Ψηφίζεται σήμερα το Σ/Ν για τα Πανεπιστήμια σε κλίμα γενικευμένης απόρριψης …

🕔24/08/2011 - 12:56

Ψηφίστηκε επί της αρχήςκαι από ΝΔ, το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια μετά τις αλλαγές  στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και στο άσυλο ενώ έξω από τη Βουλή το μεσημέρι πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των δασκάλων (ΔΟΕ), των πανεπιστημιακών (Συλλόγων ΔΕΠ) και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικoύ των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ).

Μέσα στο Κοινοβούλιο, σε πολύ υψηλούς τόνους διαφώνησαν για διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και για ολόκληρη τη δομή του η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, και οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ έντονη κριτική άσκησαν  και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας, Κ. Καρτάλης, Δ. Κρεμαστινός για τα θεσπιζόμενα διοικητικά όργανα. Στη συζήτηση παρενέβη χαρακτηρίζοντας  «ιστορική» τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου 

Από τον διάλογο και την αντιπαράθεση επιχειρημάτων που αναπτύχθηκαν , το eklogika.gr σταχυολογεί ορισμένα από τα κυριότερα αποσπάσματα με έμφαση στις αμφισβητούμενες διατάξεις και τις παρουσιάζει:

Η υπουργός Παιδείας

 «Η συζήτηση ξεκινά από ακραίες απειλές, από επίσημους φορείς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, τα ιδρύματα θα κλείσουν». Το δεχόμαστε ως απλή καθημερινότητα, να υπάρχουν δάσκαλοι που απειλούν ότι θα κλείσουν τα τμήματα και δεν θα διδάξουν τα παιδιά. Αυτά που γράφτηκαν σε διεθνή site και αυτά που θα ακούσουμε αύριο σε συγκεκριμένες παρατάξεις είναι άθλια ψέματα. Λένε πως «δεν θα υπάρξουν συγγράμματα, χρηματοδότηση, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι φοιτητές κλπ.» Πού βρίσκονται αυτά στο νόμο; Οι ευθύνες αυτών που αναπαράγουν αυτά τα άθλια ψέματα, είναι πολύ μεγάλες».

Ο πρύτανης, «είναι ηγέτης, αλλά και διοικητής του πανεπιστημίου. Δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται από το Συμβούλιο, για το οποίο ψηφίζουν όλοι οι καθηγητές, εκλέγουν τους οκτώ και αυτοί επιλέγουν τις έξι εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες. Δεν πρέπει το πανεπιστήμιο Πειραιά να έχει έναν μεγάλο εφοπλιστή, η Καλών Τεχνών έναν σημαντικό ζωγράφο στη διοίκησή τους; Αμφισβητούν, γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίξει το πανεπιστήμιο».

«Πέρσι το καλοκαίρι, αδειάσαμε με την Αστυνομία 2.500 δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, που ήταν κατειλημμένα και υπενοικιάζονταν. Το 30% των δωματίων στις εστίες είναι σε φοιτητές που δεν είναι φοιτητές. (…) Καθιερώσαμε πως αν δεν συμπληρωθούν οι 13 εβδομάδες μαθημάτων, δεν μπορούμε να πάμε σε εξετάσεις. Φυσικά δεν υπάρχουν δίδακτρα, τα συγγράμματα είναι δωρεάν, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στα συγγράμματα και άλλων πανεπιστημίων, συμμετέχουν οι ίδιοι οι φοιτητές στην αξιολόγηση των καθηγητών τους με υποχρεωτικό τρόπο, υπάρχει ο Συνήγορος του Φοιτητή, μπορούν να κάνουν μαθήματα και από άλλη σχολή, δίνεται η δυνατότητα κινητικότητας και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό».

Το ΠΑΣΟΚ


«Εικοσιπέντε από τις εικοσιεπτά χώρες της Ε.Ε., έχουν μεταρρυθμίσει συνολικά τα πανεπιστήμιά τους - από την αποστολή, τον χαρακτήρα, τον τρόπο διοίκησης, έως τη σχέση των πανεπιστημίων με την οικονομία και την κοινωνία. Ήρθε η ώρα και για εμάς» σημείωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά.
«Η χώρα μας είναι 5η σε δαπάνες για τα ΑΕΙ ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι 24η όσον αφορά στην απόδοση αυτών των δαπανών, που μέχρι σήμερα, γίνονται χωρίς κριτήρια, δείκτες και αντικειμενικά δεδομένα» ανέφερε η κα Γιαννακά. Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο εξασφαλίζει «πραγματική αυτοδιοίκηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» με την καθιέρωση «Οργανισμού» για κάθε ένα ίδρυμα, χωρίς ενιαία ταυτότητα.

Το επίμαχο «Συμβούλιο» του ιδρύματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας - και είναι θεσμός «με θετικά αποτελέσματα όπου έχει εφαρμοστεί»: «Θα εμπιστευτούμε τους πανεπιστημιακούς να επιλέξουν σημαντικές προσωπικότητες για το Συμβούλιο - διανοούμενους, καλλιτέχνες, σημαντικούς επιχειρηματίες. Γιατί ένας εφοπλιστής να μην είναι μέλος στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πειραιώς που είναι ναυτικό πανεπιστήμιο;» αναρωτήθηκε η κ. Γιαννακά.

Στον αντίποδα της παραπάνω εισήγησης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το πανεπιστήμιο παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα. Πολλά θα μπορούσαμε να τα διορθώσουμε ακόμη και σήμερα. Αυτό όμως, δεν υποχρεώνει καθόλου την υπάρχουσα κυβέρνηση και την πλειοψηφία, να ισοπεδώσει και να καταργήσει κατακτήσεις αιώνων» . Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση τα ΑΕΙ, και δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη,  ενώ κατηγόρησε και την υπουργό Παιδείας για την απόσυρση της διάταξης που αναγνώριζε τα master στις πενταετείς σπουδές των ελληνικών Πολυτεχνείων, αποδίδοντάς την σε παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων, το επίδομα του 10% στο Δημόσιο.


Η ΝΔ


«Εθνική συνεννόηση, έστω και την ύστατη στιγμή» ζήτησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, καλώντας την υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί την
«Αφού θέλει τόσο πολύ τα Συμβούλια η κα υπουργός, ας έχουν εποπτικό ρόλο, αλλά όχι διοικητικό» πρότεινε ο κος Σπηλιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως «συνιστά δημοκρατική παράδοση, τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης να εκλέγονται από τον φυσικό τους χώρο. Ας καταρτίσει το Συμβούλιο μια λίστα με τις υποψηφιότητες, αλλά η εκλογή να είναι της ακαδημαϊκής κοινότητας» .
Πιο αυστηρός απέναντι στο νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Ταλιαδούρος, υποστήριξε πως «το σχέδιο νόμου αποτελεί προσπάθεια να μετατεθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης στα ίδια τα ιδρύματα. Είμαστε αντίθετοι στην κατεδάφιση των πάντων, στη μη εκλογή των πρυτανικών αρχών από την κοινότητα, στη μείωση της διάρκειας σπουδών, στην υποβάθμιση των ΤΕΙ με τη μη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων διδακτορικών…».

Το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ,  Γιάννης Ζιώγας χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, «αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό και ταξικό, που η υλοποίησή του στηρίζεται σε δοτά, ολιγαρχικά όργανα εξουσίας».Υπενθύμισε την προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ για «ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για την παιδεία στον πρώτο Προϋπολογισμό» παρατηρώντας πως «άλλαξε πρόσημο - και αντί για αύξηση είχαμε μείωση». Προχώρησε δε, λέγοντας πως το νομοσχέδιο «θεσμοθετεί ως ελάχιστο χρονικό όριο για τη λήψη πτυχίου τα τρία έτη, οδηγώντας σε κάθετη πτώση το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών. Αποσυνδέει πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα και δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων, τα οποία αποτελούνε διαβατήρια προς την ανεργία. Επιτρέπει την λειτουργία μονοετών και διετών ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών για την απόκτηση δεξιοτήτων προγραμμάτων δια βίου μάθησης, επί πληρωμή (…). Ανοίγει νέος χώρος για επιχειρηματική δράση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία θα φτιάχνουν μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες και θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα. Κρατική χρηματοδότηση θα δίνεται με βάση την ανταγωνιστικότητα του ιδρύματος…».

Ο ΛΑΟΣ


Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης,  τόνισε μεταξύ άλλων: «Όποια ευρωπαϊκή χώρα κι αν θέλετε να δείτε σήμερα, ειδικά τις χώρες του παλαιού ανατολικού μπλοκ, καμία δεν παρουσιάζει εικόνα όμοια με την δικιά μας, μ’ αυτό το χάλι και το ρημαδιό! Κι όμως, ποτέ κανείς σας δεν διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη αισθητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι κανείς υπερήφανος που τα δικά μας πανεπιστήμια είναι πιο κάτω από των αφρικανικών χωρών; Αν σκεφτείτε πατριωτικά δεν προσβάλλεσθε;
Για το πανεπιστημιακό άσυλο και τον κομματικό «στρατό» της Αριστεράς:
Έξω από την ΑΣΟΕΕ γίνεται λαθρεμπόριο και η Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει γιατί το πεζοδρόμιο είναι η «υφαλοκρηπίδα» του ασύλου. Κάθε πανεπιστήμιο είναι και ένα «Βατικανό». Η ύπαρξη του ασύλου εξυπηρετεί σήμερα μόνο τον κομματικό «στρατό» της Αριστεράς! Η Αριστερά είχε τους ναυτικούς, οι οποίοι με το να ζητούν συνέχεια, βρέθηκαν έξω από τα καράβια. Είχε τους οικοδόμους, τους οποίους όμως έχασε με τα συνεχή «Ζήτω οι λαθρομετανάστες!» και έτσι της έμειναν οι φοιτητές για να τους χρησιμοποιεί ενάντια σε οποιονδήποτε κυβερνά».
Ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε τη στάση της ΝΔ τονίζοντας:
«Όταν το ΠΑΣΟΚ έφερε το ’82 την διάταξη που έλεγε, «ο φοιτητής να ψηφίζει τον καθηγητή», σαν ο στρατιώτης να μπορεί να ψηφίζει το διοικητή, η τότε Ν.Δ. του Ευάγγελου Αβέρωφ έφυγε από την αίθουσα καταγγέλλοντας. Αυτό που καυτηρίαζε η ΝΔ και έφευγε από την αίθουσα, τώρα που το ΠΑΣΟΚ το κατάλαβε έρχεστε εσείς και λέτε «να ψηφίζουν οι φοιτητές»! Είναι τραγελαφικά πράγματα αυτά».
«Είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχε τρόπος να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής ιδιαιτέρως θα υπερψηφίζατε το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία, αν και όταν υπάρχει κομματική πειθαρχεία ο καθένας πρέπει να στοιχηθεί με αυτή»
«Υπάρχουν και κόμματα που προτάσσουν τον πατριωτισμό. Και μην μου πείτε «υπάρχει κανείς που δεν είναι πατριώτης;» Όλοι είναι πατριώτες, αλλά υπάρχει ιεράρχηση. Κάποιοι βάζουν πρώτα το συμφέρον, τη δόξα και την οικογένεια και μετά τον πατριωτισμό. Σε εμάς στον ΛΑ.Ο.Σ. είναι άλλη η ιεράρχηση. Πρώτα η Πατρίδα, μετά η οικογένεια, μετά τα υπόλοιπα. Αν λοιπόν κάπου μέσα σας φτερουγίσει αυτή η ιεράρχηση, τη διεύθυνσή μας την ξέρετε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι υπάρχει «εμμονή του κ. Παπανδρέου στο νομοσχέδιο που θέλει να πάρει εκδίκηση από την αποτυχία του να καταργήσει το άρθρο 16». Τόνισε ότι πρόκειται για την «τελευταία πράξη κοινωνικής κατεδάφισης ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού μιας καταστροφικής κυβέρνησης».
Εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο είναι «εμπνευσμένο από ανθρώπους συμπλεγματικούς απέναντι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, από αποτυχημένους υποψήφιους πανεπιστημιακούς που αφού δεν κατάφεραν να κριθούν επιτυχώς από την ακαδημαϊκή κοινότητα βάλθηκαν να την καταργήσουν. Τι σημασία έχει που διαφωνούν όλοι οι πρυτάνεις. Θα τους παύσετε.  Τι σημασία έχει που διαφωνούν ο Τσόμσκι και ο Ζιζέ, αφού συμφωνεί το ΛΑΟΣ, η ΔΗΣΥ και οι αρθρογράφοι του ΔΟΛ. Δημιουργείτε μία ανεξέλεγκτη διοικητική ολιγαρχία που θα εκθρέψει περισσότερη διαπλοκή, διαφθορά και ιδιοτέλεια».

«Πρέπει να σταματήσει αυτή η βάναυση επίθεση συλλήβδην απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί είναι άδικη αυτή η επίθεση. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προβλήματα δεν είναι όμως αυτή η εικόνα που θέλετε και ορισμένα ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη και να προωθηθεί η μεταρρύθμιση διαφθοράς.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποδεικνύει ότι οι ελληνικές δημοσιεύσει (το 80% των οποίων πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των ελληνικών ΑΕΙ) ακολουθούν συνεχώς ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα το 2007 να καταταγεί 17η μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ισπανία.
Το ΕΜΠ κατέλαβε το 2007 την 17η θέση μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων στην ευρωπαϊκή κατάταξη έρευνας.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πολύ καλύτερο απ’ αυτό που επιτρέπει η διεθνής θέση της χώρας και η οικονομική συμβολή του κράτους στην λειτουργία τους.
Γιατί ωραίες οι συγκρίσεις με το Χάρβαντ αλλά το Χάρβαντ είχε το 2009 προϋπολογισμό 3,8 δις δολάρια. Δηλαδή περισσότερο από όσα όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μαζί.
Και θα ήθελα ειλικρινά, άκουσα από τον Πρωθυπουργό ότι η χώρα μας είχε πολύ υψηλές κατά κεφαλή δαπάνες ανά φοιτητή. Ή έχουμε πρόσβαση σε διαφορετικά στοιχεία, ή ζούμε σε άλλη χώρα. Διότι ακόμη και σε εποχές προ κρίσης οι κατά κεφαλή δαπάνες στη χώρα μας ήταν από τις χαμηλότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υψηλότερες μόνο από τις αντίστοιχες χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία, πολύ χαμηλές όμως σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια