Ψευδή στοιχεία – «Η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί», απαντά ο Δένδιας

🕔21/09/2022 - 13:33

Καταδίκη από όλα τα κόμματα για τη νέα πρόκληση Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ

«Η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί», τα «ψευδή στοιχεία», έχουν απαντηθεί πολλές φορές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας , σχολιάζοντας την ομιλία που έκανε στη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Για τη νέα πρόκληση Ερντογάν και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ έκαναν δηλώσεις καταδίκης σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων, θεωρώντας ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση, η οποία πρέπει να απαντηθεί. Φυσικά, διαφοροποιούνται σε επιμέρους σημεία. Επίσης, ερώτηση στη Βουλή για την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση.  

Στις δηλώσεις Ερντογάν ότι «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της» και ότι η Ελλάδα εφαρμόζει και «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας», καθώς και ότι χρέωσε στη χώρα μας «την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων», ενώ ο ίδιος απευθύνει «εκκλήσεις για συνεργασία και αλληλεγγύη», ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, απάντησε:

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας, κάθε φορά, διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.
Η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής.
Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. Κατ’ αρχάς η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και, βεβαίως, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πως η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5000 ανθρώπους. Ή όπως κάποτε λεγόταν η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί».
υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα μετατρέπει και πως η χώρα μας «με παράνομες επαναπροωθήσεις αυξάνει τη βία κατά των προσφύγων στο Αιγαίο». Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι πέρα από τις «απάνθρωπες απωθήσεις» μεταναστών, η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ Κατρούγκαλος

Σε συνεντεύξεις του καταδίκασε ως απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ. Τόνισε ότι απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα και οποιαδήποτε απειλή παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι ενωμένες. Πρόσθεσε επίσης ότι αναγκαίο είναι να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν οι λιγότερο ή περισσότερο θετικές δηλώσεις των εταίρων μας.
Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το πλαίσιο κυρώσεων του Ιουνίου 2019 και παράλληλα να μην παραχωρήσει "δωρεάν" την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, αλλά να τη συνδέσει με τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την δέσμευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι η Τουρκία που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η απόκρουση εκ μέρους μας της τουρκικής προπαγάνδας και η υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά εξίσου αναγκαίος είναι και ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και του ανθρωπιστικού δικαίου στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι προσκολλημένη και να μην δίνει έδαφος για εκμετάλλευση στη γειτονική Τουρκία-παραβάτη. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η πολιτική Μητσοτάκη έχει καταστήσει το προσφυγικό από ευρωτουρκικό, ελληνοτουρκικό θέμα με αποτέλεσμα να εκτίθεται η Ελλάδα διεθνώς και να μην έχουμε τη στήριξη που έπρεπε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους μας. 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδος


«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κλιμάκωσε κατά κυριολεξία με την επίθεση κατά της Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ. Εδώ και μήνες αναφέρομαι στην πιθανότητα να επιδοθεί σε υβριδικό πόλεμο. Μετά την προβοκάτσια που έκανε με τα fake news στον Έβρο, που δυστυχώς βρήκε συμπαραστάτες και στην Ελλάδα, πήγε στον ΟΗΕ, έντυσε με φωτογραφίες τα fake news του και επιτέθηκε χυδαία. Η καταδίκη αυτής της επίθεσης είναι απερίφραστη.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται εκτός πλαισίου και δεν θα σταματήσει εκεί. Δεν θα τον αφήσουμε να το τολμήσει. Η εθνική ενότητα είναι δεδομένη».

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ

«Το παραλήρημα Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ούτε σαν προεκλογική τακτική, ούτε ως προϊόν δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας.
Είναι ακριβώς οι στρατηγικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Τουρκία - σε μια περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και προσπάθειας απόσπασης της Τουρκίας από τη ρωσική επιρροή - που τροφοδοτούν την επιθετική ρητορική και τις αντίστοιχες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η Ελληνική Λύση

Ανακοίνωση του κόμματος:

«Οι άθλιες συκοφαντίες του Ερντογάν κατά της Ελλάδος από το βήμα του ΟΗΕ, δεν συνιστούν απλώς μία διαστρέβλωση της ιστορίας και της πραγματικότητας, αλλά ευθεία απειλή απέναντι στο ελληνικό έθνος.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως χώρα που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από την Τουρκία η οποία είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.
Η Ελληνική Λύση είχε προειδοποιήσει ότι η «παθητική στάση» απέναντι στην βάρβαρη Τουρκία ήταν εγκληματικό λάθος με ασύμμετρες συνέπειες στην εθνική μας ασφάλεια.
Η Ελληνική Λύση όμως είχε ξεκαθαρίσει τον ύποπτο ρόλο ορισμένων ΜΚΟ, πολιτικων προσώπων και ιδιωτών που διέδιδαν την τουρκική προπαγάνδα περί «ελληνικών εγκλημάτων κατά προσφύγων», χρόνια πριν αυτή γίνει «επίσημα» χθές όπλο στα χέρια του Ερντογάν. Η κύρια ευθύνη φυσικά βαρύνει την κυβέρνηση που προκλητικά αφήνει ύποπτες ΜΚΟ να δρουν ανεξέλεγκτα.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πέραν της κυβερνητικής ανικανότητας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την δράση μίας «Πέμπτης Φάλαγγας» που προωθεί ευθέως τα συμφέροντα της Τουρκίας εντός των τειχών».

Το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25

«Με τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα μας, που κατ' επανάληψη έχουμε καταγγείλει ως ΜέΡΑ25, η ελληνική Κυβέρνηση δίνει "τροφή" στον Ερντογάν να διασύρει την χώρα μας διεθνώς. Κάτι τέτοιο έκανε για άλλη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Τελικά Μητσοτάκης και Ερντογάν ενισχύουν ο ένας τον βαρβαρισμό του άλλου».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Το δρομολόγιο των κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών και ο ύποπτος ρόλος της Τουρκίας

Γιούλα Ζαχιώτη— Associated Press Πώς η Ρωσία διακινεί λαθραία τα σιτηρά που έχει κλέψει από την Ουκρανία για να πληρώσει τον πόλεμο του Πούτιν. Το...

Δείτε όλο το άρθρο
Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη του νέου επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη

SafaAlharathy Κοινή δήλωση των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλαβε την υποστήριξη του Ειδικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Για τον Σταμάτη Κόκοτα

Για τον Σταμάτη Κόκοτα Γιώργος Βαρεμένος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Έφηβος στην Αιτωλοακαρνανία, το να δεις από κοντά τον Σταμάτη Κόκοτα ήταν όνειρο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Προβάδισμα ΝΔ με 8,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται  το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας

Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας


Μεγάλο το ενδιαφέρον και η προσέλευση στις εκδηλώσεις των 5 stages της 2ης Beyond Στις συνεχείς επενδύσεις που προσελκύει η χώρα μας στο μέτωπο των...


Δείτε θέμα και σχόλια