του Δ. Διονύσου με...

Εκπαιδευτικά Νέα Βέλτιστη διατροφή για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Βέλτιστη διατροφή για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η καλή υγεία του εγκεφάλου φαίνεται να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους ειδικούς που δίνουν συστάσεις για...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις Συνάντηση Παππά-Μπιενκόφσκα: Στο επίκεντρο η συμμετοχή της Ελλάδας σε διαστημικά προγράμματα Συνάντηση Παππά-Μπιενκόφσκα: Στο επίκεντρο η συμμετοχή της...

Με την Ευρωπαία επίτροπο Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, αρμόδιας για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας,...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...