ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ρίχνουν νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων

🕔23/04/2014 - 16:33

Ανεύθυνη ήταν η στάση, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε πως «τις τελευταίες 2 ημέρες βλέπουμε την αποθέωση της επικίνδυνης ανευθυνότητας από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμο και ευαίσθητο είναι το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με τη διχαστική τους τάση τα δύο κόμματα ρίχνουν νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων, υπονομεύοντας έτσι την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, καθώς και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου, όπως εκδηλώνονται και με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».

Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική μνεία στα ΜΜΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «για μια ακόμη φορά, συγκεκριμένα ΜΜΕ αναδεικνύονται ως άξιοι συμπαραστάτες των κυβερνητικών κομμάτων σε αυτήν την επίθεσή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες . Είναι μια στάση ευθύνης που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χριστόπουλος, χαρακτήρισε ως λάθος την υποψηφιότητα της κ. Σουλεϊμάν, υπογραμμίζοντας πως «η Αριστερά στη Θράκη δεν θέλει υποψηφιότητες τριχοτόμησης, αλλά ενότητας».

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «με υποκριτικό τρόπο αυτοί οι οποίοι κατ' ουσίαν εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές, οδύρονται τάχα γι' αυτό που συζητάμε».  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε στη Θράκη, έφτιαξε αυτό ακριβώς που απευχόταν, μια μειονότητα η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκική αγκαλιά».

Όπως είπε, το ελληνικό κράτος αδιακρίτως και εναντίον όλων των μειονοτικών μέχρι το 1990 ακολουθούσε μια ενιαία και κάθετη γραμμή διακρίσεων, τα λεγόμενα διοικητικά μέτρα. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την ενίσχυση της τουρκικής επεμβατικής πολιτικής, η οποία φέρνει εγκληματικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας να στραφεί subito στον τουρκικό εθνικισμό».

Αναφερόμενος στη σαρία και σε σχετικές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά:«Η Μπακογιαννη τάχα εργάστηκε για να καταργηθεί η σαρία στην Ελλάδα, το πιο αντιδραστικό, σύστημα θρησκευτικής αναφοράς και παρά ταύτα τίποτα δεν έχει γίνει. Σαρία έχουμε και σήμερα μετά από κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

» Οι άνθρωποι που άφησαν τη μειονότητα βουτηγμένη στη βαθύτατη θρησκευτική και εθνικιστική αντίδραση, πάει πολύ να μας λένε ότι εργάστηκαν για να την απελευθερώσουν. Είναι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα» τόνισε.

«Δεν χαρίζω τα λόγια μου. Έχω απόλυτη συναίσθηση του πόσο ολισθηρό είναι το έδαφος» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

 

Αντίδραση της ΝΔ

Οι δηλώσεις του κ. Χριστόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις. «Ο κ. Χριστόπουλος, με διαδοχικές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, αποδομεί τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, και απροκάλυπτα αμφισβητεί την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης», αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να επιδείξει θεσμική ευθύνη και άμεσα να πάρει θέση: Αδειάζοντας αμέσως τον κ. Χριστόπουλο και αποσύροντας την υποψηφιότητά του. Διαφορετικά, κάθε λεπτό που περνά και ο κ. Χριστόπουλος παραμένει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνειδητά, υιοθετεί τις ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις του».

 

Οι δηλώσεις της Ν. Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για άγνοια και επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας της κ. Σουλεϊμάν. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ανέφερε ότι επέδειξε «μια εθνικά επιζήμια επιπολαιότητα», ενώ για τις δηλώσεις Χριστόπουλου σημείωσε: «Δεν έχει πει κανείς άνθρωπος τόσα χρόνια μια φράση τέτοια [σ.σ. ότι η μειονότητα της Θράκης είναι ένα τούρκικο πράγμα], η οποία όσα χρόνια ασχολούμαι με τη Θράκη και τις μειονότητες, δεν είναι τόσο ακραία. Ούτε ένας Τούρκος εθνικιστής! [...] Χρειάζεται μια σοβαρότητα το θέμα της Θράκης».
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο τουρκικό μείγμα, παρά τις προσπάθειες που διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν επίσης λόγω άγνοιας ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα είναι… τι να σας πω; Αυτά τα πράγματα δηλώνουν τόσο πολύ μεγάλη άγνοια του θέματος, που με προβληματίζει πάρα πολύ. Δεν είναι οι δύο γραμμές που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί της ουσίας.

» Δεν είναι εκ προθέσεως. Είναι χειρότερο από αυτό. Είναι από άγνοια, είναι λάθος και επιπολαιότητα. Δεν το κάνουν επίτηδες. Απλώς δεν ξέρουν! Δεν έχουν τη γνώση και δεν έχουν ασχοληθεί, δεν έχουν καθίσει να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα της Θράκης και όσοι έχουν ασχοληθεί, ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις με τέτοια επιπολαιότητα. Ξέρουν ότι της χρωστάμε της Θράκης ως χώρα».

Και συμπλήρωσε: «Η κ. Σουλεϊμάν είναι μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ως κανονική επιλογή και όχι ως αντιδραστική, επειδή προέκυψε αυτό το θέμα».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Νέα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ

03/07/2020 - 20:38:55 -

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία φέρνει το τέλος της εργασίας, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

03/07/2020 - 20:08 - Ως «τέλος της εργασίας» ερμηνεύει το «σχέδιο» της κυβέρνησης για την οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ, σε...

Καρυπίδης σε Μπράνκο: «Σε ευχαριστώ για όλα» (pics)

03/07/2020 - 19:56:42 -

Η κατάθεση Αλαφούζου, η επιστροφή Βιγιαφάνιες και το ντέρμπι!

03/07/2020 - 19:51:36 -

Ακόμη 28 κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

03/07/2020 - 19:42 - Είκοσι οκτώ επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν  το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις

Γιάννης Μαγκριώτης

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB (2/7/2020) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία πολύ μεγάλο μέρος των ερωτώμενων... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata (29/6/2020) Στις 14 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο

Εντός χρονοδιαγράμματος το σχέδιο ανάπλασης – Στόχος το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο


Οι προετοιμασίες για την 85η ΔΕΘ και η πρόοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!