Π. Μπαλτάκος: «Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για τις συναντήσεις με τη Χρυσή Αυγή»

🕔03/04/2014 - 13:20

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Π. Μπαλτάκος ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ήξερε για τις κινήσεις τους και για τις συναντήσεις που είχε με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης, είπε, μάλιστα, ότι είχε και άλλες συναντήσεις με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι περισσότερες πριν από τη δολοφονία Φύσσα, με εξαίρεση μια - δύο.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι είχε τις συναντήσεις αυτές καθώς «αποφάσισα να έχω ένα συγκεκριμένο ρόλο για το καλό της παράταξης και της χώρας. Τους έλεγα ορισμένα  πράγματα που ήθελα να ακούσουν, προκειμένου να κρατώ επαφή μαζί τους». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν έλεγα τι έκανα στον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνεις τον πρωθυπουργό με τα πάντα. Ήξερε, όμως, ότι έπρεπε να απεγκλωβίσουμε τους 500.000 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής από αυτό το κόμμα». Ο κ. Μπαλτάκος, είπε ότι όφειλε να γνωρίζει «τις σκέψεις και τις κινήσεις τους. Ο τρόπος που μίλησα στον κ. Κασιδιάρη ήταν τέτοιος, γιατί δεν μιλούσα και με ακαδημαϊκό», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «για μένα ο πρωθυπουργός είναι ‘ο Αντώνης’. Η σχέση μας έχει σφυρηλατηθεί αδιατάρακτα. Είμαστε και οι δύο δαυλοί διαταγμένοι στο καλό της πατρίδας».

Υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει η δικαιοσύνη, γιατί «η πρόθεσή μου ήταν αγαθή... Το υλικό του βίντεο είναι προϊόν εγκλήματος και δεν μπορεί να πει σε καμία δικογραφία. Τίποτα από όλα αυτά που είπα στο βίντεο για τους υπουργούς δεν είναι αλήθεια, οπότε τι να ερευνήσει η δικαιοσύνη;». Ο κ. Μπαλτάκος, είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι «κεντροδεξιά παράταξη, η οποία κινδυνεύει εδώ και δύο χρόνια να χάσει την δεξιά της πτέρυγα και αν αυτό συμβεί θα βγει εκτός της πρωτοκαθεδρίας του πολιτικού φάσματος. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί και κανένας δεν πρέπει να το θέλει».
Σε ό,τι αφορά τις κατά καιρούς συναντήσεις του με βουλευτές της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι «υπάρχουν και άλλες συνομιλίες πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Μπορεί να τις βγάλουν σε άλλες κασέτες. Πάντως δεν θυμάμαι τι ακριβώς συζητήσαμε. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν μιλάς το ίδιο σε έναν ακαδημαϊκό και σε ανθρώπους όπως αυτοί».

Απατώντας σε ερώτηση για συναντήσεις με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο γραφείο του, εξέφρασε τη άποψη ότι «τους έχω συναντήσει στους διαδρόμους της Βουλής. Το γραφείο μου, τυχαίο αυτό, είναι δίπλα στο δικό τους. Και η κ. Κανέλλη έχει έρθει στο γραφείο μου, τι σημαίνει αυτό, ότι είμαι κομμουνιστής;».

Σχετικά με την απόφασή του να συναντήσει τον κ. Κασιδιάρη, ενώ υπάρχει έρευνα εναντίον του είπε ότι «το ότι είναι κατηγορούμενος κάποιος δεν είναι καταδικασμένος. Όταν κατάλαβα τι είχαν κάνει αυτοί οι άνθρωποι αυτές οι συναντήσεις σταμάτησαν». Υποστήριξε ακόμη ότι σε συναντήσεις με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έμαθε κάτι για τη δολοφονία Φύσσα αλλά «έμαθα άλλα πράγματα, για πολιτικές πρακτικές και πολιτικές στοχεύσεις, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Ο τέως γγ της κυβέρνησης κάλυψε πλήρως το γιο του, μετά το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι άνθρωποι (σ.σ. οι βουλευτές της ΧΑ) οι οποίοι έχουν κάνει όργια με τη βία μηνύουν τον γιο μου γιατί τους έσπρωξε». Υποστήριξε, επίσης, ότι ο γιος του αναζητείται στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου και πως ο ίδιος δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Οι ποινικές διώξεις τους «ανεβάζουν»

Ο κ. Μπαλτάκος, υπογράμμισε ότι ήταν αντίθετος στις ποινικές διώξεις ενάντια στην Χρυσή Αυγή αλλά και στην απαγόρευση συγκεκριμένων κινήσεών της, όπως τα συσσίτια, καθώς «δεν πρέπει να μετατρέπεις έναν πολιτικό σχηματισμό σε διωκόμενο. Το είχα πει και όχι μόνο εγώ. Είναι πολιτικό λάθος οι απαγορεύσεις των συσσιτίων. Εάν τις αφήσεις να γίνουν το μαθαίνουν 1.000 άτομα, όταν τις απαγορεύεις το μαθαίνουν 10 εκατ. Έλληνες μέσω των δελτίων της τηλεόρασης. Οι απαγορεύσεις τους ανεβάζουν. Εδώ δεν είναι Δανία, ο κόσμος έχει άλλη άποψη».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, δεν ισχύει -ή τουλάχιστον απόλυτα- η κατηγορία του κ. Κουβέλη ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης απειλούσε τη Δημοκρατική Αριστερά ότι εάν δεν ψηφίσει κάποια νομοσχέδια θα τα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή.

«Όταν έγινε η ιστορία με την ΕΡΤ ήρθε στο γραφείο μου ο κ. Τσούκαλης και συζητήσαμε για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τι θέλετε να κάνετε, θέλετε να γίνουν εκλογές τώρα. βάσει των δημοσκοπήσεων η Χ.Α. θα έχει διπλάσιες έδρες. Τι θέλετε τελικά να μας σπρώξετε σε αυτό;».

Τέλος, ο κ. Μπαλτάκος υποστήριξε ότι η παραίτησή του ήταν δική του απόφαση και είπε: «Παραιτήθηκα μόνος μου. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό μετά το όλο θέμα. Μίλησα με τους κ. Σταμάτη και κ. Μπούρα και τους είπα ότι έρχομαι εκεί για παραίτηση».


ΔΗΜΑΡ: Η ΝΔ σχεδίαζε άνοιγμα στους νεοναζί

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Π. Μπαλτάκου, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης «επιχείρησε να ανασκευάσει τις καταγγελίες στελεχών της ΔΗΜΑΡ τις μέρες της κρίσης στην ΕΡΤ όπου 'απειλούσε' με σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Εκ των υστέρων επιδιώκει  να διασκεδάσει τις πραγματικές προθέσεις της ακροδεξιάς ομάδας του Μαξίμου η οποία σχεδίαζε ανοίγματα της ΝΔ στους νεοναζί, όπως προκύπτει από την πολιτική ατζέντα της ΝΔ εκείνη την εποχή (αντιρατσιστικός νόμος, ιθαγένεια, κλείσιμο της ΕΡΤ). Οι πράξεις αυτές μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επιβεβαιώνουν τον πολιτικό σχεδιασμό του κυβερνητικού κόμματος με την κάλυψη του πρωθυπουργού». 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (20/5/2020) Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δείτε... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12/5/2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!