Ομόφωνο «Ναι» από το ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

🕔24/09/2020 - 12:34

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αν και έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ

Το «πράσινο φως» στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης, έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), έπειτα από συνεδρίαση που ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και ήταν μαραθώνια, καθώς ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, «η βασική απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων ελήφθη μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 18 Δεκεμβρίου γνωμοδότησε επί της αρχής το ΚΑΣ. Ένας από τους όρους της απόφασης ήταν να κατατεθεί από την Αττικό Μετρό η μελέτη της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή τα αρχαία θα σηκωθούν, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής του μετρό και θα επανατοποθετηθούν. Αυτή η μελέτη απασχόλησε το ΚΑΣ στη χτεσινή του συνεδρίαση, το οποίο και ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης», σημείωσε η υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι τώρα «θα πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από φορείς που τάσσονται κατά της απόσπασης των αρχαίων από το σημείο. Μάλιστα, στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, επίσης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

«Όταν ένα θέμα έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη οφείλουμε να αναμένουμε, συγχρόνως όμως, επειδή το μετρό είναι ένα ζωτικό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προχωρήσουμε εμείς κατά αρμοδιότητα τις δικές μας διαδικασίες, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι το ΚΑΣ ομόφωνα, 16 άτομα, γνωμοδότησαν υπέρ της έγκρισης της μελέτης», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ υπήρξε παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η υποβληθείσα μελέτη «στον βαθμό που ήταν δυνατό να διαβαστεί μέσα σε ελάχιστες ώρες από την ώρα που επεδόθη στους ενδιαφερόμενους φορείς με εισαγγελική παραγγελία -αφού το ΥΠΠΟΑ δεν θέλησε να την δώσει- παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά προμελέτης», ενώ «δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας».

 

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος»

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση του οποίου γίνεται λόγος για προμελετημένο έγκλημα, ενώ γίνεται λόγος και για κίνδυνο που υπάρχει για τις ίδιες τις αρχαιότητες. Αναλυτικά η ανακοίνωσή του ΣΤΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με τη νέα του σύνθεση και αφού εκπαραθυρώθηκαν όλες οι αντίθετες φωνές, γνωμοδότησε και πήρε ομόφωνη απόφαση σήμερα  τα ξημερώματα υπέρ του τεμαχισμού, της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία αφενός θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αρχαιότητες, απειλώντας τις με καταστροφή κι αφετέρου καθυστερεί την ολοκλήρωση του έργου. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον προηγούμενο προγραμματισμό, ο οποίος ανετράπη με προσωπική απόφαση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, το μετρό ήδη θα πραγματοποιούσε σήμερα τα δοκιμαστικά του δρομολόγια!

Όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με τη μελέτη τεμαχισμού-απόσπασης και επανατοποθέτησης, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται τουλάχιστον μέχρι το 2023! Επίσης, η εξεταζόμενη μελέτη δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία απόσπασης για κάθε τμήμα που θα αποσπαστεί, μεταφερθεί και επανατοποθετηθεί.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, ο άνθρωπος ο οποίος κατέθεσε τη νέα μελέτη είναι αδελφός μέλους του ΚΑΣ, συγκεκριμένα του κ. Εμμανουήλ Κορρέ.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης τάσσεται εναντίον του νέου σχεδιασμού. Μία θέση την οποία είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή και την οποία εξέφρασε με το σύνθημα «ΚΑΙ μετρό ΚΑΙ αρχαία».

Με βάση αυτή τη θέση, η οποία είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε στηριχτεί την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τους αρχαιολόγους και κινήσεις πολιτών,  το έργο του μετρό προχωρούσε κανονικά τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα έργο το οποίο είχε σταματήσει από το 2013 και η κατασκευή του μετρό είχε γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη. Το έργο ξεκίνησε πάλι, το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση παραμονής «κατά χώραν» (in situ) των σημαντικών ευρημάτων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία με τη σημερινή απόφαση τίθενται εν αμφιβόλω.

Όμως παρά την καταστροφική απόφαση του ΚΑΣ, πιστεύουμε πως η μάχη δεν έχει χαθεί και υπάρχει ακόμη χρόνος να κερδηθεί.

Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στο ΣτΕ στο οποίο στις 6 Νοεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών κατά της Απόσπασης και άλλων φορέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και τους πολίτες ολόκληρης της χώρας, να αντισταθούν στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργολάβων που εξυπηρετεί,  να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στην καταστροφή και ένα ακόμη πιο βροντερό ΝΑΙ στη διάσωση της ιστορίας, της μνήμης και του πολιτισμού.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει για μάσκα, κυκλοφορία, εργασία και εκπαίδευση

31/10/2020 - 20:06 - Διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στη χώρα από την προσεχή...

Αρνητικό ρεκόρ - σοκ με 2.056 νέα κρούσματα και 6 νεκρούς

31/10/2020 - 19:25 - Νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 2.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο 31...

Ομολογία αποτυχίας το διάγγελμα Μητσοτάκη, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

31/10/2020 - 16:48 - Ως «ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος...

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για ακόμη μια φορά την αποτυχία της κυβέρνησης, είπε η Ε. Αχτσιόγλου

31/10/2020 - 16:10 - «Την αποτυχία της κυβέρνησης την πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι...

Ως ύπουλες κινήσεις με στόχο την εκμετάλλευση της πανδημίας χαρακτήρισε τα μέτρα το ΜέΡΑ25

31/10/2020 - 16:04 - Τα «νέα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο δεν συνοδεύονται από ουσιαστική ενίσχυση των αδύναμων αλλά...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία η Θεσσαλονίκη

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι αβελτηρίες των αρμοδίων έφεραν τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν από την υγειονομική τραγωδία. Στα 1.259 πιστοποιημένα κρούσματα την Τρίτη, τα 291...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς θα μειωθεί το εργασιακό κόστος χωρίς να αγγίξουμε τους μισθούς

Δημήτρης Μάρδας

-Αν θέλουμε να διώξουμε ακόμη ένα μέρος των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό –και δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιστήμονες– ας εφαρμόσουμε τα όσα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το άθλημα της Δημοκρατίας και η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις