Υπερψηφίστηκε με 154 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2019

🕔18/12/2018 - 11:07

Τι είπαν κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή βουλευτές των κομμάτων και στελέχη της κυβέρνησης

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός πέρασε με 154 ψήφους, καθώς εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «ναι» ψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είπε πως «όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα 'ναι' στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή».

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% από 2,1% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων 910 εκατ. ευρώ, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%. Στοχεύει επίσης σε μείωση της ανεργίας στο 16,7%. Παράλληλα, περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

 

Θ. Παφίλης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν το ίδιο «σάπιο σύστημα»

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά υπηρετούν το ίδιο «σάπιο σύστημα» και τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά ο ελληνικός λαός γιατί εμείς είμαστε δίπλα του στους αγώνες», είπε και πρόσθεσε ότι «με την αντιπαράθεση τους, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό σε ένα καινούριο δίπολο, που όμως το ζήσαμε και παλιότερα». Ακόμη, είπε ότι η στάση τους «μοιάζει με θέατρο που αλλάζουν οι ηθοποιοί και το έργο παραμένει το ίδιο, γιατί κινούνται στην ίδια στρατηγική, η οποία δεν αφορά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

«Οι όποιες διαφορές έχουν στο 'μείγμα' της πολιτικής τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξανεμίζονται τελείως. Είτε με το ένα 'μείγμα', είτε με το άλλο, οι εργαζόμενοι ζουν χειρότερα. Ούτε η αναπαλαίωση όμως χωράει πια, ούτε η καλλιέργεια αυταπατών», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης.

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προβάλει αυταπάτες για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έγινε πλυντήριο του ιμπεριαλισμού και των δολοφόνων των λαών». «Οι σημαίες των ιμπεριαλιστών που είναι βαμμένες με αίμα και ιδρώτα εκατομμυρίων ανθρώπων δεν χωράνε δίπλα στις σημαίες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ», κατέληξε ο κ. Παφίλης.

 

Ανδ. Ξανθός: Κρατήσαμε όρθιο το σύστημα υγείας

Η κοινωνική συνοχή, η καθολική κάλυψη και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν οδηγοί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση - ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Εμείς με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτά τα χρόνια καταφέραμε να διασώσουμε τη δημόσια περίθαλψη, καταφέραμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο, να καλύψουμε με καθολικό τρόπο τον κόσμο, χωρίς αποκλίσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει και την ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και περίθαλψης, και κυρίως προωθεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας και της προνοιακής πολιτικής, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα μέτρα για την παιδική φτώχεια, τα στεγαστικά επιδόματα, η διατροφική υποστήριξη ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα, όλα αυτά είναι παρεμβάσεις, που εκτός από την κοινωνική συνοχή, είναι και επένδυση στην καλύτερη υγεία του πληθυσμού», είπε ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι οι κοινωνίες ανισότητας έχουν χειρότερη υγεία.

«Είναι απύθμενο θράσος, πολιτικές δυνάμεις που αποδιοργάνωσαν πλήρως τις δημόσιες δομές, να ασκούν σήμερα κριτική» είπε ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που εξώθησαν εκτός συστήματος 2.500 έως 3.000 γιατρούς και άφησαν ακάλυπτο υγειονομικά τον κόσμο, που σήμερα εγκαλούν το σύστημα.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε με στοιχεία στα αυξημένα κονδύλια για τη δημόσια περίθαλψη και τη δημόσια υγεία και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

• Την «κρίσιμη και κορυφαία τομή» στην καθημερινή κάλυψη και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτή ήταν η μεγάλη αλλαγή και αυτή η αλλαγή, οδήγησε φέτος, μέχρι τον Νοέμβριο, 852.000 ανθρώπους ανασφάλιστους, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, με ισοτιμία και αξιοπρέπεια, να συνταγογραφηθούν τα φάρμακά τους, να κάνουν εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τα φάρμακα τους, μέχρι στιγμής είναι 205.000.000 ευρώ η δαπάνη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

• Τη διαγραφή χρεών 28 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί στις εφορίες για τους ανασφάλιστους ανθρώπους, που αναγκαστικά το σύστημα υγείας τους είχε περιθάλψει επειδή είχαν επείγουσες ανάγκες υγείας.

• Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ.

• Τα χρήματα που διατέθηκαν για τους χρονίως πάσχοντες που ρυθμίζουν την πάθησή τους με γενόσημα φάρμακα και ανήκαν στην κατηγορία των νοσημάτων με συμμετοχή 10%.

• Την περικοπή της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή επειδή ενοποιήθηκαν όλα τα φάρμακα ανά συνταγή. 

• Τις 350.000 δωρεάν επισκέψεις σε οικογενειακούς γιατρούς στις τοπικές μονάδες υγείας. «Είναι σημαντική ανακούφιση και σημαντική παρέμβαση ως προς το σκέλος της ποιότητας της φροντίδας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

• Την πρόβλεψη για οδοντιατρική φροντίδα του παιδικού πληθυσμού, στον Προϋπολογισμό του 2019. «Είναι κάτι που έχει να συμβεί από το δημόσιο σύστημα, εδώ και δεκαετίες. Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ θα καλύψει οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών που σήμερα επιβάρυναν στο 100% τις οικογένειές τους» είπε ο Ανδρέας Ξανθός. 

• Τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για χρόνιους ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ειδικών νοσημάτων.

• Τη δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς, συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της κύριας νόσου.

«Αυτός ο συνδυασμός της καθολικής κάλυψης και της ενδυνάμωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν το κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζει και αμβλύνει τις υγειονομικές ανισότητες και πλέον έχουμε μετρήσιμους δείκτες γι' αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν σημαντική πτώση του δείκτη που αποτυπώνει τους πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από την ιατροφαρμακευτή περίθαλψη. Αυτό συνιστά «απόδειξη ότι προωθούνται πολιτικές ισότητας στον πολύ ευαίσθητο χώρο της υγείας και κατανοούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό και για την υγεία και για την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο υπουργός.

 

Π. Πολάκης: Η καλύτερη απάντηση είναι οι αριθμοί

«Η καλύτερη απάντηση στα πολλά ψέματα και τα μοιρολόγια που ακούσαμε είναι οι στυγνοί αριθμοί», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τονίζοντας ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση είναι μόνο οι αριθμοί σε σχέση με το τι παρέλαβε και τι κατάφερε να κάνει για το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Ισορροπήσαμε τις δαπάνες στα νοσοκομεία και γενικότερα τον δημόσιο τομέα υγείας και η δημοσιονομική διαφορά με όρους πραγματικού χρήματος είναι πάνω από 700 εκατ. ευρώ την τριετία που κυβερνάμε. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να καλύψουμε 2 εκατ. 300 χιλ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Παραλάβαμε 1 δισ. 704 εκατ. ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ και σήμερα είναι μόλις 183 εκατ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ, το 2014 έδωσε 80 εκατ. στα νοσοκομεία και φέτος θα δώσει 640 εκατ.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης.

Ακόμα, μίλησε για χρέη που είχαν το 2014 τα νοσοκομεία ύψους 300 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι, το 2016 εμφάνισαν για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στους προϋπολογισμούς τους και το 2018 θα κλείσει με θετική διαφορά 180 εκατ. ευρώ, γιατί όπως είπε η κυβέρνηση πήρε την πολιτική επιλογή να στηρίξει το δημόσιο υγειονομικό σύστημα στα νοσοκομεία

«Υλοποιούμε συνολικά ένα πρόγραμμα 24.500 προσλήψεων στον χώρο της δημόσιας υγείας κι έτσι ισορρόπησε το σύστημα», επεσήμανε ο κ. Πολάκης.

Παράλληλα έκανε λόγο για χρωστούμενα από εφημερίες και υπερωρίες προηγούμενων ετών που έχουν πληρωθεί, για σημαντική αύξηση κρεβατιών που έχουν αναπτυχθεί ή αποκατασταθεί και λειτουργούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για αντικατάσταση δεκάδων ασθενοφόρων που ήταν ακινητοποιημένα.

«Αυτά και άλλα πολλά καταφέραμε γιατί ήταν η πολιτική επιλογή μας, γιατί μας στήριξε ο ελληνικός λαός και κόψαμε τη ρεμούλα. Γιατί για εμάς, το ένα ευρώ μετρά για δύο. Έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία», κατέληξε ο κ. Πολάκης.

 

Α. Ασημακοπούλου: «Αντιαναπτυξιακός» ο προϋπολογισμός

«Αντιαναπτυξιακό, που υπερφορολογεί και βασίζεται στα υπερπλεονάσματα», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Μόνο υστεροβουλία. Κοιτάνε να μοιράσουν ψίχουλα μήπως και περιορίσουν την κομματική τους πανωλεθρία», είπε η βουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά μείωνε ελλείμματα, μείωνε τα ληξιπρόθεσμα, μείωνε τις ασφαλιστικές εισφορές, μείωνε και το χρέος, δηλαδή, νοικοκύρευε τα πάντα και άνοιγε το δρόμο για την ανάπτυξη. Τα επόμενα χρόνια όμως ο κ. Τσίπρας έκανε ακριβώς το αντίθετο και παρέλυσε την οικονομία».

«Η απάντηση σε αυτή την πολιτική θα δοθεί από τον αυριανό πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου θα μειώσει παντού τη φορολογία, και τις εισφορές επαναφέροντας στην ελληνική οικονομία τα κίνητρα και για εργασία και για επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργασίας», είπε η κ. Ασημακοπούλου.

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής καταγγέλλοντας ότι είναι ένα υπουργείο που δεν κάνει τίποτα σε σχέση με την ψηφιακή πολιτική. «Αν κοιτάξει κανείς την υλοποίηση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό η ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων. Εξάλλου, η αγορά βοά ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια σε έργα τα οποία ήταν προγραμματισμένα», είπε η κ. Ασημακοπούλου και σχολίασε και τη χθεσινή ανάρτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για τη βομβιστική επίθεση στον «Σκάι». «Ο κ. Παππάς αντί για τη δήλωσή του έπρεπε να αναλογιστεί ποιος έχει οπλίσει αυτά τα χέρια, να κάνει αυτοκριτική», είπε η βουλευτής και κατηγόρησε τον υπουργό ότι «είναι εκείνος που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την ενημέρωση με τον αντισυνταγματικό νόμο του, ο οποίος εργαλειοποίησε τη δημόσια τηλεόραση, κάνοντάς την χυδαίο και προκλητικό φερέφωνο προπαγάνδας».

«Δεν θεωρεί ο κ. Παππάς χυδαίο να λέει ο κ. Πολάκης ότι θα βάλει δημοσιογράφους κάτω από τη γη, αυτό δεν είναι χυδαίο! Δεν είναι γελοίο να κάνει εμπάργκο στο Σκάι επειδή βγήκε ένας δημοσιογράφος και είπε ότι θα καρατομήσει σε λίγο ο υπουργός τον αρχηγό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και μετά από μία μέρα αυτό συμβαίνει. Δεν του φάνηκε χυδαίο, που ο κ. Καμμένος είχε βγει πριν από δύο χρόνια και έλεγε ότι απορεί που δεν έχει ανατινάξει κανείς κανένα κανάλι που βρίσκεται στον Πειραιά, στο Φάληρο! Το αν έχει εργαλειοποιήσει και ανθρώπους, όπως τον κ. Καλογρίτσα στο παρελθόν και τώρα τον κ. Πετσίτη, που δεν ξέρω αν είναι εργαλείο σε εξωχώριες εταιρείες, ας απαντήσει μόνος του. Μια μέρα όλα αυτά θα τα εξετάσει η δικαιοσύνη», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

 

Ν. Παππάς: «Απολύτως καταδικαστέα» η επίθεση στον Σκάι

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι είναι απολύτως καταδικαστέα χωρίς δεύτερη κουβέντα, είναι αποτρόπαια, είναι απεχθής και καταδικάζεται χωρίς αστερίσκους και 'ναι μεν, αλλά' και οι αθλιότητες οι οποίες εκστομίστηκαν χθες δεν έχουν απολύτως καμία σημασία», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Δήλωσε, δε, κατηγορηματικά πως «εμείς είμαστε ακλόνητα στο πλάι των εργαζόμενων, είμαστε ακλόνητα απέναντι σε όποιον επιλέγει τη βία, βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επιχειρεί να τραυματίσει τη Δημοκρατία μας».

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε θλιβερό για την παράταξη της ΝΔ το ότι «αναπαρήχθησαν από αυτό το βήμα αθλιότητες και χυδαιότητες, οι οποίες εκστομίστηκαν χθες από τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, τον κ. Αλαφούζο».

Αναφερόμενος στην ομιλία του Μάκη Βορίδη, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι αποτελεί απόδειξη ότι η ΝΔ μετατράπηκε στον ΛΑΟΣ των καιρών μας.

«Μίσος για την Αριστερά όχι λόγω περί κοινού καλού. Ο κ. Βορίδης τελείωσε με μία φράση η οποία μέχρι πρότινος ευδοκιμούσε στα χείλη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όλα τα είπε, για το πόσο εμείς έχουμε καταστρέψει τη χώρα», ανέφερε και απευθύνθηκε προς τα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μήπως θα ήταν και ευκαιρία να μας πείτε ποιά είναι τα θεσμικά μέτρα τα οποία πρέπει να λάβετε για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά, για να γίνει πράξη το σύνθημά σας "Ποτέ ξανά Αριστερά". Έχουμε και διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος;» ρώτησε με σκωπτικό τόνο.

«Επανήλθατε στη θεωρία 'συντάξεις για Μακεδονικό', αλλά ο λαός καταλαβαίνει από αυτό ότι αν -ω μη γένοιτο- ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση, θα είχαμε και το Μακεδονικό άλυτο, διότι κάποιοι από τη ΝΔ κάνετε καριέρα πάνω σε αυτό το ζήτημα, αλλά και τις συντάξεις κομμένες διότι αυτό ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Ο κ. Παππάς απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως η ανεργία κατήλθε από το 27% στο 18%: «Δημιουργήθηκαν 350.000 νέες θέσεις εργασίες», τόνισε. Ενώ για την οικονομική κατάσταση της χώρας, «παραλάβαμε εκτροχιασμένα δημοσιονομικά, συσσωρευμένο και άλυτο χρέος και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει και τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της και ένα προφίλ χρέους, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ωρίμανση στον κόσμο και τις χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από όλες τις χώρες της ΕΕ».

Επιπλέον, «θα ήμασταν σήμερα εδώ να συζητούμε για επεκτατικούς προϋπολογισμούς και για το πόσα θα πάρουν οι πολίτες και πόσο ελαφρυνθούν αν δεν είχε συντελεστεί η πολιτική (αλλαγή) του 2015». Σήμερα όμως, «πυκνώνουν τα θετικά σημάδια για την οικονομία, θετικό εμπορικό ισοζύγιο, άνοδος στις εξαγωγές, αύξηση του κύκλου εργασιών στη μεταποίηση, αύξηση στον τουρισμό, αύξηση στο εμπόριο. Από πού προκύπτει η καταστροφολογία. Προκύπτει από τη μεγάλη σας ματαίωση διότι ζείτε ένα μετατραυματικό σοκ: λέγατε ότι θα βγούμε από το ευρώ και επαναθεμελιώνετε τον εαυτό σας. Φεύγει η κουρτίνα του ευρώ και μένει η ακραία δεξιά ρητορική και θέση και θεμέλια προγράμματος, όπως το ασφαλιστικό Πινοσέτ -ο σώζων εαυτόν σωθήτω δηλαδή-», τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, που για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, σημείωσε ότι η ΝΔ πρότεινε να τον πληρώνουν οι Δήμοι, άρα οι πλούσιοι (Δήμοι) να κάνουν δουλειά στις υποδομές και οι φτωχοί όχι.

«Αυτά είναι τα θεμέλια του προγράμματος της ΝΔ και δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά και δεν είναι τυχαία η γειτνίαση και η συμμαχία με τον κ. Όρμπαν και τον κ. Βέμπερ, με τις δυνάμεις οι οποίες για το μεταναστευτικό λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να υφίσταται όλο το βάρος απέναντι στα προσφυγικά κύματα. Αυτή είναι η μετάλλαξη που έχει υποστεί η ΝΔ και έχει αποτύπωση και σε πρόσωπα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κρίνουν οι πολίτες», ανέφερε επίσης για να συμπεράνει: «Διότι απέναντι σε μια τέτοιου τύπου Δεξιά, η οποία απειλεί να γυρίσει την χώρα πίσω και στα εθνικά θέματα και στην οικονομία και σε μια σειρά από ζητήματα χρειάζεται ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο το οποίο θα είναι ξανά πλειοψηφικό στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019 και θα εγγυηθεί την συνέχιση αυτής της πορείας».

Επιπροσθέτως: «Μας ακούει ο κόσμος. Μας ακούει ο αγρότης, ο ελεύθερος επαγγελματίας του οποίου οι εισφορές θα μειωθούν κατά ένα τρίτο, μας ακούν οι μικροϊδιοκτήτες των οποίων ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%, οι 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό, οι οποίοι με την επέκταση τις Συλλογικής Σύμβασης θα έχουν αύξηση στον μισθό. Μας ακούν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, οι οποίοι βλέπουν ότι ψηφίζεται η αποκλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Συνεπώς το αφήγημα της ΝΔ μπορεί να καλλιεργηθεί στα τηλεοπτικά "παράθυρα", αλλά έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και πολλαπλασιαστικά πλέον αισθάνεται και ο κόσμος ότι τα πράγματα βελτιώνονται».

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και στα θέματα του Υπουργείου του: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην "καρδιά" του μοντέλου ανάπτυξης, στην οποία η κυβέρνηση έχει θεμελιώσει και υπηρετεί. Αυτές τις ημέρες κάνουμε πολύ σοβαρά βήματα πάνω σε δύο κεφαλαιώδη έργα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ψηφιακών έργων, που κάνουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής γίνονται συντονισμένα βήματα έχουμε 220 έργα αλλά δύο από αυτά προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα έχουμε ανάδοχο για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, ένα έργο που θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ για το φορολογούμενο, θα αποτελέσει την βάση για την εθνική ψηφιακή πύλη, η οποία θα είναι το καίριο χτύπημα στη γραφειοκρατία και στις "ουρές" των πολιτών και των επιχειρήσεων όταν συναλάσσονται με το Δημόσιο. Το δεύτερο έργο, το οποίο θα βγει τις επόμενες ημέρες στον αέρα, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Ο Επίτροπος Χόγκαν είπε ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί πρότυπο και μοντέλο στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το πρόγραμμα της Γεωργίας ακριβείας το οποίο θα απλωθεί στη μισή καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας και θα αφορά σε 15 εκατ. στρέμματα».

Επίσης, «πλέον υπάρχουν κανονικές και τυπικές άδειες για τα τηλεοπτικά κανάλια υπάρχει μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση των ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών, σχεδόν τριάντα παραγωγές έχουν μπει στο πρόγραμμα ενίσχυσης και ενισχύονται από το ΠΔΕ με 35% επί των δαπανών που γίνονται στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Στη νέα χρονιά θα αναμετρηθούν δύο προοπτικές και δύο πρακτικές. Και επειδή η ΝΔ δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία από όσα είχε κάνει στην προηγούμενη διακυβέρνηση, δικαιούμαστε να πούμε ότι δοκιμάστηκαν δύο συνταγές. Αυτές οι συνταγές θα βρεθούν ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος στο ψηφοδέλτιο πάνω στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019 θα έχει και το ασφαλιστικό του σύστημα και το εισόδημά του και τα δικαιώματά του στην εργασία και το φόρο που θα πληρώνει για το ακίνητό του και ξέρει και θα κρίνει και τότε είναι που ο ελληνικός λαός θα εγγυηθεί ότι η πορεία που έριξε την ανεργία από το 27% στο 7% θα συνεχιστεί και στο τέλος της επόμενης τετραετίας -η προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει πάει την ανεργία στο 7%- και δεν θα επιτρέψει ο ελληνικός λαός να επιστρέψει στις πολιτικές της ΝΔ και να επιστρέψει και η ανεργία στο 27%».

 

Κ. Νοτοπούλου: Θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα

«Η ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είναι το στοίχημα της νέας εποχής που εμείς θα κερδίσουμε», τόνισε η υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην πρώτη ομιλία της από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.

«Με πολύ σκληρά δουλειά τολμάμε, προχωράμε στο αύριο της Βόρειας Ελλάδας. Αποκαθιστούμε την ανάπτυξη και την προοπτική της, γίνεται ο διπλωματικός, μεταφορικός, επιχειρηματικός κόμβος στα Βαλκάνια, γίνεται ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων», επισήμανε η κ. Νοτοπούλου, εστιάζοντας στους αναπτυξιακούς στόχους για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Το 2019 είναι το πρώτο έτος ορόσημο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη, όπως την οραματίστηκε ο πρωθυπουργός. Το 2019 θα είναι το έτος νίκης του προοδευτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας», είπε και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι «παρέδωσαν, λόγω πολιτικών επιλογών, μια Θεσσαλονίκη υποβαθμισμένη σε ποιότητα ζωής και σε έργα».

 «Τι σχέση έχει η μιζέρια και η παρακμιακή Βόρεια Ελλάδα που παραλάβαμε με το σήμερα; Δικός μας στόχος είναι, με ένα άλλο σχέδιο και όραμα, να γίνει ένας Βαλκανικός επενδυτικός κόμβος. Παράλληλα, γινόμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Και όσοι επιδιώκουν να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του ρουσφετιού, της μιζέριας, της αδιαφάνειας και της παρακμής της, δεν θα τα καταφέρουν», υπογράμμισε η κ. Νοτοπούλου και ανέφερε σειρά έργων που είτε ολοκληρώθηκαν είτε είναι σε εξέλιξη.

 «Το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη τελειώνει μέσα στο 2019, ολοκληρώνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα η ηλεκτροδότηση, αναπτύσσονται τα εμπορευματικά κέντρα στα λιμάνια. Προχωράμε σε νέα εξυγίανση όλων των έργων, δημιουργούμε τις κοινωνικές δομές, γιατί για εμάς προέχει η ανθρώπινη αξία, δημιουργούμε παντού μητροπολιτικά πάρκα, αναβαθμίζουμε τις απαξιωμένες περιοχές. Το 2019 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Να τι έκανε το Γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αυτά, και άλλα τόσα που θα κάνει».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον «Κλεισθένη», επισημαίνοντας ότι με τους στοχευμένους πόρους που δόθηκαν και δίνονται χωρίς διακρίσεις και κομματικές ταυτότητες, υλοποιούνται έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ, επιπλέον, όπως είπε, δόθηκαν 8 εκατ. ευρώ για έργα σε ορεινούς δήμους.

«Δεν υπήρξε ώριμη μελέτη που να μην την αποδεχτήκαμε. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι για τα μικρά. Και τη σύγκριση όχι μόνο δεν τη φοβόμαστε, αλλά την προκαλούμε. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει σχέση με την ακροδεξιά και τους αγκυλωτούς σταυρούς. Θα μείνει πόλη προοδευτική και καλούμε το προοδευτικό μέτωπο να στρατευτεί μαζί μας για να μην μείνουν προδομένα το όνειρα αλλά να γίνουν δίκαια όνειρα», υπογράμμισε.

«Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης παράγει αναπτυξιακές πολιτικές. Οι πολιτικές Παπαγεωργόπουλου-Ψωμιάδη έχουν καταδικαστεί και δεν επιστρέφουν. Η Βόρεια Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια, γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων, γίνεται ηγέτιδα. Το πολύπαθο, λοιπόν, υπουργείο Μακεδονία ηγείται αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας. Στόχος μας είναι να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη σειρά έργων ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία που διασφαλίζει απόλυτα το εθνικό συμφέρον, προστατεύει τη Μακεδονία, ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης και ειρήνης».

 

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικές συντεταγμένες

Απαντήσεις στην κυβέρνηση για τα όσα περί αξιοπιστίας της αναφέρει και τα όσα προσάπτει στη ΝΔ, «τα οποία και δεν απηχούν την πραγματικότητα» έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας, πάντως, ότι «πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας αντιμετωπίζει ως το κόμμα που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε λίγους μήνες».

Μιλώντας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σταϊκούρας επικέντρωσε στα σημεία που η κυβέρνηση ασκεί κριτική στην ΝΔ περί αξιοπιστίας των προγραμμάτων της, κοστολόγησής τους, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποδίδει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που δεν έχει.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ απευθύνθηκε στην πτέρυγα της πλειοψηφίας για να επισημάνει: «Μη μας κουνάτε το δάχτυλο, την έννοια της "δημιουργικής ασάφειας" στην πολιτική, το δικό σας "Asset" την εισήγαγε. Δυστυχώς, όμως, όταν μία κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικές συντεταγμένες, όπως συμβαίνει με τη σημερινή, προχωρά σε υποχωρήσεις, παντού, ακόμη και στα εθνικά θέματα. Γιατί είναι μία βολική κυβέρνηση».

Έθεσε, δε, το ερώτημα: «Μιλάτε εσείς για αξιοπιστία προγραμμάτων; Εσείς που διακατέχεστε από αυταπάτες και λέτε, συνειδητά, ψέματα; Εσείς που μοιράζετε ετησίως "κατά φαντασία" δισεκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη; Εσείς που δεν θα παίρνατε "ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα" και πήρατε, μέχρι σήμερα, 10 δισ. ευρώ; Επιβάλατε 29 νέους φόρους και 17 περικοπές συντάξεων και εξαφανίσατε τη μεσαία τάξη. Εσείς που λέγατε ότι θα βελτιώσετε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και σήμερα ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι αυτό θα φτάσει το 2020 εκεί που ήταν το 2014; Εσείς που λέγατε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", και πλειστηριάζετε, μαζικά και ηλεκτρονικά, χιλιάδες σπίτια, και προχωρήσατε σε 1,2 εκατομμύρια κατασχέσεις και ένας στους δύο φορολογούμενους είναι οφειλέτης; Εσείς που λέγατε ότι θα μαζέψετε 3 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή σε 6 μήνες, και έχετε εισπράξει 150 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια; Εσείς που δεσμευόσασταν ότι οι οφειλές του Δημοσίου θα εκκαθαρίζονταν μέχρι 20 Αυγούστου, και σήμερα υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ; Εσείς που δεσμευόσασταν ότι θα εκτελεστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και αυτό παρουσιάζει υστέρηση 3 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία;».

Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη, πως υπολόγισε, αυθαίρετα, ότι χρειάζονται, άμεσα, 6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, λησμονώντας ότι κάποιες παρεμβάσεις εκτείνονται σε βάθος τετραετίας και προβαίνοντας σε άστοχες εκτιμήσεις. «Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% κοστίζει 513 εκατ. ευρώ. Όταν η αντίστοιχη μείωση που έγινε το 2013 αποτιμήθηκε από το ΓΛΚ ως ουσιαστικά δημοσιονομικά ουδέτερη. Και όταν οι θεσμοί, οι οποίοι αντιδρούσαν, ανέβαζαν το κόστος στα 300 εκατ. ευρώ. Τελικά αποδεικνύεστε μνημονιακότεροι των μνημονιακών» ανέφερε.

Απαντώντας σχετικά με το ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση, πώς θα χρηματοδοτήσει η ΝΔ το πρόγραμμά της, ανέφερε πως θα μπορούσε να πει ότι θα χρηματοδοτηθεί από τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα αυτής της κυβέρνησης, τα οποία, την τελευταία τριετία, ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ ή από τα μελλοντικά υπερπλεονάσματά της, που αθροίζουν στα 3,6 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα απαντήσει πιο τεκμηριωμένα.

Κωδικοποιημένα, είπε πως θα χρηματοδοτηθεί από ένα πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς απολύσεις, από την ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τη μείωση της φοροδιαφυγής, λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών και από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

«Γιατί ναι, εμείς επιδιώκουμε τη μελλοντική αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Εσείς, αντιθέτως, χρηματοδοτείτε τις παροχές σας από τα υπερπλεονάσματα, δηλαδή από την υπερφορολόγηση όλων των πολιτών» σημείωσε.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κατηγόρησε, τέλος, την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποδώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αποδεδειγμένα δεν έχει, διαστρεβλώνει τις εξελίξεις για να μειώσει το πολιτικό κεφάλαιό του, προσπαθεί να προκαλέσει εσωτερικές τριβές και να μετακηλύσει τις «κραυγαλέες ευθύνες» της για τις εξελίξεις.

«Ματαιοπονείτε. Αποτελούμε το αταλάντευτα πατριωτικό, φιλελεύθερο, κοινωνικό, ριζοσπαστικό και στην ουσία προοδευτικό κόμμα της πατρίδας μας, με βαθιές ρίζες στις λαϊκές δυνάμεις. Και αυτό δυσκολεύεστε να το αποδεχθείτε γιατί είστε "πολιτικές ανεμοδούρες" κατάληξε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Αλ. Φλαμπουράρης: Εξετάζουμε «ανάσα» για τράπεζες και δανειολήπτες

Σύστημα που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες και θα καθησυχάσει τους δανειολήπτες επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών - ανεξάρτητα από τη μορφή της δανειοδότησης και της εγγύησης, περιλαμβανομένης αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, κατά τον χρόνο απόκτησης, 450.000 συνολικής περιουσίας και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ - είναι να προστατευθεί και «νομίζουμε ότι θα το πετύχουμε. Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες, με προσαρμογή δόσεων στις πραγματικές αξίες κι αποτελεσματικό, με συμμετοχή του κράτους, που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες από κόκκινα δάνεια, που θα καθησυχάσει τους δανειολήπτες, αφού θα τηρήσουν τη μειωμένη δόση και θα εξασφαλίσει έσοδα στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας επέκρινε τη στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, γιατί «ενώ οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, είναι οι ίδιοι που καλλιεργούν τον διχαστικό λόγο για να κρύψουν τις ευθύνες τους και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».

«Κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., παρουσιάζετε ένα πρόσωπο σχεδόν απεχθές στην παράδοσή σας, πολιτικό λόγο που κάποιες φορές ρέπει σε ακροδεξιά ρητορική, πατριδοκαπηλεία, ανευθυνότητα και απροκάλυπτα ψέματα. Το πρόσωπο αυτό εκδηλώνεται ιστορικά κάθε φορά που αμφισβητείται η δική σας κυριαρχία σε αυτήν τη χώρα» σημείωσε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δυστυχώς, η Ν.Δ. έχει γαλουχηθεί με την ιδέα ότι η χώρα τής ανήκει και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να την κυβερνήσει, να τη χρεοκοπήσει, κάποτε να την προδώσει και κάποιες φορές να την ευεργετήσει, αρκεί να της ανήκει» υποστήριξε ο κ. Φλαμπουράρης.

«Ο πολιτικός σας πολιτισμός εξαφανίζεται τη στιγμή που χάνετε την εξουσία. Αντιμάχεστε τυφλά κάθε ενέργεια και θέση της κυβέρνησης, χωρίς να σκέφτεστε τον αντίκτυπο στο εσωτερικό και το εξωτερικό» επέμεινε,  τονίζοντας ότι η Ν.Δ. αποφεύγει να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες προκλήσεις να καταθέσει το πρόγραμμά της, «γιατί θέλει να έχει τα χέρια της λυμένα για να εφαρμόζει ό,τι αρμόζει στην κάθε στιγμή».

«Όταν κυβερνάτε εσείς, η διπλή ονομασία των Σκοπίων είναι η μόνη λύση. Όταν κυβερνούν άλλοι, είναι προδοσία. Όταν η χώρα μάχεται, εσείς είστε με τους απέναντι. Όταν εμείς διαπραγματευόμαστε, μας λέτε ότι απομονώνουμε τη χώρα. Όταν πετυχαίνουμε, είμαστε ευνοούμενοι των ισχυρών. Όταν διορθώνουμε αδικίες, παροχολογούμε. Όταν παίρνουμε αυστηρά μέτρα, εκτελούμε μνημόνια. Όταν οι πρόσφυγες παλεύουν για τη ζωή τους, εσείς επικροτείτε μεθόδους αποτροπής. Όταν οι συντάξεις κόβονται, φταίει η κυβέρνηση. Όταν δεν κόβονται, μιλάτε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και άνομες συναλλαγές. Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, που απάντησε και στην κριτική της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση κάνει παροχολογία: «Μας λέτε ότι όλα τα κάνουμε για την καρέκλα. Εσείς, όμως, που ζητάτε εκλογές, από την πρώτη ώρα, δικαίως τις αποζητάτε, διότι η χώρα είναι ιδιοκτησία σας, σας ανήκει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε ότι το μόνο που χρειάζεται να θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό είναι η αλήθεια. «Να θυμίζει ποιος τον έφερε στον γκρεμό, πότε έχασε τη δουλειά του, ποιος πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις. Εσείς γκρεμίσατε, εμείς χτίζουμε» παρατήρησε, για να υπογραμμίσει ότι αυτήν την αλήθεια η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ θέλουν να την κρύψουν με τον διχασμό.

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την επίθεση στον Σκάι επέρριψε ο Μ. Βορίδης

«Ηθικός αυτουργός είναι αυτός ο οποίος με πειθώ και φορτικότητα κατέπεισε κάποιον να κάνει παράνομη πράξη. Αυτά ισχύουν στο ποινικό δίκαιο. Προφανώς, εδώ δεν χρησιμοποιείται η λέξη και ο χαρακτηρισμός με την έννοια του ποινικού δικαίου. Χρησιμοποιείται πολιτικά γιατί η τρομοκρατία έχει ένα έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργείται και υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα που κάθε φορά η κυβέρνηση -η κάθε κυβέρνηση- στέλνει απέναντι στο φαινόμενο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια με αναφορά στην επίθεση στον Σκάι.

«Και εσείς έχετε στείλει μηνύματα. Στείλατε μηνύματα όταν καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ' που είναι για να κρατούνται οι τρομοκράτες. Στείλατε μήνυμα! Στείλατε μηνύματα χορηγώντας άδειες σε καταδικασμένους τρομοκράτες. Στείλατε μήνυμα! Στείλατε μήνυμα όταν έχετε υποβαθμίσει τα ζητήματα ασφαλείας και τις πολιτικές ασφάλειας. Στείλατε μήνυμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά ανοίγει εδώ μία περαιτέρω συζήτηση, ενδιαφέρουσα. Ένας τρομοκράτης πώς γίνεται; Ξυπνάει μία ωραία μέρα ένας άνθρωπος από εκεί που ήταν κανονικός, πήγαινε στη δουλειά, αποφασίζει να φτιάξει εκρηκτικά και πηγαίνει να βάλει βόμβες; Έτσι γίνεται ένας τρομοκράτης; Δεν έχει μία διαδρομή;», είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βορίδης, συνέχισε λέγοντας πως ο βίαιος εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγούν στην τρομοκρατία έχουν ένα υπέδαφος στο οποίο καλλιεργούνται, «ο λόγος μίσους και η στοχοποίηση αποτελούν βασικούς λόγους ανάπτυξης του εξτρεμισμού που οδηγεί στην τρομοκρατία». Κατέληξε δε λέγοντας: «Να σκεφτείτε, λοιπόν, τις ευθύνες σας, εν προκειμένω και τις πολιτικές ευθύνες που έχετε, για τη στοχοποίηση, για τους λόγους μίσους, για τους 'γερμανοτσολιάδες', για το 'ή εμείς ή αυτοί' και όλο αυτό το περιβάλλον το οποίο έχετε δημιουργήσει, πάνω στο οποίο προφανώς εκτρέφεται και καλλιεργείται μια ορισμένη εξτρεμιστική συμπεριφορά, που σε ορισμένες στιγμές μπορεί να οδηγήσει και στην τρομοκρατία. Αυτή είναι, λοιπόν, η ευθύνη σας και σας εξήγησα την έννοια της ηθικής αυτουργίας. Γιατί παραπονιέστε γι' αυτό».

«Μου αρέσει, συνάδελφοι, που κάθε φορά, όταν ανακύψουν τα ζητήματα αυτά, θέλετε να συζητήσουμε για το τσεκούρι. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσουμε πολύ ευχαρίστως, αλλά θα συζητήσουμε πάλι για όλο το πλαίσιο της βίας της άκρας Αριστεράς, της τρομοκρατίας της άκρας Αριστεράς, της βίας στα πανεπιστήμια, της ανομίας των επιθέσεων που έχει δεχθεί ο καθένας από εμάς από αυτούς τους τραμπούκους».

 

Γ. Χουλιαράκης: Αρκετά γενναιόδωρη η πρόταση της ΝΔ, αλλά παροχολογία... κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε 5,3 δισ. ευρώ άμεσα κοστολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάράκης, τη δέσμη των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Ζήτησε δε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019, η Βουλή να εξοπλίσει κατάλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για να κοστολογεί και να αξιολογεί τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, είναι μια πρωτοβουλία που οδηγεί σε πολύ καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, σε διαφάνεια, σε βελτίωση της ποιότητας του διαλόγου και εν τέλει σε καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. «Γίνεται αλλού και προτείνω στο Προεδρείο της Βουλής να το σκεφτεί ως μέτρο και στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η δέσμη των μέτρων «η ραχοκοκαλιά του οικονομικού προγράμματος» της ΝΔ, 5,3 δισ. ευρώ άμεσα σημαίνει ένα από τα εξής τρία πράγματα: «Ή η ΝΔ δεν είναι ειλικρινής, κάτι που δεν πιστεύω, ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις (το 20% του προϋπολογισμού είναι μισθοί και το 40% είναι συντάξεις) κάτι που δεν το αποκλείω ή το πιο πιθανό πιστεύει πως η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Πιστεύει δηλαδή πως είναι ικανή, αυτή η μείωση φόρων 5,3 δισ. να οδηγήσει σε τόσο μεγάλη τόνωση της ανάπτυξης, που τα παραγόμενα έσοδα να υπερκαλύπτουν την απώλεια εσόδων που δημιουργεί η μείωση των φόρων».

«Άρα» συμπέρανε ο κ. Χουλιαράκης «δεν χρειάζεται να πολυασχολούμαστε με τον προϋπολογισμό, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τη φορολογία, υπογραμμίζοντας πως δεν θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς με την άποψη αυτή, αν δεν ήταν επικίνδυνη, ιδιαίτερα για μία χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ όσο η Ελλάδα».

Παρατήρησε δε ότι δεν είναι τυχαίο πως κανένα κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, δεν διακρίνεται από αυτού του είδους τον δημοσιονομικό καιροσκοπισμό. Το μόνο κόμμα, είπε, που αγνοεί τις συνέπειες της επιθετικής μείωσης της φορολογίας στον προϋπολογισμό, είναι το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο τρεις φορές από το 1980 ακολουθεί την πολιτική αυτή για να αφήσει πίσω του δημοσιονομικά ερείπια που κλήθηκαν να συμμαζέψουν οι Δημοκρατικοί.

«Για τη χώρα μας όμως δημοσιονομικά ερείπια σημαίνει ένα νέο πρόγραμμα κάτι πολύ ανησυχητικό», επισήμανε και τόνισε πως σημασία έχει η διατήρηση της αξιοπιστίας και της δημοσιονομικής ισορροπίας με μοίρασμα των καρτών της ανάπτυξης, με τρόπο δίκαιο που μειώνει τις συνέπειες.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε επιθετική μείωση της φορολογίας χωρίς εκτίμηση των συνεπειών στον προϋπολογισμό με βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος αλλά μεσοπρόθεσμο βαρύ τίμημα για τη χώρα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αντιπαρέβαλε: «Εμείς θα προχωρήσουμε στον ίδιο δρόμο, εχθροί του χρέους σεβόμενοι τις θυσίες του ελληνικού λαού με βήματα σταθερά για να μην διασπαθιστεί το πολύτιμο κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει οικοδομηθεί και γνωρίζοντας πως η σταθερότητα έχει οικοδομηθεί για να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης να αυξηθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα, να διανεμηθούν δίκαια, να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε ως «αρκετά γενναιόδωρη» την πρόταση της ΝΔ «δεν είναι βέβαια παροχολογία γιατί παροχολογία κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε με σκωπτικό τόνο και επισήμανε ότι αυτή περιλαμβάνει καταρχάς μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα.

Αναλυτικά ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι:

- περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας με κόστος 666 εκατ. ευρώ,

- μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε δύο χρόνους με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, (και άμεσα με κόστος 640 εκατ.)

- μείωση φορολογικού συντελεστή μερισμάτων από το 15% στο 5% (κομμάτι του προϋπολογισμού)

- εισαγωγή φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και αγρότες με κόστος 2,7 δισ.,

- επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί με κόστος 317 εκατ.,

- αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 760 εκατ. σε 1 δισ. (είναι ήδη 850 εκατ.)

- επαναφορά επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους με κόστος 300 εκατ.,

- αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ..

«Το συνολικό κόστος το 2020, σε πρώτο χρόνο δηλαδή, είναι 4,7 δισ. ευρώ και συνολικό κόστος 5,8 εκατ. ευρώ» αποφάνθηκε ο κ. Χουλιαράκης.

Επίσης, τόνισε ότι η δέσμη μέτρων της ΝΔ, περιλαμβάνει:

- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση συντελεστών 22% και 11% από 24% και 13% αντιστοίχως με κόστος 733 εκατ. ευρώ,

- σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος με κόστος 323 εκατ. ευρώ,

- σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με κόστος 1,2 δισ. ευρώ,

- μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% σε 15% σταδιακά εντός τετραετίας με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.

«Στην τετραετία δηλαδή μέχρι το 2022 τα μέτρα που ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση κοστίζουν 9,7 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Χουλιαράκης και κάλεσε τον κόσμο «σε μία χώρα που έχει υποφέρει από μία βαθιά ύφεση εξαιτίας των πολιτικών του παρελθόντος», όταν καταθέτει κανείς μια τόσο μεγάλη δέσμη μέτρων να του ζητεί μόνο ένα πράγμα: Να τεκμηριώνει με τρόπο πειστικό με ποιο τρόπο θα τη χρηματοδοτήσει.

«Και φυσικά δεν είναι καθόλου πειστικό να ισχυρίζεται πως θα χρηματοδοτήσει τη δέσμη αυτή μέσω της μείωσης της φορολογικής διαφυγής, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με μείωση των δημοσιονομικών στόχων, με επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενίσχυση ΣΔΙΤ και πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών» παρατήρησε ο κ. Χουλιαράκης.

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Η καυτή ανάσα της κλιματικής κρίσης

Η καυτή ανάσα της κλιματικής κρίσηςΛέσλι Χουκ Στην κορυφή του παγετώνα της Γροιλανδίας η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 0 βαθμούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Αποκάλυψη τώρα…

Αποκάλυψη τώρα…Παντελής Μπουκάλας Παγιδευμένες στην πεπατημένη οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής, εξετάζουν το ενδεχόμενο να φταίει βραχυκύκλωμα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως δράστης 12 πυρκαγιών Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως δράστης 12 πυρκαγιών

Ο νεαρός είχε συλληφθεί την Τετάρτη στο σπίτι του όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα και κατά τη διάρκεια της...

Νέα Τεχνολογίας Έκτακτο! Προς παράταση για άλλες 90 ημέρες η προσωρινή άδεια στη Huawei για τη χρήση του Android Έκτακτο! Προς παράταση για άλλες 90 ημέρες η προσωρινή...

Λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν σε αμερικανικές εταιρείες τη συνεργασία με τη Huawei και μετά...

Κύπρος - Ειδήσεις Φωτιά σε εστιατόριο στην καρδιά της Λεμεσού κινητοποίησε την Πυροσβεστική Φωτιά σε εστιατόριο στην καρδιά της Λεμεσού κινητοποίησε...

Σε κινητοποίηση τέθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λεμεσό από φωτιά που...

Ειδήσεις υγείας Ιός του Δυτικού Νείλου: Καμπανάκι ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα στη χώρα μας Ιός του Δυτικού Νείλου: Καμπανάκι ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα...

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Το πρώτο teaser της νέας McLaren Ultimate Series Το πρώτο teaser της νέας McLaren Ultimate Series

Η McLaren Automotive δημοσίευσε την πρώτη εικόνα teaser του νέου της μοντέλου, επιβεβαιώνοντας τις φήμες του...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Homo sapiens και προϊστορικές αρκούδες : Η σκληρή μάχη για τα σπήλαια Homo sapiens και προϊστορικές αρκούδες : Η σκληρή μάχη για...

Οι αρκούδες των σπηλαίων (Ursus spelaeus) ήταν ένα είδος που ζούσε στην Ευρώπη και στην Ασία, έχοντας κοινό...

Εκπαιδευτικά Νέα Δημόσια κλήρωση ισοβαθμούντων εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό Δημόσια κλήρωση ισοβαθμούντων εκπαιδευτικών για απόσπαση...

Tη Δευτέρα 19.8.2019 και ώρα 11.00 στο Γραφείο 1170 του 1ου ορόφου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Δεκαπεντάχρονος σκηνοθέτησε την απαγωγή του για λύτρα από τον πατέρα του Δεκαπεντάχρονος σκηνοθέτησε την απαγωγή του για λύτρα από...

Ο έφηβος και οι συνεργοί του, ηλικίας 15-22 ετών, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς απαιτούσαν λύτρα...