Πού ψήφισαν και τι δήλωσαν οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές

🕔26/05/2019 - 13:07

Απρόοπτο στο εκλογικό κέντρο για τον υποψήφιο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Ν. Ταχιάο

Κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές απηύθυναν οι περισσότεροι από τους υποψήφιους στους μεγάλους δήμους και τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, στις δηλώσεις που έκαναν αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, υπήρξε και ένα απρόοπτο με τον υποψήφιος δήμαρχο με την υποστήριξη της ΝΔ, Ν. Ταχιάο, ο οποίος όταν έφτασε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει, πληροφορήθηκε ότι είναι αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής, κάτι που είπε ότι δεν ήξερε. Ο κ. Ταχιάος σχολίασε αργότερα ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί καθώς θα πρέπει να επισκεφθεί πάρα πολλά εκλογικά τμήματα.

Αναλυτικά σε δηλώσεις τους οι υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ανέφεραν:

 

Δήμος Αθηναίων

«Όλες αυτές τις εβδομάδες μιλάγαμε εμείς. Τώρα είναι η σειρά των Αθηναίων να μιλήσουν. Χαίρομαι πολύ διότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και μου δίνεται η ευκαιρία να καλέσω τους πάντες, όποιον κι αν θέλουν να εμπιστευτούν, να επιλέξουν να έρθουν στις κάλπες. Διότι σήμερα κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή για μια πόλη η οποία να μας χωράει όλους, να μας αγαπάει και να την αγαπάμε, μια πόλη να μας συμφιλιώνει, να μας ενώνει» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε στις 12 το μεσημέρι το 9ο γυμνάσιο Αθήνας στα Κάτω Πετράλωνα και ενημερώθηκε για την εκλογική διαδικασία, ενώ το εκλογικό του δικαίωμα το άσκησε στην Βελωτά Ευρυτανίας, την γενέτειρα του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη στις 7 το πρωί.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ψηφίζουμε για δήμαρχο, όχι για κόμματα, δεν ψηφίζουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι στα χέρια του επόμενου δημάρχου θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες εποχές για την Αθήνα και αυτό που πιστεύω είναι ότι πρέπει να στηριχθεί ο συνδυασμός «Αθήνα είσαι εσύ» διότι τόσο οι άνθρωποι που πλαισιώνουν αλλά και οι προτάσεις που έχουμε φέρει στο τραπέζι είναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Αθήνα» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Επισήμανε ότι όλοι οι υποψήφιοι για το δήμο της Αθήνας έκαναν πολιτισμένη καμπάνια και σημείωσε «βάλαμε τον πήχη ψηλά για το πως πρέπει να γίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξει η Αθήνα πολιτισμό. Το πετύχαμε και αυτό είναι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα».

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, σήμερα πιστεύουμε ότι θα είναι μία όμορφη μέρα από την Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι για εμάς το πιο σημαντικό θα είναι να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της Αθήνας», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. «Είμαι χαρούμενος γιατί σήμερα δεν ψηφίζω απλά σε ένα εκλογικό κέντρο, αλλά σε ένα από τα σχολεία της γειτονιάς μου και νομίζω θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μία Αθήνα πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή μία Αθήνα αντιφασιστική», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στο 34ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στη Ριζούπολου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός. «Σήμερα μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Για έναν δήμο που διεκδικεί, για ένα δήμο που, στηριγμένος στους εργαζομένους του, βελτιώνει την καθημερινότητα του λαού αυτής της πόλης, που δοκιμάζεται από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Είναι δυνατό αυτό το βήμα. Καλούμε τον κόσμο να το κάνει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος του ΚΚΕ.

 

Δήμος Πειραιά

Στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα, ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» έφθασε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Μώραλης τόνισε: «Νομίζω ότι είναι κορυφαία στιγμή σε μια δημοκρατία, για τη χώρα, για την πόλη μας. Μια σημαντική μέρα. Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, παράλληλα με τα προβλήματα που έχουμε, λόγω του ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέσσερις κάλπες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται λίγο ο κόσμος ώσπου να ενημερωθεί. Νομίζω ότι η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Όσον αφορά τον Πειραιά, οι Πειραιώτες θα δώσουν την ψήφο τους στον ‘Πειραιά Νικητή’, την εμπιστοσύνη τους, όπως και πριν από πέντε χρόνια το 2014, προκειμένου να συνεχίσουμε την καλή δουλειά που κάνουμε, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη που φέραμε στην πόλη και για έναν Πειραιά νικητή, για έναν Πειραιά με αισιοδοξία, έναν Πειραιά της προόδου».

Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος που ψήφισε, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε: «Εδώ υπήρχε το σχολείο του παππού μου, και του πατέρα μου, το άλλοτε 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά. Αυτό όμως είναι και το σχολείο που εγώ έμαθα γράμματα. Τους χρωστώ αυτό που είμαι σήμερα. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω σε εκείνους, στον πατέρα μου, στους δασκάλους μου, τη σημερινή ψήφο για τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον Πειραιά. Μία ψήφο που θα αθροιστεί δίπλα σε άλλες πολλών χιλιάδων αποφασισμένων συνδημοτών μας. Που θα μας φέρει ξανά σε έναν Πειραιά για Όλους και όχι για λίγους».

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στην οδό Εθνικής Αμύνης, όπου βρέθηκε συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Μαρία, και από συνεργάτες του. Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως η απόφασή του να μη συμμετέχει στη σημερινή εκλογική διαδικασία ήταν εύκολη, ενώ αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια, μιας και η θητεία της διοίκησής του λήγει στις 31 Αυγούστου 2019. «Έχω 12 χρόνια που ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέρασα καλά και κακά και τώρα είναι η ώρα να αποσυρθώ από τα κοινά του δήμου. Από κει και πέρα έχω πολλά άλλα πράγματα να κάνω. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, στο οποίο είμαι πρόεδρος και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αρχίσει να χτίζεται. Έχω ένα ακόμη όνειρο, την Κιβωτό του Ελληνικού Αμπελώνα, ενώ είμαι νιόπαντρος και θέλω να ασχοληθώ με τη γυναίκα μου», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις πολλές υποψηφιότητες στον κεντρικό δήμο, ο κ. Μπουτάρης τόνισε: «Τόνοι χαρτιά, ένα δάσος ολόκληρο έφυγε για τα ψηφοδέλτια. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε 19 υποψηφίους δημάρχους για τη Θεσσαλονίκη. Όλοι με το νου τους μπαϊράμι κάνουν».

Ερωτηθείς για τις επισκέψεις του στα εκλογικά κέντρα υποψηφίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε: «Θεωρώ ότι ήταν μια χειρονομία πολιτικής ευγένειας. Όπως τους δέχτηκα όλους τους υποψηφίους δημάρχους στο δημαρχείο και τους ευχήθηκα καλή επιτυχία, με την ίδια λογική επισκέφτηκα και τα εκλογικά τους κέντρα, επειδή έχω φίλους που ψηφίζουν διάφορα κόμματα. Εγώ δεν θα επηρεάσω κανέναν τι ψηφίζει. Μου ζήτησαν όλοι ψηφοδέλτια. Πέρασα από Βούγια, Ταχιάο, Λεκάκη, Παπαστεργίου, Νοτοπούλου και αυτό το θεωρώ ότι είναι μια χειρονομία πολιτικής ευγένειας. Εγώ τελείωσα από δήμαρχος. Από 'κει και πέρα η πόλη ας κάνει το κουμάντο της».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις Ευρωεκλογές, τονίζοντας πως «η Ευρώπη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας» και πως θα πρέπει «να μετέχουμε ενεργά, γιατί από την Ευρώπη εξαρτάται και η καλή πορεία της Ελλάδας». Παράλληλα, για τους δεκαεπτάχρονους και τις δεκαεπτάχρονες, που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί κατάλληλη εκπαίδευση.

Κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς «να ψηφίσουν όχι με βάση το θυμικό αλλά με βάση τη λογική» απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό τμήμα 109, στο 17ο Γυμνάσιο- Λύκειο, στην οδό Χριστοπούλου. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι πολίτες θα δώσουν «στο δήμαρχο που θα εκλεγεί ένα δυνατό ποσοστό, ώστε να μπορέσει να διοικηθεί η πόλη, γιατί αυτά τα απλά, τα καθημερινά, θα μπορέσουν να γίνουν πράξη, να βρουν τις λύσεις τους μόνο αν ο δήμαρχος έχει λυμένα τα χέρια». «Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Θεσσαλονικείς ότι οι εκλογές είναι η γιορτή του πολίτη και είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη ακόμη κι αν αυτό το οποίο κατοικεί στη σκέψη τους είναι πρωτίστως η οργή, η θλίψη της απώλειας, ίσως και η απόγνωση» επισήμανε και τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Για τη γειτονιά στην οποία βρέθηκε ανέφερε ότι «έχει μεγάλα προβλήματα ασφάλειας». Σημείωσε ότι «καταγράφονται και πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία οι κάτοικοι αυτής της γειτονιάς τα ζουν: τον άθλιο ΟΑΣΘ τον οποία έχει αποϊδιωτικοποιήσει ο κ. Σπίρτζης, την καθαριότητα, που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όλα αυτά πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι Θεσσαλονικείς την ώρα που θα πάνε να ψηφίσουν». «Τους καλώ λοιπόν να στηρίξουν τον συνδυασμό Θεσσαλονίκη ‘Ταχιάος υπεύθυνα’ με την μεγαλύτερη δυνατή ισχυρή εντολή» πρόσθεσε και δήλωσε ότι είναι «πολλά κλικ πάνω από αισιόδοξος».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:45 στο εκλογικό τμήμα 483Α, στο 19ο Γυμνάσιο -19ο Ενιαίο Λύκειο, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς τους και υποψήφιους της παράταξής του. Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά, ο κ. Ορφανός σημείωσε:

