Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Η μεγαλύτερη μάζα εκδιωγμένων ανθρώπων από τον Β΄Π.Π

🕔20/06/2022 - 15:32

Τα μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ για την επέτειο

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, έχει σκοπό να μας θυμίζει το δύσκολο ταξίδι των εκτοπισμένων ανθρώπων και τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις ζωές τους για να είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες, βάσει της φετινής έκθεσης, το 2021 είδαμε τον αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων να φτάνει τα 89,3 εκατομμύρια. Σήμερα, έξι μήνες μετά, ήδη ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια.

Με την Ουκρανική κρίση να ανεβάζει καθημερινά τους αριθμούς, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στέλνουν μηνύματα τα οποία έχουν ως κοινό παρανομαστή, ότι κανείς δεν γνωρίζει εάν ο ίδιος βρεθεί πρόσφυγας…

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αιτίες που αφορούν στην προσφυγιά μας αφορούν όλους

Δήλωση του βουλευτή και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Ψυχογιού:
«Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα για όλους μας. Όχι μόνο γιατί τα δικαιώματα των προσφύγων και των πιο ευάλωτων είναι δικαιώματα όλων σε ένα κράτος δικαίου. Όχι γιατί οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, ο πόλεμος, οι τεράστιες ανισότητες, η κλιματική κρίση κλπ., μας αφορούν όλους και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε. Όχι γιατί, όπως αποδείχτηκε στην Ουκρανία μπορεί αν πάσα στιγμή να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας όπως έκαναν εξάλλου και οι προγονοί μας.
Κυρίως γιατί όταν αφήνουμε μια κυβέρνηση να στοχοποιεί με κάθε τρόπο, να εξαθλιώνει και να καθιστά «αόρατους» τους πρόσφυγες, αλλά και μια Ευρώπη, πολύ πίσω από τις βασικές της αρχές να επιδιώκει, στην πλειοψηφία της, μια Ευρώπη-φρούριο απέναντι σε «εισβολείς» και δεν αντιδρούμε, πάντα θα είμαστε οι επόμενοι.
Οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μαγαζάτορες έχουμε περισσότερα κοινά με αυτούς τους ξεριζωμένους απ’ όσα φανταζόμαστε. Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ελπίδες, μόνο που για εκείνους είναι πιο δύσκολο να ονειρευτούν. Έχουν περισσότερα εμπόδια.
Τα κοινωνικά δικαιώματα, ξηλώνονται από κάτω προς τα πάνω και όσο δεν αντιδρούμε θα είναι πλέον πολύ αργά για να γίνει κάτι.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια κοινωνία ουσιαστικής συνοχής και συμπερίληψης, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, σε έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους.
Απέναντι στη λογική που κατασκευάζει αποδιοπομπαίους τράγους, που φτωχοποιεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, που τροφοδοτεί τον ρατσισμό και θεωρεί ότι οι ζωές και η αξιοπρέπεια των προσφύγων και άλλων κοινωνικών ομάδων μετράνε λιγότερο».

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση

Κοινή δήλωση κοινοβουλευτικού υπευθύνου Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Γραμματέα του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Χρονόπουλου:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σχεδόν οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και οι επίσης οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια την Ουκρανία, έχουν ανάγκη τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι όμως οι μόνοι: Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα πρόσφυγες, εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο.
Οι συγκλονιστικές ιστορίες τους μας διδάσκουν πως ο καθένας μας, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να αναγκαστεί να να ζητήσει προστασία και ασφάλεια μακριά από το σπίτι του. Η απόλυτη και χωρίς εκπτώσεις προστασία αυτού του κορυφαίου ανθρώπινου δικαιώματος δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση: αποτελεί και μια συλλογική ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας: τον πόλεμο, τη βία, τις διώξεις με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις.
Μας διδάσκει επίσης πως η προσφυγιά είναι μία πρόκληση που απαιτεί συλλογική, παγκοσμιοποιημένη απάντηση: καμία χώρα δεν μπορεί ή δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνη της να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των προσφυγικών κρίσεων. Είναι ένα μάθημα που η χώρα μας έχει διδαχθεί με τον πιο πικρό τρόπο. Ξεκινώντας από τη δική μας πολιτική οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγιά με ουσιαστική αλληλεγγύη: ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και ανάμεσα στα κράτη».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ξεσκέπασαν κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα: Πώς δρούσαν

anixneuseis

Μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 25/06/2022  20:43 Τη δράση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την...

Δείτε όλο το άρθρο
Βαγγέλης Γεωργίου: Γαλλίδα αρχικατάσκοπος «απαντά» σε Ακάρ, Ερντογάν, Φουκτάι

anixneuseis

Η θαμμένη έκθεση Φουρκάντ που αναγνωρίζει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών   Βαγγέλης Γεωργίου, Αρθρογράφος Ερευνητής – Δημοσιογράφος...

Δείτε όλο το άρθρο
Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά!

Βασίλης Βιλιάρδος

Στη σύμβαση με τη Ν. Κορέα, αναφέραμε πως ενώ το 1975 το ΑΕΠ της σε τρέχουσες αξίες ήταν 22 δις $ και της Ελλάδας 28 δις $, το 2020 της Κορέας ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο φόβος της ακυβερνησίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή

Ο φόβος της ακυβερνησίας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή Γιάννης Α. Μυλόπουλος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ο φόβος και η ελπίδα είναι δύο αντίθετες...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια