Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

🕔27/07/2020 - 21:58

Με το οποίο θεσμοθετείται η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και εισάγονται ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο θεσμοθετείται η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και εισάγει ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

 «Υιοθετούμε μια σκληρή αποτρεπτική γραμμή για όσους επιχειρούν να επενδύσουν σε παράνομες εμπορικές πρακτικές», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης, και σημείωσε ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου, στα εκδιδόμενα τιμολόγια θα αναγράφεται η ονομασία του εμπορικού σήματος. «Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού ως προς τον εντοπισμό των απομιμητικών προϊόντων και προστατεύεται κατ' ουσίαν η υπεραξία του εμπορικού σήματος. Και αυτό είναι μια μεγάλη τομή που φέρνουμε, καθότι το εμπορικό σήμα είναι μια άλλη σημαντική αξία, που, εάν δεν διαφυλαχθεί, υπάρχει σοβαρή απώλεια εσόδων και θέσεων».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις απώλειες για τα δημόσια έσοδα και τις επιβαρύνσεις που προκαλεί στις τσέπες των πολιτών. «Το παρεμπόριο κοστίζει στην Ευρώπη 48 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περίπου 800.000 θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας. Αν αυτό το μεταφράσετε, θα δείτε ότι 123 ευρώ φεύγουν από τις τσέπες της κάθε μιας και του καθενός κάθε χρόνο, έσοδα δηλαδή τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, τα οποία πηγαίνουν στο παράνομο εμπόριο», ανέφερε ο Νικόλαος Παπαθανάσης.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων. «Με το νομοσχέδιο συνεχίζουμε τη δουλειά του "Επενδύω στην Ελλάδα" με άρθρα και διατάξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης και την αύξηση των επενδύσεων», είπε ο κ. Παπαθανάσης και προσέθεσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης, όλοι εμείς ακολουθούμε πιστά την εντολή του πρωθυπουργού που δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, μια Ελλάδα που δέχεται τις επιχειρήσεις και δεν φοβίζει τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, γιατί είναι αυτό που χρειαζόμαστε».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρνει προς ψήφιση ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που ως στόχο έχει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, τη στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας. Αναφερόμενος στη σύσταση της ΔΙΜΕΑ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και θα προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας το παράνομο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών σε όλες του τις διαστάσεις».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι στο σύνολό του ο προτεινόμενος ελεγκτικός μηχανισμός δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένο χαρακτήρα, δεν υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, αν και ισχυρίζεται ότι συντονίζει τον έλεγχο, δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς και καινοτόμες διαδικασίες διενέργειας ελέγχων, όπως αυτό της εποπτείας βάσει της εκτίμησης κινδύνου, των φύλλων ελέγχου, του προγραμματισμού, της λογοδοσίας, που απαιτεί ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και αποδοτικό ενιαίο σύστημα εποπτείας προϊόντων που έχει ανάγκη η χώρα και η αγορά. Αναφερόμενη σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως εντεταλμένη επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για νομοσχέδιο «σκούπα» για το «φιλοεπενδυτικό αφήγημα» της κυβέρνησης που όμως δεν φαίνεται να στηρίζεται σε αρχές και κανόνες, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Κυρίως ο βουλευτής επισήμανε ότι «σε τέσσερις μέρες για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, λήγει η προστασία πρώτης κατοικίας και η αναστολή πλειστηριασμών», πρόβλημα ασφυκτικό του εμπορικού κόσμου μαζί με τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου που έχει να αντιμετωπίσει.

«Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες για επιπλέον κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με διατάξεις του νομοσχεδίου «δίνει προκλητικές χορηγίες στους επιχειρηματικούς ομίλους και εντάσσει στον αναπτυξιακό νόμο και νέους τομείς, για να εξασφαλίσουν τζάμπα χρήμα από τα λεφτά του λαού».

«Πρόκειται για ένα ακόμη σχέδιο νόμου- συνονθύλευμα χωρίς αρχή και τέλος. Θεωρητικά διαπραγματεύεται την ανάπτυξη, όταν το μόνο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα είναι η παραγωγή νομοσχεδίων, ενώ τεκμηριώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, καθώς επίσης πως γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Ελλήνων με μια επίπλαστη αισιοδοξία που δεν τεκμηριώνεται από κανέναν απολύτως οικονομικό δείκτη», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

«Έχουμε τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα κυνηγάει θεωρητικά το παρεμπόριο, ενός φορέα που για ακόμη μία φορά είναι υποστελεχωμένος και δεν έχει καμία δυνατότητα να εστιάζει στις εισαγωγές, στην αποθήκευση των προϊόντων παρεμπορίου, όπου και είναι η μεγάλη ιστορία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και προσέθεσε: «Είναι ένα φορέας που θα κυνηγάει κυρίως τους μικροπωλητές, αυτούς που είναι εύκολο να δαιμονοποιήσει, όταν η ουσία του παρεμπορίου είναι οι εισαγωγές και η αποθήκευση».

 

Τροπολογία για τους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας άγγιξε το 30%, ενώ εκτιμάται ότι δύσκολα το ποσοστό αυτό θα ανακάμψει σε προ κορωνοϊού επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και προσέθεσε: «Πρόκειται επομένως για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε η έξοδος από την πρωτόγνωρη κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε, να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο».

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας που προβλέπει ότι ανεξάρτητος μηχανικός αναλαμβάνει τον έλεγχο και την έγκριση των μελετών κατασκευής, την επίβλεψη και τον τελικό έλεγχο των έργων υποδομής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «παιχνίδια» με το μετοχικό κεφάλαιο, μετά την αποχώρηση ενός μέλους της οικογένειας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της LAMDA.

«Η απόφαση της κ. Μαριάννας Λάτση να πουλήσει τις μετοχές της στην εταιρεία LAMDA δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εξέλιξη του έργου στο Ελληνικό», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι μετοχές της Μ. Λάτση έχουν καταλήξει σε fund που μέτοχοί του συνδέονται με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γεωργιάδης τα διέψευσε.

Σχολιάζοντας την κριτική ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο», ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την ΝΔ, η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και ότι στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων βρέθηκε στην καλύτερη θέση εδώ και 14 χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την τροπολογία του ΚΚΕ για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από το δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Αυτές οι βιομηχανίες ρυπαίνουν αποδεδειγμένα. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, οι δάσκαλοι ούτε στο προαύλιο δεν βγάζουν τα παιδιά ούτε μάθημα γυμναστικής δεν κάνουν. Οι γειτονιές μοιάζουν με θαλάμους αερίων. Το βενζόλιο είναι εκτός ορίων και προκαλεί καρκίνο», κατήγγειλε η Διαμάντω Μανωλάκου.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα 3.424 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Κατέληξαν ακόμη 21 ασθενείς

21/05/2022 - 17:13 - Στα 3.424 είναι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις...

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 επανέλαβε ο Γ. Οικονόμου

21/05/2022 - 16:03 - «H κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και κατ’...

Με ομιλίες συνέδρων και μελών η δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

21/05/2022 - 14:47 - Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και...

Προβάδισμα 7,4 μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB

21/05/2022 - 13:29 - Στις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου,...

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις τουρκικές παραβιάσεις

21/05/2022 - 13:08 - Κριτική στον πρωθυπουργό σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με τις...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ

Ξεκίνησαν αμφισβητώντας το FIR Αθηνών. Τους αναχαίτιζαν οι έλληνες πιλότοι, δεν ενδιαφέρθηκε και ο ICAO. Έγινε συνήθεια η παράβαση. Αφού το...

Δείτε όλο το άρθρο
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Από χθές, 18 προς 19/5/2022, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος (σα να λέμε η μάνα και όλο το επίλοιπο σόι…)  θρηνούν έναν από...

Δείτε όλο το άρθρο
Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια (με τη βοήθεια και του Φρόιντ)

Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Δύο χοντρές γκάφες σε μια εβδομάδα από τον ίδιο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια