Πρεμιέρα στη Βουλή για τη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

🕔14/11/2018 - 11:41

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η σχετική διαδικασία – Θα μιλήσουν σήμερα και οι πολιτικοί αρχηγοί

Ξεκίνησε βρίσκεται από το πρωί σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά τις 11.00 το πρωί και σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τη συζήτηση θα ανοίξει κατάλογος συνολικά 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Στη συζήτηση, αναμένεται, μετά το μεσημέρι, να παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Ολομέλεια, θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να «πέσει» η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρωί της Πέμπτης, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συνεδριάζει ώστε να εκλέξει το προεδρείο της και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της.

 

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ξεκινώντας τις ομιλίες.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία». Αν μια έννοια έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα με τον πολιτικό λόγο της αριστεράς, διευκρίνισε, αυτή είναι η ισότητα. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Παρασκεύπουλος επισήμανε ότι σήμερα η κρίση έχει αυξήσει τους πληθυσμούς των μη εχόντων και τους έχει καταστήσει πλειοψηφικούς, «γι΄ αυτό και η ουσιαστική λειτουργία των κανόνων της δημοκρατίας έχει πλέον εξισωτική δυναμική και τείνει προς τις κοινωνικές αλλαγές και μάλιστα τις ριζοσπαστικές».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι΄ αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (ευθύνη μελών κυβέρνησης) για να υπογραμμίσει ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.

Αλλά και για το άρθρο 16 (παιδεία) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους. Αντίθετα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να ερευνούν τα πάντα και να αναπτύσσουν γνώμες και απόψεις, ακόμη και κατά του ίδιου του κράτους.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, σημείωσε πως «η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα, υπογραμμίζοντας: «Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για υποκρισία, δηλώνοντας: «Δεν είναι δυνατόν αυτοί που το αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα, που με σφετερισμό προκάλεσαν τη διάλυση της Βουλής και καταχρώμενοι το Σύνταγμα αγνόησαν το δημοψήφισμα που προκάλεσαν, να αναδεικνύουν ότι θέλουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν το, λαό στο προσκήνιο. Οι ίδιοι που αγνόησαν το Σύνταγμα να κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή».

«Αν θέλουμε να περιβάλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρέπουσα ιστορική διάσταση πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού», είπε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό εμπαιγμό όταν μιλά για συναίνεση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά ως υποχρεωτική για το κράτος και όχι ως απλή δυνατότητα. Όπως είπε, πρέπει να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα, τον σεβασμό στο περιβάλλον γενικότερα τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν θέματα τα οποία το Ποτάμι στηρίζει, όπως οι διακριτοί ρόλοι Κράτους - Εκκλησίας. «Πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος και των δύο. Και της Εκκλησίας και του κράτους», διευκρίνισε και προειδοποίησε πως «αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και εντάξουμε την όλη διαδικασία στο μικροπολιτικό παιχνίδι, έχουμε χάσει». «Θα μετρηθούμε όλοι μας με την ευθύνη. Αν δώσουμε ιδεολογικό και όχι ορθολογικό χαρακτήρα στη συζήτηση, θα υψώσουμε τείχη», πρόσθεσε.

«Πάνω από δύο χρόνια περιφέρανε τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις γειτονιές και τώρα που ήρθε στη Βουλή αποφασίζουν να το αντιμετωπίσουμε με συνοπτικές διαδικασίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για το συμφέρον των πολιτών και της Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε, «πρέπει ο πολίτης να αισθανθεί ότι με την αναθεώρηση λύνονται δικά του προβλήματα». «Εάν η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την διευκόλυνση της καθημερινότητάς του θα απευθυνθεί σε ώτα μη ακουόντων. Κύρος από το κύρος του Συντάγματος και μόνο, δεν αντλεί κανένας», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, έκανε λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, σημειώνοντας πως, μεταξύ άλλων, οι ΑΝΕΛ προτείνουν:

- Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

- Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.

- Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

- Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

- Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ συμμετέχει στη διαδικασία αναθεώρησης «και προβάλλει την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως στο άρθρο 48, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Όπως είπε, δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», σημείωσε.

Αυτή η Βουλή έχει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ζητήματα που είναι ώριμα, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και επικαλέστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, ένα άρθρο που εξαιτίας του «ο λαός απαξίωσε το πολιτικό σύστημα».

Σχολιάζοντας τη θέση του Ε. Βενιζέλου ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να πάρει πάνω από 179 ψήφους σε αυτήν τη Βουλή, σημείωσε πως «αυτό το Σώμα, αυτήν τη στιγμή, αναλαμβάνει την ευθύνη που αυτός ο λαός απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και εξαιτίας του άρθρου 86 και άρα χρειάζεται αναθεώρηση; Συναινούμε ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή προς αυτήν την κατεύθυνση θα το αναθεωρήσει; Αν δεν μιλήσουμε γι' αυτό, φοβάμαι ότι θέλουμε να φτιάξουμε έναν χυλό». Σε ό,τι αφορά το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και της διάρκειας της βουλευτικής θητείας, η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι «αυτή η κοινωνία, αυτήν τη στιγμή, ιδίως μετά την εμπειρία της κρίσης, φωνάζει ότι το πολιτικό σύστημα συγκροτήθηκε σε μια ελίτ, σε διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα, με ένα πελατειακό σύστημα και άρα πρέπει αυτό να σπάσει και άρα η βουλευτή ασυλία πρέπει να διαφοροποιηθεί και να αναθεωρηθεί». Η ίδια μίλησε και για την ανάγκη να περιληφθεί στην αναθεώρηση η βουλευτική θητεία με τρόπο ώστε η βουλευτική ζωή να μην επαγγελματοποιείται. «Πρέπει τώρα να απαντήσουμε σε αυτά. Όχι αύριο. Άρα, συναινέσεις σε τέτοια μείζονα άρθρα πρέπει να υπάρξουν», τόνισε.

Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι μπορεί η Βουλή να συναινέσει ώστε το κράτος να είναι ουδετερόθρησκο. «Πρέπει να συναινέσουμε ότι το κράτος δεν θρησκεύεται; Η κοινωνία θρησκεύεται ή δεν θρησκεύεται. Το κράτος, όμως, δεν θρησκεύεται. Πρέπει να συναινέσουμε; Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αναθεώρηση για να ισχυριστούν ότι θα καταργηθούν οι εκκλησίες, οι βαφτίσεις και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Υπήρξαν και άλλοι που έκαναν άλλα σόου με αυτό το άρθρο. Για μένα, προσωπικά, έπρεπε να καταργηθεί και η διατύπωση επικρατούσα θρησκεία. Ήδη, από τον Κοραή, υπάρχει αυτό το αίτημα. Αν δεν το φέρνουμε τώρα είναι γιατί όντως χρειάζονται συναινέσεις σε ένα κρίσιμο θέμα που ακουμπάει την παράδοση του ελληνικού λαού. Αλλά, τουλάχιστον, ας συμφωνήσουμε στα minima», υποστήριξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!