Πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στη μάχη κατά του κορωνοϊού, είπε ο Σ. Πέτσας

🕔02/04/2020 - 15:24

Ο Σ. Πέτσας χαιρέτισε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τις οδηγίες, κάποιοι όμως καταχρώνται τις δυνατότητες που δίνονται

Τώρα μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης κατά του κορωνοϊού, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως σε όλα τα μέτωπα, πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε την κρατική έγνοια πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και χαιρέτισε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας. Δυστυχώς, όμως, σημείωσε, κάποιοι ελάχιστοι κάνουν κατάχρηση των δυνατοτήτων που δίδονται. Οι ουρές στις τράπεζες δεν είναι δικαιολογημένες, ανέφερε επί παραδείγματι, σημειώνοντας τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία.

«Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό, μένοντας σπίτι», προστατεύοντας έτσι τη ζωή όλων ημών και των αγαπημένων μας προσώπων είπε και χαρακτήρισε ως «υπεύθυνη και μετρημένη» την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ώστε οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν το συνωστισμό στις τράπεζες. «Ειδικά για τους άνω των 70 ετών συμπολίτες μας, καθώς και εκείνους που έχουν αναπηρία από 80% και άνω, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δόθηκε παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών τους μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου» είπε και πρόσθεσε «Ήδη από τις 30 Μαρτίου είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τις επιστροφές και τις απαιτήσεις των πολιτών από το κράτος. Η ενημέρωση αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, απλοποιεί πάρα πολύ τη σχετική διαδικασία. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα των ρυθμισμένων οφειλών μέσα από το Taxisnet». 

Αναφερόμενος στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα όπου μια γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, είπε ότι από τα 63 που εξετάστηκαν, 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, χωρίς να νοσούν. «Η δομή αυτή μπήκε, ήδη σε καραντίνα 14 ημερών, οι έλεγχοι συνεχίζονται και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα» είπε και υπενθύμισε ότι από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία, λαμβάνονται ειδικά προληπτικά μέτρα σε όλες τις δομές μεταναστών.

«Περιορίστηκε το δικαίωμα εξόδου. Δημιουργήθηκαν υγειονομικοί σταθμοί και μεταφέρθηκαν σκηνές για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης. Έχουν ανασταλεί, μέχρι τις 31 Μαΐου, οι μετακινήσεις όσων έχουν εξασφαλίσει άσυλο. Γίνεται συνεχής ενημέρωση σε πολλές γλώσσες» υπογράμμισε.

Για το σύστημα υγείας ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυξήθηκαν οι Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν πριν από δύο μήνες, σε 870,  και έχουν εγκριθεί 4.200 προσλήψεις  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και περίπου 2.000 εξ' αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις προμήθειες υγειονομικού υλικού.

«Σήμερα φτάνει στη χώρα μας ένα νέο μεγάλο φορτίο, δωρεά του εφοπλιστή κ. Προκοπίου, με 2,5 εκατομμύρια γάντια. Χθες ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Προχθές παρελήφθησαν - παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - 8,34 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα μέρος των 13,5 εκατομμυρίων της  δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση» είπε. 

Σημείωσε ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συγκεντρώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστούν 335 αναπνευστήρες Μ.Ε.Θ., 20 φορητοί αναπνευστήρες, 100 monitor παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, 100 νοσοκομειακές κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων και συμπλήρωσε ότι μονάδες του Στρατού προχωρούν στην άμεση παραγωγή 35.000 αντισηπτικών, καθώς και  ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών.

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αφού υπενθύμισε ότι χθες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στην οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ανέφερε ότι στο σύνολό τους τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,8 δις ευρώ, ή 3,5% του Α.Ε.Π. και είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. «Καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 700 χιλιάδες ή 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, καθώς και 800 χιλιάδες ή 3 στις 4 επιχειρήσεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Αναφερόμενος στα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, είπε «Για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον 15,7 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και θα διαθέσει επιπλέον άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη».

«Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών και τους Προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας -  δίνεται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη και τη διανομή φαγητού κατ' οίκον, καθώς και στην  επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε δε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καταβλήθηκε κανονικά την περασμένη Τρίτη η πρώτη δόση του επιδόματος γέννησης, σε 7.203 μητέρες, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 7.413.000 ευρώ και σημείωσε ακόμα ότι από τη Δευτέρα  η Ε.Ρ.Τ. «χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» της νέας εκπαιδευτικής τηλεόρασης». «Σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, η δημόσια τηλεόραση, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, βοηθά τους χιλιάδες μαθητές μας να διατηρήσουν την επαφή τους με το σχολείο. Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να νιώσουν την ικανοποίηση που τους δίνει η συμμετοχή τους στην τάξη, να χαρούν. Η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από μικρούς και μεγάλους, σημειώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης, ήδη από τις τρεις πρώτες μέρες» είπε.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, που «συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας», είπε πως αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό και έχει περιοριστεί η σύνδεση της χώρας με το εξωτερικό. Το τι θα γίνει μετά, είπε, θα εξαρτηθεί από το επόμενο διάστημα, από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. «Αν ξεπεραστεί αυτό το θέμα σχετικά γρήγορα, τότε η τουριστική περίοδος δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Αν ο κορωνοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει τα συστήματα υγείας της χώρας μας και άλλων χωρών, τότε θα επανασχεδιάσουμε τις δράσεις μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα και τέλος Απριλίου θα επανεξετάσουμε τη στάση μας», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, ο κ. Πέτσας απάντησε πως σκληροί όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε κανένα τέτοιο σενάριο. Η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα και είναι σε συντονισμό με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζεται συνολικά. Στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις», πρόσθεσε. 

Αναφορικά με την ετοιμότητα της χώρας να προβεί στα απαιτούμενα ταχεία διαγνωστικά τεστ, αν αυτό κρίνει η επιστημονική κοινότητα, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι πρώιμη αυτή η συζήτηση και πως κάθε απόγευμα ο κ. Τσιόδρας λέει πως είμαστε σε δοκιμαστικό στάδιο. «Σημασία έχει τα τεστ να είναι αξιόπιστα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε στις ενέργειες και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ», υπογράμμισε. 

Σχετικά με τη δέσμη μέτρων που κατέθεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ξανθός, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι τα περισσότερα από αυτά αφορούν ζητήματα στα οποία απαντά και η κυβέρνηση «κάτι που είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή».  Ειδικότερα, είπε πχ για την πρόταση να γίνουν προσλήψεις 4.000 ανθρώπων στο χώρο της υγείας, ότι έχουν γίνει ήδη 4,200 και «θα συνεχίσουμε να στελεχώνουμε ΜΕΘ, νοσοκομεία και δομές υγείας». 

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του προσωπικού είπε ότι οι περίπου 108.000 άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας θα ενισχυθούν, ενώ για την ένταξη των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, είπε ότι ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν χρειάζονται πρόσβαση σε δομές υγείας μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για άλλες ανάγκες. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για αυστηροποίηση των μετακινήσεων των πολιτών, λέγοντας ότι θα τηρηθεί ισορροπία καθώς δεν πρέπει οι συνεπείς πολίτες που είναι η πλειοψηφία να νοιώσουν αυστηροποίηση επειδή κάποιοι, λίγοι πονηροί, εκμεταλλεύονται το σύστημα. Ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφορούν ίσως το χρόνο ή τον αριθμό των μετακινήσεων «σε ένα πλαίσιο που δεν θα νοιώθουν κορόιδα οι συνεπείς» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα των επομένων ημερών.
Ενόψει του ερχόμενου Eurogroup ο κ. Πέτσας είπε ότι βασική μας πυξίδα είναι αυτή που διατυπώθηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, δηλαδή η συνέχιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Πρόσθεσε ότι ευτυχώς έχουν γίνει σημαντικά βήματα. «Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο χρειάζεται να ενισχυθεί με την έγκριση ενός κοινού χρεογράφου, ενός ομολόγου ενδεχομένως. Στα δημοσιονομικά υπάρχει γενική σύμπνοια», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για τους εκδρομείς στην περιφέρεια τις ημέρες του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν πάει ο κόσμος στα χωριά του για βόλτα και πως η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα δεν επιτρέπεται. «Αν υπάρξει μαζική προσπάθεια μετακίνησης, θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι», σημείωσε προσθέτοντας ότι όλοι καταλαβαίνουν πως φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό και θα μείνουμε στο σπίτι.

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργοδότες εκείνους που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις αποφάσεις για αναστολή της εργασίας, είπε ότι έχουν δοθεί απαντήσεις από τον κ. Βρούτση, πως το ποσοστό 10%  είναι δικλείδα ασφαλείας και πως όλα τα ελεγκτικά σώματα λειτουργούν. 

Τέλος σε ερώτηση αν συμφωνεί η κυβέρνηση με την εκτίμηση ευρωβουλευτή της ΝΔ ότι δεν είναι απίθανες οι περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Ιούνιο απάντησε μονολεκτικά «όχι». 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12-5-2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (11/5/2020) Σημαντικά φαίνεται πως ανησυχούν οι πολίτες για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19, αφού το 74% εμφανίζεται θετικό και μάλλον θετικό στην... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!