Σε ειδικές κατηγορίες πολιτών η τρίτη δόση του εμβολίου είπε η Μ. Θεοδωρίδου

🕔16/08/2021 - 18:31

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Στα κοινά χαρακτηριστικά της πανδημίας και των πυρκαγιών αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι εμφανίζονται ξαφνικά και απειλούν τις ζωές των ανθρώπων.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε τηνσύσταση για εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, τόσο για την δική τους προστασία όσο και των οικείων τους, υπογραμμίζοντας ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν από τον ιό και πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν.

Επανέλαβε δε την ασφάλεια των εμβολίων και εξήγησε ότι ο καλύτερος σύμβουλος των γονιών είναι ο παιδίατρος, που θα τους συμβουλεύσει και έχει χορηγήσει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να τα ξεχνούν.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19, είπε πως σύμφωνα με μελέτες που περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες πολιτών, φαίνεται ότι μετά από τους έξι μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων. Ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση τρίτης δόσης για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα. Η χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε τις κατηγορίες πολιτών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου. Η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, είπε, θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

 

Εμβολιασμός των παιδιών

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών και συνέστησε στους γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να συνεργαστούν με τον παιδίατρο των παιδιών τους, λέγοντας ότι είναι «ο καλύτερος σύμβουλος» για να συζητήσουν τους δισταγμούς και προβληματισμούς τους, καθώς τον εμπιστεύονται αφού έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους.

Είπε ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών βασίστηκε σε επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια της χώρας μας και στοχεύει στην προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, στην επαναφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης και στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Υπογράμμισε δε ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως είναι τα παχύσαρκα παιδιά, με χρόνια προβλήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό), με νευρομυικές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, σύνδομα και νευροαναπτυξιακκά προβλήματα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα δύο εμβόλια, Pfizer και Moderna είναι εγκεκριμένα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών, ενώ όπως είπε εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.

Τα στοιχεία ασφάλειας προκύπτουν από τον εμβολιασμό 10 εκατ. στις ΗΠΑ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων, ενώ η ανεπιθύμητη ενέργεια του περικαρδίου και μυοκαρδίου που έχει αναφερθεί "είναι εξαιρετικά σπάνια" και σύμφωνα με δεδομένα είναι 12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ. Αυτό το δεδομένο τόνισε θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το νούμερο των επιπτώσεων της φυσικής λοίμωξης από Covid-19, που είναι υπερδεκαπλάσιος.

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παραμεληθούν τα υπόλοιπα εμβόλια με την ένταξη του εμβολίου Covid-19 και δεν χρειάζεται κανένα αυστηρό χρονικό μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολιασμών. «Επομένως μετά τις διακοπές θα πρέπει και ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19, με την συνεργασία του παιδιάτρου να μπεί στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού», είπε.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας: «Οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Εμφανίζονται αιφνίδια, εξαπλώνονται γρήγορα, καταστρέφουν ανθρώπους και περιβάλλον και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν. Και οι δύο απειλούν τη δημόσια υγεία και η ασφάλεια κάθε ατόμου εξαρτάται από την ασφάλεια του διπλανού του». Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός όλων με δύο δόσεις εμβολίου παραμένει και με την παραλλαγή Δ ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος ‘Ελευθερία'».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Για να σώσετε το ΝΑΤΟ, καταστρέψτε το

anixneuseis

politico.eu Η διατλαντική συμμαχία χρειάζεται περισσότερα από μια επανεξέταση. Πρέπει να ξαναγεννηθεί. MATTHEW KARNITSCHNIG ΜΑΔΡΙΤΗ — Από ό,τι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας είναι στρατηγικά κακή πρακτική

anixneuseis

Michael Rubin 11 Απριλίου 2022 07:00 AM Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν, επισήμως, την Τουρκία από την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ν. Ανδρουλάκης: Μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα

anixneuseis

Με ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε από τη Λαμία κριτική, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπόθεση Novartis: Παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ε. Τουλουπάκη

anixneuseis

Αργά σήμερα το βράδυ με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, για κακουργηματικά αδικημάτα τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια