Ορόσημο η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος

🕔06/03/2019 - 13:18

Είμαστε σε συνθήκη κανονικότητας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, της ικανότητάς της να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με έξοδο στις διεθνείς αγορές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου και πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη φορά, μετά από μια περίπου δεκαετία, που το ελληνικό δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου και μάλιστα με ένα επιτόκιο το οποίο αγγίζει ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004 - 2005. Αυτό δείχνει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι καταρρέουν όλα τα καταστροφολογικά αφηγήματά της περί συγκεκαλυμμένου μνημονίου» και ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στις αγορές. «Οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα και ποιος είναι εκείνος ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να καταστροφολογεί» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα εάν εκλεγεί, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Πρέπει να θυμίσουμε ότι η ΝΔ κυβερνούσε τη χώρα και όταν είχε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί, είχε αποδεχθεί ένα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων με μέσο όρο 4% έως το 2031, ενώ για τα έτη 2016, 2017, 2018, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, που είχε αποδεχθεί, ήταν 4,5%. Η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει έστω και μία φορά τον στόχο του δεύτερου προγράμματος. Το 2015, είχε στόχο πλεόνασμα 3%, και είχε επιτύχει ένα 0,1%. Είχε δημιουργήσει μία τρύπα, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος.

» Η ελληνική κυβέρνηση με μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση πέτυχε να μειώσει αυτούς τους στόχους και να δημιουργήσει έναν χώρο 15 έως 20 δισ. ευρώ από το 2015, έως το 2018, ενώ σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα έχει συμφωνηθεί ένας στόχος 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022, στόχος ο οποίος είναι συνδεδεμένος και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μετά το 2022, το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο, 2 έως 2,1%».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θέλει να κάνει καμία διαπραγμάτευση και αυτό το οποίο φαντασιώνεται είναι ότι -αφού ο ίδιος εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης μπροστά στο οποίο οι προτάσεις του ΔΝΤ θα θυμίζουν νηπιαγωγείο, και θα έχουν οδηγήσει, όπως λέει, σε αναπτυξιακό άλμα την ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμβεί- οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν ως δώρο, ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021, ή για το 2022. Πρόκειται για κοινωνικά επικίνδυνη στρατηγική η οποία απειλεί να γυρίσει την Ελλάδα πίσω, στις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου 2012 -2013, ίσως και χειρότερα. Εφόσον ο συσχετισμός δύναμης το επιτρέψει και υπάρξει μια συνολική συζήτηση στην Ευρώπη για τα θέματα της λιτότητας, μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές γραμμές που συγκρούονται στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες επέλεξαν για την διαχείριση της κρίσης μια πολιτική σκληρότατης λιτότητας. Η κυριαρχία αυτών των δυνάμεων έχει δημιουργήσει το έδαφος επάνω στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς, οι οποίες αμφισβητούν τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες και την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Συγκροτείται ένα "μαύρο μέτωπο", η επικράτηση του οποίου θα είναι καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, ότι παρ΄ ότι συντάχθηκε στην Ευρώπη με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά του κ. Ορμπάν, συρόμενος από τις αποφάσεις του ΕΛΚ, την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος του, όπως ο κ. Κύρτσος, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον κ. Ορμπάν.

«Αν παρατηρήσουμε τη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση του προσφυγικού και τις καταστροφικές», όπως τις χαρακτήρισε, «θέσεις της για την οικονομία, διαπιστώνουμε ότι από ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιού πολιτικού λόγο, το οποίο αποτελεί και το σημείο επαφής της με πολιτικές δυνάμεις τύπου Όρμπαν και Κούρτς», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας , κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής ότι «δείχνει να ταυτίζεται με τη ΝΔ και αυτό είναι που δημιουργεί όρους αναδιαρθρώσεων και αναδιαμορφώσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα», ενώ για το Ποτάμι είπε, πως δεν έχει σαφή στρατηγική και γι’ αυτό οδηγήθηκε στη σημερινή του κρίση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «εκφράζει και εκπροσωπεί την αριστερά, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και τμήματα ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλότερα εισοδήματα και επιδιώκει να εκφράσει και ένα τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στην δεξιά και στην ακροδεξιά, στις ευρωεκλογές με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναβαθμισμένος».

Ερωτηθείς τέλος για τα πορίσματα και τις διώξεις σχετικά με τις ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι, είπε ότι δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη, ενώ παράλληλα εκτίμησε, ότι «ασκήθηκαν πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις», προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. «Πιστεύω ότι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έκανε, σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση σε μια πρωτοφανώς ακραία συνθήκη, αυτό το οποίο όφειλε, με βάση τον νόμο και τις αρμοδιότητές της. Αναμένουμε τη δικαστική εξέλιξη, αλλά πιστεύουμε ότι δε μπορούν να δημιουργηθούν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πολιτικές εντυπώσεις κατά τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει η αντιπολίτευση και ένα κομμάτι του αντιπολιτευόμενου τύπου» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «Παρατηρούμε, όμως, στην υπόθεση αυτή μια διαφορετική προσέγγιση από ότι σε άλλες, στις οποίες η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει διώξεις, έχει προχωρήσει σε πορίσματα που αφορούν στο παλιό πολιτικό σύστημα. Εκεί τις περισσότερες φορές οι εμπλεκόμενοι, πολιτικά κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα, έχουν μιλήσει για σκευωρίες και έχουν απειλήσει δικαστές ή μάρτυρες, έχουν κάνει διάφορες ακραίες και εξωθεσμικές κινήσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοιες ενέργειες και αυτό αναδεικνύει και τη διαφορετική ποιότητα των πολιτικών χώρων. Υπάρχουν από την ΝΔ και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο δυο μέτρα και δυο σταθμά».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Τον Απρίλιο η πληρωμή του ΦΠΑ Οκτωβρίου για τις επιχειρήσεις στις κόκκινες περιοχές

29/10/2020 - 10:37 - Για το τέλος του Απριλίου του επόμενου έτους μετατίθενται οι προθεσμίες για την καταβολή του...

Μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

29/10/2020 - 10:23 - Μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα...

Στο κόκκινο από σήμερα Σέρρες και Ιωάννινα - Ποια είναι τα μέτρα που προβλέπονται

29/10/2020 - 07:08 - Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη...

Volley League Γυναικών: Τα στιγμιότυπα της 3ης αγωνιστικής

29/10/2020 - 02:50:00 -

Ο Ράσφορντ έγινε ο μοναδικός παίκτης της Γιουνάιτεντ μετά τον Σόλσκιερ με χατ-τρικ ως αλλαγή (vids)

29/10/2020 - 02:31:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια