Πρόβλεψη στο Σύνταγμα για το ρόλο της αυτοδιοίκησης, ζήτησε ο Γ. Πατούλης

🕔23/01/2019 - 16:51

Συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ-ΚΜ

Να υπάρχει πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για το νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης στη λειτουργία του κράτους, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια του ειδικού θεματικού συνεδρίου με αντικείμενο τη «Συνταγματική Αναθεώρηση» που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΠΕΔ-ΚΜ. Ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει νέες αρμοδιότητες και πόρους που θα κατοχυρώνουν την αυτονομία της.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι υπάρχει από την ΚΕΔΕ  ένα διαμορφωμένο σχέδιο θέσεων που θέτει μεταξύ άλλων: «Το ζήτημα της Συνταγματικής κατοχύρωσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της οικονομικής αυτονομίας των ΟΤΑ, τη συνταγματική κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, την ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας, την επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων και την ενίσχυση της διαφάνειας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση δεν κλήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ανέφερε ότι η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση περιορίζεται σε ό,τι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια παράγραφο του άρθρου 102 του Συντάγματος. Πρότεινε, άλλωστε, στην Συνταγματική Αναθεώρηση να προβλέπεται η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, να κατοχυρώνεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και να ανοίγουν οι ορίζοντες για τη φορολογική αποκέντρωση.

 

Ν. Παρασκευόπουλος: «Ανοιχτό το πεδίο για αρκετές μεταρρυθμίσεις»

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, είπε από την πλευρά του ότι «είναι ανοιχτό το πεδίο για αρκετές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και σημείωσε πως «ναι μεν η αρχική πρόταση των 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αρκετές ρυθμίσεις σχετικές με την αυτοδιοίκηση υπό αναθεώρηση, ήδη όμως καθ΄ οδόν προστέθηκε μια συμπληρωματική πρόταση».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι με την πρόταση αυτή που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, στην συζήτηση πλέον μπαίνουν περισσότερες διατάξεις που αφορούν την αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η κατεύθυνση είναι να έχει μια μεγαλύτερη αυτονομία η αυτοδιοίκηση από ό,τι έχει μέχρι σήμερα. «Εφόσον η αναθεωρητική επιτροπή λάβει τη σχετική απόφαση θα εισαχθούν  προς συζήτηση στην ολομέλεια και επομένως το φάσμα των αυτοδοικητικών θεμάτων τα οποία μπορούν να συζητηθούν ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι περισσότερα από αυτά που φαίνονταν με βάση την αρχική πρόταση που υπήρχε" πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στις οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνονται η θέσπιση εποικοδομητικής  ψήφου δυσπιστίας, η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων λαϊκής πρωτοβουλίας, η ρύθμιση που αφορά τη βουλευτική ασυλία και η μεταρρύθμιση, όπως είπε, στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκεία μας που αναγνωρίζει την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία ως επικρατούσα ωστόσο αναφέρει ότι αυτή η αναγνώριση δεν μπορεί να συνεπάγεται δυσμενείς συνέπειες σε βάρος άλλων θρησκευμάτων.

Παρεμβάσεις υπήρξαν από την αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων

Η αντιπρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου, Γεωργία Μαραγκού, τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης των ΟΤΑ στην μεταβατική περίοδο προς την μη άσκηση προληπτικού ελέγχου των δαπανών τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο περιθώριο του συνεδρίου σημείωσε ότι η Συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και γι’ αυτό θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ενώ πρότεινε τη μετάβαση από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας που αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, χαρακτήρισε σοβαρή την πρόταση της ΚΕΔΕ για το θέμα, και τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης της αυτονομίας και δημοσιονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης και του περιορισμού του επιτελικού ρόλου του κράτους.

Τις προτάσεις του παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του κωλύματος που υπάρχει για τους δημάρχους και τους λοιπούς αιρετούς που πρέπει να παραιτηθούν από το αξίωμά τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές. 

Τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, πρότεινε, μεταξύ άλλων, να δοθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας προς τους ΟΤΑ, να μπορούν να συμμετέχουν αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να εκδίδονται κανονιστικές πράξεις από την αυτοδιοίκηση και να συμμετέχουν περιφερειάρχες στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επισήμανε: "ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε στη συνταγματική του πρόταση τα δημοψηφίσματα, ποιο κόμμα, αυτό το οποίο στο δημοψήφισμα του 2015 τον Ιούνιο για τα μνημόνια το 'όχι' με 63% το έκανε 'ναι', αυτό που πάει σήμερα να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια με ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια που κατά 63% καταδικάστηκε από το λαό τους".

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Στέλλα Βαλάνη τόνισε ότι το κόμμα έχει καταθέσει τις προτάσεις τους και προτείνει πέντε θεσμικές τομές.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πολύ μακριά από συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

21/02/2020 - 20:44 - «Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης...

Η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, λένε κυβερνητικές πηγές

21/02/2020 - 20:02 - Η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους «παίκτες»...

Ρεάλ: Χειρουργήθηκε ο Ράντολφ πριν από τον Παναθηναϊκό

21/02/2020 - 19:54:09 -

Ελλάδα-Κόστα Ρίκα: Φιλικό στο Νιου Τζέρσεϊ στις 26/03

21/02/2020 - 19:52:09 -

Μειώνονται προσαυξήσεις και πρόστιμα για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά συνταξιούχων

21/02/2020 - 18:59 - Την μείωση των προσαυξήσεων, ενδεχομένως και των προστίμων, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά των...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τρεις εκθέσεις σε 4 ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα  από τη ΔΕΘ-Helexpo

Τρεις εκθέσεις σε 4 ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από τη ΔΕΘ-Helexpo


Έρχονται Detrop Boutique, Artozyma και Athens International Jewellery Show με 625 συνολικά εκθέτες, 4.000 επιχειρηματικά «ραντεβού» και διεθνείς...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!