Παράθυρο Μοσκοβισί για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

🕔04/10/2019 - 14:51

«Η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων ‘πνίγει την ανάπτυξη’», είπε σε συνέντευξη Τύπου

Την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 θα καλυφθεί, ότι η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των SMP-ANFA (από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών) επίσης ότι εξετάζεται θετικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις, εξέφρασε ο απερχόμενος ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Παρασκευής, 4 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί με την ιδιότητα του ευρωπαίου επιτρόπου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα τηρήσει και είναι θέμα αξιοπιστίας να κρατήσει τον λόγο της, αλλά για το μέλλον μαζί με την Επιτροπή θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωσή του, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων «πνίγει την ανάπτυξη».

«Όλα όσα ακούω και διαβάζω στον Τύπο», είπε ερωτηθείς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και πώς θα κλείσει στον προϋπολογισμό, «είναι άνευ αξίας γιατί είναι ένας αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα, για αυτό δεν θα δώσω κάποιον αριθμό, αλλά δουλεύουμε μαζί με τις ελληνικές αρχές για να μειώσουμε το κενό». Ως προς το πώς θα κλείσει το κενό απάντησε ότι «δεν είμαι αυτός που θα πει στην κυβέρνηση τι θα κάνει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Ασφαλώς έχουμε κοινούς κανόνες, κοινή Ένωση, κοινή Ευρωζώνη, κοινούς στόχους για σταθερότητα και ανάπτυξη και αυτοί πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο η χώρα έχει την ελευθερία των μέσων να τους επιτύχει, άρα δεν θα πω εγώ σε μια κυρίαρχη χώρα πώς θα ενεργήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση».

Για το πλεόνασμα του 3,5% για το 2020 είπε ότι υπάρχει καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους στόχους του 2020, που σημαίνει ότι το πλεόνασμα αυτό θα τηρηθεί, κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας.

Στο ερώτημα αν η Κομισιόν θα στηρίξει μετά το 2020 τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε ότι «η Επιτροπή και εγώ δεν πιστέψαμε ποτέ ότι θα ζητήσουμε από χώρα πλεόνασμα 3,5% για πάντα. Είναι ανόητο γιατί είναι στον λάθος δρόμο που πνίγει την ανάπτυξη γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βγούμε απ αυτή τη στενωπό και να μειώσουμε αυτή την προαπαιτούμενη προσπάθεια».

Δεν θα πάμε βέβαια στο μηδέν, συμπλήρωσε, στον παλιό καιρό των χαλαρών δημοσιονομικών. Αλλά πρέπει να πάμε σταδιακά σε πιο λογικά πλεονάσματα και «ο καλύτερος τρόπος να πάμε, είναι να είμαστε αξιόπιστοι για το 2020 για να αποδείξουμε ότι η χώρα θέλει να σεβαστεί το λόγο της. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να μοχλεύσουμε την ανάπτυξη της χώρας».

Αν όλα πάνε καλά και εκταμιευτούν τα ANFA, είπε ο επίτροπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δουλέψει με την πρόταση των ελληνικών αρχών να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για επενδύσεις, αλλά προηγείται η έγκριση του προϋπολογισμού και η θετική αξιολόγηση και στη συνέχεια, επίσης είναι θέμα του Eurogroup, αλλά και θέμα του διαδόχου του, Πάολο Τζεντιλόνι.

Συνοψίζοντας είπε ότι «αξιοπιστία και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος μεσοπρόθεσμα για να μειώσουμε την αναγκαία προσπάθεια. Και αυτό είναι το μήνυμά μου».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε τη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς και τη σταθερή προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις, που αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών και γίνεται πόλος έλξης των επενδυτών. «Οι ελληνικές αρχές πήραν ένα μέτρο-κλειδί προς τη σωστή κατεύθυνση υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις γιατί η χώρα τις έχει ανάγκη για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι θα συζητήσει «τις προτεραιότητες των επομένων ημερών που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020» , ενώ «υπάρχει ήδη συζήτηση μεταξύ των ομάδων της Επιτροπής και της Ελλάδας». «Έχω εμπιστοσύνη ότι θα απαλειφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει σήμερα», τόνισε εξάλλου.

Η δεύτερη προτεραιότητα, που θα τεθεί στο τραπέζι με τους συνομιλητές του, «είναι η προετοιμασία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι με τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης γιατί υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση των στόχων».

«Μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης», υπογράμμισε, «είναι σημαντική για την άνοδο της εμπιστοσύνης αλλά και για την εκταμίευση των κερδών που αποκαλούνται SMP-ANFA»

Ερωτηθείς αν η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι η επονομαζόμενη 13η σύνταξη αποτελεί πρόβλημα, ο κ. Μοσκοβισί περιορίστηκε να πει ότι οι δύο θεσμοί έχουν δείξει διαφορετικές ευαισθησίες και ότι η Κομισιόν ήταν μάλλον στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Για τη δυνατότητα να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσπάθεια με τη βοήθεια του ειδικού λογαριασμού όπως είχε αναφερθεί από τον τ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμησή του για τον τ. πρωθυπουργό «που ενήργησε για να τελειώσουν τα μνημόνια και έχει τον σεβασμό μου» για να προσθέσει ότι «ούτε εκείνος είναι πια πρωθυπουργός ούτε εγώ θα είμαι Επίτροπος αλλά είναι θέμα του διαδόχου μου».

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιητική η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό, εν μέσω κινητοποίησης των ελληνικών αρχών σε μια δύσκολη στιγμή, για την ανάσχεση του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή, όπως κάθε στιγμή, η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη θέση της Ελλάδας για να τηρηθεί η αλληλεγγύη», γιατί «οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να νιώθουν μόνες, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μια χώρα αλλά μας αφορά όλους και αυτός είναι ο ορισμός της Ευρώπης: όταν μια χώρα πλήττεται οι άλλες πρέπει να σταθούν αλληλέγγυες».

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε συγκίνηση καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του αφήνοντας «την Ελλάδα στην καλή πλευρά της ιστορίας, να μπαίνει στη φάση της κανονικότητας και της αισιοδοξίας». Δεν είναι πια κάτω από πρόγραμμα, υπογράμμισε, «είναι μια χώρα πλήρως κυρίαρχη, ικανή να παίρνει μόνη της αποφάσεις της αλλά μπορεί πάντα να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον και να αναπτύξει τις τεράστιες δυνατότητές της».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνάντηση Δένδια–Πομπέο στη Θεσσαλονίκη – Ποια θέματα συζήτησαν

28/09/2020 - 10:42 - Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, είχε στη Θεσσαλονίκη το πρωί σήμερα...

218 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι από κορωνοϊό

27/09/2020 - 20:15 - Σε 218 ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Από αυτά,...

Στο 2,5%-3% του ΑΕΠ το μηνιαίο κόστος ενός lockdown, υποστήριξε ο Χρ. Σταϊκούρας

27/09/2020 - 16:27 - Για ετοιμότητα του υπουργείου Οικονομικών να στηρίξει τις όποιες επιλογές κάνει η κυβέρνηση σε...

Πληγή στο σώμα της δημοκρατίας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νέα καμπάνια για την προστασία από τον κορωνοϊό

27/09/2020 - 14:48 - Ως βαθιά πληγή στο σώμα της δημοκρατίας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τη νέα...

Καταδίκη από την Τουρκία περιστατικού στο Καστελόριζο ζητά το υπουργείο Εξωτερικών

27/09/2020 - 12:59 - Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει περιστατικό προσβολής της ελληνικής σημαίας από την...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια