Προς νέα «φιλολογική» στήριξη από την τουρκική προκλητικότητα η Σύνοδος Κορυφής

🕔01/10/2020 - 19:26

Αντί της ανακοίνωσης μηχανισμού κυρώσεων. – Και πίεση από το ΝΑΤΟ – Δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο

Σε βαρύ κλίμα για τις αναμονές της Ελλάδας και της Κύπρου, ξεκίνησε η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξετάζει το θέμα της Τουρκίας. Η πρώτη πληροφορία που διέρρευσε, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ούτε μία παράγραφος στο κείμενο των αποφάσεων για τις κυρώσεις στην Τουρκία, επί αποδεδειγμένων παράνομων δραστηριοτήτων και ότι αναμένεται να προστεθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ως προς την ουσία, προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος διαφώνησε με τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε θερμά την Ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς όμως ούτε μία λέξη περί κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ως προς το διαδικαστικό, ενώ ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο των «27», μετά από αλλαγή που έκανε στην ατζέντα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα συζητήσουν στην ίδια συνεδρίαση και τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα – καθόλου τυχαία – ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει όρους προσερχόμενος στη Σύνοδο) και λίγο πριν ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε με προσβλητικό ύφος ως προς τις δυνατότητες της Ε.Ε να παράγει αποφάσεις, επαναλαμβάνοντας τα περί «κακομαθημένων μελών, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Αναλυτικότερα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης:

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ

Η τελευταία δήλωση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας, αναφέρει: «Καλωσορίζουμε την εγκαθίδρυση του στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης που επιτεύχθηκε μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας, χωρών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περισσότερο. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεν είπε λέξη για κυρώσεις προς την Τουρκία. Αντιθέτως, δήλωσε: «Θα δείξω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύ σύνθετη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες. Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και τη στήριξη στην Τουρκία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τόσους πρόσφυγες». Εν κατακλείδι, πρόσθεσε: «Φυσικά πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και, για μένα, η διπλωματία παίζει τον βασικό ρόλο εδώ».

Τι δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε. Όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη» και τόνισε: «Θα επαναλάβουμε τη στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Το μήνυμα του Κύπριου Προέδρου

Στο μήνυμά του με αφορμή την επέτειο 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Aυτό που αναμένω από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας».

Ο Αυστριακός καγκελάριος

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη τύπου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε την Ε.Ε. να τραβήξει καθαρές «κόκκινες γραμμές» κατά του προέδρου Ερντογάν, οι οποίες ενέχουν την πιθανότητα ακύρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης, καθώς και την επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να γονατίσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε αδύναμα ή πρέπει να δείξουμε την απίστευτη δύναμη που έχει η ΕΕ;» διερωτήθηκε. «Δεν είμαστε αδύναμοι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να μας αναγκάσει σε μια τέτοια θέση. Είδαμε τον προηγούμενο χρόνο πως το να μην αντιδράμε στην τουρκική συμπεριφορά δεν οδηγεί σε καμιά βελτίωση» επισήμανε. 

Επίσης κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν «όπλο» κατά της Ε.Ε., ενώ τόνισε πως οι γεωτρήσεις που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 Ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην τουρκική Βουλή σήμερα, επανέλαβε ότι η Ε.Ε είναι «όμηρος δυο κακομαθημένων μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σχολίασε ότι η Ε.Ε. εξελίσσεται σε μια «ρηχή, αναποτελεσματική δομή» και επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί σαν ειρηνοποιός: «Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να έχει προκύψει στην περιοχή μας», είπε «που να έχει λυθεί με πρωτοβουλία ή το ειδικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίθετο, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται η Ένωση, κλιμακώνεται παίρνει νέες διαστάσεις. Αυτοί που προσπαθούν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας, χρησιμοποιούν την γλώσσα του εκβιασμού. Εμείς θα επιμείνουμε στη στάση μας που αφήνει ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η μόνη μας απαίτηση είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ζητάμε από όλες τις χώρες να στηρίξουν τον αγώνα μας για ειρήνη». 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πάνω από 3.000 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού - Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

21/04/2021 - 18:31 - Συνολικά 3.015 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο,...

Φορολογικές ανάσες για όσους πλήττονται από την πανδημία, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

21/04/2021 - 18:18 - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει σημαντικές...

Όχι μετακινήσεις το Πάσχα και γραμμή εμβολιασμού των άνω των 30 από τη Μ. Εβδομάδα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

21/04/2021 - 18:05 - Τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με...

Η ΝΔ δείχνει να πάσχει από έλλειψη αντίληψης της κατάστασης, είπε η Φ. Γεννηματά

21/04/2021 - 17:57 - Τα οριζόντια μέτρα που ελήφθησαν για τη διαχείριση της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της...

Τα Oppo Enco Buds προσφέρουν 24 ώρες αυτονομία με ANC στα 26 ευρώ

21/04/2021 - 17:54:31 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργεί τη φωνή των τοπικών Κοινοτήτων

Παναγιώτης Λύρας - Όλγα Δασκαλή

Τα Συμβούλια Κοινότητας αποτελούν το κοντινότερο αιρετό σώμα στον πολίτη. Θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού υποτιμημένος εξαιτίας της έλλειψης...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο

Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο


Ο μόνος κλάδος που παραμένει συνεχώς κλειστός από τον Μάρτιο του 2020 με ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο...


Δείτε θέμα και σχόλια