Προς πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές - Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο

🕔26/04/2017 - 17:20

Αντιδράσεις από την πλευρά των εμπόρων αλλά και των υπαλλήλων των καταστημάτων έχουν φέρει οι πληροφορίες ότι κυβέρνηση και δανειστές εξετάζουν την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών πέραν των νομοθετημένων οκτώ, αλλά να άρει τους περιορισμούς για τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρεται να είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει ανά περιοχή για τις Κυριακές που θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα και με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους πλην των οκτώ που προβλέπεται από τον νόμο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο οι αντιπεριφερειάρχες μπορούσαν να αποφασίζουν για έξτρα Κυριακές μόνο για καταστήματα έως 250 τμ, που όμως δεν ανήκουν σε αλυσίδες, που δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ή δεν έχουν συνεργασία τύπου shop in a shop. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας είναι να άρει αυτούς τους περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ Κυριακές που έχουν νομοθετηθεί είναι: η πρώτη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων, δύο στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, η Κυριακή των Βαΐων, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά.

 

ΕΣΕΕ: «Αντισυνταγματικός» ο όποιος νόμος για απελευθέρωση των Κυριακών

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ στην ουσία απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται κυβέρνηση, είτε θεσμοί να αντιμετωπίζουν την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή, ως μια κοινή 'καθημερινή'. Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων».

Ο κ. Κορκίδης τόνισε, επίσης, πως «τα τελευταία 7 χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να μπαίνει εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όταν οι ανοχές και οι δυνάμεις έχουν πλέον εξαντληθεί και βρισκόμαστε προ των πυλών του κλεισίματος της συμφωνίας. Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι' αυτούς, θέματα».

 

Συνάντηση με τον υπ. Οικονομίας ζητά η ΟΙΥΕ

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) ζητά συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σε επιστολή της προς τον κ. Παπαδημητρίου, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντίθετα μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί και από μελέτες ότι είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους και για τον κλάδο γενικότερα, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνει την ανεργία και ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις ήδη ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εμποροϋπαλλήλων.

Αναφέρει, επίσης, ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς περιορισμούς, θα είναι σε απόλυτη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των Κυριακών, η οποία βάσει των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, θα λαμβανόταν υπόψη για τις όποιες αποφάσεις. 

Η ΟΙΥΕ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την Υπουργική Απόφαση Γιακουμάτου, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στην απόφαση, όπως επισημαίνει, πέραν όλων των άλλων, γινόταν επίκληση του δικαιώματος του ελεύθερου χρόνου, της προστασίας της οικογενειακής ζωής, αλλά και του σεβασμού στη χριστιανική παράδοση.

Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία ζητά από τον υπουργό Οικονομίας να ορίσει άμεσα συνάντηση μαζί της, προκειμένου να αναπτύξει διεξοδικά τις θέσεις των εργαζομένων.

 

Αντίθετη και η ΓΣΕΒΕΕ

Η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί θεσμική παρέκκλιση και θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, υποστηρίζει η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (100/2017) για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου (Κ1/1119/7-7-2014), για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές, σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, είναι πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά, από την πίσω πόρτα, μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Υποστηρίζει ακόμα ότι δεν υφίσταται καμιά διεθνώς εμπεριστατωμένη μελέτη που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, και ότι δεν υπάρχουν ευρήματα για θετικές συνέπειες στην οικονομία, ούτε σχετικά με το επίπεδο τιμών, ούτε με το επίπεδο απασχόλησης, ούτε με τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των επιχειρήσεων.

Χαρακτηρίζει, δε «αναμφίβολα παγκόσμια πατέντα την ιδέα που διακινείται, ότι με δεδομένο το χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών- άλλωστε ήδη έχουν συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα επόμενα έτη- θα υπάρξει αύξηση κατανάλωσης και εξ αυτού αύξηση θέσεων εργασίας».

Επίσης σημειώνει ότι «ακόμη και στην περίφημη 2η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, στην κατάρτιση της οποίας ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση για τα πιθανά οφέλη της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων. Αντίθετα, υπάρχει πλήθος μελετών που επισημαίνει τους κινδύνους για την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και την επίδραση που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου».

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ακόμη, ότι σε εμπειρικό επίπεδο, τα οικονομικά αποτελέσματα στην αγορά από τη λειτουργία των 8 Κυριακών το έτος,  καταδεικνύουν σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου, ενώ προσθέτει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να ισχύει η καθολική λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

 

ΕΣΘ: «Κερκόπορτα» για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας της αγοράς

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σϋλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) αναφέρει:

Ανοίγει η «κερκόπορτα», για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας της αγοράς, όλες τις Κυριακές του χρόνου !!! βάσει δημοσιευμάτων που αφορούν στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου.

Σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΜικροΜεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, το τελευταίο ανάχωμα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αλλά αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές;

Μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο καθεστώς. Να μην παραβλέπουμε, όμως, και το γεγονός ότι η μονοπώληση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ολιγοπωλίου, στη μετακύλιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων και γενικότερα στην επικράτηση τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας χωρίς την δυνατότητα εναλλακτικής λύσης.

Οι εναπομείνασες ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο καλούνται να παίξουν το «διακοσμητικό ρόλο» του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών, θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους.

Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά από την ελληνική Πολιτεία να μην προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να εμπιστευτεί την Αγορά και τους Φορείς που την εκπροσωπούν, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα των θέσεων που καταθέτουν για την επιβίωση χιλιάδων ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που απασχολούν, αλλά και την στήριξη της κατανάλωσης , αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι από τα «ολιγοπώλια» στο τέλος ο χαμένος είναι ο καταναλωτής.

Για να μην αποδειχθεί για μια ακόμη φορά, ότι η μοναδική μεταρρύθμιση των Κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσεως, για την “ανάπτυξη και επιβίωση” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το άνοιγμα της αγοράς 52 Κυριακές το χρόνο!

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια