Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής» και τον πτωχευτικό κώδικα

🕔08/07/2021 - 19:42

Το ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει καταγγελίες για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, που δεν καλύφθηκαν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Οικονομικών «θα εξετάσει καταγγελίες για περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, ως όφειλαν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα, κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ότι υπάρχουν στοιχεία για πέντε συγκεκριμένους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έγιναν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν κοινωνικά ευάλωτους δανειολήπτες.

Το θέμα επανέφεραν, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Μαμουλάκης και του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, καλώντας τον να εξετάσει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για περιπτώσεις που τυχόν δεν καλύπτονται και μας έχουν διαφύγει. Το υπουργείο Οικονομικών θα τις εξετάσει και θα διερευνήσει για τυχόν μη εφαρμογής του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οφειλετών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί, πάντα γίνονταν. Οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία έχουν απελευθερωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε όμως εδώ να ακούσουμε ενστάσεις προβληματισμούς και προτάσεις για περαιτέρω προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Έχουμε κοινωνική ευαισθησία, αλλά θα πρέπει να λειτουργούμε και με αποτελεσματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Στη σύντομη παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου, για την 18μηνη παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» και την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες με «κόκκινα δάνεια», ο κ. Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιτυχία του προγράμματος».

«Ο όγκος των ‘κόκκινων δανείων’, από τα 47 δισ. που ήταν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τον Ιούνιο του 2019 που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, μειώθηκαν στα 28 δισ., δηλαδή μια μείωση της τάξεως του 37%. Το πρόγραμμα «Ηρακλής», κατά τη διάρκεια ζωής του πέτυχε και κάτω μάλιστα από αντίξοες συνθήκες. Και οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες έκαναν χρήση του προγράμματος και έλαβαν εγγυήσεις 11,8 δισ. ευρώ. Η επιτυχία του εκτιμάται ότι συμβάλει ενεργά στην απομείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων για αυτό και μας οδήγησε στην παράταση του», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα ‘Ηρακλής2’ και εκτιμάται ότι η χώρα θα πετύχει τη μείωση των ‘κόκκινων δανείων’ ώστε να φθάσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το 2022 ενώ πιθανότατα δύο συστηματικές τράπεζες θα το πετύχουν μέσα στο 2021».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα από τις 13/4/21 που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα «Ηρακλής 2» και μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις για εξωκοινοβουλευτικό συμβιβασμό ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την πρώτη Ιουνίου που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν κατατεθεί 25.535 ενεργές αιτήσεις εκ των οποίων οι 17.000 είναι οριστικοποιημένες ενεργές αιτήσεις ενώ κάθε μέρα 500 με 1.000 δανειολήπτες υποβάλλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αξιοποιεί ορθά κάθε διαθέσιμο πόρο και ευκαιρία για να διασφαλίσει το ταχύτερο και με κοινωνική δικαιοσύνη την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της αρχής του, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ ενώ υπερψήφισαν ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι το ΜεΡΑ25, είχε δηλώσει ότι, «δεν θα νομιμοποιήσει το παράνομο νομοσχέδιο για αυτό και θα απέχει από την ψηφοφορία».

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν εκφράσει τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Από την πλευρά των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών, έγινε λόγος για ένα θετικό νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην απομείωση των «κόκκινων δανείων».

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΕΚΠΟΙΖΩ, ΓΕΣΕΒΕ, η Ένωση Δανειοληπτών Καταναλωτών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ομοσπονδία Ελευθέρων Επαγγελματιών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Η κριτική τους, εστιάστηκε κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία όπως υποστήριξαν, δεν καλύπτεται επαρκώς για τους ευάλωτους κοινωνικά δανειολήπτες.

 

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα»

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Τροποποίηση του ν.4557/2018 - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «κατά» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Ψηφίστηκαν επίσης:

-η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την ανάπτυξη εφαρμογής ελέγχου γνησιότητας των πιστοποιητικών/βεβαιώσεων covid19 καθώς και την παροχή 150 ευρώ σε εμβολιασθέντες νέους 18-25 ετών («υπέρ» η ΝΔ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία το Κίνημα Αλλαγής) και

-η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που δίδει οικονομικά κίνητρα σε αναισθησιολόγους του ΕΣΥ. («υπέρ» η ΝΔ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, «παρών» το ΚΚΕ, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία το Κίνημα Αλλαγής).

Τροπολογία πέντε άρθρων κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διατάξεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο διάστημα συνεχιστεί η πανδημία. 

Έτσι, η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 που βεβαιώνει τον εμβολιασμό του χρήστη του, θεσπίζει την καταβολή του voucher των 150 ευρώ («freedom pass») σε κάθε νέο 18 έως 25 ετών που θα ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού του (ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, τη μόνη δόση) και ορίζεται πως το ποσό αυτό θα μπορεί να δαπανηθεί μονάχα για την πραγματοποίηση αγορών ή λήψη υπηρεσιών από τουριστικές, πολιτιστικές ή μεταφορικές επιχειρήσεις. Η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμα άρθρα για την ψηφιακή έκδοση απαραίτητων ιατρικών βεβαιώσεων (π.χ. για χρήση σε κολυμβητήριο, γυμναστήριο κ.ο.κ) αλλά και την εφαρμογή «myHealth» για την διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών των πολιτών. Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη για την παράταση της χρήσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια