ΠΑΣΟΚ: Εξαιρετικά προβληματική η πρόταση της ΝΔ για το αντιρατσιστικό

🕔31/05/2013 - 13:41

Ως εξαιρετικά προβληματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση της ΝΔ σχετικά με την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων και κατηγορεί τη ΝΔ ότι αναγκάστηκε να καταθέσει την πρόταση «κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων», συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει για το συγκεκριμένο θέμα στους κόλπους της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμη ότι η πρόταση αυτή «αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της» ΝΔ και κάνει λόγο για ακατανόητη και αντιφατική τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα για το ζήτημα το κόμμα του κ. Σαμαρά. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η ΝΔ «εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής».

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στη ΝΔ ότι «προκάλεσε έτσι μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία που προσέλαβε αξιακά χαρακτηριστικά και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ κατάθεση σχετικής πρόταση νόμου» και προσθέτει ότι «σε μια όμως ημέρα μέσα η ΝΔ, κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της, για την διατύπωση της οποίας είχε επιστρατεύσει και την ΚΕΝΕ! Περιέλαβε μάλιστα στην πρόταση νόμου μέχρι και διάταξη που αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία κ.ο.κ.!».
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου. Πολλά θα κριθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προτάσεων νόμου. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης με κάθε  κόμμα να οχυρώνεται πίσω από το πρόσχημα της δικής του πρότασης! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ να προταχθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ που κατατέθηκε δεύτερη. Η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ, στη μακροσκελή του ανακοίνωση, κάνει λόγο για σαφείς ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σημειώνει: «Η διαφωνία για το αντιρατσιστικό ανέδειξε -εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ- τις πολιτικές, ιδεολογικές και αξιακές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επέβαλε την κοινή δράση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Το αντιρατσιστικό αποκάλυψε όμως και τον εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που εμποδίζουν τη συγκρότηση του συνταγματικού τόξου κατά της ΧΑ.

» Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την καμπάνια που προωθεί εδώ και μήνες κατά της ρατσιστικής και γενικότερα της κοινωνικής βίας και υπέρ της ανάγκης να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο επίπεδο της νομοθεσίας και του Κανονισμού της Βουλής (π.χ. απαγόρευση οπλοφορίας)».
Αναφέρεται, επίσης, και στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, τονίζοντας:
«Η κρίση γύρω από το αντιρατσιστικό αναδεικνύει ως επιτακτική προτεραιότητα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που δεν μπορεί να περιορίζεται στην εφαρμογή του μνημονίου και τις σχέσεις με την τρόικα, αλλά πρέπει να συνιστά το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με σαφές χρονοδιάγραμμα και εξειδίκευση ανά υπουργείο.

» Η επικαιροποιημένη συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται και από τον  ειλικρινή σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, δια του τρόπου αυτού, της Βουλής και της Κυβέρνησης. Βασικό τμήμα της συμφωνίας αυτής είναι η αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό.
» Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε με απόλυτη σαφήνεια τα ζητήματα αυτά τόσο στη τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών, όσο και δημόσια με την ομιλία του στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αρχηγών και τη συνέντευξή του στην ΝΕΤ (Ε. Στάη). Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σταθερά στους άξονες που ανέδειξε ο Πρόεδρός του ως προς τις κυβερνητικές προτεραιότητες, τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, την αποτίμηση της διαχείρισης της κρίσης κλπ. 
» Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει συνεπώς στο ρόλο του ως εγγυητή  της κυβερνητικής σταθερότητας, στη δίκαιη αποτίμηση της στάσης των κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές του 2012, στις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ως εκφραστή της συντηρητικής παράταξης.

Τα θέματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα  
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποια θέματα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:

«Ο κατάλογος των θεμάτων που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ζωτικής σημασίας είναι τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, η οριστικοποίηση των ρυθμίσεων του ενιαίου φόρου ακινήτων χωρίς επιβάρυνση των πραγματικών αγροτών, η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων, η ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κ.ο.κ. Ήδη το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τα προγράμματα κατά της ανεργίας και επίκαιρη επερώτηση για τον ΕΟΠΥΥ.

» Κοινός παρονομαστής των θεμάτων αυτών είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσω της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση, η δημοσιονομική ανάκαμψη και η εφαρμογή ενός νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου με την κοινωνία όρθια και ικανή να εκτιμήσει την τεράστια εθνική προσπάθεια που έγινε όχι για τους αριθμούς, αλλά για τους πολίτες. Και η προσπάθεια αυτή έγινε μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο, ολισθηρό και συντηρητικό ευρωπαϊκό πλαίσιο που μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από την πίεση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στους κόλπους των οποίων το ΠΑΣΟΚ παίζει πάντα πολύ σοβαρό ρόλο.
» Για το μεγάλο εκκρεμές θέμα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τις σχετικές υποχρεώσεις της χώρας ενόψει της επόμενης εκταμίευσης, το ΠΑΣΟΚ αναμένει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Πρωθυπουργού που θα τεθούν υπόψη των άλλων δύο αρχηγών και θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντησή τους».

Διεθνείς επαφές και εσωκομματικά

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στις διεθνείς επαφές του κ. Βενιζέλου, καθώς και στα εσωκομματικά του. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος «ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του κ. Σαμαρά να μετάσχει την Παρασκευή σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Eurogroup, υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Ντάιζενμπλουμ που επισκέπτεται την Ελλάδα», καθώς και ότι «ετοιμάζεται για τις συναντήσεις με τους ομολόγους του του ευρωπαϊκού Νότου στο Παρίσι στις 15/6 καθώς και για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σόφια στις 21-22/6».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εσωκομματικά, υπογραμμίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ προχωρά την άλλη Κυριακή (9/6) στην εκλογή των γραμματειών των δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών του οργανώσεων». Όπως αναφέρεται, ο κ. Βενιζέλος «συνεχίζει το Σαββατοκύριακο αυτό τις περιοδείες του. Έτσι, μετά τη Χαλκίδα, ακολουθεί η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη για το αντιρατσιστικό και η επίσκεψη στο Κιλκίς, με έμφαση στα αγροτικά θέματα. Στο Κιλκίς τον Ευ. Βενιζέλο θα συνοδεύσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρης.

» Τη Δευτέρα 3/6, ο Ευ. Βενιζέλος θα κλείσει με ομιλία του την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για το γενικό και τεχνικό λύκειο (ώρα 19.00, αμφιθέατρο ΥΠΕΞ «Γ. Κρανιδιώτης», Ακαδημίας 1).
» Την Τρίτη 4/6 ο  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί τον Πειραιά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων) θα συναντηθεί με τους φορείς της πόλης και της περιοχής». 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!