ΠΑΣΟΚ: Ποια προβλήματα δημιουργεί η πρόταση νόμου της ΝΔ για τα φαινόμενα ρατσισμού

🕔31/05/2013 - 13:59

Ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εξέδωσε και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν ταυτόχρονα με το σχόλιο που εκδόθηκε από το κεντρικό γραφείο Τύπου του κόμματος στο οποίο η πρόταση της ΝΔ χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά προβληματική και ως αντίδραση που προήλθε από τις διεθνείς πιέσεις (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).

Από την πλευρά του, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, κατακρίνει το γεγονός ότι έχουν προκύψει τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι δεν χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του νεοναζισμού. Σήμερα, μόνο το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει δική του πρόταση». 
Προσθέτει, επίσης, ότι «το ενωτικό κάλεσμα και η δήθεν αναδίπλωση της ΝΔ είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης της Ευρώπης στις κατ’ ουσίαν ευρωσκεπτικιστικές θέσεις που εξέφρασε».

Μάλιστα, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, επικρίνει έντονα και τον πρωθυπουργό αναφέροντας: «Η πρόταση που παρουσίασε όμως μας γυρίζει στις αρχές της συζήτησης. Η πρόταση νόμου έχει αιτιολογική έκθεση την επιστολή του Πρωθυπουργού προς το ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη. Κάτι σαν: ‘Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. Αυτοί είναι μαύροι’».
Επίσης, αναφέρεται ότι «η πρόταση της ΝΔ είναι πρόχειρη γιατί είναι προσχηματική. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί εξαιρεί το κράτος και τα όργανα του από την υποχρέωση τήρησης του νόμου που η ίδια προτείνει. Δηλαδή ένας Υπουργός, ένας δάσκαλος κι ένας παπάς δικαιούνται να υποκινούν τη ρατσιστική βία κάτι που απαγορεύεται στον απλό πολίτη; Τι είναι ο ρατσισμός; Έγκλημα ή δικαίωμα για λίγους;

» Το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκό κόμμα γιατί μοιράζεται τις ίδιες αξίες με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις αξίες του Ευρωπαϊκού αλλά και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν νιώθουμε άβολα με αυτό. 
» Το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικό κόμμα και για αυτό, ανεξάρτητα από την υποχρέωση για την ενσωμάτωση της Απόφασης - Πλαισίου του Συμβουλίου Υπουργών (για την οποία είχε συμφωνήσει και η Ελλάδα), θεωρεί την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της νεοναζιστικής βίας ηθική του υποχρέωση.
» Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν νεοναζί ή μη. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο (3907/11) για να απελαθούν αυτοί που δεν δικαιούνται να διαμένουν στη χώρα αλλά και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Πρέπει να εφαρμοστεί. 
» Τα θύματα και οι ουσιώδεις μάρτυρες της ρατσιστικής βίας αλλά και οποιασδήποτε μορφής βαριάς εγκληματικότητας πρέπει να προστατεύονται γιατί αυτό είναι ηθικό και δίκαιο. Πρέπει να προστατεύονται για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο. Χωρίς την προστασία τους δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα όποια μορφή κι αν έχει.
» Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αποφασισμένο για την προώθηση και ψήφιση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου «Για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
» Για αυτό το λόγο δεν επέμεινε στη δική του πρόταση νόμου που κατατέθηκε στις 21/3 στη Βουλή και το περιεχόμενό της ήταν ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2012. Κατέθεσε από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ στη Βουλή την πρόταση Ρουπακιώτη χωρίς να συμμετέχει σε κανένα μικροκομματικό παιχνίδι. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι οι αρχές και αξίες που υπηρετούν και οι δυο προαναφερθείσες προτάσεις νόμου είναι αυτονόητες για κάθε δημοκρατική κοινωνία.
» Σε θέματα εθνικής σημασίας ο διάλογος και η διάθεση για συνεργασία είναι προαπαιτούμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας παρουσιάσει τη δική του πρόταση νόμου τη Δευτέρα και όπως δηλώνει δεν περιμένει να ψηφιστεί. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να διαβάσουμε για πρώτη φορά τις θέσεις του.
» Παρά τα όσα διαδραματίζονται και προσβάλλουν την αισθητική των σκεπτόμενων πολιτών διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό συζητάμε στην Ελλάδα για την ουσία της πολιτικής. Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις όλων στη Βουλή όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία. Εκεί θα αποδειχθεί ποιος πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Εκεί θα κριθούμε όλοι». 

 

Τα προβλήματα που προκαλεί η πρόταση της ΝΔ, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε και ένα σημείωμά του, στο οποίο αναλύει σε πέντε σημεία, τα προβλήματα που προκαλεί, κατά το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα:
1. Ποινική ασυλία για τους φορείς του ρατσιστικού λόγου 
Η υποκίνηση σε βία και η πρόκληση μίσους, ενώ έως τώρα αλλά και με βάση την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να στρέφεται κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση την πρόταση της ΝΔ θα πρέπει να στρέφεται «άμεσα» κατά προσώπου. Δηλαδή θα μένουν στο απυρόβλητο όσοι προτρέπουν συλλήβδην στην εκδίωξη των μουσουλμάνων ,των μαύρων, των ξένων, των Εβραίων κλπ., διότι δεν στρέφονται κατά συγκεκριμένου προσώπου.
2. Ποινικοποίηση της υποτίμησης της σημασίας της γενοκτονίας και του ολοκαυτώματος κατά τρόπο που πλήττει την ελευθερία του λόγου και της επιστημονικής έρευνας στον πυρήνα τους.
Σε αντίθεση με την κοινή πρόταση νόμου που λαμβάνει μέριμνα ώστε να μην ποινικοποιείται η άρνηση των εγκλημάτων γενοκτονίας, πολέμου κλπ., παρά μόνο όταν στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, η πρόταση της ΝΔ ποινικοποιεί την υποτίμηση της σοβαρότητας της γενοκτονίας, ακόμη και στο πλαίσιο της έκφρασης επιστημονικών απόψεων. 
3. Ποινική ασυλία των οργάνων του κράτους για τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων
 Η χειρότερη πρόβλεψη είναι αυτή του άρθρου 3, με την οποία εξαιρούνται το κράτος και τα ΝΠΔΔ όχι μόνο από τις διοικητικές κυρώσεις (όπως προβλέπει η κοινή πρόταση νόμου ) αλλά γενικά από την εφαρμογή του νόμου, περιλαμβάνοντας στην εξαίρεση και τα όργανά τους. Δηλαδή όχι μόνο δε θα είναι επιβαρυντική περίσταση ή πειθαρχικό παράπτωμα για ένα δημόσιο υπάλληλο ( ή ένα κληρικό που δεν έχει αίσθηση της αποστολής του) η προτροπή σε μίσος ή ρατσιστική βία, αλλά ούτε καν ποινικό αδίκημα. Οι πράξεις δηλαδή που συνιστούν τα εγκλήματα του ν. 927.1979 θα απαγορεύονται για τους άλλους, αλλά θα μπορούν να τελούνται ελεύθερα από τα όργανα του κράτους.
Έτσι η ΝΔ προτείνει ένα αντίστροφο «ιδιώνυμο» και εισάγει μια προκλητική και αδικαιολόγητη εξαίρεση που είναι αντισυνταγματική και υπονομεύει το κράτος δικαίου .
4. Αποδυνάμωση του ρατσιστικού κινήτρου ως λόγου που μπορεί να επισύρει την επαχθέστερη τιμωρία του δράστη. 
Η πρόταση της ΝΔ μειώνει τη σημασία του λεγόμενου ρατσιστικού κινήτρου ως περίστασης που επισύρει την επαχθέστερη τιμωρία του δράστη ενός εγκλήματος, σε επίπεδο ακόμη χαμηλότερο και από αυτό που θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ειδικότερα: 
Το λεγόμενο ρατσιστικό κίνητρο θεσπίστηκε για πρώτη φορά με το ν. 3719/2008 (άρθρ. 23), ο οποίος πρόσθεσε εδάφιο στο τέλος της παρ. 3 του άρ. 79 ΠΚ ως εξής:
«Η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβα­ρυντική περίσταση.»
Η διάταξη αυτή ήταν βεβαίως μία πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη ανυπαρξία οιασδήποτε πρόβλεψης. Το μειονέκτημά της, όπως διαφάνηκε στην πορεία εκ της (μη) εφαρμογής της, ήταν ότι δεν προέβλεπε συγκεκριμένο αυξημένο πλαίσιο ποινής ή κάποια άλλη συγκεκριμένη δυσμενή συνέπεια για το δράστη, με αποτέλεσμα το κίνητρο αυτό να μην διερευνάται καν, ούτε κατά την προανάκριση, ούτε κατά την άσκηση της δίωξης, ούτε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Έτσι, ούτε η βούληση του νομοθέτη για βαρύτερη τιμωρία των σχετικών εγκλημάτων πραγματώθηκε, ούτε οι επιβαλλόμενες ποινές μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν επαρκώς αποτρεπτικές. Το αποτέλεσμα ήταν από τη μία η εγκληματικότητα με ρατσιστικά αίτια να έχει γιγαντωθεί την τελευταία διετία, τόσο σε αριθμό όσο και σε βαρύτητα των εγκλημάτων, και από την άλλη τα επίσημα στοιχεία να μην αποτυπώνουν το φαινόμενο. 
Με τον πρόσφατο νόμο 4139/2013 (το νέο νόμο περί ναρκωτικών), η διάταξη τροποποιήθηκε ως εξής:
«Η τέλεση της πράξης από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλο­γικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και η ποινή δεν αναστέλλεται».
Η διάταξη αυτή ήταν βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, διότι αφενός διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής (προσθήκη της εθνοτικής καταγωγής, των γενεαλογικών καταβολών, του χρώματος και της ταυτότητας φύλου) και αφετέρου προέβλεψε συγκεκριμένη δυσμενή για το δράστη μεταχείριση (απαγόρευση αναστολής της ποινής)
Με την πρόταση της ΝΔ καταργείται ο ρητός χαρακτηρισμός των κινήτρων αυτών ως επιβαρυντικής περίστασης, καταργείται επίσης η πρόβλεψη για απαγόρευση αναστολής και καταργείται επίσης και η προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού (που υπήρχε ήδη στην αρχική μορφή της διάταξης ως «γενετήσιος προσανατολισμός») και της ταυτότητας φύλου (η αντίληψη που έχει το άτοµο για το εάν ανήκει στο ανδρικό ή γυναικείο φύλο), που προστέθηκε πριν από δύο μήνες με το ν. 4139.
5. Απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την προστασία θυμάτων και μαρτύρων
Βασικότατη έλλειψη της πρότασης νόμου της ΝΔ είναι ότι δεν έχει καμία διάταξη για τη διευκόλυνση της διαλεύκανσης των εγκλημάτων και της παροχής δικαστικής προστασίας στα θύματα με πρόταση της εισαγγελίας. Αλλοδαποί ουσιώδεις μάρτυρες και θύματα εγκλημάτων βίας χωρίς άδεια παραμονής θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε απέλαση, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν ακόμα και την καταγγελία σοβαρών εγκλημάτων στις αρχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ασφάλειας των ιδίων αλλά και όλων των πολιτών και της κοινωνίας. Τα τάγματα εφόδου της ΧΑ θα έχουν το ελεύθερο να κυνηγούν και να ξυλοκοπούν κάθε παράτυπο μετανάστη, ο οποίος θα φοβάται όχι μόνο να καταφύγει στην αστυνομία, ακόμα και να αναζητήσει περίθαλψη στο νοσοκομείο. 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!