Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

🕔19/11/2020 - 19:11

Αναλυτική παρουσίαση από τον Β. Κικίλια, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που θα λειτουργήσει στη χώρα μας έκανε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από κοινού με την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το πρόγραμμα αυτό είναι «ένα πολύ δύσκολο και με πολλές παραμέτρους», όμως έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σε δημόσιες δομές, τα οποία θα μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως είπε, «αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, με ένα μέσο υπολογισμό 10 λεπτά εμβολιασμού για τον κάθε συμπολίτη μας, με ραντεβού που θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες ανά περιοχή τηλεφωνικά, διαδικτυακά ή με sms. Ο εμβολιασμός θα γίνεται έξι μέρες της εβδομάδας, Δευτέρα με Σάββατο και αν χρειαστεί να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων και του προσωπικού, εφόσον έχουμε παραπάνω του ενός ή δύο, τριών εμβολίων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προδιαγραφές διακίνησης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε στην Επιτροπή ότι αυτές έχουν ήδη προβλεφθεί σε συνεργασία με πολλούς φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι ο ΕΟΦ, η ΙΦΕΤ, ο Εθνικός Ορφανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο όμως «πρέπει να πετύχει και θα πετύχει». Ο εμβολιασμός, θα γίνει με προσωπικό υγείας και με την επίβλεψη γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Επίσης ανέφερε πως θα υπάρξει «καμπάνια ενημέρωσης και υποστήριξης αυτής της δράσης για να μην επικρατήσουν fake news και δεισιδαιμονίες».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών ότι τα τεστ που πρέπει να γίνονται και από τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, ο υπουργός ανέφερε πως ήδη γίνονται σε 240 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει μπει στη μάχη της covid, με δυνατότητα testing. Πλέον το 30% γίνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανέφερε λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο Λεκανοπέδιο ένα στα δύο τεστ γίνονται σε Κέντρα Υγείας και όχι στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. «Και αυτά τα κέντρα και παραπάνω, θα δώσουν τη μάχη σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια να εμβολιαστούν οι συμπατριώτες μας» προσέθεσε.

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σημείωσε πως πράγματι  το πρόγραμμα EU4Health είναι μεγαλεπήβολο. Η κρίση της πανδημίας, ανέφερε, κατέδειξε ότι «τα υγειονομικά συστήματα των χωρών μελών έχουν ανισότητες μεταξύ τους σε σχέση με την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, διοίκησης, στελέχωσης, προμηθειών και εξοπλισμού». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ανεξήγητο, το πώς έχουμε «αυστηρά πανευρωπαϊκά πρότυπα, παραδείγματος χάριν για τις μηχανές ντίζελ και δεν έχουμε για τα υγειονομικά μας συστήματα». Πρότεινε δε, να υπάρξει μία task force όπου θα θέσει τα βέλτιστα πρότυπα και θα βοηθήσει τις χώρες μέλη της να ακολουθήσουν τους δικούς τους οδικούς χάρτες για την Υγεία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως είναι  σημαντικό να συζητούμε και να δρομολογούμε παρεμβάσεις που αφορούν την επόμενη μέρα, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες και νέες ανισότητες. Τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. και των θεσμών της, είπε, δυστυχώς διαχρονικά ήταν πολύ προβληματικά, ιδιαίτερα προς  τις χώρες του νότου. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να υπάρξει ένα "σχέδιο με συνέπεια" και εξέφρασε την ελπίδα, στο θέμα των εμβολίων να μην υπάρξει εθνικισμός, ούτε ανισότιμη πρόσβαση χωρών, αλλά αντιθέτως να επεκταθεί και εκτός Ε.Ε. σε άλλες χώρες - διαφορετικά δεν θα είμαστε ασφαλείς. Για  το πρόγραμμα το EU4Health, ο κ. Ξανθός είπε πως είναι κρίσιμης σημασίας, επισημαίνοντας όμως, ότι σημασία έχει ποια θα είναι τα κριτήρια και η κατανομή των πόρων που θα γίνει σε κάθε χώρα. Το αίτημα, τόνισε, είναι «να ενδυναμωθούν τα δημόσια συστήματα».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίσει τους τομείς όπου μειονεκτούν τα επιμέρους Εθνικά Συστήματα Υγείας και να τεθεί χρονοδιάγραμμα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση - και αυτό απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση. Είναι κρίσιμο, είπε, να αρθούν οι ανισότητες, αλλιώς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Οφείλει, σημείωσε ο κ. Πουλάς, αυτή η πανδημία του Covid19 να γίνει η αφορμή, ώστε να μπορέσουμε οργανωμένα και συστηματικά να προάγουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς προϋποθέσεις και όρια.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε πως η εφαρμοζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον τομέα της υγείας, ασκείται με τα ίδια υλικά, τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε. που ως προϋπόθεσή τους έχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη: Η υγεία και το φάρμακο, ως εμπορεύματα και ως ένα σημαντικό μερίδιο της οικονομίας και της αγοράς. Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα συστήματα υγείας, οφείλεται στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προσανατολισμένη στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση, στα ΣΔΙΤ και στις αναθέσεις σε Μ.Κ.Ο. αντί της χρηματοδότησης των δημοσίων συστημάτων υγείας, και της ενίσχυσής τους με μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, παρατήρησε πως κατά την πανδημία, δεν υπήρχε κανένας ευρωπαϊκός συντονισμός προμηθειών. Καταλόγισε στην Ε.Ε., ότι προσπάθησε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα, επέβαλε το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό χωρίς τεστ. Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τις διαφορετικές δυνατότητες των συστημάτων υγείας των κρατών μελών της, όπως τις ελλείψεις που είχε η Ελλάδα σε ΜΕΘ. Υιοθετεί διαφορετικά μέτρα για την πανδημία, χωρίς να υπάρχει μία από κοινού συμφωνηθείσα υγειονομική πολιτική.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, ανέφερε πως στο πεδίο της υγειονομικής ασφάλειας στην Ε.Ε. διαπιστώνουμε προβληματικές τάσεις, μεγάλα χάσματα και κυρίως έλλειμμα στην εξασφάλιση κανόνων και ορίων. Οι διαφορές στο βαθμό υγειονομικής ασφάλειας, αναδεικνύουν είπε, σοβαρές ανισότητες. Υποστήριξε ότι αποδείχθηκε λανθασμένη η πολιτική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων των νοσοκομείων που εφαρμόστηκε κλιμακούμενη την τελευταία εικοσαετία, από διακομματικές πολιτικές ηγεσίες διαπλεκόμενες με ερευνητικούς φορείς της υγείας.

Η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, εξέφρασε την ικανοποίησή της που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετέτρεψε το 1,7 δισ. ευρώ του Συμβουλίου για την Υγεία σε 5,1 δισ. ευρώ, λέγοντας πως «με αυτά τα χρήματα  μπορεί να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, αρκεί να υπάρξει και ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών».

Ο αντιπρόεδρος τους Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να δοθεί δημόσιο χρήμα από ευρωπαϊκούς πόρους 9,4 δισ. ευρώ  στην Υγεία. Το Συμβούλιο, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Δημοκρατίας των 27 κρατών μελών, αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου το 9,4 δισ. ευρώ να το κάνουν 1,7 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια εντυπωσιακή σύγκλιση δυνάμεων από την Αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική Δεξιά, κατάφερε να τριπλασιάσει αυτό το ποσό και να το κάνει  5,1 δισ. ευρώ. Η πρόκληση τώρα είναι πώς αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με σχέδιο, έτσι ώστε και μετά την πανδημία να αντιμετωπίσουμε και άλλες ασθένειες και, κυρίως, την πρόληψη.  Ο κ. Παπαδημούλης ενημέρωσε την Επιτροπή και τους βουλευτές, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μια κοινή  ευρωπαϊκή πολιτική υγείας που σήμερα δεν υπάρχει, και αυτό απαιτεί και αλλαγές στις συνθήκες. Δεν αρκεί, είπε, ένας καλύτερος συντονισμός, αλλά αλλαγές των Συνθηκών, έτσι ώστε, όπως έχουμε κοινή πολιτική περιβάλλοντος, να έχουμε και κοινή πολιτική για την υγεία.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, επισήμανε την δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου που αποδείχθηκε με την αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία , τριπλασιάζοντας τα χρήματα  για το EU4Health.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Να μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αν υφίσταται ή όχι το Σύνταγμα, ζήτησε το ΜέΡΑ25

06/03/2021 - 18:00 - Για «όργιο βίας και καταστολής κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας» έκανε λόγο ο...

Στα 2.301 τα νέα κρούσματα – 41 θάνατοι και 452 διασωληνωμένοι

06/03/2021 - 17:53 - Σε 2.301 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν...

Τα νέα μέτρα δεν είναι έξυπνα, αλλά αστεία και εξοργιστικά, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

06/03/2021 - 17:30 - «Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία μόνο έξυπνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά...

Αποδείξαμε ότι μπορούν να συνυπάρξουν ο κορωνοϊός και ο τουρισμός, είπε ο Χ. Θεοχάρης

06/03/2021 - 15:29 - «Όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το...

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

06/03/2021 - 14:54 - Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανώτατη εκπαίδευση: Το χάος των κακοτεχνιών με κορυφή τα επαγγελματικά προσόντα!

Δημήτρης Μάρδας

Σ την ανώτατη εκπαίδευση το μεγάλο λάθος άρχισε με την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Η ταφόπλακα που ετοιμαζόταν εδώ από την έναρξη της δεκαετίας το 2000,...

Δείτε όλο το άρθρο
40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΟΧΙ στη Γερμανική Ευρώπη

Νότης Μαριάς

Συμπληρώθηκαν  40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) την 1 η Ιανουαρίου 1981, μια ένταξη η οποία...

Δείτε όλο το άρθρο
Μεταναστευτικό-προσφυγικό, διεθνοποίηση της εργασίας, κέρδη και μισθοί

Δημήτρης Μάρδας

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχουμε την πρώτη μεγάλη προσπάθεια με σκοπό την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου των βιομηχανικών προϊόντων μέσω...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι άλλο μπορεί να δικαιολογήσει ο κορωνοιός;

Γιάννης Μαγκριώτης

Διάβασα προχθές σε τοπικό έγκυρο ενημερωτικό site αποκλειστική είδηση από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι, μετά την συνάντησή της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Prorata, για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (28-2-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (24-2-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll. Προβάδισμα ΝΔ με 17.1%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια