ΠΑΣΟΚ: Επί τάπητος το θέμα των διαγραφέντων – Σύσκεψη κορυφαίων υπό τον Βενιζέλο

🕔26/03/2012 - 12:07

Σε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς θα κινείται στο εξής το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το μεσημέρι, ο νέος πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος, αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του κινήματος, Φώφη Γεννηματά και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των υπουργών και των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη σύσκεψη, είναι το τι θα γίνει με τους διαγραφέντες βουλευτές. Πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι διαγραφέντες στο κόμμα, προκειμένου να επιτευχθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη συσπείρωση. Ταυτόχρονα, πολλά στελέχη του κόμματος (με επιφανέστερο τον κ. Λοβέρδο) θεωρούν ότι όσοι δεν είχαν ψηφίσει το μνημόνιο, δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στο κόμμα. Υπάρχει, πάντως και η τρίτη -συμβιβαστική- άποψη, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι διαγραφέντες βουλευτές, αλλά να μην είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει αποφάσεις, αλλά μάλλον τάσσεται υπέρ της τακτικής τού να εξεταστεί η κάθε περίπτωση (διαγραμμένου ή ανεξάρτητου βουλευτή) χωριστά και αναλόγως να κριθεί. Επίσης, φέρεται να θεωρεί ότι την όποια απόφαση πρέπει να την λάβουν τα όργανα του κόμματος. Για τον λόγο αυτό αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει μία μία τις περιπτώσεις των διαγραμμένων βουλευτών με βάση και τις εκλογικές ανάγκες κατά περιοχή. 
Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, ενώ ο βασικός σχεδιασμός που υπάρχει είναι τις επόμενες ημέρες να κλείσουν όλοι οι συνδυασμοί του κόμματος.

Στη σύσκεψη, αναμένεται επίσης να συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την τήρηση της γραμμής του κόμματος ώστε μέχρι και τις εκλογές τουλάχιστον να μην ακούγονται διαφορετικές απόψεις. 

 

Τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη ΝΔ

Προβληματισμός υπάρχει και για τα σενάρια που θέλουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συγκροτούν μετεκλογικά νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να αρνηθεί συμμετοχή σε συμμαχική κυβέρνηση εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, πληροφορίες που επικαλείται ο Σκάι, αναφέρουν ότι για την περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για συγκυβέρνηση και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διετίας, ώστε οι επόμενες εκλογές να πραγματοποιηθούν είτε την άνοιξη του 2014 όταν είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές ή το φθινόπωρο του ίδιου έτους, παράλληλα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων αναγνωρίζουν πως στην περίπτωση που από τις κάλπες της 29ης Απριλίου ή της 6ης Μαΐου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκηρυχθούν νέες εκλογές καθώς, εκτός των άλλων, αναμένεται να υπάρξει παρασκηνιακή αλλά έντονη αντίδραση από τους δανειστές της χώρας. Έτσι, η συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αποτελέσει μονόδρομο, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο. 

 

Έρχονται και νέες αποχωρήσεις;

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τους διαγραφέντες και τα στελέχη που προσχωρούν σε άλλα κόμματα, ενδέχεται να οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε μια ανανέωση. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Θ. Πάγκαλος και ο Σ. Ξυνίδης ανακοίνωσαν ότι δεν πρότίθενται να είναι και πάλι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές και υπάρχουν σενάρια ότι το ίδιο σκέφτονται να κάνουν και διάφορα άλλα στελέχη του κόμματος. Μεταξύ αυτών, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Real News", βρίσκονται:  
• Η Βάσω Παπανδρέου, η οποία πάντως θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Παπανδρέου φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη και ανήσυχη για το μέλλον της χώρας και φυσικά και για το μέλλον της πολιτικής τάξης.
• Ο Βαγγέλης Αργύρης, βουλευτής Ιωαννίνων και Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα ως Διευθυντή της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, θέση που επί Γ. Παπανδρέου κατείχε η Ρεγγίνα Βάρτζελη. 
• Ο Βασίλης Γερανίδης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ασχοληθεί με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
• Ο Νίκος Σαλαγιάννης, βουλευτής Καρδίτσας, ο οποίος θα αναλάβει νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, στη θέση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
• Ο Θανάσης Τσούρας, βουλευτής Α΄ Αθηνών – περιφέρεια στην οποία θα κατέλθει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
• Ο Ηλίας Μόσιαλος, βουλευτής Επικρατείας, που ετοιμαζόταν για τη Β΄ Αθηνών ή τα Τρίκαλα, θα επιστρέψει στο Λονδίνο και την πανεπιστημιακή του έδρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποσπάσει υπόσχεση από τον Ευ. Βενιζέλο να αξιοποιηθεί από την Ιπποκράτους.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα 3.424 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Κατέληξαν ακόμη 21 ασθενείς

21/05/2022 - 17:13 - Στα 3.424 είναι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις...

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 επανέλαβε ο Γ. Οικονόμου

21/05/2022 - 16:03 - «H κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και κατ’...

Με ομιλίες συνέδρων και μελών η δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

21/05/2022 - 14:47 - Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και...

Προβάδισμα 7,4 μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB

21/05/2022 - 13:29 - Στις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου,...

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις τουρκικές παραβιάσεις

21/05/2022 - 13:08 - Κριτική στον πρωθυπουργό σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με τις...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ

Ξεκίνησαν αμφισβητώντας το FIR Αθηνών. Τους αναχαίτιζαν οι έλληνες πιλότοι, δεν ενδιαφέρθηκε και ο ICAO. Έγινε συνήθεια η παράβαση. Αφού το...

Δείτε όλο το άρθρο
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Από χθές, 18 προς 19/5/2022, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος (σα να λέμε η μάνα και όλο το επίλοιπο σόι…)  θρηνούν έναν από...

Δείτε όλο το άρθρο
Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια (με τη βοήθεια και του Φρόιντ)

Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Δύο χοντρές γκάφες σε μια εβδομάδα από τον ίδιο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια