Ψηφίστηκε και επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

🕔17/06/2020 - 17:03

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πρώτα επί της αρχής και κατόπιν και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Την ερχόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του με τη δεύτερη ανάγνωση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργος Ζαββός, επανέλαβε πως οι φορείς των μικροπιστώσεων δεν θα είναι σαν τράπεζες, δεν δημιουργούν συστημικούς κινδύνους αντίστοιχους με αυτούς που δημιουργηθούν οι τράπεζες που έχουν καταθέσεις. Στην κριτική ότι αφήνονται «τρύπες» στο νομοσχέδιο για να εισέλθουν «δούρειοι Ίπποι» ως πάροχοι μικροχρηματοδοτήσεων, ο υφυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το αναληθέστερο», καθώς προβλέφθηκε να γίνεται ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος, που κρίθηκε ως ο καταλληλότερος οργανισμός για να αναλάβει αυτή την ευθύνη, μιας και έχει την προϊστορία, την τεχνογνωσία, την ικανότητα στελεχών και την εμπειρία, δεδομένου ότι ελέγχει φορείς της ίδιας υφής.

Σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε, αυτά τα ιδρύματα να έχουν μορφή ανωνύμων εταιρειών, ο υφυπουργός απάντησε λέγοντας πως το ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, επειδή έτσι είναι ευχερέστερος ο έλεγχός τους. Για το ύψος του κεφαλαίου εκκίνησης των 400.000 ευρώ, ανέφερε πως δεν ήταν μια χρυσή τομή, αλλά μετά την διαβούλευση πιστέψαμε πως είναι η καλύτερη επιλογή ποσού αυτή.  

Σε ερωτήσεις βουλευτών, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το λεγόμενο feed and proper, ο υφυπουργός απάντησε αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, ενώ για την συμμετοχή κοινωνικών φορέων Αλληλέγγυας Οικονομίας, ανέφερε πως «εμείς θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο τους καλύπτει την συμμετοχή, όπως είναι διατυπωμένο. Εάν νομίζετε ότι δεν επαρκεί η διατύπωση αυτή, είμαστε ανοικτοί να το δούμε».  

Σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών, ο κ. Ζαββός ανέφερε πως «προφανώς και εφαρμόζονται και σε αυτό το νομοσχέδιο όλες οι διατάξεις περί προστασίας των καταναλωτών» και πρόσθεσε πως αρχικά «είχαμε βάλει άρθρα μέσα, που αναφέρονταν στην γενική γραμματεία Καταναλωτή, αλλά αφαιρέθηκαν μετά από συζήτηση που είχαμε με το υπουργείο Ανάπτυξης για δύο λόγους βασικούς. Πρώτον, γιατί σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εδώ πρόκειται για πολύ μικρές οντότητες και η προστασία τους γίνεται βάσει των γενικών όρων συναλλαγών που είναι κάτι δεδομένο. Ως προς τα φυσικά πρόσωπα δε, οι μικροπιστώσεις δεν είναι καταναλωτικά δάνεια. Όμως είναι καταναλωτές, και προστατεύονται σε κάθε περίπτωση από τη νομοθεσία για την καταναλωτική πίστη». 

Η πρόβλεψη της δυνατότητας σύνδεσης των παρόχων με τον «Τειρεσία», έγινε όπως εξήγησε ο υφυπουργός, για να μπορούν να δουν τα ιδρύματα αυτά την κατάσταση του αιτούντος και να σταθμίζουν τα κριτήρια καταλληλότητάς τους. Τέλος για το θέμα των εγγυήσεων, ο υφυπουργός επανέλαβε πως δεν μπορούν να απαιτηθούν εμπράγματες εγγυήσεις. Μπορεί, όμως να απαιτηθούν προσωπικές εγγυήσεις, όπως είναι η δυνατότητα κάποιου απλού εγγυητή.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια, ο κ. Ζαββός είπε πως με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, «παρέχεται η δυνατότητα στους λεγόμενους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, να παραταθεί η διάρκεια επιβολής ορισμένων άρθρων των συμβάσεών τους. Δηλαδή δίνεται μια μορφή moratorium, ώστε λόγω της κρίσης να μην επιβληθούν τα αυστηρά κριτήρια τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Κι αυτό, καθώς υπάρχει πρόβλεψη, ότι αν ένας διαχειριστής δανείων μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα δεν επιτύχει τους στόχους, π.χ. το 20% των αναμενόμενων εισροών, το cash low, τότε υπάρχει μείωση κατά 20% της αμοιβής του. Λόγω όμως της κρίσης αυτής της περιόδου και παρά το γεγονός ότι ο «Ηρακλής» αυτή τη στιγμή προχωρά - και παρ' όλες τις προβλέψεις εξαιρετικά καλά - όλες, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται ότι θα μπουν φέτος σε αυτό το σχέδιο»

Στην αδικία εναντίον μιας μερίδας συνταξιούχων, σχετικά με τη φορολόγηση των αναδρομικών εισοδημάτων τους, για την οποία υπάρχει σχετική διάταξη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Μαμουλάκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ευνοηθούν οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας. Σημείωσε δε, πως δεν προκύπτει ευδιάκριτα ο τρόπος διενέργειας της εκ νέου εκκαθάρισης των εισοδημάτων από συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά, ειδικά για τα έτη τα οποία αυτά έχουν παραγραφεί.  

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, εξέφρασε την έκπληξή του που ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, παρ' όλο που, όπως είπε «οι βουλευτές του υπεραμύνθηκαν της πατρότητας του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο ξεκίνησε επί δικών τους ημερών και συνηγορούσαν υπέρ της αναγκαιότητας, χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας της κατά το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής του». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «το σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, δεν δίνει μόνιμη και ουσιαστική διέξοδο για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Στην καλύτερη περίπτωση, ποσά έως 25.000, μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, ή να βοηθήσουν να μετατεθούν τα χρέη. Στην πράξη, δίνεται χώρος στους επιχειρηματικούς ομίλους, να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες που θα παίζουν ρόλο επίσημου τοκογλύφου, αναλαμβάνοντας να χορηγούν μικροδάνεια σε απελπισμένους, μόνο και μόνο για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους, να εκμεταλλευτούν τον πόνο, την αγωνία και τα αδιέξοδά τους που εσείς προκαλείτε, να αποκτήσουν οι εταιρείες και με άλλους τρόπους πρόσβασης σε ζεστό χρήμα μέσω ΕΣΠΑ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα προωθούν στους δικαιούχους μεν, αλλά πάντα με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους και μάλιστα εγγυημένα από το κράτος χωρίς καμία χασούρα. Καραμπινάτο, λοιπόν, δώρο προς τις επιχειρήσεις αυτές!».  

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, ανέφερε πως η εποπτεία των ιδρυμάτων μικοροχρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα της δημιουργήσει μεγάλα έξοδα και θα έχει έσοδα. Εστίασε και πάλι την κριτική του στο σχέδιο «Ηρακλής», λέγοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μειωθούν στο 20%, από 40% μέχρι πρόσφατα, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κάτω από 5%. Επίσης, έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά, μετά το κλείδωμα της οικονομίας μας. 

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδει τους ευάλωτους πολίτες βορά σε ποικιλόμορφες μαφίες», επισήμανε πως «η Τράπεζα της Ελλάδας καταγγέλλει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμου ελέγχου της αγοράς από ύποπτα στοιχεία» και σχολίασε λέγοντας πως «πήρατε τη μικροχρηματοδότηση, εφεύρεση της βραβευμένης Τράπεζας των Φτωχών στο Μπαγκλαντές και τη μετατρέπετε σε εργαλείο ξεπλύματος χρήματος και ακόμη χειρότερα, σε Δούρειο Ίππο μαφιών». 

Α. Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση θεσπίζει ουσιαστικές παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις βέλτιστες πρακτικές για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με στόχο τη σύντομη επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπολος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και αναλύοντας τις φορολογικές διατάξεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Βεσυρόπουλος μίλησε για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θεσπίζονται από την κυβέρνηση, όπως η νέα ρύθμιση για εξόφληση σε 12 ή 24 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. 

Για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο υφυπουργός υπενθύμισε πως εφέτος θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ενώ η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, και όχι σε έξι όπως προβλεπόταν ως τώρα. Επίσης, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για πέντε, ενώ επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων, τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος, αλλά και την δυνατότητα έκπτωσης ποσοστού 2% στο φόρο εισοδήματος με την εφάπαξ καταβολή του. Πολιτικές που δείχνουν, ότι «η κυβέρνηση αυτή, έχει πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας. Ζει στον πραγματικό και όχι στον εικονικό κόσμο» όπως είπε.

Ειδικότερα για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου και τον τρόπο αντιμετώπισης της φορολόγησης των αναδρομικών των συντάξεων, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως με την διάταξη εισάγεται ρύθμιση στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για την ακύρωση ή τροποποίηση άμεσου προσδιορισμού φόρου, πράξης προσδιορισμού φόρου και πράξης επιβολής προστίμου, με γνώμονα την φορολογική δικαιοσύνη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων φορολογουμένων. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν με έννομο τρόπο φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, όταν αδιάσειστα προκύπτει ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, ή ότι υπάρχει αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. Η δε φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου, ή σε πράξη διοικητικού εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου, είτε με πρωτοβουλία της ίδιας φορολογικής αρχής.

«Έτσι - εξήγησε ο υφυπουργός - δίνουμε λύση και στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο. Το άρθρο αποκαθιστά την άνιση και άδικη αντιμετώπιση που δημιουργήθηκε, και θα διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογούμενου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ». Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως «δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους» και σημείωσε πως ακόμα και η όποια τυχόν ύπαρξη εκκρεμοδικίας «δεν θα εμποδίζει τη φορολογική διοίκηση - υπό τον όρο βέβαια ότι δεν θα προβληθούν λόγοι που έχουν ήδη εξεταστεί από τη φορολογική διοίκηση - να προχωρήσει σε διορθώσεις».

Αναφορικά με το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 την προθεσμία υποβολής της αίτησης για την ένταξη νομικών προσώπων στις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, για την αλληλέγγυα ευθύνη, ανέφερε πως είναι μία ακόμη παρέμβαση που υπαγορεύτηκε από ορθολογικά κριτήρια.

Σχετικά με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με το οποίο θεσπίζεται για το τρέχον έτος η καταβολή τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση, ανέφερε πως είναι αναγκαίο και δίκαιο καθώς «υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. πολίτες, οι οποίοι είχαν καταθέσει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, αδυνατώντας να πληρώσουν τέλη, και με τη συγκεκριμένη διάταξη θα μπορούν να προβαίνουν σε άρση της ακινησίας και να πληρώσουν αναλογικά τέλη σε μηνιαία βάση. Για πρώτη φορά, όσοι λοιπόν προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα το οποίο θα κυκλοφορήσουν χωρίς καμμία ποινή» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος. Επίσης «δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, σε περίπτωση που έρθει ο λόγος ακινησίας αυτής εντός του έτους 2020, να μπορούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού, και όχι για όλο το χρόνο».

Για τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα αγροτεμάχια από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το 2020, ο υφυπουργός είπε ότι είναι «μια ρύθμιση που κινείται στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών. Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές, ότι θα ισχύσουν για το 2020 οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και το 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας».

Τέλος, για το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, ανέφερε πως αυτό στοχεύει στη στήριξη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθώς επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο, το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού 25% στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, και η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής στις δόσεις ρυθμίσεων». Μια έκπτωση, που όμως όπως ξεκαθάρισε, δεν αφορά τις οφειλές από Φ.Π.Α. και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, καθώς και σε οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού περιουσίας.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκική παραβατικότητα ζητά ο Αλ. Τσίπρας

11/08/2020 - 13:26 - Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου...

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια

10/08/2020 - 22:49 - Επίσκεψη στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία πραγματοποίησε κλιμάκιο...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια