Παν. Ψωμιάδης: Η επόμενη ημέρα νομικά και πολιτικά στην Κεντρική Μακεδονία

🕔11/04/2011 - 09:06

«Ψωμιάδης κερνάει, Ψωμιάδης πίνει». Κοινώς, φεύγει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, έρχεται ο αδερφός του, Διονύσης Ψωμιάδης... Διαβάστε ποια είναι η επόμενη ημέρα στη δεύτερη μεγαλύτερη αιρετή περιφέρεια της Ελλάδας, μετά την καταδίκη του Παν. Ψωμιάδη  για παράβαση καθήκοντος και την δρομολογηθείσα προσωρινή αργία. Η δήλωσή του κ. Ψωμιάδη. Ποιες οι επόμενες κινήσεις του. Ποια είναι η απόφαση, τι συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον, πώς ορίζεται ο προσωρινός και μόνιμος αντικαταστάτης του εάν η απόφαση τελεσιδικήσει. Οι πολιτικοί συσχετισμοί.

 Αναλυτικότερα:

Τριπλή υπερασπιστική γραμμή ακολουθεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης από το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης : 1)Καταγγέλλει μια «ξεκάθαρη πολιτική δίωξη», επιδιώκοντας συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του.2) Ομολογεί μεν, αλλά δηλώνει ότι είχε ως κίνητρο την κοινωνική ευαισθησία και όχι τον χρηματισμό. 3)Επικαλείται εθνικά θέματα στέλνοντας μήνυμα προς Ν.Δ και ΛΑΟΣ ότι εάν δεν του εκφράσουν τη θερμή και έμπρακτη στήριξη τους, κινδυνεύουν να δουν τα ποσοστά τους να απομειώνονται στην Κεντρική Μακεδονία, με τον ίδιο επικεφαλής ενός νέου κόμματος.

Η δήλωση του Π. Ψωμιάδη

Σε γραπτή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδης, αναφέρει:

«Καταδικάστηκε το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να δείχνει το κράτος απέναντι στους πολίτες. Όμως δεν φοβόμαστε. Χάσαμε μία μάχη, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τους συκοφάντες. Οι γνωστοί άγνωστοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα γι' αυτό με δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που προδίκαζαν την έκβαση της δίκης.

Ακόμη και σήμερα, καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ, με ύβρεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση επιχειρούν να επιβάλλουν την έκπτωσή μου με μία ξεκάθαρα πολιτική δίωξη.Ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας τους καταδίκασε μόλις πριν από πέντε μήνες. Όμως αυτοί συνεχίζουν.

Η επιδίωξη είναι προφανής: να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο, να περιφρονήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, ποινικοποιώντας συστηματικά την διοίκηση.

Σε ό,τι με αφορά, ποτέ δεν έκρυψα την υπογραφή μου, δεν χρηματίστηκα, δεν χαρίστηκα, δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά γι' αυτά που πιστεύω. Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ! Ούτε υποβρύχια που γέρνουν παρήγγειλα, ούτε μιζοφόρες συμβάσεις για τηλεπικοινωνιακό υλικό υπέγραψα, ούτε off shore εταιρίες έχω, ούτε δημόσια χρήματα καταχράστηκα, ούτε δημόσια περιουσία ξεπούλησα, ούτε πρόστιμα επωνύμων μείωσα χίλιες φορές, ούτε συμμετείχα στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ούτε το μνημόνιο υπέγραψα.   Και σ' αυτή την περίπτωση, έπραξα ό,τι μου υπαγόρευσε η συνείδησή μου.

Όπως δέχτηκε το δικαστήριο, ακολούθησα τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, δεν είχα δόλο να βλάψω κανέναν ούτε έβλαψα. Ενήργησα ανθρώπινα και στα πλαίσια του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή που χαροπάλευε και τελικά, δυστυχώς, απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας. Αν οι υπάλληλοι οφείλουν να ενεργούν κατά το γράμμα του νόμου, εμείς οι πολιτικοί -οι εκλεγμένοι από το λαό- έχουμε υποχρέωση να τηρούμε το πνεύμα του νόμου.

Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Θα τιμωρούμε τους παραβάτες, αλλά δεν θα εξοντώνουμε τους συμπολίτες μας. Όσοι μας κατηγορούν επειδή μειώσαμε το πρόστιμο σ' έναν ετοιμοθάνατο, ας το πούνε ξεκάθαρα στο λαό. Ας πουν στον κοσμάκη που του παίρνουν το σπίτι γιατί χρωστά 1.000 ευρώ ότι «καλά του κάνουν». 

Θέλω, επίσης, να στείλω ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Θα συνεχίσω να μιλώ για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα, για την ειρήνη. Η δική μου κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθορίστηκε από την ιστορική αλήθεια, το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την πατριωτική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου και παραμένει σταθερή εδώ και είκοσι χρόνια: η Μακεδονία δεν πωλείται! 

Τέλος, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό προσφεύγω στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, πιστεύοντας και ζητώντας τη δικαίωσή μου».

 Η δικαστική απόφαση

Το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό υπόθεση σε βάρος του κ. Ψωμιάδη και εξέδωσε απόφαση όμοια με αυτή του τριμελούς Εφετείου, η οποία  τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση ενός χρόνου με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.

Η υπερασπιστική γραμμή του τότε νομάρχη και σήμερα περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη, στηρίχθηκε στην επιχειρηματολογία που αναφέρεται και στη δήλωσή του, δηλαδή τους ανθρωπιστικούς λόγους που κατέστησαν αναγκαία τη μείωση της ποινής και στις καταθέσεις υπαλλήλων της νομαρχίας, ότι το πρόστιμο του προηγούμενου νομάρχη σε βάρος του επιχειρηματία, ήταν υπέρογκο και εκ του αποτελέσματος, αδύνατον να καταβληθεί. Το πρόστιμο μειώθηκε από 90.000 € σε 1000 €.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε στα εξής στοιχεία:

Την  καταγγελία σε βάρος του κ. Ψωμιάδη για  παράνομη μείωση προστίμων την έκανε τον Ιούνιο του 2005 όχι κάποιος πολίτης, αλλά ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, δηλαδή ένας άριστος γνώστης των  υπηρεσιακών δεδομένων.

Ο κ. Ψωμιάδης, είχε προχωρήσει στη μείωση του προστίμου,  ενώ όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν εισηγηθεί   να την απορρίψει, διότι: Ο επιχειρηματίας είχε κατ΄ επανάληψη νοθεύσει καύσιμα, είχε κερδίσει πολλαπλάσια ποσά σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών με τη νοθεία καυσίμων, είχε υποβάλει αίτηση θεραπείας η οποία είχε απορριφθεί, είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση του προστίμου και η υπόθεση εκκρεμεί. Είχε επίσης πετύχει αναστολή εκτέλεσης της ποινής και επομένως δεν υπήρχε ζήτημα να πληρώσει πριν από την οριστική δικαστική απόφαση. Παρ΄ όλα αυτά, μετά τη μη εκλογή του νομάρχη που του είχε επιβάλει το πρόστιμο, κ. Κ. Παπαδόπουλου, μόλις ανάλαβε ο κ. Ψωμιάδης, ο επιχειρηματίας, κατέθεσε δεύτερη αίτηση θεραπείας εκπρόθεσμα και παράτυπα και έλαβε μείωση του προστίμου. Γι΄ αυτό και η ποινή του πενταμελούς, συμφωνεί με του τριμελούς εφετείου.Την ενοχή του κ. Ψωμιάδη είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε ότι «προκύπτουν και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη»

Οι δικαστικές εξελίξεις

Ο κ. Ψωμιάδης προσφεύγει μεν στον Άρειο Πάγο, αλλά ο Άρειος Πάγος, δεν θα  αλλάξει την ποινή. Θα κληθεί να κρίνει εάν η νομική τεκμηρίωση της απόφασης ήταν επαρκής, ή εάν συντρέχει λόγος να επαναληφθεί η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο. Και στην πρώτη περίπτωση που η τεκμηρίωση θεωρηθεί επαρκής και σε περίπτωση επανάληψης της δίκης, πρέπει να υπάρξει απόφαση αμετάκλητη  για να εκπέσει του αξιώματός του ο κ. Ψωμιάδης. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ο νόμος απαιτεί ο αιρετός εκπρόσωπος να τεθεί σε αργία και το αυτό έχει ισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις αιρετών (δήμαρχος Ζαχάρως κ. Χρονόπουλος, επικεφαλής της  αντιπολίτευσης στον Πειραιά κ. Μαντούβαλος ) τόσο κατά την προηγούμενη όσο και κατά την παρούσα κυβέρνηση.

Χρονικά, η καθαρογραφή της απόφασης του Εφετείου συνήθως καθυστερεί περίπου έξι μήνες. Εάν η διαδικασία αυτή επισπευσθεί καθώς αφορά στη διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας, τότε ο κ. Π. Ψωμιάδης θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ακόμη και αν ζητήσει επίσπευση, πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο αποκλείεται -λένε οι νομικοί κύκλοι- να υπάρξει εκδίκαση.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με άριστους γνώστες της νομοθεσίας για τον «Καλλικράτη» που συμβουλεύθηκε το eklogika.gr, καθ΄ ολη τη διάρκεια της προσωρινής αργίας του Παναγιώτη Ψωμιάδη, προσωρινός περιφερειάρχης είναι αυτός που ήδη έχει οριστεί ως αντικαταστάτης του, δηλαδή ο αδερφός του, θεματικός αντιπεριφερειάρχης και πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, Διονύσης Ψωμιάδης.

Όταν εκδοθεί η τελική απόφαση για την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, τότε συνέρχεται εντός 15 ημερών η παράταξη και εκλέγει νέο περιφερειάρχη  έναν από τους περιφερειακούς συμβούλους που μπορεί να είναι και θεματικός αντιπεριφερειάρχης- όπως ο Διονύσης Ψωμιάδης-, εφόσον αυτός έχει παραιτηθεί από τον αξίωμά του λίγο πριν. Δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης ο γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια μικρή ασάφεια στο νόμο, αλλά μόνο εάν η Ν.Δ και ο κ. Τζιτζικώστας θελήσουν να θέσουν εκτός «κάδρου» την οικογένεια Ψωμιάδη, τότε θα κατατεθεί σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και αυτός με τη σειρά του, σχετικό αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να αποφανθεί. Κάτι τέτοιο είναι όμως σαφές, ότι σημαίνει «πόλεμο».

Εκτιμάται όμως, ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ελέγχει και προσωπικά την πλειοψηφούσα παράταξη και δεν θα επιχειρηθεί μια τέτοια ανατροπή, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ και ο κ. Σαμαράς προσωπικά ίσως να έβρισκαν μια καλή ευκαιρία να «καθαρίζουν» με τον «Μακεδονάρχη» σε περίπτωση -και με το σοβαρό πολιτικό πρόσχημα - τελεσίδικης καταδίκης.

Στο μεταξύ, με ότι αυτό συνεπάγεται, τη συμπαράστασή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, έχει εκφράσει προσωπικά ο βουλευτής της Ν.Δ, Πάνος Καμένος, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.   Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. τον κ. Ψωμιάδη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Σαμαράς, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον ίδιο τον ίδιο τον περιφερειάρχη μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Μέχρι στιγμής η Ν.Δ, επισήμως δεν έχει ανακοινώσει στήριξη και δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια