Πρόταση Βενιζέλου για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» - Τι είπε για πρωθυπουργό και σκοπό

🕔07/05/2012 - 19:07

Κυβέρνηση «φιλοευρωπαϊκή» που θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των Μνημονίων, με πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα, θα απηχεί το ρεύμα της κοινωνίας που αναδείχθηκε στην κάλπη για επαναδιαπραγμάτευση, είναι η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ   Ευάγγ. Βενιζέλος στον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Τη πρόταση αυτή δημοσιοποίησε αμέσως μετά ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση αυτή θα αναλάβει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ να επαναδιαπραγματευθεί, παρουσιάζοντας ωστόσο ως «προγραμματικό πλαίσιο» συμφωνίας τις επιμέρους προεκλογικές θέσεις του κόμματός του και υπογραμμίζοντας εμφατικά, ότι ως τρίτο κόμμα, αναλαμβάνει για τις επερχόμενες εξελίξεις, το ανάλογο μερίδιο ευθύνης...

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε επακριβώς στο εάν απέρριψε ή αποδέχθηκε το σχέδιο κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» που του παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πρόταση αυτή ήταν η ίδια που παρουσιάστηκε δημόσια και ότι οι δύο τους, συζήτησαν σε φιλικό κλίμα.

Κάλεσε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όλες οι δυνάμεις της χώρας που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, αναφέροντας συγκεκριμένα τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ. Υπογράμμισε  ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη, διότι αυτό επιθυμεί το σύνολο του ελληνικού λαού.

Η δήλωση Βενιζέλου

Ολόκληρη η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχει ως εξής:

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά που έλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης και, όπως είχα συνταγματική υποχρέωση και για λόγους σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή του να εξετάσουμε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς δε μου είπε τίποτε περισσότερο από αυτό που δήλωσε χθες δημόσια. Η συζήτησή μας ήταν σύντομη, σε φιλικό κλίμα, ουσιαστική. Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω, με πολύ ειδικότερο και συγκεκριμένο τρόπο, την πρόταση που διετύπωσα χθες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Θέλω ν’ αποσαφηνίσω, ευθύς εξαρχής, ότι σεβόμενοι απολύτως την απόφαση που έλαβε χθες ο ελληνικός λαός, σεβόμενοι απολύτως το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας. Προηγείται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούμε, όμως, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, έχουμε  ένα μερίδιο ευθύνης ώστε να δοθεί λύση πρακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη.

Η πρότασή μας λοιπόν περιλαμβάνει τα εξής πέντε σημεία:

  • Πρώτον: Είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν το φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Για λόγους αντιπροσωπευτικότητας, εύρους εκπροσώπησης και ισχυρής νομιμοποίησης, θεωρούμε αναγκαία απολύτως τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προφανώς και τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών.
  • Δεύτερον: Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει φυσικά ως όρο  για τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης τη συμμετοχή στελεχών του στην ίδια την Κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση αυτή, να παράσχουμε την ολόθερμη στήριξή μας,  ώστε να πετύχει στους σκοπούς της, αλλά δεν είναι όρος εκ μέρους μας η συμμετοχή στελεχών  μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο λαός έχει εκφράσει την επιθυμία του και την προτίμησή του ν’ αλλάξουν και τα πρόσωπα αυτών που διαχειρίζονται την κρίση για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο.
  • Τρίτον: Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ικανό να συνθέτει και να εξισορροπεί απόψεις. Κατά  προτίμηση μάλιστα, το πρόσωπο αυτό πρέπει να απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι μια τάση προσπάθειας, επαναδιαπραγμάτευσης, επαναπροσδιορισμού, για να πετύχουμε πιο πολλά πράγματα. Μακάρι αυτό, να το πετύχουμε πράγματι, μέσα από τους  νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, μετά και την εκλογή του François Hollande χθες στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
  • Τέταρτον: Εφόσον θεμέλιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπάρχει ένας καταλύτης της μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν μέχρις ενός σημείου, που είναι το όριο της προσπάθειας. Το όριο της προσπάθειας είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει τα πράγματα να τα ωθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, πάντα αυτός ήταν ο στόχος μας.

Έχω κάνει κι εγώ πολλές διαπραγματευτικές προσπάθειες υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Η βούληση του ελληνικού λαού είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρώπη, άρα αυτό είναι και το ακραίο όριο όλης της προσπάθειας. 

Αλλά, μέσα στο όριο αυτό πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν την δανειακή σύμβαση και τους όρους της -οι όροι της δανειακής σύμβασης είναι το μνημόνιο- για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, γιατί προφανώς πρέπει να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας άρα και των πολιτών, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους πολίτες και την ανάπτυξη.

  • Το πέμπτο σημείο είναι, σε σχέση μ’ αυτό που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με την μορφή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος αυτής της κυβέρνησης, γιατί πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση αυτή τουλάχιστον αυτά που είχαμε την αίσθηση ότι και εμείς θα μπορούσαμε να πετύχουμε διαπραγματευόμενοι:
  1. Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, ώστε η προσαρμογή να επιτευχθεί σε τρία και όχι σε δυο χρόνια, ή δυνατόν και σε περισσότερα, με πιο ήπιο τρόπο, πιο φιλικό για τους πολίτες και την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
  2. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα, να πέσει δηλαδή χρήμα στην αγορά, το λιγότερο 50 δισ. ευρώ, όπως τα είχαμε προσδιορίσει, μπορεί να βρεθούν και περισσότερα, τα επόμενα τρία χρόνια για την στήριξη της ανάπτυξης και άρα της απασχόλησης, για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Άμεσο μέτρο, από την άποψη αυτή, είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους στην αγορά που είναι 6,5 δισ. ευρώ -εμείς θέλαμε να πάρουμε όσο μπορούσαμε νωρίτερα τα χρήματα αυτά από τη δανειακή σύμβαση για να τα δώσουμε στην αγορά, πρέπει αυτό να επιτευχθεί και να πάμε και ένα βήμα παραπάνω- επιστροφή ΦΠΑ που είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και η διοχέτευση 10 δισ. ευρώ από το δανεισμό του δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων που μπορούν να πάνε τώρα από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

  1. Να ξεμπλοκαριστούν οι μεγάλες επενδύσεις, δημόσιες και πίσω απ’ αυτές και οι ιδιωτικές. Έχουμε προϋπολογίσει έργα 55 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, με παρεμβάσεις που έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την απασχόληση, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες.
  2. Τέταρτο σημείο είναι η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όλα αυτά που θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αμέσως για να στηρίξουμε και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Αυτή την πρόταση την παρουσίασα στον κ. Σαμαρά και θα την παρουσιάσω και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και αυτή είναι η γραμμή πάνω στην οποία κινείται το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτο σεβασμό στο νέο τοπίο, στη βούληση του ελληνικού λαού και στην ανάγκη της χώρας να κυβερνηθεί με ασφάλεια και προοπτική. Και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμβάλουμε στο μέτρο πλέον του νέου μεγέθους μας».

Δ

Πρόταση για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» κατέθεσε ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της ΝΔ.  Τι προβλέπει για πρωθυπουργό και προγραμματική συμφωνία

Κ

ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλος, διερευνητική, κυβέρνηση, εθνικής, ενότητας, πρωθυπουργός, προγραμματική, συμφωνία

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!