Παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας υπέρ του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης

🕔17/06/2020 - 16:34

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο στήριξης για τον πρωτογενή τομέα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

«Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, μας δίνεται η ευκαιρία να ανακεφαλαιώσουμε όλες τις παρεμβάσεις του υπουργείου μας υπέρ του πρωτογενούς τομέα. Παρεμβάσεις που όλες είχαν ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και την ενθάρρυνση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που κάνει λόγο για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο στήριξης για τον πρωτογενή τομέα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ν. 4670/2020).

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «είναι η πρώτη φορά που ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο στήριξης και κάλυψης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με όχημα ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο και ιδιαιτέρως ευνοϊκές διατάξεις. Και αυτό έγινε πραγματικότητα με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις χαμηλότερες εισφορές, τις υψηλότερες και ανταποδοτικότερες συντάξεις, με τη δυνατότητα για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή, τη δυνατότητα παραμονής στην εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αγροτών, με αποκορύφωμα την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ, η οποία λειτουργεί ήδη πιλοτικά και, με την επίσημη εκκίνησή της τον Ιούλιο, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης σημειώνει τα εξής:

«1. Νέο ασφαλιστικό σύστημα επιλογής έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, με ειδική μέριμνα για τους αγρότες

Με την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση και, συγκεκριμένα, με το άρθρο 36 του ν. 4670/2020, δημιουργήσαμε για τους αγρότες ένα ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής έξι ασφαλιστικών κατηγοριών χαμηλότερων, σε σύγκριση με αυτές των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ενισχύοντας και προστατεύοντας το εισόδημα των αγροτών.

2. Νέο ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για αγρότες

Ο νόμος 4670/2020 εισήγαγε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανταποδοτικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που παρέχει σταθερότητα και σέβεται τους ασφαλισμένους αγρότες. Ασφαλισμένοι του πρωτογενούς τομέα από 30 χρόνια και μία μέρα, πλέον, θα λαμβάνουν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 αυξημένα ποσά συντάξεων, σε σύγκριση με αυτά που θα δικαιούνταν, βάσει του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ.

3. Απονομή σύνταξης στο λεπτό για όλους τους αγρότες, μέσω του ψηφιακού συστήματος ΑΤΛΑΣ του e-ΕΦΚΑ

Το όραμα της ψηφιακής απονομής συντάξεων, μέσω του συστήματος "ΑΤΛΑΣ", έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Από τις 15 Απριλίου 2020, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης "ΑΤΛΑΣ", μέσω του e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης  διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας, ξεκινήσαμε με δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου (χηρείας) και τις αποφάσεις απονομής σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς παράλληλη ασφάλιση.

Επιλέξαμε στις πρώτες ψηφιακές απονομές συντάξεων να συμπεριλάβουμε τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ, προκειμένου να ελαφρύνουμε αυτήν την ιδιαιτέρως κοινωνικά ευαίσθητη κατηγορία ασφαλισμένων.

Μέσα στον Ιούλιο, το 40% και πλέον των νέων συντάξεων θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Τελειώνει διά παντός η πολύχρονη ταλαιπωρία και η αναμονή των αγροτών για τη λήψη της σύνταξής τους.

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής σύνταξης ‘ΑΤΛΑΣ’ έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για εκατομμύρια συμπολίτες μας που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό βίο τους. Πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί ήδη από τα τέλη του 2015, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ιδεοληπτικά δεν είχε ‘παγώσει’ την ανάπτυξη του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Μέσα στο τρέχον έτος, θα ενσωματωθούν στο σύστημα ‘AΤΛΑΣ’ και άλλες κατηγορίες συντάξεων και, μέχρι το τέλος του 2021, το 85% των συντάξεων θα απονέμεται ψηφιακά μέσα σε λίγα λεπτά.

4. Νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ για τους αγρότες

Αναβαθμίσαμε, μέσω του νέου αποκεντρωμένου δικτύου εξυπηρέτησης του e-ΕΦΚΑ, τις υπηρεσίες για τους αγρότες, απαλλάσσοντάς τους από τις άσκοπες μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων και αντιμετωπίζοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα της δυσχερούς εξυπηρέτησής τους. Συγκεκριμένα, μέσω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του πρώην ΟΓΑ και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΓΑ για θέματα ασφάλισης-εισφορών και μητρώου, αλλά θα εξυπηρετούνται πλέον από τα τοπικά υποκαταστήματα μισθωτών του  e-ΕΦΚΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

Τον Ιανουάριο του 2020, έγινε η αρχή από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, όπου 11.652 αγρότες στο νομό Φθιώτιδας εξυπηρετούνται πλέον στο περιφερειακό υποκατάστημα μισθωτών στη Λαμία. Επίσης, τον Ιανουάριο, ολοκληρώθηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των παροχών (επιδόματα, έξοδα κηδείας) στα κατά τόπους υποκαταστήματα μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Η δράση επεκτάθηκε και σε άλλους νομούς και ολοκληρώθηκε μέσα στον Απρίλιο του 2020 σε όλη την επικράτεια με τη σταδιακή διάθεση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέσω του δικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για την πλειοψηφία των συναλλαγών, χωρίς να απαιτείται καμία μετακίνηση.

Δημιουργήσαμε, λοιπόν, ένα σύγχρονο πλαίσιο εξυπηρέτησης για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού απαλλαγμένο από αγκυλώσεις, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.

Δείχνουμε έμπρακτα το σεβασμό μας και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία του πρωτογενούς τομέα και, κυρίως, των ανθρώπων που τον υπηρετούν στην παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας.

5. Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης για τους αγρότες

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού δικαίου της χώρας μας, παρέχουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να θεμελιώσουν δικαίωμα και στην επικουρική σύνταξη.

Ειδικότερα, στο άρθρο 41 του ν. 4670/2020 προβλέπεται ότι, από 1.1.2021, θα μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, μετά από αίτησή τους, τα πρόσωπα τα οποία ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

6. Δυνατότητα υπαγωγής στον κλάδο εφάπαξ παροχής για τους αγρότες

Αυτή η μεγάλη και ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε ως κύριο μέλημα τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών.

Στο άρθρο 41 του ν. 4670/2020 προβλέφθηκε η δυνατότητα να υπαχθούν, εφόσον το επιθυμούν, από 1.1.2021 και στον κλάδο εφάπαξ παροχών, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα χορήγησης εφάπαξ παροχής.

7. Απαλλαγή ετεροσυνταξιούχων αγροτών με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Με την εν λόγω τροπολογία, αποδεικνύουμε ακόμα μία φορά εμπράκτως τη στήριξή μας στον πρωτογενή τομέα της χώρας, αφού απαλλάσσουμε τους ετεροσυνταξιούχους αγρότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον το εισόδημά τους από την αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, ετησίως.

Δηλαδή, θεσπίζεται ένα εύλογο όριο απαλλαγής για τους συνταξιούχους των πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση στο εισόδημά τους και να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότητα.

8. Οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα λαμβάνουν κανονικά στο 100% τη σύνταξή τους

Η θέσπιση του  παραπάνω εισοδηματικού ορίου των 10.000 ευρώ εναρμονίζεται πλήρως με τη ρύθμιση του άρθρου 27 του ν. 4670/2020, σύμφωνα με την οποία δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων πρώην φορέων κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου οι οποίοι αναλαμβάνουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, εφόσον το εισόδημά τους από την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, ετησίως.

9. Ο ν. 4670/2020 δίνει κίνητρο στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ να παραμείνουν στα χωράφια τους

Ήδη, από τον Φεβρουάριο, με το νέο ασφαλιστικό μας νόμο, δημιουργήσαμε ισχυρά κίνητρα, για να παραμείνουν οι αγρότες συνταξιούχοι στα χωράφια τους. Και αυτό, διότι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ οι οποίοι συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, χωρίς την παραμικρή περικοπή και, παράλληλα, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

10. Τέλος στην πολυετή αναμονή - Άμεση καταβολή των εξόδων κηδείας στους συγγενείς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση εξόδων κηδείας, μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στο διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για μία παρέμβαση ιδιαιτέρως ευεργετική για τους εναπομείναντες συζύγους ή συγγενείς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ, οποίοι με μία και μόνο ηλεκτρονική αίτηση πλέον θα λαμβάνουν το ποσό των εξόδων κηδείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Σε δύο μήνες από σήμερα, τελειώνει διά παντός η πολυετής αναμονή- 2-3 ετών -για τους συγγενείς των αποθανόντων, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον τα έξοδα κηδείας, που δαπάνησαν, άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή.

11. Εργόσημο στους μετακλητούς εργάτες γης

Με την πρόσφατη τροπολογία μας, ρυθμίσαμε, επίσης, το ζήτημα της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης.

Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών απασχόλησης των μετακλητών εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ορίστηκε ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

12. Διατήρηση του επιδόματος ανεργίας για όσους πραγματοποιούν ως και 70 ημερομίσθια σε εργατικές εργασίες

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απασχόλησης των εργαζομένων στην αγροτική οικονομία και, κατόπιν συνεννόησής μας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, προχωράμε σε μία ακόμα νομοθετική ρύθμιση, ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους εποχιακά απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες.

Συγκεκριμένα, άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 70 ημερομίσθια ανά έτος σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να στερούνται το επίδομα ανεργίας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα εργατικών χεριών σε εποχιακές εργατικές εργασίες και θα δώσουμε κίνητρο σε πολλούς ανέργους συμπολίτες μας να απασχοληθούν σε αυτές, αφού πλέον δεν θα χάνουν το επίδομα ανεργίας τους» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια