Προεκλογική δέσμευση η αλλαγή του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, είπε ο Ν. Παπαθανάσης

🕔04/03/2021 - 12:25

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης είπε πως αλλάζει η λειτουργία του νόμου με στόχο την απαιτούμενη ταχύτητα και ευελιξία

Είναι προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων, να αλλάξει το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων γιατί ξέραμε τι θα παραλαμβάναμε τον Ιούλιο του 2019 στον τομέα της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

«Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 ήταν ουραγός στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ήταν στο 10%, όταν όλη η Ευρώπη εκινείτο μεσοσταθμικά στο 22%», είναι το στοιχείο που επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν τι σημαίνει να είναι η Ελλάδα σε αυτό το ποσοστό, ποια ανεργία συνεπάγεται αυτό, πώς συνέβαλε στο brain drain.

«Αλλάζουμε τελείως τη λειτουργία του νόμου με στόχο να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη ταχύτητα και ευελιξία, κινούμενοι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και χωρίς καμία έκπτωση στα ζητήματα της διαφάνειας», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το Δημόσιο παραμένει κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων. Καθώς μεγάλο μέρος της κριτικής αφορά στο εάν το Δημόσιο θα απωλέσει τη δυνατότητα να ελέγξει τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι το Δημόσιο όχι μόνο παραμένει κυρίαρχο αλλά, προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, δημιουργείται ένα καθεστώς ισχυρό, το οποίο «θα μπορεί να αποδεσμεύσει δυνάμεις από το Δημόσιο, ώστε το Δημόσιο να επικεντρώσει την προσοχή του πάνω στην ολοκλήρωση των δημοσίων συμβάσεων με επιτάχυνση των διαδικασιών».

«Δημιουργούμε ένα διαφορετικό πλαίσιο που συνιστά μεταρρύθμιση. Εξορθολογίζει, απλοποιεί όλες τις διαδικασίες ώστε να έχουμε δημόσιες συμβάσεις που θα υλοποιούνται με βάση το ενωσιακό δίκαιο, με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης. Όπως πρόσθεσε, διαφάνεια διασφαλίζεται και στις συμβάσεις χαμηλότερου οικονομικού εύρους, ενώ δημιουργείται έδαφος ώστε να μπορούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να μπορούν ευκολότερα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

«Δημιουργούμε πλαίσιο διαφάνειας ώστε μικρότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε μικρότερους διαγωνισμούς», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο:

- Προωθείται ευρύτερη χρήση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

- Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων άνω των 30.000 ευρώ.

- Περιορίζονται οι έγχαρτες διαδικασίες.

- Δημιουργείται, στις εθνικές κεντρικές αγορές, κεντρικός προγραμματισμός και προβλέπεται υποχρέωση δημοσίευση ετήσιου προγραμματισμού προμήθειας αγαθών.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες του ενιαίου Ευρωπαϊκού Εγγράφου Σύμβασης.

- Περιορίζονται τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα στάδια σε ένα στάδιο για ανάθεση με κριτήριο αποκλειστικά την τιμή και σε δύο στάδια η ανάθεση βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας/τιμής.

«Η διευθύνουσα υπηρεσία δεν θα απωλέσει τον έλεγχο της δημόσιας σύμβασης, είπε και σημείωσε: «Δεν μεταφέρεται δημόσια εξουσία σε ιδιώτη. Έχουμε δικλείδα ασφαλείας για την επιτάχυνση της ποιοτικής κατασκευής ενός έργου. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει ποινές και στον ιδιώτη που θα κάνει τον έλεγχο και στον εργολάβο».

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο «μέσω του θεσμού της διαιτησίας του φιλικού διακανονισμού επιδιώκεται η επιτάχυνση της έννομης προστασίας, καθώς οι καθυστερήσεις σε έργα που παρουσίασαν νομικό κώλυμα είναι μεγάλες και καθοριστικές για την έκβαση των έργων», γιατί η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα έδαφος που ο ξένος επενδυτής θα είναι σίγουρος ότι θα βρει το δίκιο του με μεγαλύτερη ταχύτητα».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι είναι η διπλωματία της ισχύος!

Δημήτρης Μάρδας

-Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, επιβαίνοντας σε ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα  -100 χιλιάδες τόνους το κάθε ένα- που κινούνταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Μήπως λένε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο ιός πρέπει να υπάρχει σε μια κοινότητα για να μεταδοθεί. Αν δεχθούμε ως αληθή την άποψη ότι: ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, και σε αυτό...

Δείτε όλο το άρθρο
Το καθεστώς ψυχορραγεί…

Αθηνά Αντωνιάδου

Πρόσφατα, ένα γεγονός στη Τουρκία- από αυτά που συνήθως δεν γίνονται γνωστά- τράβηξε την προσοχή της κοινωνίας.  Τον λένε Κεριμ Σ. και μετά από...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Αναζητώντας τη χαμένη υπόληψη της πολιτικής

Δημήτρης Μάρδας

- H ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα, η χώρα βιώνει μια μοναδική ύφεση στο πλαίσιο της ΕΕ και όχι μόνο, η αγορά αγκομαχεί και διάφορα χρήσιμα μέτρα για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022 η 29η AGROTICA

Από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022 η 29η AGROTICA


Σε τροχιά υλοποίησης από τις 27-30 Ιανουαρίου του 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισέρχεται η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών...


Δείτε θέμα και σχόλια