Προβάδισμα 7,6 μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis

🕔23/03/2022 - 21:04

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες για την οικονομία, τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 7,6 ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Χαρακτηριστικό είναι,, μάλιστα, πως σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το Φεβρουάριο, η ΝΔ έχει χάσει 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ απώλειες έχει και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει χάσει 1,3 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει οριακή άνοδο της τάξης του 0,3%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 27% (από 28,5%)

ΣΥΡΙΖΑ 19,4% (από 19,1%)

ΚΙΝΑΛ 13,2% (από 14,5%)

ΚΚΕ με 5% (από 5,2%)

Ελληνική Λύση 4,7% (σταθερό ποσοστό)

ΜέΡΑ25 3,5% (από 2,9%)

Έλληνες για την Πατρίδα 2,3% (από 1,6%)

Λοιπά 3,9%

Άκυρο / Λευκό 3,9%

Αποχή 8%

Αναποφάσιστοι 7,3%

Δεν απαντώ 1,8%

Η έρευνα, που διεξήχθη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων επιπτώσεων στην οικονομία, αποτυπώνει τη μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την οικονομική κατάστασή τους. Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, οι φόβοι για την επόμενη ημέρα στην τσέπη των πολιτών, προκαλούν αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συσπειρώσεις – μετακινήσεις, η ΝΔ έχει συσπείρωση 71,8% με ένα 3% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 3,5% να φεύγει προς την Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση στο 64,4%. Στο Κίνημα Αλλαγής, η συσπείρωση κινείται σε υψηλά επίπεδα, στο 76,5% και «κλέβει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 14% και από τη ΝΔ σε ποσοστό 7,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου και σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019 τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΝΔ 34,1% (39,9% στις εκλογές)

ΣΥΡΙΖΑ 24,6% (31,5%)

Κίνημα Αλλαγής 16,7% (8,1%)

ΚΚΕ 6,3% (5,3%)

Ελληνική Λύση 5,9% (3,7%)

ΜέΡΑ25 4,4% (3,4%)

Έλληνες για την Πατρίδα 2,9%

Σημειώνεται ότι για τη ΝΔ το κατώτατο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου είναι 31,5% και το ανώτατο 36,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 22,3% έως 26,9% και για το Κίνημα Αλλαγής 14,7% έως 18,7%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει το συντριπτικό ποσοστό του 66% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 14% και ο ΚΙΝΑΛ στο 4%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι 2 στους 3 είναι σίγουροι ότι η ΝΔ θα νικήσει ξανά όποτε στηθούν κάλπες.

Στα όρια εκλογικής επιρροής, το 54% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΚΙΝΑΛ, το 56% ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ και το 63% ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 30% στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει 9 μονάδες από το Νοέμβριο και μία μονάδα ο κ. Τσίπρας.

 

Για την ακρίβεια και την οικονομία

Η έρευνα που έγινε την περίοδο 16-21 Μαρτίου σε 1.304 άτομα, καταγράφει και τις απόψεις τους σε μια χρονική περίοδο όπου οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και στην ενέργεια είχαν ξεκινήσει. Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

Έξι στους 10 από τους ερωτηθέντες (61%) πιστεύουν ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή. Από το Νοέμβριο η τάση αυτή έχει αυξηθεί κατά 9 μονάδες (από 51 σε 60%).

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η προσωπική του κατάσταση είναι χειρότερο και μόλις το 14% καλύτερη. Μάλιστα το Νοέμβριο όσοι έλεγαν ότι η κατάστασή τους ήταν χειρότερη ήταν μόλις 37%, δηλαδή αύξηση περίπου 20 μονάδες.

Σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα κρίνεται η Οικονομία με 36% (32% τον περασμένο μήνα. Ακολουθούν η ακρίβεια με 29% (24% τον Φεβρουάριο), η ανεργία 6%, η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη στο 6% (από 11%) και το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.

Το 71% των πολιτών πιστεύει ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα αναφορικά με την πανδημία.

Στην αξιολόγηση των πολιτών, η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 30% ως προς το γενικότερο έργο, ενώ το 59% % έχει αρνητική γνώμη. Κακή παραμένει η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μόλις 15% κρίνει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και 75% αρνητικά. Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό είναι 35% και οι αρνητικές στο 58%. Για τον κ. Τσίπρα οι θετικές γνώμες είναι 18% και οι αρνητικές στο 73%. Στις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία – κορωνοϊό, το 33% έχει μάλλον θετικές αλλά το 55% μάλλον αρνητικές.

Στην οικονομία, το συντριπτικό 68% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης και μόλις το 21% θετικές. Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης έχει το 39% και αρνητική το 43%.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού το 78% είναι υπέρ των εμβολίων, με άνοδο 6 μονάδων από τον Φεβρουάριο ενώ κατά είναι το 18% (από 21%).

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 70% δηλώνουν κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και το 13% υπέρ. Το 53% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά υπάρχει κι ένα 40% που φοβάται ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη. Υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία τάσσεται το 60% αι κατά το 30% ενώ όσοι δηλώνουν αριστεροί είναι υπέρ σε ποσοστό 48% και όσοι είναι δεξιοί σε ποσοστό 64%.

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η απάντηση σχετικά με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Το 66% διαφωνεί και το 29% συμφωνεί με την απόφαση αυτή. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός και το 40% λέει ότι πρέπει να μείνει όπως είναι τώρα.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης:

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Για να σώσετε το ΝΑΤΟ, καταστρέψτε το

anixneuseis

politico.eu Η διατλαντική συμμαχία χρειάζεται περισσότερα από μια επανεξέταση. Πρέπει να ξαναγεννηθεί. MATTHEW KARNITSCHNIG ΜΑΔΡΙΤΗ — Από ό,τι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας είναι στρατηγικά κακή πρακτική

anixneuseis

Michael Rubin 11 Απριλίου 2022 07:00 AM Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν, επισήμως, την Τουρκία από την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ν. Ανδρουλάκης: Μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα

anixneuseis

Με ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε από τη Λαμία κριτική, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπόθεση Novartis: Παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ε. Τουλουπάκη

anixneuseis

Αργά σήμερα το βράδυ με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, για κακουργηματικά αδικημάτα τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια