Ολοκληρώνεται σήμερα το 14ο συνέδριο της ΝΔ

🕔08/05/2022 - 10:48

Τι είπαν οι ομιλητές - Ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής

Ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη. Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι από τις 13:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής.


 

Ρ. Μετσόλα

Μιλώντας για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, επεσήμανε πως «η κληρονομιά της ΝΔ είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Ο ιδρυτής του κόμματός σας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, οδήγησε με επιτυχία την Ελληνική Δημοκρατία στην προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η ένταξη στην Ευρώπη ήταν καταλύτης για την εδραίωση της δημοκρατίας σε μία χώρα που για πολλά χρόνια κυβερνήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία. Το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κάτι που έφερε την Ελλάδα στον πυρήνα της ΕΕ».

«Όταν το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του Grexit, η ΝΔ βοήθησε ώστε να προστατευτεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα άντεξε και τις καταιγίδες και τις λιακάδες. Εξελίχθηκε σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή κι αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλους μας. Με την επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο και με εκατομμύρια εκτοπισμένους Ουκρανούς να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς δίνουμε μεγαλύτερη αξία από ποτέ στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε αλλά και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που ο επίτροπός σας, Μαργαρίτης Σχοινάς, προάγει με την εξαιρετική δουλειά του.

Σε μια στιγμή που οι απρόβλεπτες ενέργειες του Ρώσου προέδρου απειλούν τις δικές μας δημοκρατικές αξίες, η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί σε ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε κόμματα όπως η ΝΔ ώστε να διασφαλίσουμε την ενωμένη και αποφασιστική αντίδρασή μας στην απολυταρχία, τόνισε η κ. Μετσόλα.

«Από το 1981, μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν καταφέρει πολλά. Έχοντας ξεπεράσει πολλές δυσκολίες που απείλησαν να μας χωρίσουν η ΕΕ δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωσή σας στη δημοκρατία, την ευημερία, την ισότητα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Τη στιγμή που πολύ κοντά μας εκατομμύρια Ουκρανοί μάχονται για την ελευθερία τους, η δική σας δουλειά επιδεικνύει την ισχύ της ενότητάς μας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ολοκλήρωσε με τη φράση «Ζήτω η Ευρώπη».

 

Α. Νεοφύτου

«Ο δικός μας αγώνας για ασφάλεια και προοπτική περνά μέσα από την απελευθέρωση της μοιρασμένης πατρίδας. Περνά, παράλληλα, μέσα από την εδραίωση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας μας και την ενίσχυση των συμμαχιών μας με την Ευρώπη και τη Δύση. Σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία είναι οι σταθεροί μας συμπαραστάτες. Σας ευχαριστούμε και σας θέλουμε πάντα δίπλα μας» τόνισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επισήμανε ότι η μοίρα του ελληνισμού σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είναι ενιαία. «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις το δείχνουν αυτό, κάθε μέρα. Μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και ισχυρή, με κύρος και αυτοπεποίθηση, είναι προϋπόθεση για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ασφαλή. Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμά μας προς τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ελλάδα ευημερούσα και δυνατή σημαίνει και Κύπρος ευημερούσα και δυνατή» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου αφού σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τον εφιάλτη του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης τόνισε «Κύπρος και Ελλάδα έχουμε πάρει καθαρή θέση. Θέση αρχής. Η Κύπρος, έζησε και εισβολή και πόλεμο. Έζησε και δολοφονίες και βιασμούς. Έζησε και ζει την προσφυγιά. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη θέση για εμάς από αυτό που λέει η συνείδησή μας. Αλλά και το ίδιο το εθνικό μας συμφέρον».

«Μόνο όταν καταδικάζεις χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, μπορείς να απαιτείς δικαιοσύνη και για εσένα. Η υπεράσπιση της ακεραιότητας των χωρών και του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος σωστός δρόμος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα σήμερα, υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στην περιοχή μας. Πρωθυπουργέ μας επανάφερες την υπερηφάνεια στον κάθε Έλληνα στην κάθε γωνιά του κόσμου. Ένας πολύτιμος σύμμαχος για κάθε χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Ένα κράτος που υπερασπίζεται αποφασιστικά τα σύνορά της απέναντι σε υβριδικές απειλές. Και κτίζει μεθοδικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες έναντι μιας επιθετικής και απρόβλεπτης Τουρκίας» είπε και συμπλήρωσε «Σε αυτό το πλαίσιο είναι κοινή η προσπάθεια μας. Η Ελλάδα είναι το ανιδιοτελές στήριγμα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα διεθνή όργανα. Μαζί, αλλά και με άλλες φίλες χώρες στην Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εργαζόμαστε για μια θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας».

«Μια Μεσόγειος που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της. Που θα αποτελεί πύλη εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, ενέργειας και ανάπτυξης για κάθε χώρα. Και για την ίδια την Ευρώπη. Δεν εξαιρούμε κανέναν από τη συνεργασία. Ούτε την Τουρκία, ούτε φυσικά τους συμπολίτες μας Τουρκοκύπριους. Υπό μια αυστηρή προϋπόθεση. Την προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στο εθνικό μας θέμα, στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πραγματική πολιτική βούληση της Τουρκίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επιπλέον αναφερόμενος στο λαϊκισμό είπε «Απέναντί μας θα έχουμε ξανά λαϊκισμούς. Με διάφορα κουστούμια. Μια αντιπολίτευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πρόταση διακυβέρνησης. Με ένα να τους ενώνει: την επιθυμία να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ότι το κόμματά μας είναι η δύναμη της ασφάλειας και της σταθερότητας, σε μια εποχή που ούτε η μία, ούτε η άλλη είναι δεδομένες».

«Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε οι δυνάμεις που οδηγούν τις χώρες μας μπροστά. Και αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και πράξεις τη σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού, τα στείρα και τοξικά αποτελέσματα της οποίας, γνωρίζουμε καλά. Προχωράμε μπροστά. Με την πεποίθηση ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για το εθνικό και συλλογικό καλό. Με πίστη στις δυνάμεις μας και εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών» κατέληξε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

Μ. Βέμπερ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία του Συνεδρίου ζητώντας συγγνώμη γιατί, νοσώντας από covid, δεν κατάφερε να είναι παρών.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει γιατί αντιβαίνει πλήρως σε αυτά που εμείς οι Ευρωπαίοι πρεσβεύουμε. Η ρωσική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία υποκινήθηκε από την ιμπεριαλιστική αντίληψη, από την ιδέα της εδαφικής κατάκτησης και της εξουσίας απέναντι στους άλλους κι αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ.

Είναι αντίθετο από αυτό που πιστεύουμε. Εμείς πιστεύουμε στη φιλία, στην ενότητα, στο να μην είναι πια τα σύνορα τόσο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτό καλλιεργήσαμε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κι ο Πούτιν τα καταστρέφει όλα αυτά. Γι' αυτό και είναι σαφές πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας και ενάντια στον Πούτιν. Με όλες τις επιλογές που έχουμε στο τραπέζι, με κάθε μέσο, μαχόμαστε ενάντια στην επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έστειλε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη δυναμική και σαφή στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα είμαστε ενωμένοι στην κοινή μας μάχη για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, για την ελευθερία και τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημείωσε πως το ηγετικό πνεύμα που επέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αφορά μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλα θέματα: «Δείτε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολόκληρη η ομάδα της ΝΔ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο κόσμος αντιλήφθηκε πως είναι καλύτερα να έχει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση από το να ακολουθεί τις ψευδείς υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας επιβάρυνε το δημόσιο χρέος με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησαν θέσεις εργασίας, προοπτική για το μέλλον και οικονομική ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και στο θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας να σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που ταξίδεψαν στη Μόσχα. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών του, ταξίδεψε στη Μόσχα για να διερευνήσει την προοπτική φιλίας με τον Πούτιν. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο για τους Έλληνες ότι η κεντροδεξιά και η Νέα Δημοκρατία έφεραν θετικά αποτελέσματα και οδήγησαν την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι αυτή η εμπειρία είναι απαραίτητη και για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη γιατί η πανδημία και τώρα ο πόλεμος υπέδειξαν πως πρέπει να καινοτομήσουμε και πάλι. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε την αρχιτεκτονική της ΕΕ. Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία. Δείτε την Ασία, την Κίνα. Όλοι καταλαβαίνουν πως έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτή η ανάγκη να επιδείξουμε ηγετική στάση, να αναβαθμίσουμε την Ευρώπη, να την προετοιμάσουμε είναι μία δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα αποτελούμε την ισχυρότερη οικογένεια στην Ευρώπη. Έχουμε την ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους συναδέλφους του στο ΕΛΚ υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε ισχυροί και σε τοπικό επίπεδο» και έκανε αναφορά στην προσφορά του Απόστολου Τζιτζικώστα, του Μαργαρίτη Σχοινά και του Έλληνα πρωθυπουργού, που -όπως είπε- αποτελεί σήμερα μία από τις ισχυρότερες φωνές στο Συμβούλιο εκπροσωπώντας το ΕΛΚ».

Τέλος, τόνισε την ισχυρή θέση του ΕΛΚ και την επιβεβαίωση της ηγετικής θέσης του και στο επικείμενο Συνέδριο του Ρότερνταμ. «Εμείς έχουμε τη σωστή προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης. Ας είμαστε φιλόδοξοι. Ας κοιτάξουμε στο μέλλον. Ας το κάνουμε ως οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», επεσήμανε ο κ. Βέμπερ κλείνοντας με ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου της ΝΔ.

 

Μ. Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου της ΝΔ έκανε αναφορά στο προηγούμενο συνέδριο την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου του 2019.

«Εκείνο το 13ο Συνέδριο σήμανε για την Ελλάδα το τέλος μιας δύσκολης δεκαετίας και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας εποχής με τη Νέα Δημοκρατία όρθια και πάλι νικηφόρα. Εκείνη η Κυριακή ήταν επίσης και η πρώτη μέρα της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκινούσε με ούριο άνεμο σε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης», τόνισε και αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν τους επόμενους 30 μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Πανδημία, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η κρίση στο Αιγαίο και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό που όμως δεν έχει συζητηθεί αρκετά και μάλιστα ορισμένοι συνειδητά επιχειρούν να υποβαθμίσουν, είναι το πως Ελλάδα και Ευρώπη μαζί, δίπλα - δίπλα, έδωσαν ιστορικές μάχες», υπογράμμισε.

 «Οι αρνητές, οι Κασσάνδρες και οι συνωμοσιολόγοι δεν θέλουν να θυμόμαστε πως τα καταφέραμε», συνέχισε. Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας με πάνω από 5 δισ. δόσεις, στο πιστοποιητικό κινητικότητας εκδίδοντας πάνω από 1 δισ. έγγραφα, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθύμισε την κρίση στα σύνορα και πώς «εκείνη την κολασμένη Καθαρά Δευτέρα του 2020 φέραμε - για πρώτη φορά στην ιστορία των θεσμών - όλη την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο, στο πεδίο, έξω από τα γραφεία των Βρυξελλών ορθώνοντας την ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας απέναντι στην μεθοδευμένη υβριδική απειλή».

Μίλησε επίσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας και πώς «πάνω στις στάχτες της ντροπής της Μόριας δημιουργήσαμε σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές 100% χρηματοδοτημένες από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Αναφέρθηκε επιπλέον στην ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020 και πώς «πετύχαμε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο τη διαμόρφωση ενός πειστικού πλαισίου κυρώσεων και κινήτρων, που και με τις ανάλογες διεθνείς συμμαχίες - αλλά και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, γύρισε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη πίσω στα λιμάνια τους».

Και τέλος μίλησε για τη μάχη που δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί με τους συμμάχους της στην Αμερική και την Ασία απέναντι στην φρίκη του πολέμου. «Ναι φίλες και φίλοι, σε όλα αυτά τα καταφέραμε. Και ήταν η Ευρώπη που τα κατάφερε μαζί με την Ελλάδα. Με τη δύναμη του νόμου, όχι με τον νόμο της δύναμης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας πως στις κρίσιμες τωρινές στιγμές δεν χωράει εφησυχασμός. Ο πήχης των προσδοκιών - συνέχισε είναι πια πολύ ψηλά και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για δισταγμούς, αμφισβητήσεις, καυγάδες και διχογνωμίες.

«Οι πολίτες απαιτούν την ενότητα στη δράση και τολμηρές αποφάσεις. Ειδικά τώρα που προσεγγίζουμε τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα για συλλογική δράση στις τιμές στην ενέργεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή, πειστική ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας. «Μια Ένωση που αγοράζει συλλογικά εμβόλια, όπλα και αύριο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Που δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη. Που έχει τη μεγαλύτερη αγορά, τη βαθύτερη δημοκρατία και το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο. Αυτή η νέα Ευρώπη της δράσης πρέπει να έχει και εξουσία που να νομιμοποιείται από τη βούληση των πολιτών, όχι από αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες και παζαρέματα. Οι ευρωεκλογές του 2024 και οι πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση μας προσφέρουν μια μοναδική πολιτική ευκαιρία βγάλουμε την ΕΕ έξω από τις Βρυξέλλες. Επιθυμώ και ελπίζω να συζητηθούν και στην χώρα μας μέσα και έξω από τη Βουλή των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι και για την Ελλάδα υπάρχουν διδάγματα από όσα ζήσαμε αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, «γιατί σημαίνουν την απόλυτη δικαίωση αλλά ταυτόχρονα την ύψιστη ευθύνη υπεράσπισης των αρχών και αξιών που αντιπροσωπεύει η μεγάλη, ιστορική μας παράταξη».

Και πρόσθεσε: "Δικαίωση γιατί πολεμήσαμε και νικήσαμε τις κρίσεις όχι μόνοι μας αλλά με την πολλαπλασιαστική ισχύ που μας δίνει η θέση μας στον σκληρό πυρήνα, την 1η ταχύτητα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Εκεί που βρεθήκαμε γιατί εμείς επιλέξαμε να είμαστε, όχι από σπόντα η ατύχημα της Ιστορίας. Με την ηθική στήριξη που πηγάζει από το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Με κέντρο τον άνθρωπο, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

Ταυτόχρονα όμως είπε ότι σημαίνουν και ευθύνη γιατί «η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας δεν είναι αυτονόητα ούτε δεδομένα» και «πρέπει να χτίζουμε συνεχείς άμυνες απέναντι στις πολλαπλές απειλές που ορθώνονται απέναντι μας».

Και συμπλήρωσε: «Να σταθούμε, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε περήφανα, σταθερά, ξεκάθαρα απέναντι σε: Αυταρχικούς γείτονες. Σε απολυταρχικούς δήθεν φίλους, λαϊκιστές των άκρων. Τους λαϊκιστές των άκρων. Τους απάτριδες αλλά και τους υπερεθνικιστές. Απέναντι για πάντα σε όλους όσους θέλουν να μας γυρίσουν σε διχαστικές και ιδεοληπτικές επιλογές. Σε όλους όσους θέλουν την Ελλάδα περιχαρακωμένη, μικρή και φοβική, όχι ευρυγώνια, ισχυρή και ευρωπαϊκή. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη ξεχνάμε, δεν τη παραδίδουμε στους αρνητές της».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο κεντρικό και πιο σημαντικό πρωθυπουργό της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ.

«Ενός ηγέτη που κυβερνά χωρίς τους μεσσιανισμούς του παρελθόντος και που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως αξιόπιστος πρωταγωνιστής, διαμορφωτής αλλά και εμπνευστής κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Βαδίζουμε με την ισχύ των ιδεών, των αρχών και των θέσεων μας που δικαιώθηκαν από την ιστορία.

Και τέλος βαδίσουμε με την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι σε αυτό το τελευταίο Συνέδριο πριν τις επόμενες εκλογές, «αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια Ευρώπη των λύσεων και όχι των αντεγκλήσεων, για μια Ελλάδα που πιστεύει, θέλει και μπορεί, για μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της προόδου και της συνοχής, που μας ενώνει, που θέλουμε και που μας αξίζει».

 

Γκ. Τρουκάνοφ

«Με χαρά απευθύνομαι στο συνέδριο της ΝΔ, του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου», τόνισε ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Λέονιντ Τρουκάνοφ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

Εξήγησε πως αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε την πρόσκληση και θέλησε να απευθύνει ένα μήνυμα στους συμπατριώτες του. Είπε: «Χαίρομαι που απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μας στηρίζει ενεργά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος πρόσφατα μας επισκέφθηκε στην Οδησσό και μας συμπαραστέκεται στον αγώνα μας.

Μετά την πρόσκληση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο οποίος μας στήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες και τα προβλήματά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Απευθύνομαι στους ανθρώπους που διοργανώνουν εκστρατεία για την προστασία των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερία και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε βάρβαρο εισβολέα ο οποίος καταπάτησε το διεθνές δίκαιο με σκοπό την ικανοποίηση των αναθεωρητικών φιλοδοξιών του. Γι αυτό αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για τη χώρα μας, γνωρίζοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί με την ήττα του Πούτιν.

Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να γίνει η Οδησσός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ανεκτίμητο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, στο πλαίσιο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην περίπτωσή μας από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Η Οδησσός είναι η πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης. Έχουμε διατηρήσει το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Στην ιστορία μας έχουμε δύο Έλληνες δημάρχους. Σήμερα στην πολυπολιτισμική μας πόλη η οποία είναι πύλη της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο μένει δραστήρια η ελληνική κοινότητα.

Η Οδησσός είναι αδελφοποιημένη με τον Πειραιά και το όραμά μου είναι να ενισχύσουμε τις επαφές της Οδησσού με ελληνικές πόλεις.

Μετά τον πόλεμο ο οποίος θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον θα ήθελα να καλέσω όλους εσάς στην πόλη μας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του ΕΛΚ για να παρουσιάσουμε τις κοινές αξίες μας για την ειρήνη, και το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συνεργασίες. Αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μαζί με πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα αφιερωμένα στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομία και στην προώθηση του ευρωπαϊκού ρόλου της Οδησσού ως πολιτιστικής πρωτεύουσας του Εύξεινου Πόνου. Προσανατολιζόμαστε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας», τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του ο κ. Τρουκάνοφ.

 

Ευχαριστήριο μήνυμα του δημάρχου Οδησσού στον Ν. Δένδια για τη συμπαράστασή του

Τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ευχαρίστησε ο δήμαρχος Οδησσού, Γενάντι Τρουχάνοφ (Gennadiy Trukhanov), σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Οδησσό και τον ευχαρίστησε για τη «συμπαράστασή του στον αγώνα τους».

«Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Οδησσού, Gennadiy Trukhanov, για την αναφορά του», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter. «Η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την πόλη από την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η Ελληνική Επανάσταση», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Δ. Αβραμόπουλος

«Δεν σας κρύβω ότι είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι εδώ, μαζί σας και κοντά σας, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για την πατρίδα μας, την κοινωνία και την παράταξή μας. Σε μία συγκυρία, όπου η Νέα Δημοκρατία, κάτω από την ηγεσία του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει την ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια, σιγουριά, ενότητα, στην επόμενη μέρα μίας γενικευμένης κρίσεως και παγκόσμιας ανησυχίας και αβεβαιότητας». Αυτό ανέφερε από βήματος του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«To φετινό μας Συνέδριο συμπίπτει με κοσμογονικές αλλαγές στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας και ήδη έχει αλλάξει δραστικά τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα. Καταπατεί κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, πυροδοτεί ανθρωπιστική κρίση και νέες προσφυγικές ροές, προκαλεί βαθειά ενεργειακή κρίση, με συνέπεια την έκρηξη των τιμών παγκοσμίως, ενώ δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Σε αυτήν τη σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, ανάμεσα στο δίκαιο και τη στρατιωτική ισχύ, ανάμεσα στην ωμή βία και τον διάλογο, ο πρωθυπουργός, με ξεκάθαρο, ευθύ και έντιμο τρόπο, έθεσε την Ελλάδα, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στην πλευρά του δικαίου. Στην πλευρά της διεθνούς νομιμότητας και των ελεύθερων δημοκρατικών κοινωνιών και χωρών, με σκοπό να υπηρετηθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και το αναφαίρετο δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και τα όνειρά τους», πρόσθεσε.

Τονίζοντας πως «ο κόσμος δεν θα είναι πλέον όπως πριν, όπως τον γνωρίσαμε», επεσήμανε: «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, με πρώτον εκείνον, να γυρίσουμε στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Και αυτό θα συμβεί εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, οι οποίες με τις απανωτές κρίσεις επανεμφανίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Ανάχωμα σε αυτήν τη νέα απειλή οι πολιτικές δυνάμεις της ευθύνης.

Και στην Ελλάδα, ο μόνος εγγυητής για να σταθεί η χώρα μας όρθια αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να προχωρήσει μπροστά με στρατηγικό σχεδιασμό, ενότητα και αυτοπεποίθηση, για να ενισχυθεί η κοινωνική μας συνοχή είναι η Νέα Δημοκρατία, που με τη συνετή καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά εγγύηση για τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και ένα ασφαλές μέλλον».

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το Συνέδριο της ΝΔ σταθμό για την ενίσχυση της παράταξης, την επικαιροποίηση των αξιών και των ιδεών της και τη βαθύτερη σύνδεσή της με την ελληνική κοινωνία και υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός απέδειξαν, άλλωστε, σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ότι μπορούν να περνούν με ασφάλεια τις Συμπληγάδες των απανωτών κρίσεων, που δοκιμάζουν τις αντοχές του εθνικού μας συστήματος, των θεσμών και βέβαια του ελληνικού λαού. Τα τρία αυτά χρόνια η Ελλάδα κρατήθηκε με αξιοπρέπεια, δυναμισμό και υψηλό αίσθημα πατριωτικής και κοινωνικής ευαισθησίας.

Μεταναστευτική κρίση στον Έβρο, πανδημία, φυσικές καταστροφές, επιθετικότητα των γειτόνων, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα μεγάλα και περίπλοκα παγκόσμια και εθνικά ζητήματα κατά τρόπο αποτελεσματικό, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές στην οικονομία και το θεσμικό μας σύστημα. Και όλα αυτά, με σύνεση, στιβαρή ηγεσία και συνέπεια.

Και σήμερα προχωράμε μπροστά, ακυρώνοντας στα μάτια και τη συνείδηση του λαού μας τις ξεπερασμένες, για την εποχή, φωνές των δημαγωγών-λαϊκιστών, που συστηματικά και προκλητικά, όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πατρίδα μας, αλλά συνεχίζουν να δρουν με γνώμονα το μικροκομματικό τους πρόσκαιρο όφελος. Δεν έχουν αντιληφθεί, ότι οι καιροί άλλαξαν».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «μέσα σε μία εικοσαετία ξεπεράσθηκαν οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί και τη διαίρεση τη διαδέχεται η ανάγκη για συνεννόηση και σύνθεση.

Και εκεί είναι που πρώτοι οι πολίτες συναντιούνται και συνυπάρχουν, και που πολλά πολιτικά κόμματα αιχμάλωτα των ξεπερασμένων στερεοτύπων τους αρνούνται να το δεχθούν. Και αυτή είναι μία ακόμα μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας που, χωρίς να απομακρύνεται από τις βασικές ιδεολογικές της αξίες και αρχές στις μέρες μας, μετεξελίσσεται σε μια ευρύτερη μεγαλύτερη παράταξη. Με ανοιχτές τις πόρτες για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που στους κόλπους της βρίσκουν τους κοινούς τους τόπους, τον σεβασμό και την αναγνώριση των προσδοκιών τους και την εγγύηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος. Και αυτό είναι ένα προσωπικό επίτευγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στο σημείο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στις δυσκολίες και τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, «την ακρίβεια που είναι δυσβάσταχτη», «τις επιπτώσεις από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση», «το μέλλον που είναι ρευστό και αβέβαιο» και το γεγονός ότι η «μεσαία τάξη είναι γονατισμένη», τονίζοντας πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να απαντήσει, δίνοντας προτεραιότητα, με πραγματική κοινωνική ευαισθησία, στη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση, με τα δημοσιονομικά δεδομένα γνωστά, και κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έστειλαν τα πρώτα μηνύματα ανακούφισης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «αυτό που απαιτείται είναι η διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας στο μέλλον. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα καταφέρνει, όπως κατάφερε την ταχύτερη αποκλιμάκωση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, από πολλές, μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες. Και τούτο, γιατί η κυβέρνησή μας έδωσε προτεραιότητα στη στήριξη, πάνω από όλα, της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας».

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «από το ξεκίνημά της η Νέα Δημοκρατία είχε ως κεντρική αναφορά και στόχο την επίτευξη εθνικής ενότητας, εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης και δεν απομακρύνεται από τη βασική της αυτή αρχή, ωστόσο οι προκλήσεις της νέας εποχής δεν σταματούν στην οικονομία και την κοινωνία».

Επίσης, μίλησε για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν και σημείωσε πως «μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα συμβάλλει, με τη σταθερότητά της και τον σταθεροποιητικό της ρόλο, στην ευρύτερη γειτονιά μας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον.

Είναι σε θέση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο όνομα της διεθνούς ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης, με ένα από τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα αμυντικά συστήματα και με μία συγκροτημένη στρατηγική, η οποία, πέρα της βασικής της προτεραιότητας που είναι η διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας και της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι παρούσα και στην πρώτη γραμμή της συλλογικής πολιτικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού συστήματος στο οποίο ανήκει. Και αυτόν τον ρόλο, της τον αναγνωρίζουν πλέον όλοι».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να αφυπνίζεται στη γειτονιά μας το βαθύ κράτος της γειτονικής Τουρκίας με αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Πολύ ορθά εμείς επιμένουμε σε έναν έντιμο, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, διάλογο με τους γείτονές μας, ενώ παράλληλα η χώρα μας θωρακίζεται και, διαθέτοντας ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα, χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Ελλάδα απειλείται, γιατί, όπως πολλές φορές έχω πει, όταν απειλείσαι φοβάσαι και όταν φοβάσαι, εκ των πραγμάτων ηττάσαι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται με τη συνετή πολιτική του την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας και παράλληλα με τις διεθνείς του πρωτοβουλίες και επαφές και με το κύρος που διαθέτει, ακυρώνει την επιθετικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συνάμα εγκαθιστά, παρά τις δυσκολίες, έναν δίαυλο συνεννόησης σε επίπεδο ηγεσιών, ο οποίος, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, πολλές φορές έχει αποσοβήσει κινδύνους και έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος.

Βάση γι' αυτό, η έντιμη και ειλικρινής διπλωματία. Το κλειδί, ωστόσο, που θα ανοίξει την πόρτα σε μία καινούργια εποχή για ολόκληρη την περιοχή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και η επανένωση της Κύπρου».

Όπως επεσήμανε, η «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε στην Ελλάδα έναν καινούργιο δρόμο, αυτόν της θεσμικής ανασυγκρότησης, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής. Το κράτος ήρθε κοντά στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εμπιστεύθηκαν ξανά τους θεσμούς, το πολιτικό μας σύστημα και την ίδια την πολιτική. Η Ελλάδα ανέκτησε το κύρος της στο διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με εθνική αυτοπεποίθηση, την οποία εγγυάται μία δυναμικά ανερχόμενη οικονομία, ένας διεθνής ρόλος κύρους, θεμελιωμένος σε στρατηγικές συνεργασίες και σταθερές φιλίες και με προσήλωσή μας στις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο. Ανέδειξε ξανά το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο.

Και σήμερα, μπροστά στις νέες προκλήσεις, με διορατικότητα, με επίγνωση των παγκοσμίων προβλημάτων και των εθνικών προκλήσεων, στις πραγματικές τους διαστάσεις και με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια και τον ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, η παράταξή μας προβάλλει ξανά ως ο μοναδικός ασφαλής οδηγός για την Ελλάδα, στα αχαρτογράφητα νερά ενός ρευστού μέλλοντος. Η χώρα και ο λαός μας δοκιμάσθηκαν και υπέφεραν από λαϊκίστικες και ιδεοληπτικές κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, παγκόσμιων και εθνικών, δεν αφήνουν πλέον περιθώρια για άλλους πειραματισμούς και οπισθοδρόμηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, με αυτοπεποίθηση και πατριωτική ευθύνη. Για να χαράξει μαζί με όλους τους Έλληνες, μαζί με κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά, ένα μέλλον ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου. Με μια Ελλάδα στην πρωτοπορία των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων. Με την οικονομία μας ισχυρή και πιο εξωστρεφή από ποτέ. Με μία κοινωνία συνεκτική και ενωμένη. Με ένα κράτος που σέβεται και διευκολύνει τον πολίτη. Με μία Πολιτεία που ακούει τη νέα γενιά και συνδιαμορφώνει το μέλλον της πατρίδας μαζί της. Η κοινωνία μάς εμπιστεύεται.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη με το μεγαλύτερο εύρος στην κοινωνία και στο πολιτικό φάσμα, το μπορεί».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε, δηλώνω στρατευμένος κοντά και μαζί σας στην πρώτη γραμμή, όπως και τότε στο ξεκίνημα, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κοντά στην κάθε μια και στον καθένα από εσάς, που δίνετε τον καθημερινό δύσκολο αγώνα για μια Ελλάδα με τους Έλληνες ενωμένους. Μια Ελλάδα υπερήφανη, αξιοπρεπή, ισχυρή, ανθρώπινη, αξιοσέβαστη στην Ευρώπη και στον κόσμο».

 

Αντ. Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις. Παράλληλα επιτέθηκε κατά "του λόμπι του κατευνασμού" το οποίο όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων από απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Σαμαράς ασκώντας κριτική κατά της Ευρώπης για την στάση της στο ενεργειακό πρόβλημα είπε ότι βρέθηκε χωρίς τερματικούς σταθμούς και αγωγούς όταν ήρθε η κρίση στην Ουκρανία, και διαιώνισε την εξάρτηση της από τη Ρωσία.

"Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων ως σωτήρια λύση. Αλλά πρέπει να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και να κάνει συμμαχίες για νά ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα" είπε ο κ. Σαμαράς.

Σημείωσε ότι τα νησιά και μέσα σε αυτά και το Καστελόριζο "έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει διεξοδικά στο ταξίδι του στην Αμερική".

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη, ότι τα ενεργειακά ζητήματα συνδέονται με τα εθνικά και εκτίμησε ότι η Τουρκία "αβαντάρει το ρωσικό φυσικό αέριο" γι΄αυτό και εμποδίζει την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

"Η «Γαλάζια Πατρίδα» μπλοκάρει τον μόνο ανταγωνιστή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εκεί που είναι και οι δικές μας ΑΟΖ. Γι΄αυτό η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ και Αιγύπτου" είπε ο κ. Σαμαράς.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι "ήρθα να σας μιλήσω για την πατρίδα μας. Για κάποιους δεν είναι πολιτικά ορθό. Δεν είμαι με την λεγόμενη πολιτική ορθότητα αλλά με την πολιτική αλήθεια".

Είπε ότι οι κρίσεις των τελευταίων δυο ετών σε όλα τα επίπεδα αμφισβητούν τον τρόπο ζωής μας, και πρόσθεσε ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες για απαντήσεις γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος. "Καιροί βίαιων ανατροπών είναι αυτοί που ζούμε. Βλέπουμε αυτά που χάνουμε αλλά δεν βλέπουμε τίποτα θετικό σε αυτά που έρχονται. Αυτό το σοκ βιώνει η Δύση" είπε ο κ. Σαμαράς, και αναφέρθηκε στον Πολιτισμό λέγοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πολιτιστικό ρεύμα, και δεν υπάρχουν δημιουργοί. Έκανε λόγο για κατάτμηση της γνώσης στην Παιδεία που δεν παράγει καλλιεργημένους ανθρώπους, ενώ για την Υγεία είπε ότι υπάρχει έκρηξη τεχνολογίας, αλλά και μέτρα κοινωνικής απόστασης για τις πανδημίες που δημιουργούν νέα σύνδρομα και φοβίες.

Εκτίμησε ότι η ποιότητα ζωής είναι προνομιακή μόνο για λίγους και ανυπόφορη για τους πολλούς, ενώ η προσφορά στέγης και η ασφάλεια πολίτη είναι τα δυο μεγάλα προβλήματα της ποιότητας ζωής.

"Η πολιτική μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά και μεγαλώνει η απόσταση από την κοινωνία στην Ευρώπη. Δεν θα χαϊδέψω αυτιά δεν θα ήμουν χρήσιμος στη χώρα ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην παράταξη που υπηρετώ 45 χρόνια. Τα θετικά αναγνωρίζονται γι΄αυτό η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη και αντιμετωπίζονται τα λάθη όπως έγινε με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καλώς εξαγγέλθηκαν τα μέτρα και υπάρχει ανακούφιση αλλά πρέπει ναι υπάρξει μόνιμη λύση ελληνική και ευρωπαϊκή. Πρέπει να το λέμε ότι η Ευρώπη καθυστερεί με μια αναπτυγμένη γραφειοκρατία" είπε ο κ. Σαμαράς.

Ζήτησε αλλαγή στην τιμολόγηση του ρεύματος, αλλά και στη φορολογία, λέγοντας ότι οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση.

"Χωρίς ενέργεια πολιτισμός δεν υπάρχει. Αποδεικνύεται σήμερα ότι ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί στηρίχθηκε μονομερώς από τη Ρωσία υπό τις ευλογίες της Γερμανίας εξαιτίας της εξάρτησής της από τη Ρωσία" είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε ότι είναι "μύθος ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες με τον ήλιο. Θα γίνει αλλά όχι τόσο γρήγορα. Η κυβέρνηση μας από το 2012 είχε ξεκινήσει να πετύχει την ενεργειακή αυτάρκεια. Είχα καλέσει την Ευρώπη να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην περιοχή μας που είναι και ευρωπαϊκά. Κάποιοι είχαν δεύτερες σκέψεις ο Συριζα αδράνησε, κι εμείς αργήσαμε" είπε και προσέθεσε: "Ηταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών. Τι μήνυμα είχαμε δώσει στις εταιρείες που είχαν πάρει τα συμβόλαια εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται. Ο πρωθυπουργός το διόρθωσε, αλλά η ζημιά έγινε και πρέπει να διορθωθεί όπως το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024 ενώ η Γερμανία θα έχει λιγνίτη ως το 2035".

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι άλλο πράγμα να γίνει η Ελλάδα κόμβος εφοδιασμού από τρίτες χώρες, και άλλο και πολύ πιο σημαντικό να παράγει η Ελλάδα υδρογονάνθρακες και να εφοδιάζει την Ευρώπη.

Χαρακτήρισε σωστές κινήσεις την αγορά αεροσκαφών και πλοίων και κυρίως την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και συμπλήρωσε:

"Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις όπως ζητούσε η Μέρκελ. Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν".

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι με τη Ρωσία κανείς δεν μίλησε για απειλή κυρώσεων αλλά επιβλήθηκαν κυρώσεις "κατευθείαν στο ψαχνό και σωστά". Η Τουρκία - όπως είπε ο κ. Σαμαράς - κάνει το ίδιο με τη Ρωσία κάθε μέρα αλλά κυρώσεις δεν επιτρέπονται. Η αντίφαση των υποκριτών κατευνασμού συνίσταται στο εξής: με την ίδια ευκολία που ζητούν από του Ουκρανούς να αγωνιστούν και σωστά, από εμάς ζητούν να τα δώσουμε όλα. Όταν οι Έλληνες κάνουν ότι και οι Ουκρανοί είναι εθνικιστές. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σωστά καταδικάσαμε την Ρωσία, αλλά να ξέρουμε ότι μετά τον πόλεμο έρχεται η ειρήνη, και πρέπει να έχουμε στο νου μας την επόμενη μέρα" είπε.

Προειδοποίησε ότι η ένταση στα Βαλκάνια ανεβαίνει διαρκώς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές ανατροπές, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα που ιδεολογικά να εκφράζει τους πάντες: "Δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι. Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει Και στα δεξιά δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή" είπε ο κ. Σαμαράς.

Προσέθεσε ότι "όπου μεταλλάχθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν" και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ιταλία τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Τόνισε ότι στη Γαλλία ο κεντρώος Μακρόν μετατοπίστηκε στα δεξιά και ότι οι θέσεις του για ασφάλεια και μεταναστευτικό "θα προκαλούσαν εγκεφαλικά στην πολιτική ορθότητα στην Ελλάδα".

"Μας ενοχλούν όσοι θεωρούν ντεμοντέ κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν να γίνει η Ελλάδα από χώρα, χώρος, μας συγκινεί η διασπορά που δακρύζει στον εθνικό ύμνο" είπε.

Καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την θέσπιση της απλής αναλογικής η οποία όπως είπε είναι "ολέθρια επιλογή της αριστεράς γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία και σε εξαρτημένες κυβερνήσεις, και γίνεται επικίνδυνο γιατί κάποια κέντρα σύρουν την Ελλάδα σε συμβιβασμό με Τουρκία".

"Δεν θα επιτρέψει Πρέσπες του Αιγαίου η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα. Διχάζει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα χάνει δύναμη και είναι εθνικά αδιανόητη η επιστροφή του στην εξουσία και είμαστε εδώ για να μην το επιτρέψουμε ποτέ" είπε ο κ. Σαμαράς.

 

Π. Μαρινάκης

«Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια: Η κυβέρνηση αυτή μείωσε τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, έχει δώσει περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πήρε αποφάσεις πρώτη σε όλη την Ευρώπη να μειώσει την ανεργία σε χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας 12ετίας και στήριξε το ΕΣΥ όσο ποτέ». Αυτό ανέφερε, κατά την ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «έχει πλάνο στο κράτος, όπου ήδη συντελείται μία ψηφιακή επανάσταση» και έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως οι ροές έχουν μειωθεί κατά 95%, και η ασφάλεια αποκαθίσταται καθώς η ΕΛΑΣ ενισχύεται.

«Αποκαταστάθηκαν οι προκλητικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, το νέο ασφαλιστικό δίνει πνοή στη νέα γενιά, θωρακίστηκε η άμυνα της χώρας με τις πιο ιστορικές συμφωνίες και βέβαια η διεθνής εικόνα της χώρας άλλαξε κατά 180 μοίρες, γίναμε πρωταγωνιστές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι υπόδειγμα ηγέτη σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο καθένας με τον δικό του τρόπο αναπαράγει το «λεφτά υπάρχουν», ενώ για την κρίση στην Ουκρανία εξαντλήθηκαν σε συμψηφισμούς και μισόλογα. «Πραγματικά ποιος είναι, άραγε, προοδευτικός, αυτός που αυξάνει τον ένα φόρο μετά τον άλλον ή αυτός που τους μειώνει για όλους τους πολίτες;», επεσήμανε.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η ΝΔ επέστρεψε ύστερα από τα πολύ δύσκολα χρόνια: «Αυτή είναι, άλλωστε, και η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η κληρονομιά μας, πώς θα μπορούσε άλλωστε να λυγίσει αυτή η παράταξη, η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα στα πιο δύσκολα χρόνια, η παράταξη που νίκησε τον μεγαλύτερο λαϊκισμό τη δεκαετία του '80, η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να κάνει προσωπικές αναφορές τόσο στον γγ της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Γιάννη Μπρατάκο, αλλά και τον προκάτοχο του, Γιώργο Στεργίου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις πολλές εθελοντικές δράσεις και στις πολλές τηλεδιασκέψεις: «Δεν αφήσαμε καμία ημέρα να πάει χαμένη. Κάναμε για εμάς το σύνθημα σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά δεύτερη φύση. Δεν μείναμε κλεισμένοι σε μία κομματική γυάλα, μιλήσαμε με πολίτες, σε επιμελητήρια, σε δήμους και περιφέρειες, σε επιχειρήσεις, όπου χτυπάει η καρδιά της χώρας».

 

Β. Μεϊμαράκης

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 14ου Συνεδρίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ στις Βρυξέλλες, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην άμυνα της χώρας και σημείωσε ότι «ουδέποτε με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαμε εθνικές υποχωρήσεις. Επί κυβερνήσεως ΝΔ, όταν ήμουν υπουργός Άμυνας, το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων άλλαξε και από αμυντικό μετετράπη σε αποτρεπτικό. Διότι αμυντικό σήμαινε θα υποστώ επίθεση και θα πρέπει να αμυνθώ. Το αποτρεπτικό δόγμα σημαίνει ότι αυτός που θα κάνει επίθεση στην Ελλάδα θα το σκεφτεί πάρα πολύ, και θέλουμε να το αποτρέψουμε. Γι' αυτό χειροκροτήσαμε τη συμφωνία με τη Γαλλία, που μας έκανε υπερήφανους που εγγυάται την αποτροπή της επίθεσης, διότι εάν υποστούμε επίθεση τα προβληματα θα είναι τεράστια».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ τόνισε ότι τα δικτατορικά καθεστώτα επενδύουν πολλά χρήματα σε όπλα ενώ εμείς επενδύουμε στην ανάπτυξη, αλλά επενδύουμε και σε όπλα «λόγω του γείτονά μας, γι' αυτό δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τους αδύναμους όσο θα θέλαμε».

«Ενωμένοι ως μια γροθιά βγαίνουμε από το συνέδριο για να προχωρήσουμε στην επόμενη μάχη», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Σαφώς είναι πιο δυνατή η Ελλάδα σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ, σαφώς είναι καλύτερος ο Μητσοτάκης από τον Τσίπρα, σαφώς είναι καλύτεροι οι υπουργοί και οι βουλευτές μας από τους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάμε από τον πολίτη να συγκρίνει και να αποφασίσει».

«Κάποιοι είχαν προτείνει να πάμε σε υβριδικό συνέδριο λόγω πανδημίας. Θα ήταν πολύ ξενέρωτο. Καλά τα υβριδικά συνέδρια, χρειάζονται, αλλά αν δεν συναντηθούμε, αν δεν πάμε περιοδείες να δούμε τους πολίτες, η πολιτική δεν θα είχε την ανθρωπιά που απαιτείται. Από το 1979 μετέχω σε όλα τα συνέδρια της ΝΔ», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τους συνέδρους «από αύριο να στείλουμε το μήνυμα ότι βαδίζουμε για μια νέα νίκη». Απευθυνόμενος, δε, στους νέους, τους προέτρεψε «να ονειρευτείτε να κυνηγήσετε τα όνειρά σας, μη ζοριστείτε αν δείτε δύσκολα».

«Εμείς, στη ΝΔ, μιλάμε με όρους μέλλοντος όχι παρελθόντος», ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος στις Βρυξέλλες και σημείωσε: «Πρέπει να δούμε σε ποιους θα απευθυνθούμε και για να είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα».

«Πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους. Η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα κεντροδεξιάς στην Ευρώπη. Όταν δεν απευθυνθήκαμε σε όλους, αφήσαμε μερίδα πολιτών να πειραματιστεί και τα πειράματα αυτά έφεραν την Ελλάδα πίσω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ, η Ελλάδα ήταν ισχυρή και τώρα είναι πιο ισχυρή, οικονομικά και εθνικά, και μπορεί να σταθεί όρθια στις επιδιώξεις που υπάρχουν. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει αντιπρόεδρο στην Κομισιόν, η πρώτη φορά που έχει αντιπρόεδρο στο ΕΛΚ, γι' αυτό ακριβώς πρέπει να δούμε, ενόψει εκλογών, πώς θα είμαστε πλειοψηφία».

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «οι ιδεολογικές διαφορές δεν ξεχάστηκαν αλλά έχουν ξεθωριάσει», προσθέτοντας ότι «πολλοί που ψηφίζουν Αριστερά θέλουν να υπάρχει το βράδυ ασφάλεια και να λειτουργούν κανονικά τα πανεπιστήμια. Μπορεί να μη μας ψηφίσουν αλλά η πολιτική μας θα έχει τη συμφωνία τους».

Τέλος, αναφέρθηκε στο 2015 επισημαίνοντας ότι «εξαιτίας του mail Χαρδούβελη, μία μερίδα πολιτών πειραματίστηκε και μας πήγαν πίσω και αντί για ένα δισεκατομμύριο πήγαμε πίσω 100 δισ. Όλα τα αρνητικά έγιναν με κυβερνήσεις άλλων κομμάτων. Όποτε πειραματιστήκαμε πήγαμε πίσω. Το 2009 λέγαμε ότι για δυο χρόνια πρέπει να συγκρατήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και οι άλλοι έλεγαν "λεφτά υπάρχουν", κάποιοι πειραματίστηκαν και μπήκαμε στο ΔΝΤ. Δεν μας νοιάζει τι ψήφισαν την προηγούμενη φορά, πρέπει να τους δώσουμε το χέρι να προχωρήσουμε μαζί μπροστά», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

 

ΣΥΡΙΖΑ:«Ο Κ. Μητσποτάκης φανερώνει ολοένα και περισσότερο το ποιος πραγματικά είναι»

«Ο κ. Μητσοτάκης όσο καταρρέει τόσο φανερώνει ολοένα και περισσότερο το ποιος πραγματικά είναι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθως αναφέρει: «Από τη μια βάζει πλάτη στα κοράκια των εταιρειών ενέργειας και στον κ. Στάσση που χτίζει βίλες επάνω στους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Από την άλλη κοροϊδεύει τους οικονομικά αδύναμους, λες και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι χρωστάνε, αλλά περιμένουν τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για να το μάθουν. Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον εμπιστεύεται πλέον κανείς. Έχει κοροϊδέψει τους πάντες για τα πάντα και τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι. Κι αν δεν μας πιστεύει μπορεί να ρωτήσει τον κ. Σαμαρά...».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Υπέρ της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ένταξης προσφύγων οι Έλληνες έφηβοι

25/06/2022 - 13:02 - Το 89% των εφήβων και νέων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών αλλά και...

Τράπεζες και σούπερ μάρκετ οι πρώτες για «ψηφιακή κάρτα εργασίας»

25/06/2022 - 12:56 - Από τις τράπεζες και από τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους ξεκινά από την 1η...

«Σιωπή ασυρμάτου» με εξαιρέσεις στη διεθνή κατακραυγή για την κατάργηση των αμβλώσεων

25/06/2022 - 12:52 - Αίσθηση προκαλεί η «σιωπή ασυρμάτου» της κυβέρνησης και ειδικότερα, έστω ενός, εκ των...

Ρύθμιση για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα προϊδοποιεί τους καταναλωτές

25/06/2022 - 12:34 - Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων...

Snik – Light: Η πρώτη τους αντίδραση on camera μετά το άγριο επεισόδιο μεταξύ τους στα MAD VMA (vid)

25/06/2022 - 11:48:19 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Επτά μαρτυρίες για τα γεγονότα στο Βιολογικό του ΑΠΘ

insidestory.gr Οι επτά φοιτητές στο Βιολογικό του ΑΠΘ που μίλησαν στο inside story, εδώ και μήνες εργάζονται ανάμεσα σε δακρυγόνα, πέτρες και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ποιος θα θερίσει την alt right του Μητσοτάκη μετά τις εκλογές;

Ποιος θα θερίσει την alt right του Μητσοτάκη μετά τις εκλογές; Φωτεινή Λαμπρίδη Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ο πρώτος που βγήκε να πανηγυρίσει για την...

Δείτε όλο το άρθρο
ΝΑΤΟ: Βέτο προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου

Τον μεγαλοϊδεατισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Πενήντα χρόνια πίσω με τη μηχανή του χρόνου

Πενήντα χρόνια πίσω με τη μηχανή του χρόνου Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Όποιος(α) αμφιβάλλει ότι έχουμε μπει στην εποχή του...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια