Πρόσθετα μέτρα στα σύνορα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας – Τι αλλάζει

🕔20/07/2020 - 13:21

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη Σύνοδο Κορυφής και τα στοιχεία για την πυρκαγιά στο Μάτι

Για λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Επίσης, μίλησε για την τραγωδία στο Μάτι και τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας πως «οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της, όπως η ίδια ισχυρίζεται». «Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου, και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο για να καταπατήσει σχεδόν το 40% των εδαφών της, να αφήσει χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους, τραυματίες και πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους. Τιμούμε τους νεκρούς της άνισης μάχης και κρατάμε ως δίδαγμα από την αποφράδα εκείνη ημέρα, την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις».

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκε στο σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού και τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και επισήμανε τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς τα κράτη-μέλη της. «Είπαμε, ταυτόχρονα, τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε ξηρά και θάλασσα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι είναι μια κρίσιμη συνεδρίαση που θα δείξει εάν το βήμα της Ευρώπης προς περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση θα ολοκληρωθεί ή -αντίθετα- θα μείνει μετέωρο. «Ελπίζουμε για το πρώτο και εργαζόμαστε για αυτό», υποστήριξε και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, όλο αυτό το τετραήμερο, συμμετείχε ενεργά, όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου, από τις χώρες του Νότου μέχρι το γκρουπ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών» (frugals). «Αναδείχθηκε έτσι, άλλη μια φορά, πόσο πολύτιμη είναι για τη χώρα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της. Γεγονός που αξιοποιείται από τον πρωθυπουργό για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μία δύσκολη και ιστορικής σημασίας διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Σκοπός των παρεμβάσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μία επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών».

 

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές πως θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Καταστήσαμε σαφές ότι ανοίγουμε τις πύλες της χώρας μας, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο του τουρισμού, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας», επισήμανε.

«Εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών, πήραμε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία. Την επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά κρούσματα σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα, από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα (12/7-18/7), παρατηρήθηκε συνεχώς αυξανόμενη ροή διελεύσεων (είσοδος-έξοδος) από τις 12 χερσαίες πύλες της χώρας (πλην Προμαχώνα). Συγκεκριμένα, 20.331 διελεύσεις από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία (πλην Προμαχώνα), 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία», υποστήριξε.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον COVID-19, Σωτήρη Τσιόδρα, εισηγήθηκε προς τον πρωθυπουργό τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Όπως είπε, αποφασίστηκαν τα εξής αναφορικά με τα χερσαία σύνορά μας:

Πρώτον: Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

Δεύτερον: Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση. Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι σήμερα αυτές της Βαλκανικής.

Τρίτον: Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Ελλάδα είναι -και θα παραμείνει- μία υγειονομικά ασφαλής χώρα. Πήραμε -και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί- με αίσθημα ευθύνης κάθε απαραίτητο μέτρο, ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών», πρόσθεσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας και την αποτροπή του συγχρωτισμού και σημείωσε ότι «το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα διενεργήθηκαν, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά».

 

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και την απόφαση του ΣτΕ είπε ότι η κυβέρνηση μελετά όλες τις πτυχές της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και «μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της απόφασης». «Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής και οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα, λόγο προσφυγής στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως από αυτόν τον μήνα θα γίνεται -για πρώτη φορά- ταυτόχρονα η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις ημέρες της προπληρωμής τους, ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού στις τράπεζες. Έτσι:

• Στις 22 και 24 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΜΚΑ τους.

• Στις 28 Ιουλίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

• Στις 30 Ιουλίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Για την τραγωδία στο Μάτι και τις χθεσινές αποκαλύψεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, νέα και ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. Τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας, ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη-παρωδία, στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς. Κι αυτό, ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς. Λίγες μέρες αργότερα, ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. Λίγους μήνες αργότερα -και ενώ είχε αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα "Καθημερινή"- ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές -και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις- προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν -πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου- και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, είπε ότι σήμερα, στις 20:00, ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΑΕΔ, στην οποία θα παρουσιαστούν βελτιωμένα αλλά και νέα Προγράμματα Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης. Λόγω της συνέχισης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό δεν είναι δυνατόν και η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Πρόκειται για μία εκδήλωση, που αφορά τον κόσμο της εργασίας, η προστασία του οποίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του ΟΑΕΔ καλείται να προσαρμοστεί στα όσα προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία. Να δημιουργήσει, δηλαδή, ένα ανάχωμα στην επέλαση της ανεργίας με τρεις τρόπους:

• Προσφέροντας δεξιότητες της νέας εποχής στους ανέργους.

• Δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και

• «Γεφυρώνοντας» την προσφορά που υπάρχει στον χώρο της απασχόλησης με τις ανάγκες που προκύπτουν στον χώρο της αγοράς.

Ήδη, έξι προγράμματα του ΟΑΕΔ, που επιδοτούν 40.200 δουλειές, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, επανασχεδιάστηκαν. Σε αυτά προστίθενται 13 νέα προγράμματα, ύψους 633 εκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν ακόμη 88.600 νέες θέσεις εργασίας. Για να είναι πιο ελκυστικά τα προγράμματα αυτά, αυξήθηκε το ποσό επιδότησης. Διευρύνθηκε ο κύκλος των εργοδοτών και των υποψηφίων. Απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες ένταξης και πρόσληψης. Και δόθηκε προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και σε κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες πλήττονται εντονότερα από την ανεργία.

Συνολικά, έως το τέλος του 2020, θα προσφερθούν 129.000 θέσεις εργασίας με προϋπολογισμό άνω του 1,13 δισ. ευρώ. Όπως έμπρακτα αποδεικνύει, η κυβέρνηση νοιάζεται και το κράτος κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει την εργασία και την επιχειρηματικότητα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Βρισκόμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου με μόλις 20 – 40 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

23/09/2020 - 20:32 - Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης του εκπροσώπου Τύπου του...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια