Σαμαράς: Έτος αξιολόγησης το 2013 για να γίνει το κράτος αποτελεσματικότερο

🕔20/12/2012 - 11:58

Την είδηση ότι «μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι τουλάχιστον, 1 δισ. ευρώ καινούργια ρευστότητα που θα δοθεί στην Αγορά. Είναι χρέη του Δημοσίου», έδωσε ο πρωθυπουργός σήμερα μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Έκανε όμως και σημαντικές ανακοινώσεις ο κ. Σαμαράς μετά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε  υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα , Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, ΥΠΕΚΑ Ευάγ. Λιβιεράτο και του υφυπουργού Μεταρρύθμισης, Μ. Βολουδάκη.

Είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: «Με τα λεφτά που δόθηκαν από το Δάνειο ξεκινά από αύριο η σταδιακή αποπληρωμή των χρεών αυτών. Θα δώσουμε έτσι, επιτέλους, την αρχή της ρευστότητας στην Αγορά, δηλαδή το οξυγόνο, το αίμα της Οικονομίας, που τόσο το έχουν ανάγκη και οι επιχειρήσεις και ο καταναλωτής.
Αύριο θα δοθούν 300 εκατομμύρια για 1200 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και σε 42 Δήμους της χώρας. Εξόφληση χρεών.
Και, επίσης, ως το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει επιστροφή ΦΠΑ, χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για παρόχους υγείας και φαρμακοποιούς:
η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε και ορισμένες έκτακτες παροχές για εκεί που υπάρχουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Πάντα εντός του Προϋπολογισμού, αλλά με τα έκτακτα αυτά χρήματα τα οποία βρέθηκαν λόγω της χρηστής διαχείρισης, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε επίδομα θέρμανσης, επιχορήγηση στον ΕΟΠΠΥ, να δώσουμε τα λεφτά που έπρεπε στο επικουρικό ταμείο του αστυνομικού προσωπικού και να αποδώσουμε το σύνολο των υποχρεώσεων που κάποια στιγμή κινδύνευσαν, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις. Όσοι από εδώ και πέρα θα υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη θα παίρνουν μέχρις ότου λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους, άμεσα, κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού.
Επίσης, κοιτάξαμε ένα άλλο τεράστιο ζήτημα το οποίο υπάρχει, το ζήτημα των αδρανών καταθέσεων σε τράπεζες. Δηλαδή, μιλάω για λογαριασμούς των πολιτών που δεν είχαν για πάρα πολλά χρόνια κινηθεί και που ρυθμίζονται, αν είναι δυνατόν, σήμερα στον 21ο αιώνα, από ένα νόμο του 1942. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έρχεται ένας σύγχρονος νόμος, που θα έχει και ένα ξεχωριστό κωδικό στον Προϋπολογισμό και τα ποσά που θα μπουν σε αυτό τον κωδικό θα κατευθυνθούν και αυτά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στη σύσκεψη, οι κ.κ. Μανιτάκης και Βολουδάκης ενημέρωσαν αναλυτικά τον πρωθυπουργό σχετικά με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και τη θεσμοθέτηση της κινητικότητας των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, τις εξελίξεις στην διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς, την αξιολόγηση του προσωπικού που θα γίνει το 2013, καθώς και για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των δημόσιων φορέων.
 
Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για το δημόσιο

Στη συνεδρίασή της η κυβερνητική επιτροπή αξιολόγησε την πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και το έργο που έχει συντελεστεί για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Συζήτησε και ενέκρινε επιπλέον, τον προγραμματισμό για το 2013 που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών και τον φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση του προσωπικού, το Πρόγραμμα Κινητικότητας, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, το νέο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων και τη μείωση των διοικητικών βαρών. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. ενέκρινε τις εκθέσεις αξιολόγησης των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Επισημαίνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης για το σύνολο των Υπουργείων, θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Από τις εκθέσεις αξιολόγησης των δύο Υπουργείων που εγκρίθηκαν σήμερα, προκύπτουν σημαντικές μειώσεις στις δομές και τις οργανικές μονάδες τους, που ξεπερνούν το 50%, σημαντικές εξοικονομήσεις στις λειτουργικές δαπάνες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο σχετικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο απαραίτητος εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού. Ξεκινά άμεσα η εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οργανισμούς των δύο Υπουργείων και το επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα για το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ με την αναδιοργάνωση των δομών, αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του, προκύπτει μείωση που ανέρχεται σε ποσοστό 66% (οι οργανωτικές μονάδες μειώνονται από 219 σε 75).
Παράλληλα, η προτεινόμενη αναδιοργάνωση επιφέρει σημαντική μείωση των οργανικών μονάδων της κεντρικής υπηρεσίας του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. σε ποσοστό 50% σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων, 57% σε επίπεδο Διευθύνσεων και 47% σε επίπεδο Τμημάτων. Αντίστοιχες μειώσεις του συνολικού αριθμού των οργανικών μονάδων σημειώνονται και για τους λοιπούς αξιολογηθέντες φορείς. Οι άμεσες εξοικονομήσεις από την αναδιοργάνωση των δομών του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. εκτιμώνται σε ποσοστό που θα αγγίξει το 15% και προέρχονται κυρίως από μειώσεις στις δαπάνες για την κτιριακή υποδομή, στις λειτουργικές δαπάνες και στη συντήρηση και στα επιδόματα θέσεων ευθύνης.
Επιπλέον, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για την αξιολόγηση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα – που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013 – καθώς και σχεδίασε το επόμενο κύμα συγχωνεύσεων / καταργήσεων φορέων και δημοσίων οργανισμών που θα ακολουθήσει.

Δηλώσεις του υπουργού κ. Μανιτάκη

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο υπουργός κ. Μανιτάκης ανέφερε: «Κινητικότητα δεν σημαίνει διαθεσιμότητα». Πρόσθεσε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου. Άλλωστε, η κινητικότητα προβλέπεται και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είπε. 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «τελείωσε η πρώτη φάση, με την οποία μπήκαν τα θεμέλια για τις επόμενες κινήσεις που είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των νέων οργανισμών των υπουργείων (εντός του Ιανουαρίου), καθώς και το πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού . Το έργο είναι τιτάνιο, και γι’ αυτό επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες συνέργειες και συνεργασίες, υπηρετώντας τον ίδιο στόχο. Είναι συνεπώς αναγκαία και αποφασιστικής σημασίας η καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλα τα υπουργεία, με τα πολιτικά κόμματα (αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης), με τους ίδιους τους υπαλλήλους προκειμένου να γίνει κτήμα τους το έργο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και με την Task Force που βρίσκεται δίπλα μας από την πρώτη στιγμή παρέχοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, εμπειρία και τεχνογνωσία».

 


  

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία

«Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη...

Νέα Τεχνολογίας H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV

Γνωρίζαμε από τον Ιούλιο ότι βρισκόταν υπό κατασκευή νέο Shield TV, δεν γνωρίζαμε όμως πως η Nvidia σχεδιάζει...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...