Προβάδισμα 10-11,4 μονάδων της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Pulse

🕔25/11/2021 - 22:07

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Metron Analysis δίνει προβάδισμα 11,4 μονάδων στη ΝΔ ενώ το προβάδισμα σύμφωνα με την Pulse διαμορφώνεται στις 10 μονάδες

Προβάδισμα 11,4 μονάδων δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του Mega. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ (9,6%), το ΚΚΕ (4,9%), η Ελληνική Λύση (4,2%) και το ΜέΡΑ25 που με 3,3%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 39%, ο Αλέξης Τσίπρας 16% και ο Γιάνης Βαρουφάκης 3%.

Η πλειοψηφία των πολιτών (51%) πάντως κρίνουν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 40% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Οι πολίτες ανησυχούν κυρίως για την πανδημία (38% έναντι μόλις 20% του αντίστοιχου ποσοστού τον Οκτώβριο) ενώ το δεύτερο πρόβλημα είναι η Οικονομία (28% το Νοέμβριο από 40% τον Οκτώβριο). Το 58% μάλιστα θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Το 56% κρίνει αρνητικά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το 33% να συμφωνεί με τους κρατικούς χειρισμούς.

Ως «αρνητική» κρίνει τη στάση της Αντιπολίτευσης το 78%, με το ποσοστό που κρίνει ως αρνητική τη στάση της κυβέρνησης να διαμορφώνεται στο 53%.

Στην πρόθεση εμβολιασμού το 79% δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ το 11% δηλώνει πως δεν θα εμβολιαστεί τώρα ή στο μέλλον.

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, πιο δημοφιλής υποψήφιος κατά την Metron Analysis είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 66% στο μεγάλο δείγμα, 75% στο μεσαίο και 77% στο στενό πυρήνα που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 58% στο μεγάλο κοινό, 55% στο μεσαίο και 60% στο μικρό. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης είναι μαζί με 42% στο μεγάλο δείγμα, ενώ ο Χ. Καστανίδης σε απόσταση αναπνοής με 40%. Τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου με 22% στο μεγάλο, 36% στο μεσαίο και 37% στο μικρό με τη δημοφιλία του να μειώνεται και στα τρία πεδία.

Στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στο κοινό των ορίων εκλογικής επιρροής του κόμματος (46%-691 άτομα) προηγείται ο Α. Λοβέρδος με 37% έναντι 27% του Νίκου Ανδρουλάκη και 12% του Γ. Παπανδρέου. Στο δείγμα της πρόθεσης ψήφου στο ΚΙΝΑΛ (ποσοστό 9,6%, δείγμα 145 άτομα) ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πρώτος με 29%, δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάξης με 27% και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 22%. Τέλος στο μικρό δείγμα (7,4%-111 άτομα) ο Ν. Ανδρουλάκης είναι επίσης πρώτος με 31%, ο Α. Λοβέρδος δεύτερος με 29% και ο Γ. Παπανδρέου τρίτος με 22%.

Σε όσους από τους ψηφοφόρους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί», (8,1% εκείνων που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ), προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 35%, στους κεντροαριστερούς (25,3% του συνόλου) παίρνει 39% ο Νίκος Ανδρουλάκης, στους κεντρώους (32%) παίρνει 37% ο Ανδρέας Λοβέρδος, στους κεντροδεξιούς (20%) λαμβάνει 54% και στους «δεξιούς» (7,1%) ο Ανδρέας Λοβέρδος κυριαρχεί με 77%.

 

Τα σενάρια του β' γύρου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Παπανδρέου στο μεγάλο δείγμα κερδίζει καθαρά ο Ν. Ανδρουλάκης με 70-20%. Στο μεσαίο δείγμα επίσης με 64-29% και στο μικρό με 61-32%.

Στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου επικρατεί ο Α. Λοβέρδος και στα τρία δείγματα με ποσοστά 63025%, 61-33% και 59-35% αντίστοιχα.

Στο δίδυμο Ανδρουλάκης - Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Ν. Ανδρουλάκης και στα τρία κοινά με ποσοστά 48-44%, 54-35% και 55-36% αντιστοίχως

 

Η δημοσκόπηση της Pulse

Την ίδια στιγμή, σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει προβάδισμα 10%, με 33% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί με 9,5% το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Στο 7% ανέρχεται η ψήφος σε άλλα κόμματα, ενώ λευκό και άκυρο (γκρίζα ζώνη) είναι στο 9%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το προβάδισμα της ΝΔ είναι 11 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (35% - 24%, αντίστοιχα), το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 10%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4% και το ΜέΡΑ25 στο 3%. Οι αναποφάσιστοι μειώνονται στο 9,5% και άλλο κόμμα επιλέγει το 7,5%.

Στην ερώτηση για καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40%, έναντι 24% του Α. Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντά το 32%.

Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, το 52% των ερωτηθέντων απάντησε «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων, με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, ακολουθούμενοι από εκείνους της ΝΔ με 77%, του ΣΥΡΙΖΑ με 63% κι έπονται του ΚΚΕ με 59%, του ΜέΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%.

Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 ερωτηθέντες, με το 44% να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», το 30% να απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά).

Αυτοί που «ψηφίζουν» υπέρ νέων περιοριστικών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό είναι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναλυτικά, το 72% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών ζητεί επιπλέον μέτρα σε ποσοστό 72%, ακολουθεί η ομάδα 45-59 ετών με 57%, ενώ το ποσοστό στους 30-44 ετών και στους 17-19 ετών διαμορφωνόταν στο 48% και στο 40%, αντίστοιχα. Ως προς την κομματική τους ταυτότητα, για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 77% και έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%. Από την άλλη, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με μόλις το 46% όσων στηρίζουν την Ελληνική Λύση να διάκεινται θετικά στο σενάριο εφαρμογής επιπλέον μέτρων, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, με 45%, 44% και 43%, αντίστοιχα.

Υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί δηλώνει ότι τίποτα δεν θα του αλλάξει τη γνώμη.

Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.

Αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν πρώην αρνητές του εμβολίου να εμβολιαστούν, το 38% του δείγματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από γιατρούς και επιστήμονες, το 24% το αποδίδει στην επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, το 19% στην ανησυχία για την υγεία τη δική του ή της οικογένειάς του, ενώ το 12% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε λόγω της υποχρεωτικότητας στην εργασία του και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους (6% και 6%, αντίστοιχα).

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια