Προκαταρκτική έρευνα για Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για τις εκδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου

🕔23/11/2020 - 18:48

Για να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις - Σκληρές ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί εάν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η εντολή δόθηκε μετά από καταγγελία του Φαήλου Κρανιδιώτη στην Εισαγγελία και την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί κατά περίπτωση τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή. Λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Κακόγουστη φάρσα»

Σχολιάζοντας το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια» και υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς, να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων». 

«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΚΚΕ: «Νέα πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέφερε σε δική του ανακοίνωση:  «Η παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

» Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια.

» Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να “βάλει στο γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

 

ΜέΡΑ25: «Η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα»

Σκληρή και καυστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΜέΡΑ25, το οποίο αναφέρει πως «είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74» και προσθέτει: «Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς 'δι' υπόθεσίν τους'. Η χωροφ… η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών. Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ… η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται 'προς τας υποδείξεις'».

 

Αντιπαράθεση και στη Βουλή

Το θέμα της εισαγγελικής έρευνας για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών Αλ. Τσίπρα, Δ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη σε συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου, συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους και στη Βουλή καθώς το έθιξαν οι βουλευτές Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) και Β. Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής). Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι είναι μακριά και έξω από τη νοοτροπία της κυβέρνησης οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον κ. Βρούτση να μην καλυφθεί πίσω από τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης και να σχολιάσει την εισαγγελική πράξη, με τον υπουργό να τονίζει ότι «δεν κρύβεται κάποιος όταν επικαλείται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό πρέπει να το κρατάμε ως κόρη οφθαλμού. Η χώρα μας είναι ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους νόμους» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Τι σήμα δίνετε στους εισαγγελείς και την κοινωνία με τα περί μη παρέμβασης, αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης: «Προφανώς το ίδιο που δώσατε με όσα έγιναν στις 17/11. Αυταρχισμός και καταστολή. Φαίνεται ότι σας φοβίζει η στάση της κοινωνίας από αυτά που ετοιμάζετε σε βάρος της, και θέλετε να εκπέμψετε ένα σήμα φόβου και άρνησης διεκδίκησης» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε: «Δεν θα σας περάσει. Δεν συμβαίνουν αυτά στις δυτικές δημοκρατίες».

Ο κ. Βρούτσης, που αναρωτήθηκε «προς τι η θεατρική παράσταση» του κ. Σκουρλέτη, υπογράμμισε ότι την «αυταρχικότητα» δεν θα τη βρει στη κυβέρνηση. «Είμαστε μια κυβέρνηση με βαθιά δημοκρατική πεποίθηση, από την παρουσία υπουργών και πρωθυπουργού στη Βουλή, και από τη συμπεριφορά μας απέναντι στον κόσμο και τους θεσμούς» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Έντονη ήταν και η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για το ίδιο θέμα: «Η κυβέρνηση είναι βαθύτατα εκτεθειμένη» είπε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «οι απειλές θα πέσουν στο κενό». Δήλωσε μάλιστα ότι το ΚΚΕ, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τον λαό και τη νεολαία «δεν τους τρομάζουν, ούτε οι απειλές, ούτε η τρομοκρατία. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες απειλές και καταστολή. Έχουν γνώση οι φύλακες. Καμία απαγόρευση δεν μπορεί να βάλει στον γύψο τους αγώνες του λαού μας. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» είπε ο κ. Συντυχάκης.

«Να μην συγχέουμε τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν στόχο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που είναι μακριά και έξω από τη νοοτροπία και την πολιτική της κυβέρνησης» κάλεσε τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι πρώτη προτεραιότητα κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η προστασία ανθρώπινης ζωής [...] Αυτή η βασική αρχή πρυτανεύει στη δράση των κυβερνητικών και κρατικών υπηρεσιών», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «είναι κρίμα, λίγους μήνες πριν τα ασφαλή εμβόλια να έχουμε τόσο μεγάλες απώλειες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «το ζήτημα της δράσης για την πανδημία του κορωνοϊού δεν  προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση» και εξέφρασε τη ευχή «όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, (να διατηρήσουμε) τη συμπεριφορά του πρώτου διαστήματος, όταν ενωμένοι δώσαμε τη μάχη με πειθαρχία, και καταφέραμε - τουλάχιστον σε εκείνη τη φάση - να είμαστε ένα πρότυπο για όλη την Ευρώπη». Επισήμανε επίσης ότι «η κυβέρνηση κάνει πάντα για την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά οι θεσμοί επιβάλλουν την τήρηση νομιμότητας, που είναι υποχρέωση όλων, και από κει και πέρα ο κάθε θεσμός κινείται με βάση δικές του αρμοδιότητες [...] Ότι έχουμε πεποιθήσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα κατά την πανδημία. Να μην συγχέουμε τα περιοριστικά μέτρα που έχουν στόχο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που είναι μακριά και έξω από νοοτροπία και πολιτική της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Την έκπληξή του για την εισαγγελική πρωτοβουλία εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου. Θεωρούμε ότι είναι υπερβολική και αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια

20/01/2021 - 20:48 - Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών της...

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης αξιοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς

20/01/2021 - 20:22 - Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά τη διάθεση των δανειακών προϊόντων, που συνδέονται με το νέο...

Πρόσθετες πρωτοβουλίες για στήριξη της εστίασης υποσχέθηκε ο Χρ. Σταϊκούρας

20/01/2021 - 20:04 - Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου ζήτησαν ο πρόεδρος της...

Νέα σελίδα στις ΗΠΑ - Ορκίστηκε στη θέση του προέδρου ο Τζο Μπάιντεν (video)

20/01/2021 - 19:24 - Νέα σελίδα στις Ηνωμώνες Πολιτείες, καθώς ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις...

Μήνυμα Στουρνάρα για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης - Να μη χαθεί η ευκαιρία για την Ελλάδα

20/01/2021 - 18:59 - Μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα ενόψει των χρημάτων που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Γιατί η Ελλάδα έχασε το “τρένο” της βιομηχανίας – Τι έκαναν οι Τούρκοι

Δημήτρης Μάρδας

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην αεροναυπηγική (ετοιμάζει για το 2023 μαχητικό αεροπλάνο δικό της, 5ης γενιάς),...

Δείτε όλο το άρθρο
Μέρκελ, Λαγκάρντ και ευρωπαϊκές τράπεζες γλύτωσαν τον Ερντογάν από τις κυρώσεις

Νότης Μαριάς

H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν και με την καθοδήγηση της Μέρκελ να στείλει τις κυρώσεις κατά της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Οι ματωμένοι Γενάρηδες του 1942 – 1943 – 1944

Αναδρομή σε χρόνια μαύρα που τα σκέπαζε η κατοχή της χώρας μας, με θυσίες και ποταμούς αίματος, θα κάνουμε σήμερα, με στόχο τη διατήρηση της...

Δείτε όλο το άρθρο
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις. Για να...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (17-12-2020) Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 16%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (17-12-2020) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 15%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια