Πληροφορίες για τις Ευρωεκλογές και το Ευρωκοινοβούλιο σε 11 ερωτήσεις – απαντήσεις

🕔25/05/2019 - 16:26

Η σημασία της ψήφου στις Ευρωεκλογές

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια. Το Κοινοβούλιο είναι η μοναδική άμεσα εκλεγόμενη πολυεθνής συνέλευση στον κόσμο και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της (ως σύνολο) και τους καλεί σε λογοδοσία. Ψηφίζει νόμους για την προστασία μας και προϋπολογισμούς στο όνομά μας. Μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό και κάνει πράξη τις αναφορές που του στέλνουμε. Ο λόγος των βουλευτών του διαμορφώνει τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητές μας με γνώμονα τη διαφύλαξη των αξιών πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε αναλυτικά

 

Ποιες είναι οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Μολονότι εκλέγονται ανά χώρα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάσσονται σε πολιτικές ομάδες με κοινή ιδεολογία και ταυτότητα, γεγονός που προσδίδει στον κάθε βουλευτή μεγαλύτερη επιρροή. Οι κανόνες του Κοινοβουλίου ορίζουν ότι κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον 25 μέλη και εκπροσωπεί ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα πολιτικά κόμματα στα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν συνήθως ότι ανήκουν σε ορισμένη υπάρχουσα ομάδα ή ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να σχηματίσουν ή να προσχωρήσουν σε νέα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου κι συχνά διεξάγουν κοινή προεκλογική εκστρατεία, ως έναν βαθμό τουλάχιστον.

Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα είναι δηλαδή, αυτό που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το οποίο απαρτίζεται από εθνικά κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές σε τουλάχιστον ένα τέταρτο των κρατών μελών.

Υπάρχουν οκτώ πολιτικές ομάδες στο σημερινό Κοινοβούλιο.

Δείτε αναλυτικά

 

Τι είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι (Spitzenkandidaten)

Από το 2014 και έπειτα, τα πολιτικά κόμματα τείνουν να συμφωνούν στο πρόσωπο που θα είναι ο «κορυφαίος υποψήφιός» τους (‘Spitzenkandidat’) και θα ηγείται της προεκλογικής τους εκστρατείας σε ολόκληρη την ΕΕ, το ίδιο πρόσωπο που θα είναι ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ο κορυφαίος υποψήφιος που θα έχει οριστεί από το Συμβούλιο και θα κατορθώσει να αποκτήσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε αναλυτικά

 

Η σημασία της ψήφου στις Ευρωεκλογές

Οι αυριανές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Είναι η ευκαιρία σου να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί και να επηρεάσεις την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ως Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις: μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, ανεργία των νέων, προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ζούμε σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένος και ανταγωνιστικός. Ταυτόχρονα, το δημοψήφισμα για το Brexit απέδειξε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι το δεδομένο. Και, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν τη Δημοκρατία αυτονόητη, φαίνεται ότι ακόμα και αυτή απειλείται όλο και περισσότερο, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Δείτε αναλυτικά

 

Πως θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές

Το eklogika.gr έχει ετοιμάσει για σας τον πληρέστερο οδηγό Ευρωεκλογών για να βρείτε όσες πληροφορίες μπορεί να σας χρειαστούν

Δείτε αναλυτικά

 

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα – τι θα γίνει με τα exit poll

H Singular Logic έχει παραδώσει 12.000 tablet για να  καλύπτουν όλες οι περιοχές της Αττικής και άλλες επιλεγμένες περιοχές της χώρας (Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) μαζί με τα 4.700 κινητά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έτσι ώστε θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος, καταρχήν για τις ευρωεκλογές, περίπου στις 21.30.

Σε ότι αφορά τα exit poll, θα ανακοινωθούν στις 19.00, δηλαδή την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, όπως  σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αυτή τη φορά θα υπάρχει μόνο ένα exit poll που θα παρουσιαστεί ταυτοχρόνως σε Alpha, ANT1, Open Beyond, Star, Skai. Η ΕΡΤ δεν θα παρουσιάσει exit poll αλλά εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τον εκλογικό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο.

 

Τι θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές;

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες.

Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

 

Πως θα παρακολουθήσω τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων

Ασφαλώς μέσα από τις σελίδες του eklogika.gr. Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το eklogika.gr θα μεταδίδει κάθε είδηση και κάθε χρήσιμη πληροφορία δικαιώνοντας τη φήμη του ως τo μεγαλύτερο και εγκυρότερο πολιτικό – ειδησεογραφικό και εκλογικό Portal με την πληρέστερη τράπεζα πληροφοριών για θέματα πολιτικής και εκλογών.  

Στις 7 το βράδυ της Κυριακής θα παρουσιάσει τα exit poll και αμέσως μετά λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των αποτελεσμάτων -σε online σύνδεση με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Singular Logic-, στην επικράτεια αλλά και ανά εκλογική περιφέρεια, τα αποτελέσματα για τις Περιφέρειες για τους Δήμους και ακόμη: Λεπτομερή ρεπορτάζ από τα εκλογικά κέντρα και τα επιτελεία των κομμάτων και των συνδυασμών και αναλύσεις σε ότι αφορά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών.

 

Πού μπορώ να βρω τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των εκλογών των ευρωπαϊκών αποτελεσμάτων θα ανακοινώνονται ζωντανά (σε αυτόν τον ιστότοπο) αμέσως μόλις επισημοποιούνται από τη Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

Τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα 1979 – 2014 μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

Στοιχεία και αριθμοί για τις ευρωεκλογές

Κατά τ τετραήμερο 23-26 Μαϊου εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνουν 705 εάν και όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Κρίσιμο ερωτηματικό και για αυτές τις Ευρωεκλογές είναι το ποσοστό αποχής. Το 2014 ψήφισαν μόλις 4 στους 10 Ευρωπαίους (42,61%)  ενώ το 2009 το 42.97%

Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των κομμάτων και των ευρωβουλευτών υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα αφού αλλάζει το μίνιμουμ ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την Ελλάδα, είναι το 3%, για άλλες χώρες το 5%, το 4% ή το 1% ενώ πολλές χώρες δεν έχουν συγκεκριμένα ποσοστό-όριο. 

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 ευρωβουλευτές. Τους περισσότερους ευρωβουλευτές εκλέγουν οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Έτσι η Γερμανία εκλέγει 96, η Γαλλία 76, η Ισπανία 59, η Πολωνία 52, η Ρουμανία 33 κλπ. Τους λιγότερους εκλέγουν η Λετονία και η Σλοβενία (8), η Εσθονία (7), η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο (6). 

Μέσω της εκλογής ευρωβουλευτών επηρεάζεται η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού τα κράτη-μέλη ορίσουν υποψήφιους λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Από τις εκλογές του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων. Κάθε ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα προτείνει έναν υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής και εκείνο το πολιτικό κόμμα που επικρατεί στις εκλογές μπορεί να προτείνει τον υποψήφιο του Κοινοβουλίου για την ηγεσία της Επιτροπής.

 

Τι κάνει η Ευρώπη για μας

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Οι χρήστες μπορούν να βρουν εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή τους, το επάγγελμά τους ή ακόμα και τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

Πληροφορίες σε διαδραστική ιστοσελίδα:

 Για την Ελλάδα και κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά

Για τη ζωή μας

Σε κάθε τομέα ξεχωριστά  

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για την powergame.gr (13-4-2021) Δημοσκόπηση της GPO. Προβάδισμα ΝΔ με 12.4%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (10-4-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Με βαθιά θλίψη η ΔΕΘ-Helexpo αποχαιρετά  τον στενό φίλο και συνεργάτη της, Γιάννη Χίγκα

Με βαθιά θλίψη η ΔΕΘ-Helexpo αποχαιρετά τον στενό φίλο και συνεργάτη της, Γιάννη Χίγκα


Έναν στενό φίλο και διαχρονικό συνεργάτη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Γ.ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ, Γιάννη Χίγκα, αποχαιρετά σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo,...


Δείτε θέμα και σχόλια