Σαμαράς: Έτος αξιολόγησης το 2013 για να γίνει το κράτος αποτελεσματικότερο

🕔20/12/2012 - 11:58

Την είδηση ότι «μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι τουλάχιστον, 1 δισ. ευρώ καινούργια ρευστότητα που θα δοθεί στην Αγορά. Είναι χρέη του Δημοσίου», έδωσε ο πρωθυπουργός σήμερα μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Έκανε όμως και σημαντικές ανακοινώσεις ο κ. Σαμαράς μετά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε  υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα , Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, ΥΠΕΚΑ Ευάγ. Λιβιεράτο και του υφυπουργού Μεταρρύθμισης, Μ. Βολουδάκη.

Είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: «Με τα λεφτά που δόθηκαν από το Δάνειο ξεκινά από αύριο η σταδιακή αποπληρωμή των χρεών αυτών. Θα δώσουμε έτσι, επιτέλους, την αρχή της ρευστότητας στην Αγορά, δηλαδή το οξυγόνο, το αίμα της Οικονομίας, που τόσο το έχουν ανάγκη και οι επιχειρήσεις και ο καταναλωτής.
Αύριο θα δοθούν 300 εκατομμύρια για 1200 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και σε 42 Δήμους της χώρας. Εξόφληση χρεών.
Και, επίσης, ως το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει επιστροφή ΦΠΑ, χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για παρόχους υγείας και φαρμακοποιούς:
η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε και ορισμένες έκτακτες παροχές για εκεί που υπάρχουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Πάντα εντός του Προϋπολογισμού, αλλά με τα έκτακτα αυτά χρήματα τα οποία βρέθηκαν λόγω της χρηστής διαχείρισης, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε επίδομα θέρμανσης, επιχορήγηση στον ΕΟΠΠΥ, να δώσουμε τα λεφτά που έπρεπε στο επικουρικό ταμείο του αστυνομικού προσωπικού και να αποδώσουμε το σύνολο των υποχρεώσεων που κάποια στιγμή κινδύνευσαν, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις. Όσοι από εδώ και πέρα θα υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη θα παίρνουν μέχρις ότου λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους, άμεσα, κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού.
Επίσης, κοιτάξαμε ένα άλλο τεράστιο ζήτημα το οποίο υπάρχει, το ζήτημα των αδρανών καταθέσεων σε τράπεζες. Δηλαδή, μιλάω για λογαριασμούς των πολιτών που δεν είχαν για πάρα πολλά χρόνια κινηθεί και που ρυθμίζονται, αν είναι δυνατόν, σήμερα στον 21ο αιώνα, από ένα νόμο του 1942. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έρχεται ένας σύγχρονος νόμος, που θα έχει και ένα ξεχωριστό κωδικό στον Προϋπολογισμό και τα ποσά που θα μπουν σε αυτό τον κωδικό θα κατευθυνθούν και αυτά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στη σύσκεψη, οι κ.κ. Μανιτάκης και Βολουδάκης ενημέρωσαν αναλυτικά τον πρωθυπουργό σχετικά με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και τη θεσμοθέτηση της κινητικότητας των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, τις εξελίξεις στην διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς, την αξιολόγηση του προσωπικού που θα γίνει το 2013, καθώς και για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των δημόσιων φορέων.
 
Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για το δημόσιο

Στη συνεδρίασή της η κυβερνητική επιτροπή αξιολόγησε την πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και το έργο που έχει συντελεστεί για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Συζήτησε και ενέκρινε επιπλέον, τον προγραμματισμό για το 2013 που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών και τον φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση του προσωπικού, το Πρόγραμμα Κινητικότητας, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, το νέο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων και τη μείωση των διοικητικών βαρών. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. ενέκρινε τις εκθέσεις αξιολόγησης των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Επισημαίνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης για το σύνολο των Υπουργείων, θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Από τις εκθέσεις αξιολόγησης των δύο Υπουργείων που εγκρίθηκαν σήμερα, προκύπτουν σημαντικές μειώσεις στις δομές και τις οργανικές μονάδες τους, που ξεπερνούν το 50%, σημαντικές εξοικονομήσεις στις λειτουργικές δαπάνες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο σχετικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο απαραίτητος εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού. Ξεκινά άμεσα η εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οργανισμούς των δύο Υπουργείων και το επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα για το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ με την αναδιοργάνωση των δομών, αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του, προκύπτει μείωση που ανέρχεται σε ποσοστό 66% (οι οργανωτικές μονάδες μειώνονται από 219 σε 75).
Παράλληλα, η προτεινόμενη αναδιοργάνωση επιφέρει σημαντική μείωση των οργανικών μονάδων της κεντρικής υπηρεσίας του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. σε ποσοστό 50% σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων, 57% σε επίπεδο Διευθύνσεων και 47% σε επίπεδο Τμημάτων. Αντίστοιχες μειώσεις του συνολικού αριθμού των οργανικών μονάδων σημειώνονται και για τους λοιπούς αξιολογηθέντες φορείς. Οι άμεσες εξοικονομήσεις από την αναδιοργάνωση των δομών του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. εκτιμώνται σε ποσοστό που θα αγγίξει το 15% και προέρχονται κυρίως από μειώσεις στις δαπάνες για την κτιριακή υποδομή, στις λειτουργικές δαπάνες και στη συντήρηση και στα επιδόματα θέσεων ευθύνης.
Επιπλέον, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για την αξιολόγηση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα – που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013 – καθώς και σχεδίασε το επόμενο κύμα συγχωνεύσεων / καταργήσεων φορέων και δημοσίων οργανισμών που θα ακολουθήσει.

Δηλώσεις του υπουργού κ. Μανιτάκη

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο υπουργός κ. Μανιτάκης ανέφερε: «Κινητικότητα δεν σημαίνει διαθεσιμότητα». Πρόσθεσε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου. Άλλωστε, η κινητικότητα προβλέπεται και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είπε. 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «τελείωσε η πρώτη φάση, με την οποία μπήκαν τα θεμέλια για τις επόμενες κινήσεις που είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των νέων οργανισμών των υπουργείων (εντός του Ιανουαρίου), καθώς και το πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού . Το έργο είναι τιτάνιο, και γι’ αυτό επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες συνέργειες και συνεργασίες, υπηρετώντας τον ίδιο στόχο. Είναι συνεπώς αναγκαία και αποφασιστικής σημασίας η καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλα τα υπουργεία, με τα πολιτικά κόμματα (αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης), με τους ίδιους τους υπαλλήλους προκειμένου να γίνει κτήμα τους το έργο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και με την Task Force που βρίσκεται δίπλα μας από την πρώτη στιγμή παρέχοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, εμπειρία και τεχνογνωσία».

 


  

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Αγία Σοφιά και τουρκική προκλητικότητα έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ

16/07/2020 - 20:07 - Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης τουρκικής προκλητικότητας...

Ολυμπιακός: «Μπήκε» κανονικά με την ομάδα ο Λάζαρος!

16/07/2020 - 19:56:07 -

Με Φώτση, Πρίντεζη και Μπουρούση οι κορυφαίοι ριμπάουντερ της Euroleague (vid)

16/07/2020 - 19:55:00 -

Ημέρα θλίψης για τη Δικαιοσύνη, το δόγμα σοκ δεν θα περάσει, είπε η Ε. Τουλουπάκη

16/07/2020 - 19:49 - Ως ημέρα θλίψης Ημέρα θλίψης για τη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε τη σημερινή η επικεφαλής της...

Τριάντα πέντε νέα κρούσματα του κορωνοϊού

16/07/2020 - 19:25 - 35 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κορυφαίες Γερμανικές επιχειρήσεις στο Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ

Κορυφαίες Γερμανικές επιχειρήσεις στο Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ


Βιομηχανίες και επιχειρήσεις που «πρωταγωνιστούν» στο Ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό στερέωμα θα συμμετάσχουν στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο στην...


Δείτε θέμα και σχόλια