Περιμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση, όχι μόνο λόγια από την Τουρκία, είπε ο Στ. Πέτσας

🕔22/12/2019 - 14:57

Για τα ελληνοτουρκικά, το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και την αστυνομική βία, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η Ελλάδα αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση και ενέργειες και όχι μόνο δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN σχολιάζοντας τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Πέτσας σημείωσε, επίσης, πως τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη-Ερντογάν ή και για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι «ήταν πάρα πολύ προσεκτικός ο κ. Τσαβούσογλου. Αναφέρει ορισμένες πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας και δεν γίναμε σοφότεροι απ’ αυτήν. Αυτό που κρατάω είναι κάτι που λέμε και εμείς, ότι η καλύτερη λύση είναι να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και διάλογος. Αναφέρεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εμείς προχωρούμε τις τεχνικές συζητήσεις. Είμαστε, όμως, πολύ  μακριά μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο να μιλάμε για Χάγη, για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είναι νομικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι το πρώτο στάδιο. Μακάρι να προχωρήσουν με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Μετά ακολουθούν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και, αν αυτές καταλήξουν, τότε φτάνουμε σ’ ένα κοινό συνυποσχετικό για να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Βλέπουμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι ο διάλογος είναι ένα καλό ζητούμενο γι’ αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε μέσω του διαλόγου να αποκλιμακωθεί και η τουρκική προκλητικότητα.

» Στη συνάντηση που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, είπαμε ότι θέλουμε να προχωρήσουν, όχι μόνο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης -ει δυνατόν και στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020- αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχαμε πει ότι θα μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε να δούμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και εδώ είμαστε. Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά. Περιμένουμε έμπρακτα από την Τουρκία να προχωρήσει σε ενέργειες πλέον και όχι μόνο σε δηλώσεις, που να δείχνουν ότι πράγματι θέλει ένα διάλογο που θα έχει με ένα καλό αποτέλεσμα για τις δύο χώρες, αλλά και τους λαούς της περιοχής».

Ακόμη, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας». «Έχουμε πει πολλές φορές -το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- ότι έχουμε ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, η οποία συνιστάται στο εξής: Ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας  και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα ανέλαβε τις πρωτοβουλίες και έδειξε τα αντανακλαστικά που χρειάστηκαν, με αποτέλεσμα να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία, όχι μόνο από τις χώρες της περιοχής, αλλά και διεθνώς. Είχαμε σαφείς στόχους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έγινε πριν από λίγες μέρες και αυτοί ικανοποιήθηκαν πλήρως. Υπήρξε ομόφωνη  πολιτική καταδίκη, στο ανώτατο επίπεδο, της τουρκικής προκλητικότητας, αναγνώριση ότι δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα η παράνομη «συμφωνία» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και η αμέριστη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Άρα, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτή τη δήλωση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου και οι υπόλοιπες υπηρεσίες να προχωρήσουν αναλόγως στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν εφόσον αυτό χρειαστεί». 

 

Για τον αγωγό EastMed

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγωγό EastMed, ο κ. Πέτσας είπε πως «είναι συνεχείς οι επικοινωνίες με τον κ. Νετανιάχου το τελευταίο διάστημα και μέσω διπλωματικών πηγών. Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε από τον κ. Νετανιάχου. Προσπαθούμε να βρούμε μια κατάλληλη ημερομηνία στις αρχές της χρονιάς για να προχωρήσουμε περισσότερο τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Αλλά συζητάμε συνεχώς και τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί μια κοινή ημερομηνία, όταν μιλάμε για αρκετούς ηγέτες. Είναι, όμως θέμα των αρχών Ιανουαρίου. Προς τα εκεί δουλεύουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των εμπλεκομένων κρατών και ελπίζουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό σύντομα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι  οι χώρες της περιοχής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα, που έρχεται από την Τουρκία. Και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν και στα έργα που χρειάζεται να κάνουν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει ένα κράτος τη βούληση άλλων κρατών, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα ενέργειες που είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μπορούν να μπλοκαριστούν με τη βούληση άλλων κρατών. Από την εικόνα που έχουμε,  από το Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τη διπλωματική διαδικασία, αλλά και από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι ο EastMed είναι έργο βιώσιμο. Μπορεί να μεταφέρει, ως εναλλακτική πηγή, φυσικό αέριο προς τη Ευρώπη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και τις χώρες προέλευσης, γιατί η ενεργειακή ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Άρα με ένα  κόστος το οποίο θεωρείται βιώσιμο, από τους αρμόδιους, το έργο είναι έτοιμο να προχωρήσει».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε πως «υπάρχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα στο Τάρπον Σπρίνγκς. Έρχονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα των Θεοφανίων για να γιορτάσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία. Ο πρωθυπουργός θα είναι μαζί τους και για να τους σφίξει το χέρι, αλλά και για να τους πει ότι είναι η πρώτη φορά, που ελληνική Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία -288 ψήφους-  κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, ώστε οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, εκτός επικρατείας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

» Όλοι στην Ομογένεια, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παντού, αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με πάρα πολύ διευρυμένη θέση, που κάλυπτε πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής Ομογένειας. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το Σύνταγμα απαιτεί να έρθει  200 ψήφους, για να μπει σε ισχύ ένας τέτοιος νόμος επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η μέγιστη δυνατή συναίνεση, κάνοντας υποχωρήσεις για να ανοίξει η πόρτα ώστε να μπορεί κάποιος να ψηφίζει από τον τόπο της διαμονής του».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ο κ Πέτσας είπε ότι «περιμένουμε να προχωρήσουν τα θέματα που μας απασχολούν προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των λαών της περιοχής. Η ατζέντα της συνάντησης έχει να κάνει και με θέματα επενδυτικά. Έχει προετοιμαστεί το έδαφος αυτό και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, αλλά και των Υπουργών που ακολούθησαν.  Επενδύσεις που αφορούν από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών και της Παιδείας. Επομένως έχουμε ένα πλέγμα θεμάτων να συζητήσουμε πολύ σημαντικό. Και δεν θα είναι μόνο η συνάντηση με τον κ. Τραμπ, είναι και άλλες σημαντικές συναντήσεις που προγραμματίζονται».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως «η αλήθεια είναι ότι φέτος, σε αντίθεση με τα χρόνια που προηγήθηκαν, το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ενίσχυσης δόθηκε προεκλογικά πριν από τις ευρωεκλογές -τον Μάιο- από τον κ. Τσίπρα σε μια μορφή προκαταβολής. Και γιατί το έκανε αυτό; Για ψηφοθηρικούς λόγους. Δείτε το ποσό που έχει δοθεί συνολικά το 2019. Αν συγκρίνουμε το ποσό του 2018 με το 2019, θα δείτε ότι το 2018 δόθηκε ένα ποσό περίπου 780 εκ. και το πήραν 3.700.000 συμπολίτες μας κυρίως συνταξιούχοι και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Φέτος τι έχει δοθεί; Έχει δοθεί διπλάσιο πόσο -1,6 δισ. περίπου-  μόνο που τα 830 εκ. δόθηκαν προεκλογικά τον Μάιο. Στη συνέχεια δόθηκαν άλλα 575 εκ. σε περίπου 7,3 εκ. φορολογουμένους για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Δίνεται, επίσης, το ποσό αυτό που εξασφαλίστηκε τώρα, τα 175 εκ. αρχικά -ελπίζουμε ότι θα είναι κοντά στα 200 εκ.- και θα ωφεληθούν περίπου 300.000 νοικοκυριά και πάνω 1 εκ. συμπολίτες μας».

Για τους συνταξιούχους, είπε ότι «το ποσό που δόθηκε το 2019 για τη λεγόμενη '13η σύνταξη' -εμείς λέμε ένα προεκλογικό επίδομα πριν από τις ευρωεκλογές– υπάρχει και στον προϋπολογισμό του 2020. Επομένως, θα καταβληθεί κανονικότατα το ποσό. Απλώς, εμείς έχουμε πει για ένα μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Η βούλησή μας είναι να είναι κάτι πάγιο και γι’ αυτό το έχουμε ενσωματώσει και στον Προϋπολογισμό.  Οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τη νέα κυβέρνηση και το μόνο που μπορούν να δουν τα επόμενα χρόνια είναι η καλυτέρευση και του δικού τους οικογενειακού προϋπολογισμού μαζί με τον κρατικό».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εισφορά αλληλεγγύης, ο κ. Πέτσας είπε πως «ο πρωθυπουργός έχει προδιαγράψει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ένα σημαντικό ποσοστό ελπίζουμε. Από το δεύτερο μισό του 2020 θα έχουμε μειώσεις και των ασφαλιστικών εισφορών. Υπάρχουν διάφορα σενάρια που εξετάζονται για την εισφορά αλληλεγγύης. Μέχρι το πρώτο μισό του 2020 όλοι αυτοί που έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ στα χρόνια της κρίσης, θα δουν μία σημαντικότατη ελάφρυνση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε φόρους και έκοβε κοινωνικά επιδόματα. Εμείς μειώνουμε φόρους και στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές τις δυνάμεις και στο σχέδιό μας, το οποίο τελικά είδατε ότι αποδίδει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την αστυνομική βία στο Κουκάκι και την εκκένωση των καταλήψεων. Συγκεκριμένα, είπε πως «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι οι περιουσίες γυρίζουν στους ιδιοκτήτες τους, τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους. Αυτή την εντολή έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό και αυτό θα κάνουμε. Λύνουμε τα χέρια στην ελληνική αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Όταν έχουμε παρουσία εισαγγελέων, η αρμόδια αρχή εκείνη τη στιγμή είναι ο εισαγγελέας και η αστυνομία να ξεδιπλώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο. Αν υπάρχει υπερβολή ή όχι θα το κρίνουν αυτοί που πρέπει να το κρίνουν. Δηλαδή, η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να κρίνει την επιχείρηση της αστυνομίας. Υπάρχουν εισαγγελείς για να την κατευθύνουν και τα όργανα της αστυνομίας. Εμείς τι λέμε ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι προϋπόθεση. Και σεβασμός στο κράτος δικαίου σημαίνει ότι, επεμβαίνουμε για να μπει τέλος στην κατάληψη και ταυτόχρονα τηρούμε το πλαίσιο του νόμου που προβλέπει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, Και σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι όλοι. Όχι να μην λέμε λέξη για την κατάληψη και από την άλλη να διογκώνουμε ένα θέμα, γιατί δεν έχουμε αντιπολιτευτική ατζέντα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Να μην βιάζονται όσοι πέφτουν θύμα από ένα τηλεφώνημα ή όσοι θέλουν να διογκώσουν μία εικόνα. Η αστυνομία έχει το ανακριτικό υλικό να ταυτοποιήσει. Περιμένουμε να έχουμε γνώση όλων των περιστατικών, όταν ξεδιπλωθεί αυτή η υπόθεση. Θα πρέπει όλοι να περιμένουμε τις εσωτερικές διαδικασίες πρώτα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου».

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το έχει κατηγορηματικά απορρίψει». 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον «Ιανό» ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας

24/09/2020 - 22:30 - Σε δώδεκα μέτρα που άρχισαν ήδη να υλοποιούνται για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές...

Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse

24/09/2020 - 22:06 - Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που έγινε...

ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας κατά του κορωνοϊού

24/09/2020 - 21:19 - Μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού υλοποιούν τα υπουργεία Υγείας και...

Παράταση στην καταβολή επιδομάτων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

24/09/2020 - 20:44 - Την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για παράταση καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου...

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

24/09/2020 - 20:05 - Ευθύνες και υποκρισία καταλογίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τον...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια