Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου

🕔09/03/2015 - 14:17

Την παραίτησή του από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ υπέβαλε στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Ο κ. Αμπατζόγλου, που ήταν επικεφαλής του ΟΑΕΔ από τον Απρίλιο του 2013, στην επιστολή παραίτησής του απαριθμεί όλα τα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τον οργανισμό, ενώ αναφέρει και γιατί επιφυλάχθηκε να μεταφέρει χρηματικά ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Αμπατζόγλου αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνω για τα μείζονα ζητήματα του ΟΑΕΔ, γιατί θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

 

1. Δείκτης ανεργίας

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας για τον Δεκέμβριο του 2014 είναι 26%. Κρίσιμος παράγοντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι -πέραν των άλλων- τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα-ώριμα προγράμματα που αφορούν σε πάνω από 100.000 ανέργους:

- Η κοινωφελής εργασία.

- Τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

- Τα εμπροσθοβαρή προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν ήδη υποβληθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ανέργων.

- Πολλές δράσεις μαθητείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

- Δράσεις για το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και καταστρεπτικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου απαιτείται άμεση πολιτική απόφαση για την έναρξη και υλοποίηση των προγραμμάτων.

 

2. Αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ είναι στην τελική φάση υλοποίησης του Action Plan της Αναδιοργάνωσης. Υλοποιείται από ομάδες εργασίας υπαλλήλων του ΟΑΕΔ μαζί με τους εμπειρογνώμονες από τρεις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΑ) της Ευρώπης, με την συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Commission, της Task Force και τεχνικών συμβούλων που έχουν αναδειχθεί από Διεθνείς Δημόσιους Διαγωνισμούς.

Προχωρούμε βάσει συγκεκριμένου πλάνου δράσης και χρονοδιαγράμματος με σκοπό να βελτιώσουμε τις λειτουργίες μας, να υπερβούμε την ακαμψία της γραφειοκρατίας και να αναβαθμίσουμε τον Οργανισμό.

Τα κύρια πεδία είναι:

- η απλοποίηση των διαδικασιών.

- η αναβάθμιση της πληροφορικής και των εργαλείων.

- η εξέλιξη των δράσεων μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

- η επιμόρφωση των υπαλλήλων.

- το χτύπημα της γραφειοκρατίας και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

- ο σχεδιασμός ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

- οι διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων.

Τονίζω ότι η Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είναι βασική αιρεσιμότητα για τη χώρα, δηλαδή βασική προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΚΤ.

 

3. Εγγύηση για τη Νεολαία

Κρίσιμη εκκρεμότητα είναι η «Εγγύηση για τη Νεολαία». Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ έχουν έτοιμο πλάνο δράσεων αλλά απαιτείται η πολιτική πρωτοβουλία έναρξης, επειδή ήδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.

 

4. Οφειλές ΙΚΑ

Είναι κρίσιμο να υπογραμμίσω ότι η χρηματοοικονομική ισορροπία του ΟΑΕΔ εξαρτάται απολύτως από την ομαλή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως όμως από την συνέπεια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που αφορούν τον ΟΑΕΔ και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να αποδίδονται πλήρως και ανελλιπώς.

Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. (Αναλυτική αναφορά με το ύψος των οφειλών έχω ήδη παραδώσει).

 

5. Επιδόματα ανεργίας

Τα επιδόματα ανεργίας, οι υπόλοιπες παροχές, τα προγράμματα απασχόλησης, η χρηματοδότηση δράσεων του τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ, ο κοινωνικός τουρισμός και όσα γίνονται προς όφελος του εργατικού δυναμικού της χώρας, είναι αδύνατο να υλοποιηθούν αν οι οφειλές αυτές συνεχίσουν να αυξάνονται.

 

6. Ενίσχυση προσωπικού

Άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση του Οργανισμού με νέους υπαλλήλους, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η υιοθέτηση νέου οργανογράμματος.

 

7. Διαθέσιμα ΟΑΕΔ

Όπως γνωρίζετε το ΔΣ του ΟΑΕΔ επιφυλάχθηκε να μεταφέρει χρηματικά ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας να προηγηθεί συμφωνία με τους Προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων και να υπάρξει διασφάλιση ότι δεν θα τιτλοποιηθούν τα διαθέσιμα.

Άλλωστε αυτά προορίζονται για πληρωμή επιδομάτων ανεργίας, για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής και για αποπληρωμή προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα σας απέστειλα ένα απολογισμό δράσεων του ΟΑΕΔ τον οποίο δημοσιοποίησα. Πραγματικά πιστεύω ότι ελάχιστα είναι τα παραδείγματα τόσο πλούσιου και δημιουργικού απολογισμού Δημοσίων Οργανισμών στη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια:

- Τους Προέδρους και τους αντιπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων που ήταν πάντα δίπλα στον ΟΑΕΔ, τους δύο Αντιπροέδρους και τα μέλη του Δ.Σ.

- Τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ σε κάθε περιοχή της Ελλάδος για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Ο ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε έναν ευέλικτο, φιλικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Οργανισμό για το καλό όλης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των κοινωνικών εταίρων και κυρίως των ανέργων.

Η στήριξη του ΟΑΕΔ είναι οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα.

Σε ότι με αφορά, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και είναι κοινή διαπίστωση (ελληνική και ευρωπαϊκή) ότι παραδίδω έναν Οργανισμό αναβαθμισμένο, με χρηματοοικονομική υγεία και με καλά αποτελέσματα. Είμαι υπερήφανος γιατί παρά τις δυσκολίες και την ελλειμματική χρηματοδότηση παραδίδω έναν Οργανισμό με ταμειακό πλεόνασμα, φαινόμενο μοναδικό στην Ελλάδα!

Επειδή στην Ελλάδα είναι «φυσιολογικό» να αλλάζουν οι Διοικήσεις των μεγάλων Οργανισμών όποτε αλλάζουν οι κυβερνήσεις, σας υποβάλλω την παραίτησή μου.

Παράλληλα σας δηλώνω ότι αν χρειαστεί θα συνεχίσω να ενημερώνω εσάς, την Αναπληρώτρια Υπουργό και την κα Καραμεσίνη.

Με εκτίμηση».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου

Η επίσκεψη Ερντογάν θα διαρκέσει μία ημέρα.

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες...

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση  Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google

Έδωσε ώθηση στη μελέτη των νόμων και σύντομα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα κλοπιμαία του Έλγιν Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα...

«Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στον Αβλέμονα Κυθήρων από την Εφορεία...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Από  σήμερα  έως και  27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις  Μετεγγραφές: Από σήμερα έως και 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Από σήμερα  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό) Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό)

Σύμφωνα με το “The Hollywood Reporter” η απόφαση ελήφθη με συνυποψήφιες της Κράβιτζ για τον ρόλο τις Άνα ντε...