«Σήμερα, είναι μέρα γιορτής της δημοκρατίας. Ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίζουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια, τους δήμους, τις κοινότητες. Στην κάθε κάλπη επιλέγουμε αυτό το οποίο επιδιώκει να μεταφέρει στρατηγικά την Ευρώπη του αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πόλη μας μακριά από κόμματα και χρώματα, δίνοντας τη διέξοδο την οποία διεκδικούμε. Έχω πολύ θετικά συναισθήματα από αυτή την προεκλογική περίοδο. Έγινε ένας διάλογος αντάξιος της Θεσσαλονίκης. Θέλω να συγχαρώ τους συνυποψήφιούς μου για αυτή την κοινή πορεία που είχαμε στη συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον.

» Από την άλλη πλευρά, για μένα ήταν η πιο συναρπαστική προεκλογική περίοδος που έχω κάνει. Ευχαριστώ πολύ τους συμπολίτες μου για τον τρόπο με τον οποίο με υποδέχθηκαν. Είναι φανερό ότι η πορεία που θέλουμε να χαράξουμε είναι αντάξια της Θεσσαλονίκης και αντάξια των πολιτών της. Όσον αφορά εμένα, αυτό που είπα σε όλη την προεκλογική περίοδο, θα το κάνω. Και από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη το δικαιούται, οι πολίτες της το αξίζουν και διεκδικούμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πρωταγωνίστρια, πρωτεύουσα μιας ευρύτερης περιοχής που θα καλύπτει τα βόρεια και ανατολικά μας. Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά της η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 34ο δημοτικό σχολείο, στο κέντρο της πόλης είπε ότι «σήμερα ανοίγει οριστικά ο δρόμος για το μέλλον» και ευχήθηκε οι Θεσσαλονικείς να εμπιστευτούν την ίδια και την παράταξή της για «να σχεδιάσουμε την πόλη συμμετοχικά, μία Θεσσαλονίκη εύκολη, μία Θεσσαλονίκη δίκαια, μία Θεσσαλονίκη αλληλέγγυα, με ανοιχτούς ορίζοντες, μια πραγματική ευρωπαϊκή μητρόπολη, χωρίς κανενός είδος αποκλεισμούς». Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση της κ. Νοτοπούλου έχει ως εξής: «Σπουδαία ημέρα η σημερινή. Σήμερα κλείνει ένας όμορφος αγώνας που δώσαμε με αξιοπρέπεια, δύο μήνες τώρα, κι ανοίγει οριστικά ο δρόμος για το μέλλον. Σήμερα οι Θεσσαλονικείς γυρίζουν την πλάτη στο παρελθόν και τις δυνάμεις του παρελθόντος που καθήλωσαν την πόλη για δεκαετίες και ανοίγουμε νέους δρόμους, νέους ορίζοντες για την πόλη. Σήμερα, εμείς, με την ψήφο μας παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Εύχομαι και πιστεύω πως οι Θεσσαλονικείς θα στηρίξουν, θα εμπιστευτούν την πρότασή μας όπως της αξίζει για να φτιάξουμε, να σχεδιάσουμε την πόλη συμμετοχικά, μία Θεσσαλονίκη εύκολη, μία Θεσσαλονίκη δίκαια, μία Θεσσαλονίκη αλληλέγγυα, με ανοιχτούς ορίζοντες, μια πραγματική ευρωπαϊκή μητρόπολη, χωρίς κανενός είδος αποκλεισμούς. Σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία και απόψε γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Με τη νίκη, με τη νίκη των πολλών».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είπε ότι «οι εκλογές είναι η ώρα του λαού. Όντως κάθε μέρα και κάθε ώρα πρέπει να είναι του λαού και των αγώνων του ενάντια σε μία πολιτική που χειροτερεύει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα και στις περιφέρειες και στους δήμους». «Με τη σημερινή του ψήφο ο λαός μπορεί να ενισχύσει αυτόν του τον αγώνα, τη φωνή του, τη λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια σε αυτή την πολιτική» υπογράμμισε ο κ. Ζαριανόπουλος, ο οποίος ψήφισε στο εκλογικό τμήμα 133 στο 11ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Σε σχολείο του κέντρου επί της οδού Κασσάνδρου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρώτη», Πέτρος Λεκάκης. «Τόσο καιρό μιλούσαμε εμείς, σήμερα μιλάει ο λαός και επιλέγει για μια ‘Θεσσαλονίκη Πρώτη’. Εγώ καλώ όλους τους συνδημότες να έλθουν, να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να το κάνουν με γνώμονα το καλό της πόλης κι όχι τα κόμματα. Σήμερα ο κόσμος είναι αυτός που έχει την τύχη της πόλης στα χέρια του. Τους καλώ, λοιπόν,  να ψηφίσουν μακριά από κομματικές γραμμές και πιέσεις και να μας δώσουν τη δύναμη να εγγυηθούμε την ενότητα της πόλης και τη διοίκηση της πόλης» δήλωσε ο κ. Λεκάκης, τον οποίο συνόδευαν υποψήφιοι του συνδυασμού του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, Π. Ψωμιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο εκλογικό τμήμα 449Α στο 89ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, είπε ότι «κάναμε έναν υπέροχο και τίμιο αγώνα απέναντι σε ένα αδίστακτο σύστημα που μας έχει αποκλείσει από περισσότερα ΜΜΕ. Θέλω να ευχαριστήσω συνεργάτες, συναδέλφους και πάνω από όλα τον λαό τής Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που μας οδηγεί στον δεύτερο γύρο. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει μόνο με τη ‘Δύναμη Πολιτών’» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της Παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα, στο 41ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Ικτίνου. «Είναι μια σημαντική μέρα για μένα, είναι μια σημαντική μέρα για τους συνεργάτες μου. Σήμερα ψηφίζω στο δημοτικό σχολείο, στο οποίο φοίτησα πριν κάποια χρόνια, στη γειτονιά μου. Σήμερα η Θεσσαλονίκη ψηφίζει δήμαρχο. Σήμερα η Θεσσαλονίκη ψηφίζει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν θέλει επιτέλους έναν δήμαρχο που φροντίζει κάθε γειτονιά της, κάθε πολίτη της πόλης, έναν δήμαρχο για την προοπτική της στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Προχωράμε μπροστά, κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι τέσσερα χρόνια δημιουργίας και περηφάνιας, νίκες για τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος συνοδευόμενος από υποψηφίους του συνδυασμού του συνομίλησε με πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο αλλά και με άλλους υποψηφίους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Πρωτότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά, ο κ. Βούγιας είπε ότι «είναι μια μέρα ελπίδας σήμερα για τη Θεσσαλονίκη. Επιτέλους έφτασε η ώρα να μιλήσει η πόλη και να στηρίξει την ‘ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη’, μια παράταξη που έδειξε υψηλή αξιοπιστία και σοβαρότητα, πολιτικό ήθος και υψηλή αισθητική σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας». Ακόμη, σημείωσε πως η παράταξή του, «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», έχει τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα: «Tο πρώτο είναι ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς τους ορίζοντες της προηγούμενης διοίκησης, συμπληρώνοντας όμως τη δουλειά της στην καθημερινότητα, το δεύτερο ότι διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της πόλης, τη διοίκηση της, από την επόμενη κιόλας ημέρα, γιατί διαθέτει μια κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις και το τρίτο πως προτείνει έναν κατάλληλο δήμαρχο και μια πολλή ισχυρή ομάδα». «Γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν σωστά, να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά την ‘ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη’ για να βάλουμε περισσότερη ομορφιά, περισσότερο φως, περισσότερο χρώμα στην γκρίζα καθημερινότητα της πόλης» υπογράμμισε ο κ. Βούγιας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ΔΚΘ «Υψίπολις» Γρηγόρης Ζαρωτιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας:

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους της πόλης μας, σε αυτούς οι οποίοι κράτησαν ψηλά τη σημαία της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης των πολιτών. Θέλω να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στα μέλη και τους φίλους της ‘Υψίπολις’, μίας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο και με συγκεκριμένες προτάσεις και όραμα για την πόλη.

» Είχαν την τόλμη να εκτεθούν στην τιμή των πολιτών που θα τιμήσουμε και εμείς την επόμενη ημέρα. Θέλω να πω τέλος ένα πολύ μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε όλους όσους έχουν επιλέξει το ψηφοδέλτιο της ‘Υψίπολις’ γιατί πιστεύω πραγματικά ότι είμαστε από τις φωνές που θα διασφαλίσουμε τη διακυβέρνηση, τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα προοδευτικής κατεύθυνσης μέλλον.

» Η ‘Υψίπολις’, όλοι μαζί, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε μία κοινωνικά δίκαια και περιβαλλοντικά βιώσιμα αναπτυσσόμενη Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένο όραμα και στόχους».

Να διαλέξουν με την ψήφο τους μια «πόλη φωτογενή, ελκυστική, πράσινη και καινοτόμα που σέβεται την ιστορία της», κάλεσε τους πολίτες, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, με δηλώσεις που έκανε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο κ. Τρεμόπουλος ο οποίος πήγε με ποδήλατο λίγο πριν τις 11 πμ στο  8ο ημερήσιο γενικό λύκειο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 49 και Άμποτ 2, είπε πως «δεν θα σας αποκαλύψω τι ψήφισα», ενώ αναφερόμενος στη σημασία των σημερινών (και) αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μπροστά σε δύο επιλογές, «η μια είναι να αφήσουν την πόλη να βουλιάξει στη μιζέρια, την ομφαλοσκόπηση, τη διαπλοκή, τον έλεγχο των ισχυρών του χρήματος, τον κομματισμό, τον εθνικισμό, την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή της ιστορικής της μνήμης και η άλλη, να επιλέξουν μια πόλη φωτογενή, ελκυστική, πράσινη, εξωστρεφή, παραγωγική, καινοτόμα, δημιουργική, που σέβεται την ιστορία της. Ε, λοιπόν, ήρθε η στιγμή για να αποφασίσουν».

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις κάλπες, δήλωσε  ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουριαννίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική». Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, ο κ. Κουριαννίδης τόνισε: «Κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και την κοινωνία. Ευελπιστούμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, συνεπεία και του παλμού που πιάνουμε από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης όλο το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας μας». Χαρακτηρίζοντας την 26η Μαΐου 2019 «ημέρα γιορτής, τόσο για εμάς, όσο και για την παράταξή μας», ο κ. Κουριαννίδης τόνισε: «Στόχος μας είναι να συντελέσουμε στην αλλαγή σελίδας για τη Θεσσαλονίκη και ν' απαλλαγούμε έτσι από τη φαυλότητα και τον εθνομηδενισμό». Ο κ. Κουριαννίδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 16ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Πριάμου 2, στην Κάτω Τούμπα.

Η ψήφος στην αντικαπιταλιστική αριστερά  είναι μήνυμα αντίστασης, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας, με την παράταξη «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα 178 στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Ακόμη, πρόσθεσε: «Σήμερα ψηφίζουμε στον δήμο Θεσσαλονίκης και οι  δημοτικές εκλογές είναι βαθιά πολιτικές. Η αντικαπιταλιστική αριστερά συμμετέχει για να εκφράσει τον κόσμο που είπε "όχι" στο δημοψήφισμα και που συνεχίζει να παλεύει. Η ψήφος στην αντικαπιταλιστική αριστερά θα είναι μήνυμα αντίστασης, μήνυμα υπέρ των αγώνων και μήνυμα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που είναι η διαγραφή του χρέους και η σύγκρουση με την ΕΕ.  Και ταυτόχρονα παλεύουμε για να μην επιστρέψει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο συντηρητικό κατεστημένο. Καλούμε τους δημότες,  τους εργαζόμενους και την νεολαία  της Θεσσαλονίκης να μας στηρίξουν για να δυναμώσει η φωνή των κινημάτων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο».

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε σε δημοτικό σχολείο στην οδό Καβείρων ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Θετικά». «Παροτρύνουμε τον κόσμο να οδηγηθεί στα εκλογικά τμήματα. Ιδιαίτερα τους νέους. Με κριτήρια αυτοδιοικητικά -τουλάχιστον για τον δήμο Θεσσαλονίκης- να ψηφίσουν και να δουν τη ‘Θεσσαλονίκη- Θετικά’ για την επόμενη δεκαετία» δήλωσε ο κ. Κυριζίδης, τον οποίο συνόδευαν υποψήφιοι της παράταξής του.

«Καλούμε τον κόσμο να αφήσει τους καναπέδες και τις παραλίες και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Μωϋσίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή μέρα αποτελεί γιορτή της δημοκρατίας, όπου οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους. Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε σε σχολείο στην Τούμπα ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Νωρίτερα, μαζί με μέλη της παράταξης, επισκέφθηκαν εκλογικά τμήματα, για να ελέγξουν τη διάθεση των ψηφοδελτίων, καλώντας τους πολίτες «να προσέλθουν στις κάλπες με καθαρό μυαλό, και να επιλέξουν την ψήφο τους, όχι μόνο με διάθεση διαμαρτυρίας, αλλά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα», καθώς «το ζητούμενο, της πολιτικής διαδικασίας πια, είναι να βοηθήσει την κοινωνία ώστε να ξεπεράσει τον ‘νεοέλληνα’ ως τύπο νοοτροπίας, αντιλήψεων και συμπεριφορών, τη μορφή της ζωής που μας έχει οδηγήσει δηλαδή στο τέλμα».

Στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης στην οδό Συγγρού 31, Θεσσαλονίκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του σχήματος «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», Αντώνης Γαζάκης. Ο κ. Γαζάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα καταφέρουμε να μπούμε στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες ήδη επεξεργαζόμαστε». «Οι Θεσσαλονικείς πολίτες θέλουν μια διαφορετική φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης» είπε και πρόσθεσε: «H αισιοδοξία μου για την εκλογή μας από τις κάλπες σήμερα, προκύπτει από την εικόνα που σχηματίσαμε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου». Παράλληλα, επανέλαβε πως «ο συνδυασμός Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής, είναι ένα συλλογικό σχήμα που προέκυψε από γενική συνέλευση και απαρτίζεται από περισσότερες από δέκα οργανώσεις, διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων» και διευκρίνισε ότι η υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του συνδυασμού «είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης και είναι καθαρά τυπικό το θέμα».

«Σήμερα οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι διαφορετικό στηρίζοντας νέους ανθρώπους, μακριά από κόμματα, με νέες ιδέες, όραμα και όρεξη για δουλειά» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΑΡΕΑ - Πολιτικό, Ανανεωτικό, Ρεύμα Ευθύνης και Αξιοκρατίας», Κωνσταντίνος Αναγνωστάρας. Ο κ. Αναγνωστάρας ψήφισε στο 51ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. 

Την ελπίδα οι πολίτες να επιλέξουν με γνώμονα την αλήθεια που παρουσίασαν οι υποψήφιοι, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 41ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στην Ικτίνου. «Άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα που είναι και υποχρέωση. Εύχομαι και ελπίζω οι συμπολίτες μου, γυναίκες και άνδρες, να επιλέξουν με γνώμονα την αλήθεια που παρουσιάσαμε οι υποψήφιοι, το έργο του καθενός μας να κριθεί και όχι η εικονική πραγματικότητα ή τα παχιά λόγια. Από αύριο θα ζούμε στην ίδια πόλη και πάλι και γι αυτήν παλεύουμε να την ανασυγκροτήσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το εκλογικό του δικαίωμα στο 5ο - 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, στην οδό Μοναστηρίου, άσκησε το απόγευμα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας. Ο κ. Νασιούλας σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «ήπια και κόσμια και οι όποιοι διαξιφισμοί προήλθαν από τους κομματικούς υποψηφίους». Συμπλήρωσε δε πως «τα μεγάλα τζάκια κοιτούν την επόμενη μέρα και δεν θέλουν να τα χαλάσουν με κανέναν. Εγώ όμως δεν φοβήθηκα να τα βάλω μαζί τους. Δεν είμαι σε κάποια συμπαιγνία και επ΄αυτού πείστηκε ο κόσμος». Πρόσθεσε πως ήταν «καλό τεκμήριο για τη δημοκρατία οι πολλοί συνδυασμοί καθώς στην εκλογική διαδικασία κατέβηκαν αξιόλογοι άνθρωποι», υπογραμμίζοντας πως «στη Θεσσαλονίκη έχουμε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά και είναι καλό σημάδι. Χρειάζονται άνθρωποι να νοιάζονται για την πόλη, με τα κόμματα δεν γίνεται δουλειά». 

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο της Βραχιάς του Δήμου Δέλτα, είπε ότι «σήμερα το λόγο έχουν οι πολίτες» και τόνισε: «Στις εκλογές που γίνονται για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πολίτες παίρνουν το μέλλον του τόπου μας στα χέρια τους. Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών, όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, απηύθυνε έκκληση στους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στις κάλπες. «Ασκώντας το εκλογικό μου δικαίωμα στην πόλη που γεννήθηκα, στην Κατερίνη, εύχομαι ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να υπάρχει ένα γνήσια δημοκρατικό αποτέλεσμα», είπε και χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως γιορτή της Δημοκρατίας. Όπως είπε, ιδιαίτερα οι νέοι θα πρέπει «να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να μην το παραδώσουν σε αυτούς που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση», κι ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία, «καλόν αγώνα, καλή δύναμη, καλό αποτέλεσμα και καλό κουράγιο».  

«Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να πάρουν θέση με τη σκέψη ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο" υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Σωτήρης Αβραμόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό τμήμα 162 στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Κ. Κρυστάλλη 10, Β' Κοινότητα). Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, «να γυρίσουν την πλάτη στη λογική των χαμηλών απαιτήσεων και του μικρότερου κακού, που πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο, να ενισχύσουν τη μόνη δύναμη πραγματικής αντίστασης και προοπτικής για να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και η διεκδίκηση για όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από την Περιφέρεια μας και για να μπει πιο δυναμικά στο προσκήνιο, ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο λαός μας και η νεολαία μας».

Τη βεβαιότητά του ότι η κρίση των ενεργών πολιτών που ψηφίζουν σήμερα "δεν θα επηρεαστεί από παραμορφωτικούς, μεγεθυντικούς  και καλλωπιστικούς φακούς επικοινωνιολόγων και διαφημιστών, αλλά θα είναι η δική τους πρωτογενής αξιολόγηση προσώπων, προγραμμάτων και συνδυασμών", εξέφρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το συνδυασμό «Πράξεις για την Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 79ο δημοτικό σχολείο στη Χαριλάου. Αρχικά, ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που «φέρνουν χωρίς προβλήματα εις πέρας μια διαδικασία αρκετά σύνθετη και δύσκολη» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτό είναι το πρώτο, η ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας». Ευχαρίστησε και τους πολίτες που στήριξαν την προσπάθεια των μελών του συνδυασμού του «Πράξεις για την Μακεδονία», κατά τη διάρκεια της  προεκλογικής εκστρατείας, που στόχο είχε, όπως υπογράμμισε, «να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία». Δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα «και σήμερα και την επόμενη Κυριακή», ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «Οι πολίτες στέλνουν μήνυμα αλλαγής και ανατροπής για τη χώρα, στέλνουν μήνυμα αλλαγής και πραγματικής ανάπτυξης στη Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία, για μια περιφέρεια σύγχρονη προοδευτική και πραγματικά δυνατή».

Στο 7ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου ψήφισε στις 11 το πρωί η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία». «Σαν ‘Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία’ δώσαμε τον προεκλογικό μας αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, επικοινωνώντας με τον κόσμο και όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιχειρώντας να επισημάνουμε ότι έχει ιδιαίτερη αξία να είμαστε παρόντες και στο νέο περιφερειακό συμβούλιο» είπε η κ. Χαραλαμπίδου και συνέχισε: «Σήμερα ήρθε η ώρα των πολιτών να μιλήσουν με την ψήφο τους και να αποφασίσουν αν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε η δική τους φωνή μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν σωστά».

«Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα διαπιστώθηκε ότι δεν έδιναν ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας» δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Γαβριήλ Αβραμίδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. «Ψηφοδέλτια υπήρχαν στο εκλογικό τμήμα, αλλά προφανώς, είτε από ανθρώπινο λάθος είτε με ευθύνη και πρόθεση, δεν δίνονταν. Αυτό συνέβη σε ένα εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ραφαήλ στην Πολίχνη, όπου κλήθηκε η δικαστική αντιπρόσωπος, που ανέλαβε την ευθύνη για να μην συνεχιστεί το πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν συνεχίστηκε. Επίσης, είχαμε καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά στη Νέα Μεσήμβρια και στο χωριό Δαμιανός στην Πέλλα» πρόσθεσε ο κ. Αβραμίδης. Επίσης, έκανε λόγο για «μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην κάλπη», ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχαν προβλήματα ελλείψεων μελών εφορευτικών επιτροπών σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα. «Εμείς ελπίζουμε πως οι πολίτες έχουν λάβει το μήνυμά μας για τον στόχο που θέσαμε να υπηρετήσουμε το εθνικό ζήτημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η πρότασή μας στο ψηφοδέλτιό μας θα ψηφιστεί από τους πολίτες, ώστε να έχει μια ισχυρή», είπε.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Βάνης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Παραλία Βρασνών διαπίστωσε προβλήματα στην εκλογική διαδικασία. «Εκείνο που διαπίστωσα, μετά από τηλεφωνήματα και καταγγελίες που μου έγιναν, ήταν ότι σε εκλογικά τμήματα δεν υπήρχε ο αριθμός των ψηφοδελτίων που στείλαμε εμείς. Είχαμε στείλει περισσότερα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα και η προσέλευση ήταν μικρότερη από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που είχαμε στείλει. Τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια» σημείωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τέτοια περιστατικά διαπιστώθηκαν σε περιοχές όπως η Τριανδρία, οι Αμπελόκηποι, το Αγγελοχώρι, η Καλαμαριά κ.α.. «Εμείς λέμε πάντα ‘πρώτα ο πολίτης’ γι' αυτό και ονομαζόμαστε ανεξάρτητος αδέσμευτος συνδυασμός. Θέλουμε πραγματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά του. Αυτό επιδιώκουμε. Ενδιαφερόμαστε για όλη την Κεντρική Μακεδονία για να πάει μπροστά για ένα καλύτερο αύριο» πρόσθεσε.

Ενίσχυση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προέβλεψε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Αγαπητός. «Με τη μαχητικότητα και την αισιοδοξία στο κλείσιμο της προεκλογικής παρέμβασης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά πιστεύει ότι μπορεί να βγει ενισχυμένη από τις περιφερειακές εκλογές», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αγαπητός, στο πλαίσιο της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος. «Από αύριο με νέα δύναμη θα παλέψει στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά κυρίως στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη διεκδίκηση της ζωής που μας αξίζει. Ενάντια σε κυβέρνηση, το μνημονιακό πλαίσιο στην περιφέρεια, την ΕΕ, τον φασισμό», σημείωσε.

 

Περιφέρεια Αττικής

Η περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, σημείωσε πως «το σημαντικό, το πρώτο και το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι αυτό της συμμετοχής. Της συμμετοχής όλων και ειδικά των νέων. Εκείνων που έχουν για πρώτη φορά το ιερό δικαίωμα της ψήφου». Μιλώντας αμέσως μετά από την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, «να μην αφήσουν άλλους να επιλέξουν στη θέση τους. Σήμερα λέμε όχι στην αποχή - ναι στη Δημοκρατία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ότι «όλα βαίνουν καλώς αναφορικά με την εκλογική διαδικασία την οποία προετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής». Έκλεισε ευχαριστώντας δημόσια τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας για την «εξαιρετική τους δουλειά σχετικά με την άψογη προετοιμασία αυτών των εκλογών που είναι από τις πιο απαιτητικές που έχουν καταγραφεί», όπως σημείωσε.

Η κ. Δούρου προσήλθε στο εκλογικό τμήμα στη 1 μμ συνοδευόμενη από τη μητέρα της, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιου Θεόδωρα Σχινά και τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα. Η περιφερειάρχης από το πρωί περιόδευσε σε εκλογικά τμήματα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής όπου και ευχαρίστησε τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα εκλογικά τμήματα στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, στο σχολικό συγκρότημα κάτω Χαλανδρίου, στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας στο Γαλάτσι, στο συγκρότημα Αγ, Νικολάου στην Καλλιθέα. Η περιοδεία θα συνεχιστεί και το απόγευμα σε εκλογικά τμήματα του Περάματος και της Ελευσίνας.

Λαθροχειρία σε βάρος του κατήγγειλε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Συγκεκριμένα, εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης ο πρώην περιφερειάρχης κατήγγειλε ότι το πρωί σε εκλογικό κέντρο στην Εκάλη δεν έδωσαν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του και τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να φροντίσουν να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν που τόσο μας πλήγωσε», πρόσθεσε ο κ. Σγουρός και κάλεσε τους ψηφοφόρους «να στηρίξουν δυναμικά την παράταξή μας από τον πρώτο γύρο, την Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, που έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να πετύχει να διοικήσει αποτελεσματικά την περιφέρεια Αττικής».

«Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες» ευχήθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Σήμερα, πραγματικά, μπορεί να γίνει η διαφορά με πιο ισχυρό το ΚΚΕ παντού, στις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές. Αύριο όλα τα προβλήματα θα είναι εδώ, πρέπει να είναι εδώ και ένα πιο δυνατό ΚΚΕ για να ηγηθεί της αντεπίθεσης του λαού μας» είπε. 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια