Προτάσεις σχετικά με τρία ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο έκανε το ΜέΡΑ25

🕔20/12/2020 - 13:36

Το κόμμα ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, έκανε πέντε προτάσεις για τον προϋπολογισμό και ζήτησε αυτόνομη ΓΓΔΕ

Σειρά προτάσεων που αφορούν τρία ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και αναδείχθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, ανέδειξε το ΜέΡΑ25, με σχετικό σημείωμά του.

Πρόκειται για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αποστολή τη διερεύνηση των αιτίων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στη χρεοκοπία του 2010, τη δημιουργία νέων θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 για τη δημιουργία νέας γραμματείας και νέων δομών που, σύμφωνα με το κόμμα, θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της εξεταστικής, το κόμμα επεσήμανε:

«Θα ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας του 2010 με τα όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα -με τα μνημόνια- ή όχι; Αν κρίνουμε από την αντίδραση του ‘μνημονιακού τόξου’ (δηλαδή της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ) στην πρόταση που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 με την ομιλία του Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους, θα πρέπει να... μελαγχολήσουμε.

Μια τρομοκρατημένη... αφωνία ‘έδεσε ένοχα και σφιχτά σε μια αγκαλιά’ τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που εμφανίσθηκαν ‘μπετόν αρμέ’ στο να μην πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πώς, ποιοι και γιατί μας οδήγησαν στη χρεοκοπία (και τα όσα ακολούθησαν). Όσον αφορά το ΚΚΕ απλά πέταξε τη μπάλα στην... εξέδρα μιλώντας μέχρι και για το... 1950, ενώ και το κόμμα του Βελόπουλου αναλώθηκε σε φολκλορικές πιρουέτες, άνευ ουσίας.

Γιατί τώρα; Επειδή, η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό εισόδημα σε επίπεδα πιο χαμηλά από εκεί που κατέπεσε όλα τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 10. Και το χρέος όλο και ψηλότερα. Επειδή κανένας Κρατικός Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτής της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010 και εξακολουθεί το μισανθρωπικό της έργο έτοιμη να εγκλωβίσει την δεκαετία του 20 στα χνάρια της δεκαετίας του 10. Πέραν από τις διαφωνίες μας, όσο έντονες και να είναι, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον γενναίο μας λαό να προσυπογράψουμε ώστε αυτή η Βουλή να αφήσει έναν ολοκληρωμένο, προσβάσιμο στις επόμενες γενιές Φάκελο για τη Χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Διαφορετικά, θα είμαστε συνένοχοι στο μέγα έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ με τρεις κοφτές φράσεις: Το παρελθόν διεγράφη. Η διαγραφή ξεχάστηκε. Το ψέμμα έγινε αλήθεια».

 

Για τον προϋπολογισμό

«Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού αλλά και των αναγκαίων θεσμικών τομών που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τις κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και που συνοπτικά μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνουν:

1ον την Ουσιαστική Στήριξη των Μικρομεσαίων - Ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020 - συγκεκριμένα Euro 1.568 εκατ. το 2020. Η κοινωνία πια βουίζει. Οι μικρομεσαίοι απαιτούν αυτό το ελάχιστο κούρεμα. Όπως λέμε και ξαναλέμε, οι αναστολές σας επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τόσο τους πτωχευμένους μικρομεσαίους όσο και τα δημόσια ταμεία - μόνο το κούρεμα μπορεί να θεωρηθεί επένδυση στην ελαχιστοποίηση των λουκέτων και στα μελλοντικά δημόσια έσοδα.

2ον Δίκαιες και Αποτελεσματικές Φορολογικές Τομές όπως είναι η Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους. Φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές (έως 30 εργαζόμενοι), 20% για τις μεσαίες (μεταξύ 31 και 299 εργαζόμενων) και 29% για τις μεγάλες. Δύο συντελεστές ΦΠΑ: Ο ανώτερος συντελεστής στο 15% με πλαστικό χρήμα (18% με μετρητά), ο κατώτερος στο 6% και 9% αντίστοιχα. Για τα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές εκτός κεντρικών οδικών αξόνων, όλοι οι συντελεστές μειώνονται κατά 25%. Συν μηδενικός συντελεστής για έντυπα βιβλία, έντυπο Τύπο, θέατρα, χορό.

Ειδικός Ψηφιακός Φόρος 4% στα ψηφιακά μεγαθήρια, φόρος δηλαδή στα FAANGS που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο. Κατάργησή του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των Euro 70 χιλιάδων, μείωσή του κατά 25% για αντικειμενικές αξίες μεταξύ των Euro 70 και των Euro 500 χιλιάδων, και αύξηση κατά 10% για αντικειμενικές αξίες άνω του Euro 1 εκατ.

3ον Ουσιαστική Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας

4ον Κατάργηση του ΗΡΑΚΛΗ και αντικατάστασή του από τον ΟΔΥΣΣΕΑ - τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα του ΟΔΥΣΣΕΑ τιτλοποιημένα, με μια μικρή δημόσια εγγύηση επί πλέον. Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν στον ΟΔΥΣΣΕΑ μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα το δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων. Η πρόταση αυτή του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική που συνάδει με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, με το δημόσιο συμφέρον, και την ελαχιστοποίηση των λουκέτων.

5ον Προτείνουμε την ίδρυση ενός συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου, το οποίο το ονομάζουμε ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ για συντομία.

 

Νέα Γενική Γραμματεία

«Το Δεύτερο Μέρος της Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 που αφορά τις Θεσμικές Τομές που απαιτούνται για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί δημοσίων εσόδων, φορολογικού λογισμικού και, βέβαια, ό,τι έχει μείνει από τη δημόσια περιουσία:

Το ΜέΡΑ25 προτείνει μια νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και μια νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού, αυτόνομες από την κυβέρνηση αλλά όχι από την πολιτεία. Με Γενικούς Γραμματείς που δεν επιλέγονται ούτε από την κυβέρνηση ούτε όμως και από τους δανειστές - αλλά που εκλέγονται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί-πληροφορικάριοι.

Όσον αφορά τώρα τη δημόσια περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο ανήκουν τραπεζικές μετοχές χωρίς την παραμικρή λογοδοσία των τραπεζιτών, όλα αυτά τα εργαλεία που ο ΣΥΡΙΖΑ εντοίχισε στο Υπερταμείο της τρόικας, εμείς -καταργώντας το Υπερταμείο- τα εντάσσουμε σε νέα εταιρεία με την επωνυμία "ΑΘΗΝΑ - Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών", στην οποία θα υπάγονται:

η ‘Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών’, που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ, και

η ‘Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα’, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για τη δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Να μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αν υφίσταται ή όχι το Σύνταγμα, ζήτησε το ΜέΡΑ25

06/03/2021 - 18:00 - Για «όργιο βίας και καταστολής κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας» έκανε λόγο ο...

Στα 2.301 τα νέα κρούσματα – 41 θάνατοι και 452 διασωληνωμένοι

06/03/2021 - 17:53 - Σε 2.301 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν...

Τα νέα μέτρα δεν είναι έξυπνα, αλλά αστεία και εξοργιστικά, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

06/03/2021 - 17:30 - «Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία μόνο έξυπνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά...

Αποδείξαμε ότι μπορούν να συνυπάρξουν ο κορωνοϊός και ο τουρισμός, είπε ο Χ. Θεοχάρης

06/03/2021 - 15:29 - «Όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το...

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

06/03/2021 - 14:54 - Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανώτατη εκπαίδευση: Το χάος των κακοτεχνιών με κορυφή τα επαγγελματικά προσόντα!

Δημήτρης Μάρδας

Σ την ανώτατη εκπαίδευση το μεγάλο λάθος άρχισε με την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Η ταφόπλακα που ετοιμαζόταν εδώ από την έναρξη της δεκαετίας το 2000,...

Δείτε όλο το άρθρο
40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΟΧΙ στη Γερμανική Ευρώπη

Νότης Μαριάς

Συμπληρώθηκαν  40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) την 1 η Ιανουαρίου 1981, μια ένταξη η οποία...

Δείτε όλο το άρθρο
Μεταναστευτικό-προσφυγικό, διεθνοποίηση της εργασίας, κέρδη και μισθοί

Δημήτρης Μάρδας

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχουμε την πρώτη μεγάλη προσπάθεια με σκοπό την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου των βιομηχανικών προϊόντων μέσω...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι άλλο μπορεί να δικαιολογήσει ο κορωνοιός;

Γιάννης Μαγκριώτης

Διάβασα προχθές σε τοπικό έγκυρο ενημερωτικό site αποκλειστική είδηση από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι, μετά την συνάντησή της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Prorata, για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (28-2-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (24-2-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll. Προβάδισμα ΝΔ με 17.1%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια