Ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων για τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ

🕔24/11/2016 - 19:41

Την απόφαση να κλείσει τον κύκλο των μαρτύρων και να προχωρήσει στην εξέταση του πορίσματος Καλούδη έλαβε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, με ψήφους 11 υπέρ και 10 κατά. Νέοι μάρτυρες θα κληθούν μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν συγκλονιστικά στοιχεία.

Την πρόταση να κλείσουν οι εξετάσεις μαρτύρων στήριξαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι η Εξεταστική έχει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ ήδη από τις εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες του αποδεικτικού υλικού που έχει σταλεί στα μέλη της μαζί με τις μαρτυρικές καταθέσεις, μπορούν, όπως επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, «να βγουν αβίαστα συμπεράσματα».

Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν, τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, επιμένοντας στην ανάγκη να κληθούν και άλλοι μάρτυρες, προκειμένου η Επιτροπή να έχει ολοκληρωμένη άποψη για θέματα στα οποία υπάρχουν, όπως τόνισαν, αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «και μόνο από την εξέταση του πορίσματος Καλούδη, θα προκύψει ανάγκη κλήσης νέων μαρτύρων». Όπως είπε, ήδη, σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν βαριές κατηγορίες για πέντε άτομα. Τόνισε ακόμα, ότι μεταξύ αυτών που πρέπει να καταθέσουν, είναι και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος Ροβέρδος Σπυρόπουλος, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει ο πρώην ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», Κώστας Γιαννίκος. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να κληθούν, μεταξύ άλλων, για να καταθέσουν, ο πρώην εκδότης της «Ελευθεροτυπίας», Χάρης Οικονομόπουλος, καθώς με επιστολή του προς την Εξεταστική καταγγέλλει μεθοδεύσεις τραπεζών σε βάρος του, που οδήγησαν, όπως υποστηρίζει, σε πιστωτική ασφυξία και κλείσιμο της εφημερίδας, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησαν για άλλα μέσα ενημέρωσης, και ο δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης, για τους ισχυρισμούς του ότι έπαιρνε χρήματα από τον υπουργό Επικρατείας για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από το site του.

Η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την οποία συντάχθηκε και ο κ. Καμμένος, ήταν ότι θα εξεταστούν τα στοιχεία που θα τους ζητηθεί εγγράφως να αποστείλουν στην Επιτροπή και αν κριθεί ανάγκη, τότε θα τους καλέσουν να καταθέσουν.

«Κλείνουμε τον κύκλο των μαρτύρων, εκτός και αν υπάρξουν συνταρακτικά απρόοπτα», τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Και το θέμα και ο χρόνος παράδοσης του πορίσματος είναι καθορισμένα. Φτάσαμε στο τέλος της περιόδου, δεν υπάρχει λόγος για κλήση και άλλων μαρτύρων» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.

«Υποχρέωση μας δεν είναι να τηρήσουμε την 4η ή την 5η αναβολή, αλλά να ολοκληρώσουμε το έργο μας», σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι πρέπει να προσέλθουν στην Εξεταστική και άλλοι μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους η αντιπολίτευση κρίνει αναγκαίο να καταθέσουν.

«Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να κλείσουμε την αποδεικτική διαδικασία, πάρτε και την ευθύνη η κυβερνητική πλειοψηφία, να πείτε ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν χρειάζονται να κληθούν», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, που είχε κάνει και την πρόταση για τον κ. Δαβαράκη, επέμεινε ότι πρέπει να κληθεί, τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες του, αλλά και να εξακριβωθεί αν υπάρχουν τελικά «μαύρα ταμεία» στα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής έκανε λόγο για μυθιστορηματικού χαρακτήρα καταγγελίες, τις οποίες διέψευσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, δηλώνοντας στην κατάθεσή του στην Εξεταστική, ότι ο κ. Δαβαράκης ποτέ δεν πληρώθηκε από το κόμμα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!