Πρωτογενές πλεόνασμα 595 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020

🕔15/04/2020 - 11:51

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως ξεπεράστηκε ο στόχος κατά 169 εκατ. ευρώ – Αναμένεται εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεται ύφεση 10%

Πρωτογενές πλεόνασμα 595 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ξεπερνώντας το στόχο κατά 169 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πλεόνασμα -εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης χρέους- στα 426 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού είχε ανέλθει στα 831 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένεται να εκτροχιάσουν την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ύφεση 10% φέτος, δημοσιονομικό έλλειμμα και αύξηση του χρέους.

Το ίδιο διάστημα πέρσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν σε 1,443 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 1,722 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,782 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,204 δισ ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 64 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,262 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,058 δισ ευρώ, αυξημένες κατά 74 εκατ. ευρώ από το στόχο (984 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 92 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,647 δισ ευρώ αυξημένο κατά 403 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2020 εισπράχτηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 779 εκατ. ευρώ που αφορά το μέρισμα (528 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από ANFAs & SMPs (251 εκατ. ευρώ), που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί τον Απρίλιο 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,982 δισ ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 475 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Μαρτίου 2020 ανήλθαν σε 335 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (339 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020 ανήλθαν στα 12,926 δισ ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 125 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η υποεκτέλεση των δαπανών αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 98 εκατ. ευρώ και

β) η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Με αντίρροπο χαρακτήρα (αυξημένη δαπάνη σε σχέση με τον στόχο) κινήθηκαν οι πληρωμές για τόκους κατά 109 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 172 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών στο σκέλος του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 264 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Μαρτίου 2020 ανήλθαν στα 4,262 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 50 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα χρειαστούν 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να χρειαστούν περίπου 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των 20 δισ. ευρώ. Η χρήση των συγκεκριμένων διαθεσίμων αρχίζει σταδιακά από τον τρέχοντα μήνα και αναμένεται να ενταθεί το Μάιο.

Το εν λόγω ποσό αφορά μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβανομένων και των κλαδικών παρεμβάσεων, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι δυνητικά είναι αξιοποιήσιμο το σύνολο των 20 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφεραν «πάντα θέλεις να αφήσεις ένα απόθεμα» καθώς υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αλλά και χρήματα τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλες χρήσεις. Το Eurogroup έχει εγκρίνει τη χρήση τους ενώ δεν υπάρχει δημοσιονομικός περιορισμός, λόγω της ρήτρας διαφυγής. Επίσης, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως υπάρχουν οι λεγόμενες «προσαρμογές» και η κυκλική προσαρμογή στον υπολογισμό των πλεονασμάτων (διαφυγόντα έσοδα, προβλέψεις για επιδόματα ανεργίας κλπ). Με αυτές τις προσαρμογές «μπορεί και να πετύχουμε το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ» πλεονάσματος φέτος.

Αναφορικά με την αύξηση του χρέους, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτό θα επηρεαστεί από την μείωση του ΑΕΠ κι όχι από πρόσθετο δανεισμό ο οποίος θα είναι περιορισμένος. «Μέχρι και τον Ιούλιο τα βγάζουμε κανονικά πέρα» όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το τί θα συμβεί το επόμενο διάστημα, πότε θα ανοίξει η αγορά όπως και η πορεία του τουρισμού.

Ειδικότερα για το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα να πειραχθεί και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση. Η χρήση του είναι για τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον ESM. 

Όσον αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% το 2020, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα είναι κάτω από το μισό από αυτή την πρόβλεψη και κάνει λόγο για μία πολύ άδηλη κατάσταση υγειονομικά και επηρεάζει την εικόνα. 

Για την επόμενη φάση των μέτρων, η ίδια πηγή ανέφερε πως θα επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Η επόμενη φάση είναι συνάρτηση και του πως θα αντιδράσουν οι πολίτες. Δεν θα είναι οριζόντια μέτρα αλλά στοχευμένα, το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του ενοικίου.

Αναφορικά με την «επιστρεπτέα προκαταβολή», επισημάνθηκε ότι αποκαθιστά αδικίες που έγιναν με τους ΚΑΔ καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα ατελές μέτρο (πολλοί είχαν λάθος ΚΑΔ, άλλοι υπέκρυπταν και άλλες δραστηριότητες, άλλες δράσεις). Το ποσό θα μοιράζεται στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν με βάση το περιθώριο κέρδους, το τζίρο και άλλα στοιχεία. Η καταβολή της θα ξεκινήσει στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. 

 


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο επιτάχυνσης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

30/10/2020 - 15:03 - Τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση...

Αναβλήθηκε για το Σάββατο λόγω του σεισμού το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη

30/10/2020 - 14:38 - Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για τις 3μ.μ. διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,...

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο – Κατέρρευσαν κτίρια (video)

30/10/2020 - 14:08 - Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη...

Πώς θα υπολογιστούν φέτος τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης

30/10/2020 - 13:36 - Αυξημένο αναμένεται πως θα είναι φέτος το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης ενώ θα...

Πάνω από 250 κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν από τα rapid tests της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη

30/10/2020 - 13:22 - Διακόσια πενήντα δύο θετικά δείγματα covid-19 βρέθηκαν σε σύνολο 3.402 ελέγχων στη Θεσσαλονίκη. Το...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια