Πώς αποτιμά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

🕔09/12/2017 - 15:31

Θετικά αποτιμά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Παρασκευή, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Τ. Ερντογάν, στην Ελλάδα, και, παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης της επίσκεψης Ερντογάν -με την οποία «έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει  και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις» - χαιρετίζεται το γεγονός ότι «διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα». Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως ήταν αυτονόητη η καθαρή και σαφής τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης της Λωζάνης, που «αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών». Θετικά υπογραμμίζεται και η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας». Επιπλέον, αποτιμάται θετικά η συμφωνία με την τουρκική πλευρά που θα επιτρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, «καθώς αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών».

Ως προς την αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση «πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται με βασικό σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 ώστε να εξέλθουμε από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο για την χώρα, όσο και για τις δυνάμεις της εργασίας». Το ΠΣ προτρέπει την κυβέρνηση «να συνεχίζει να εργάζεται εντατικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, όπως και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών των προγραμμάτων προσαρμογής». Σημειώνεται δε το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

1. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στη χώρα μας, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής.  Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες που αποκλιμακώνουν την ένταση και διευρύνουν τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης είναι όχι μόνο σημαντικές, αλλά επιβεβλημένες.

Με την επίσκεψη αυτή έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Η καθαρή και σαφής τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης της Λοζάνης ήταν αυτονόητη, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών. Θετική ήταν η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας».

Επίσης, θετικά αποτιμάται η αναγνώριση των πολλαπλών προελεύσεων των πολιτών της μειονότητας, που αναγνώρισε ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά και η αποδοχή ότι τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους. Είναι, όμως,  αναγκαίο και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης να παρθούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της μουσουλμανικής μειονότητας, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με προγραμματικές προτάσεις και σχετικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Εξάλλου, καταγράφουμε ως σημαντική την άμεση δημόσια ανακοίνωση από πλευράς διεθνών παραγόντων υπέρ της αυτονόητης ισχύος της Συνθήκης της Λοζάνης. Επίσης, είναι σημαντική η δημόσια αναφορά εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού στην κοινή συνέντευξη τύπου, τόσο σε ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών κεκτημένων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όσο και σε συγκεκριμένες πτυχές μιας αναγκαίας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Εν προκειμένω, συνολικά μπορεί να αποτιμηθεί ως θετική η δημόσια έκθεση των ιδιαίτερων απόψεων κάθε χώρας στο σύνολο των ζητημάτων της περιοχής. Δεν προκλήθηκαν εξάλλου διπλωματικά προβλήματα κατά την επίσκεψη στη Δυτική Θράκη, ενώ συνολικά έμειναν μετέωρες όλες οι ακραίες αιτιάσεις και οι πρόχειροι σχολιασμοί από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τέλος, θετικά αποτιμάται η συμφωνία με την τουρκική πλευρά που θα επιτρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, καθώς αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

 

2. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς  στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα σηματοδοτεί το πέρας της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, αλλά και το πέρασμα σε μια νέα εποχή, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να εργάζεται εντατικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, όπως και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών των προγραμμάτων προσαρμογής. Επισημαίνουμε, επίσης, την ανάγκη και τη στήριξη ώστε να συνεχιστεί από την κυβέρνηση η εντατική προσπάθεια για την έγκαιρη νομοθέτηση και την εφαρμογή πολιτικών σε όλο το εύρος των αναγκών της καθημερινότητας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Έτσι ώστε να επιτυγχάνεται και να κατανοείται από την κοινωνία μία αναγκαία εξισορρόπηση με κοινωνικό πρόσημο σε σχέση με δεδομένες αρνητικές παραμένουσες δεσμεύσεις του προγράμματος έτσι όπως αυτές, έστω και απομειούμενες  από την συνεπή διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβάνονται στις διαδοχικές αξιολογήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ώστε να κατοχυρωθούν: η αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων κατά 40%, η προτεραιότητα των εργαζομένων στις διαδικασίες πτώχευσης επιχειρήσεων, ο ορισμός του κατώτερου ορίου συντάξεων χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης, η εργασιακή αποκατάσταση των 2.200 Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, αλλά και η ευθυγράμμιση του πλαισίου λειτουργίας της ΔΕΗ με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την επιχείρηση. Η σύγκριση, εξάλλου, με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για δημιουργία της λεγόμενης Μικρής ΔΕΗ που αποφεύχθηκε είναι συντριπτική.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται με βασικό σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 ώστε να εξέλθουμε από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο για την χώρα, όσο και για τις δυνάμεις της εργασίας. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχεδιάσει τη μεταμνημονιακή εποχή, σε επαφή και διάλογο με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, να συγκρουστεί με συντηρητικές αντιλήψεις, να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα αριστερό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και το κράτος.

Η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του προγράμματος,  ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής φάσης, καθώς και η πιο αποφασιστική υλοποίηση του σχεδίου μας για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη απαιτούν ένα συλλογικό και συνολικό σχεδιασμό, αξιολόγηση των ασκούμενων πολιτικών, των εποπτευόμενων  φορέων και των διοικήσεων,  καθώς και μια ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων. Αυτές οι ανάγκες, καθώς και τα καθήκοντα που απορρέουν  από αυτές, θα πρέπει να απασχολήσουν τα όργανα του κόμματος κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Είναι θέμα το ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη Διάσκεψη του Βερολίνου, είπε ο Π. Χρηστίδης

18/01/2020 - 16:42 - Ως πολιτικό πρόβλημα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, το ότι η Ελλάδα...

Επιστολή από το ΚΙΝΑΛ στον Κ. Τασούλα για τα κόκκινα δάνεια

17/01/2020 - 15:11 - Τη σύγκληση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζητούν, με...

Πράξη ευθύνης προς τους ψηφοφόρους ο νέος εκλογικός νόμος είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος

15/01/2020 - 20:49 - Ως «πράξη ευθύνης προς τους Έλληνες ψηφοφόρους και το πολιτικό σύστημα», χαρακτήρισε ο...

Ελένη Ράικου εναντίον Δ. Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή

14/01/2020 - 20:41 - Το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατονόμασε ως το «Ρασπούτιν» των αντιθεσμικών πρακτικών για τον...

Κανένα σενάριο Φ. Γεννηματά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ο Π. Χρηστίδης

14/01/2020 - 15:06 - «Δεν υπάρχει σενάριο Φώφης Γεννηματά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!