Σαμαράς: Νέο φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο, αναπτυξιακό

🕔05/12/2012 - 00:56

Πήρε «επάνω» του το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διέψευσε τα περί φορολογικού συντελεστή στο 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, διότι «είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της». Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Σαμαράς, κάλυψε σχεδόν το μισό χρόνο της ομιλίας του προκειμένου να αναπτύξει τους στόχους της φορολογικής του πολιτικής εξαγγέλλοντας ακόμη και φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, ή στους πολύτεκνους (όταν αυτό είναι εφικτό).

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

«Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων.
Επίσης κάνουμε τη μεγάλη καινοτομία να δίνουμε επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί! Με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
• Παράλληλα, όμως, κάνουμε προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα.

Στόχος μας στο φορολογικό είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινούμαστε. Αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε επόμενη φάση, θα θεσπίσουμε τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Και την πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Κι έτσι θα μειωθεί και μια ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής.
Γιατί όταν οι επιχειρήσεις θα συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς και τις επιστροφές τους από το δημόσιο, θα έχουν κίνητρο θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι πωλήσεις τους.
Ενώ σε τελική φάση ο συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα.


Σε τέσσερα πράγματα συνοψίζεται η στρατηγική μας στο φορολογικό:
--Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
--Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
--Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
--Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.
Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Και η πρότασή μας, μετά από τον απαραίτητο διάλογο, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

 
Τρείς είναι οι βασικές επιδιώξεις:
• Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.
• Να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν
, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης.
• Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό!
-Σταθερό: όχι να αλλάζει και να ανατρέπεται κάθε χρόνο.
-Απλό: να μπορεί να το διαβάσει κανείς σε ένα ευσύνοπτο τεύχος, όχι να το ψάχνει μέσα σε χιλιάδες νομοθετήματα δεκαετιών.
-Σύγχρονο: να αξιοποιεί την τεχνολογία για να μην χάνει από πουθενά.
-Δίκαιο: να πληρώνουν όλοι. Κι όχι να συντρίβονται οι αδύναμοι και να γλιτώνουν οι ισχυροί ή οι ευνοημένοι του συστήματος.
-Και αναπτυξιακό: να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση. Όχι να την επιβαρύνει. Πολύ περισσότερο όταν οι γειτονικές μας χώρες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε εμείς να υστερούμε απέναντί τους.
Αυτό είναι το φορολογικό σύστημα που χτίζουμε. Δεν μπορούμε να το φέρουμε από τη μια μέρα στην άλλη.
Προτεραιότητά μας για την ώρα είναι να επιτύχουμε και να σταθεροποιήσουμε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Αλλά όσο πετυχαίνουμε την ανάκαμψη και βγαίνουμε από την κρίση, τόσο θα προχωράμε.
Κι όσο αποκαθιστούμε αξιόπιστο ένα φορολογικό σύστημα και πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε κι άλλο τους συντελεστές, όπως το ΦΠΑ για την εστίαση. Που δεν μπορούμε να τον κατεβάσουμε τώρα. Αλλά επιμένουμε! Κι όταν πάνε τα πράγματα καλύτερα θα επαναφέρουμε τη μείωσή του. Το κράτος δεν θα χάσει έσοδα από χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση. Θα κερδίσει έσοδα…»

 Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «ο υπέρτατος στόχος μας είναι σήμερα να βγούμε από την ύφεση. Να βάλουμε φρένο στην ανεργία. Να σώσουμε θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για να βρουν δουλειά οι άνεργοι... Το κύριο όπλο μας αυτή τη στιγμή για να το επιτύχουμε, είναι τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη δόση που θα εκταμιευτεί σε λίγες μέρες. Αλλά και η ρευστότητα που θα υπάρξει από την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος. Που κι αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, επίσης από τη δόση που θα εκταμιευτεί».

Το 2013 είναι το έτος καμπής, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ.  Όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αμέσως μετά τη συμφωνία επαναγοράς ομολόγων, που είναι δύσκολο έργο, (θα κόψει κι άλλο το χρέος μας και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες μέρες), το επίκεντρο της πολιτικής μας πλέον θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων.
... Ζητώ φορολογική συνέπεια. Ζητώ επιστροφή καταθέσεων. Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων!
 

 ...Συνεπώς ναι, πράγματι, έχουμε τώρα νέο μίγμα πολιτικής.
Έχουμε για πρώτη φορά ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση.
Κι έχουμε τη μοναδική περίπτωση της πιο βαθιάς αναδιάρθρωσης χρέους που έγινε ποτέ στην Ιστορία, και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία.
Κι επειδή κάποιοι επιχειρούν συγκρίσεις, να σας πω κι αυτό:
Ξεκινήσαμε από ένα χρέος υπερδιπλάσιο από εκείνο που είχε η Αργεντινή το 2002 όταν χρεοκόπησε. Και μόνο αυτό που κόψαμε ως τώρα από το χρέος μας, είναι μεγαλύτερο από το συνολικό χρέος που είχε η Αργεντινή τότε. Και χωρίς να χρεοκοπήσουμε εμείς. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ιστορία!
Έχουμε νέο μίγμα, διότι για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και για πρώτη φορά τα μέτρα που εξουδετερώνουν τη λιτότητα είναι περισσότερα από την καινούργια λιτότητα.
Έχουμε ένα αναγεννητικό κίνημα μεταρρυθμίσεων από τη μία πλευρά…
Κι από την άλλη, έχουμε αντιστάσεις σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις,. Απ’ όλους εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Και επιμένουν να κρατούν τη χώρα κολλημένη σε όσα την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και δεν διστάζουν να παίζουν ούτε και με την έξοδό της από το ευρώ.
Εμείς όμως επιμένουμε στις μεταρρυθμίσεις: Κι είμαστε ενωμένοι, είμαστε μαζί με όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν και εγγυώνται την ανάπτυξη και την Ευρώπη. Δηλαδή με όλους εκτός από τα δύο άκρα.
Ιδιαίτερα σήμερα που τα δύο άκρα είναι ευδιάκριτα. Καταγγέλλουν το ένα το άλλο, αλλά ψηφίζουν μαζί, ονειρεύονται μαζί, βολεύονται μαζί».
 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!