Πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή το αθλητικό νομοσχέδιο

🕔13/11/2019 - 16:31

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 15/11. 

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εκτίμησε πως η αντιπρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για θέσπιση ορίου ηλικίας 75 ετών, στην εκλογή προέδρων και εκτελεστικών μελών των αθλητικών ομοσπονδιών, αποτελεί επί της ουσίας αποδοχή της θέσπισης ανώτατου ορίου ηλικίας. Επισήμανε ότι η διάταξη που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με το καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στο σημείο αυτό προχώρησε στην πρόταση περί θέσπισης αντίστοιχων ορίων και στην ΕΟΕ, κάτι που δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως «χθες, δημοσιεύθηκε ότι μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου, που εξασφάλισε την συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων των ομοσπονδιών, κατατίθεται εναλλακτική πρόταση στο νομοσχέδιο Αυγενάκη. Η πρόταση του κ. Καπράλου είναι να δεχτεί την κατάργηση του αριθμού των θητειών και να ανεβάσει το όριο ηλικίας των παραγόντων από τα 70 στα 75 χρόνια.
Ουσιαστικά, η ΕΟΕ αποδέχεται τη θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας! Μάλιστα, ο κ. Καπράλος προχθές, σε αυτή την αίθουσα, παραδέχτηκε ότι οι σχετικές συστάσεις της ΔΟΕ χρονολογούνται από 5ετίας τουλάχιστον. Τι ζητά λοιπόν η ΔΟΕ; Θέσπιση ηλικιακών ορίων και όρια ηλικίας.
Τι προβλέπει το Καταστατικό της ΔΟΕ;
1) ηλικιακό όριο 70 ετών
2) 3 θητείες για τον Πρόεδρο,
3) 2 θητείες για τα εκτελεστικά μέλη και δικαίωμα επανεκλογής, μετά από 1 παύση!

Την ίδια ώρα υπάρχουν θητείες σε πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που έχουν εφαρμόσει όρια ηλικίας ή/και όρια θητειών, όπως για παράδειγμα:
- η Βραζιλία (όχι περισσότερες από 2 θητείες),
- οι ΗΠΑ (όχι περισσότερες από 2 θητείες),
- η Νέα Ζηλανδία (όχι περισσότερες από 3 θητείες),
- η Ελβετία (όχι περισσότερες από 3 θητείες),
- η Ιρλανδία (όχι περισσότερες από 3 θητείες),
- η Γερμανία (ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη),
- η Γαλλία (ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη)
Αυτά, λοιπόν, εμείς εισάγουμε με το παρόν νομοσχέδιο. Η διάταξη είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΔΟΕ. Μήπως, λοιπόν, με βάση όσα προανέφερα για τη ΔΟΕ και για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές άλλων χωρών, θα πρέπει να εξετάσουμε και το γεγονός της θέσπισης θητειών και ορίου ηλικίας και στην ΕΟΕ;».

«Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την διακυβέρνηση των αθλητικών θεσμών. Έχουν υιοθετηθεί δύο ψηφίσματα, όπου συμπεριλαμβάνεται το όριο στις θητείες ως αρχή καλής διακυβέρνησης», είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, που υπογράμμισε ότι αντίστοιχη θέση έχει λάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε δε ότι και διεθνείς συνομοσπονδίες, όπως η FIFA, έχουν υιοθετήσει όριο στις θητείες των εκτελεστικών μελών τους. 

«Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν δώρον-άδωρον, γιατί θα άρχιζε από το 2028» τόνισε, υπερασπιζόμενος τη διάταξη, βάσει της οποίας στον υπολογισμό του ορίου θητειών συμπεριλαμβάνονται και όσες χρονολογούνται πριν το παρόν νομοσχέδιο. Μιλώντας για τη σύμβαση Macolin για τους στημένους αγώνες, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι «χειραγώγηση αγώνων δεν είναι μόνο για το στοίχημα, μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε σχολικό πρωτάθλημα, για την εξασφάλιση μορίων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια». Τόνισε ότι με την επικύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργία μίας εθνικής πλατφόρμας, με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητες τις συνέργειες με τις αστυνομικές αρχές, που εισάγονται με το νομοσχέδιο.

Απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αποκλεισμού των γυναικών από τη διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών (λόγω της διάταξης περί αναστολής του άρθρου του νόμου Βασιλειάδη για την ποσόστωση φύλου), ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού διαβεβαίωσε ότι στο νεο αθλητικό νόμο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των δύο φύλων, «που όμως δεν επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με την ποσόστωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κύρωσης της σύμβασης Macolin, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει επί τη αρχής το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας κάποιες διατάξεις αναχρονιστικές. Ο κ. Μπουρνούς ζήτησε ειδικά την απόσυρση των άρθρων 7 και 8, επισημαίνοντας ότι «ξηλώνει τα βήματα που κάναμε για τη διαφάνεια στις αθλητικές ομοσπονδίες».

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εμφανίστηκε θετικός στις περισσότερες διατάξεις, μεταξύ αυτών και στον περιορισμό των θητειών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, υπογράμμισε όμως ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσεται κατά της θέσπισης ορίων ηλικίας, κάνοντας λόγο για «ηλικιακό ρατσισμό».

Το ΚΚΕ δια του Μανώλη Συντυχάκη εκφράστηκε αρνητικά για το σχέδιο νόμου στο σύνολό του και επιφυλάχθηκε για την οριστική θέση του στην Ολομέλεια, αφού κατατεθούν και τυχόν αλλαγές από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη» σε ό,τι αφορά τις θητείες και τα όρια ηλικίας και προέβλεψε ότι, εάν ψηφιστεί, οι θιγόμενοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τέλος, κατά του νομοσχεδίου -πλην μεμονωμένων διατάξεων- τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλέξης Παπαχελάς: Το μήνυμα Ερντογάν προς το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ

Αλέξης Παπαχελάς 02.10.2022 • 20:59  Οσο περίεργο και αν ακούγεται, οι τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις του Ερντογάν απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Άρθρο του Θ. Τσακίρη στην «Κ»: Γιατί το πλαφόν στην τιμή του αερίου διχάζει την Ευρώπη

Η κοινή επιστολή των 15 υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με την οποία αξίωσαν στις 28 Σεπτεμβρίου να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα επιβολής πλαφόν στη...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως απέτυχε το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Πως απέτυχε το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας Γιάννης Α. Μυλόπουλος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Οι πολιτικές επιλογές δοκιμάζονται στην...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Προβάδισμα ΝΔ με 8,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται  το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας

Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας


Μεγάλο το ενδιαφέρον και η προσέλευση στις εκδηλώσεις των 5 stages της 2ης Beyond Στις συνεχείς επενδύσεις που προσελκύει η χώρα μας στο μέτωπο των...


Δείτε θέμα και σχόλια